Wiadomości

Nowe lokale: kuchnia kaukaska, herbaty i pączki

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Wśród kolejnych lokali, które ostatnio otwarto w Trójmieście, znajdziemy restauracyjkę z kuchnią kaukaską, specjalistyczną herbaciarnię, bistro z pączkami (także wytrawnymi) oraz restaurację tajską.



Zurna



Zurna to mała restauracja z kuchnią kaukaską, która znajduje się na piętrze pawilonu handlowego przy ul. Czyżewskiego 16A zobacz na mapie Gdańska w Oliwie (vis-a-vis budynku telewizji). Z zewnątrz to miejsce może sprawiać wrażenie niepozornego, ale warto wejść, bo karta jest naprawdę obiecująca. Zjemy tutaj nie tylko dania właściwe przede wszystkim dla kuchni gruzińskiej, czeczeńskiej, dagestańskiej czy uzbeckiej, które są w zasadzie niedostępne w jakiejkolwiek innej trójmiejskiej restauracji. Dominują słodkie i ostre smaki, świeże zioła i warzywa oraz - przede wszystkim - mięso, głównie baranina (choć właściciele planują niebawem wprowadzić również ofertę dla wegetarian). W karcie są m.in. smażone pierogi czeburieki z różnym nadzieniem i domowym sosami - m.in. adżika czy śliwkowym (od 8 zł), lagman - zupa z baraniną (12 zł), barani rosół z makaronem i mięsem - chinkal (20 zł), gęsta zupa z wołowiną i warzywami - szurpa (12 zł), pierożki pielmieni z mięsem wołowym i baraniną (24 zł) czy lula-kebap - kotlet z baraniny z ziemniakami i sosem (20 zł). Zamówić można również kilka sałatek (16 zł), chleb czurek (4 zł) czy herbatę z samowara (4 zł) i kawę gotowaną w piasku (5 zł).

Na koniec wyjaśnienie słowa "zurna", które oznacza wspólne świętowanie i gościnność przy stole. Tego w oliwskiej Zurnie na pewno nie zabraknie. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 12-20, a w sobotę w godz. 12-21 (w niedziele nieczynne, ale niebawem to się prawdopodobnie zmieni).


Imbryk



Imbryk przy ul. Norwida 23 zobacz na mapie Gdańska (na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu) to miejsce, które obowiązkowo powinien odwiedzić każdy miłośnik herbaty. Choćby dlatego, żeby posłuchać, jak właściciele z pasją opowiadają i dzielą się sporą wiedzą o tym napoju. Ale oczywiście przede wszystkim, aby spróbować (albo zabrać do domu, bo miejsce funkcjonuje również jako sklepik) naparów samodzielnie. Gatunków w Imbryku jest blisko 90 (ceny od 13 zł za 600 ml) - są to zarówno mieszanki ze smakowymi dodatkami, jak i wykwintne liście herbaty czarnej, zielonej, czerwonej, białej czy żółtej z różnych zakątków świata. Można również zafundować sobie warsztaty parzenia czy uczestnictwo w ceremonii podawania japońskiej herbaty, np. najdroższej jej odmiany Gyokuro (30 zł). Kupimy również herbatę i kawę na wynos (8 zł) czy matcha latte (12 zł). Do herbaty można również coś zjeść, m.in. tartę lub ciasto (od 7,50 zł). Napijemy się również wina, zamówimy deskę polskich serów zagrodowych, a kulinarni eksperymentatorzy mogą spróbować połączenia herbaty w piwem. W Imbryku nie brakuje również przeróżnych akcesoriów i bibelotów związanych z tematyką herbacianą. Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 10-18, w piątki w godz. 10-19, a w weekendy w godz. 11-20.


Aleee Pączki



Pozornie zwykła pączkarnia, ale Aleee Pączki na parterze biurowca Argon w kompleksie Alchemia (wejście od ul. Kołobrzeskiej zobacz na mapie Gdańska) to zdecydowanie coś więcej. Właściciele na punkcie pączków są pozytywnie zakręceni i choć deklarację, że podają je na 1001 sposobów należy brać z rezerwą, to na pewno żaden z fanów tego wypieku się nie zawiedzie. W lokalu kupimy zarówno klasyki z różą, adwokatem i nutellą, jak i bardziej wymyślne pozycje - m.in. pączka z nadzieniem z pomarańczy i chilli, gruszką czy z sosem ze smoczego owocu. Każdy w innym kształcie i z inną posypką, ale w tej samej cenie - 3,50 zł. Są też donuty (3 zł) i - co najbardziej ciekawe - pączki wytrawne (5 zł), np. ze szpinakiem i fetą czy mięsem po meksykańsku. Właściciele są zresztą otwarci na wszelkie kombinacje smakowe i chętnie słuchają pomysłów swoich gości. W Aleee Pączki pączka kupimy zarówno z okienka na wynos, jak i na miejscu - lokal funkcjonuje również jako bistro. Sprzedawane są m.in. pieczone na miejscu bajgle z różnymi pastami, pasztetem czy pieczonym mięsem i dodatkami (od 4,50 zł), zupy kremy (8 zł) oraz ciepłe i zimne napoje. Bistro czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7:30-18 (w weekendy zamknięte).


Bangkok



Kameralna restauracyjka z kuchnią tajską w centrum Sopotu, a dokładniej przy ul. Grunwaldzkiej 8/10 zobacz na mapie Sopotu (wcześniej w tym miejscu był lokal Image). Bangkok nie stawia na kuchnię żadnego konkretnego regionu Tajlandii. Pochodzący z tego kraju szef kuchni ułożył kartę tak, aby pokazać klasyczne i najbardziej popularne dania ze swojej ojczyzny (oraz okolic). Na przystawkę (od 11 zł) zamówimy m.in. sajgonki, spring-rolls, szaszłyki krewetkowe, sataye czy owoce morza w tempurze. Warto ich spróbować zamawiając zestaw z wybranymi przekąskami w cenie 47 zł. Wśród zup (od 14 zł) królują oczywiście słodkawa tom kha i ostra tom yum, ale zamówimy też m.in. bulion z wieprzowymi wontonami. Oprócz tego zjemy m.in. pad thaia w kilku konfiguracjach (od 25 zł), różne rodzaje curry (od 25 zł), smażony ryż khao pad (od 25 zł) czy - specjalność szefa - chrupiącą kaczkę po tajsku (48 zł). Jak zapewniają właściciele, dania przygotowywane są głównie z azjatyckich produktów, a nie tańszych zamienników. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 zjemy również dwudaniowy lunch w cenie 25 zł. Bangkok czynny jest od środy do poniedziałku w godz. 12-22 (we wtorki nieczynne).

Opinie (108) 5 zablokowanych

  • (6)

    Gatunków w Imbryku jest blisko 90 (ceny od 13 zł za 600 ml)

    tanio jak barszcz

    • 55 8

    • saga

      saga z biedry wychodzi taniej a smak bardziej wykwintny niz jakies herbaty z puszek.

      • 18 25

    • 600 ml to dwa kubki, więc jak na herbatę nie "z torebki" to wg mnie cena bez wielkiej tragedii

      • 25 5

    • Cebula (3)

      Dla Pana rozumiem,ze wywar z cebuli?

      • 8 11

      • bardzo zdrowy

        • 11 0

      • Zaprawiony czosnkiem :)

        • 5 1

      • co za pogarda dla drugiego człowieka...

        • 3 1

  • (2)

    Jeśli herbatka to tylko z prądem :)

    • 21 8

    • o fujjjjj dawać jakiejś herbaty do "prądu"... Co za profanacja! Pewnie jakiś ciepluch z anglii...

      • 1 6

    • zimą jak najbardziej, wzmocniona i z sokiem

      • 4 2

  • Odwiedzę na 100% restaurację Zurna. (3)

    Jestem ciekawa tych smaków.

    • 78 1

    • (1)

      ciekawe menu

      • 8 0

      • Fajnie, kuchnia kaukaska..., a nie znowu pizza

        • 15 1

    • Może w końcu coś tam pójdzie i się utrzyma bo wcześniej milion różnych pizzeri..

      • 10 1

  • Wyciszcie tą okropna (1)

    Pseudo muzyke bo naprawde jak zamiast nalykac się dobrego jedzenia czlowiek nalyka się dudnienia to więcej do takiego lokalu nie wejdzie

    • 32 3

    • W którym lokalu taka muzyka?

      • 9 1

  • Czekamy na powrót pana boczka,

    kupę mięsa i cieknący po palcach sos!

    • 13 3

  • Herbata za 13 pln ??? Czy oni zwariowali ??? (6)

    Kupuje super Lorda w Lidlu za 5 pln za 100 torebek. A wrzatek to grosze. Padna szybko, nikogo nie stac na takie rzeczy.

    • 39 51

    • (3)

      Nikt nie zmusza Ci tam iść . Pij sobie tego Lorda z Lidla. Do torebek wrzucają resztki z herbaty dlatego cena wynosi 5 zł za 100 torebek. Fuj.

      • 20 9

      • Jakie resztki ? A w tej herbaciarni to skad kupuja herbate ? (2)

        Z biedry i z lidla.

        • 16 18

        • No i co Ty tam wyżej cwaniaczku?

          • 1 5

        • to  że nie rozróżniasz smaków nie znaczy że inni tak mają

          mielone czy stek co za różnica a mielone tanie :)

          • 9 1

    • Herba

      Nie wiadomo czy padna. To moze byc kolejny Amber Gold.

      • 5 1

    • Dobrze kombinują

      Na Garnizonie znajdą klientelę. No chyba,że czynsz ich zje.

      • 5 0

  • Zbliza sie wiosna potem lato wiec sezon (2)

    Kazdy mysli zarobie napewno mi sie uda , przez marzec kwiecień bede szedl w oparciu o wlasny zapal oszczędności i kredyt, w lato zarobie wyjde na zero a po lecie , hm no coz plajta i po knajpie, w to samo miejsce przyjdzie nowy najemca, ktory bedzie oferowal jajka gotowane na 100 sposobów , taka koncepcja cos nowwgo i tak w kolo. Bo gastronomie powinni prowadzic ludzie którzy się na tym znaja i to lubia a nie ci którzy mysla ze to super pomysl na biznes taki hipisterski, bo ci ostatni plajtuja

    • 61 6

    • Wow
      Ekspert

      • 6 9

    • Zdenek

      Zdenek chyba o swoim interesie pisze , coś kiepsko mu idzie czas konczyć panie i tak ludzie pójdą obok bo pomysłu nie masz na swoj interes:) trzeba było uczyć się za gastronoma ;) myślałeś , że kokosy będą a tu bida.....dzwoń po panią Madzie G. posmiejemy się w tv

      • 2 7

  • (3)

    Wciąż za mało knajpek, restauracyjek, a w Pradze na każdej ulicy

    • 34 6

    • To jedź tam

      • 9 7

    • (1)

      Słuszna uwaga. I tak aby każdego było stać.

      • 7 0

      • 500 + od czego jest? Teraz wszyskich stać , Polska to piękny i bogaty kraj ! Biedy nie ma.

        • 2 1

  • Dlaczego jest tak drogo? (3)

    Każdy chciałby po roku zarobić na Porsche.

    • 53 9

    • To Ty za mało zarabiasz

      • 6 15

    • zmień prace, weż kredyt

      • 10 4

    • Nie mam zielonego pojęcie....

      • 3 0

  • Zurna (3)

    Po pierwsze jest lokal kategorii bar. Właśnie czekam już 20min na to żeby ktoś przyszedł przyjąć zamówienie. Słabo się zaczyna.

    • 40 3

    • Pewnie masz coś nie tak z wyglądem...

      • 7 14

    • Również dzisiaj odwiedziłam ten lokal :) Myślę że nie spodziewali się takiego zainteresowania stąd taki czas oczekiwania. Trochę więcej zrozumienia ...

      • 22 1

    • Zachęcona artykułem, byłam w Zurnie z mężem w weekend - rzeczywiście knajpka jest maleńka i niepozorna. Ale obsługa była bardzo szybka i sympatyczna. Jedzenie WYŚMIENITE!

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

25

września

27

września

Bakalie Jesienne Gdańsk, Plenum

Rozrywka

Planszówki, konsole i Virtual Reality. Graj w gry w Trójmieście
Graj w gry w Trójmieście

Kultura

Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Taniec w powietrzu. Akrobacje, których możesz się nauczyć
Aerial - kontrowersyjny taniec czy sport?