Wiadomości

stat

Nowe lokale: kuchnia kaukaska, herbaty i pączki

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Wśród kolejnych lokali, które ostatnio otwarto w Trójmieście, znajdziemy restauracyjkę z kuchnią kaukaską, specjalistyczną herbaciarnię, bistro z pączkami (także wytrawnymi) oraz restaurację tajską.



Zurna



Zurna to mała restauracja z kuchnią kaukaską, która znajduje się na piętrze pawilonu handlowego przy ul. Czyżewskiego 16A zobacz na mapie Gdańska w Oliwie (vis-a-vis budynku telewizji). Z zewnątrz to miejsce może sprawiać wrażenie niepozornego, ale warto wejść, bo karta jest naprawdę obiecująca. Zjemy tutaj nie tylko dania właściwe przede wszystkim dla kuchni gruzińskiej, czeczeńskiej, dagestańskiej czy uzbeckiej, które są w zasadzie niedostępne w jakiejkolwiek innej trójmiejskiej restauracji. Dominują słodkie i ostre smaki, świeże zioła i warzywa oraz - przede wszystkim - mięso, głównie baranina (choć właściciele planują niebawem wprowadzić również ofertę dla wegetarian). W karcie są m.in. smażone pierogi czeburieki z różnym nadzieniem i domowym sosami - m.in. adżika czy śliwkowym (od 8 zł), lagman - zupa z baraniną (12 zł), barani rosół z makaronem i mięsem - chinkal (20 zł), gęsta zupa z wołowiną i warzywami - szurpa (12 zł), pierożki pielmieni z mięsem wołowym i baraniną (24 zł) czy lula-kebap - kotlet z baraniny z ziemniakami i sosem (20 zł). Zamówić można również kilka sałatek (16 zł), chleb czurek (4 zł) czy herbatę z samowara (4 zł) i kawę gotowaną w piasku (5 zł).

Na koniec wyjaśnienie słowa "zurna", które oznacza wspólne świętowanie i gościnność przy stole. Tego w oliwskiej Zurnie na pewno nie zabraknie. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 12-20, a w sobotę w godz. 12-21 (w niedziele nieczynne, ale niebawem to się prawdopodobnie zmieni).


Imbryk



Imbryk przy ul. Norwida 23 zobacz na mapie Gdańska (na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu) to miejsce, które obowiązkowo powinien odwiedzić każdy miłośnik herbaty. Choćby dlatego, żeby posłuchać, jak właściciele z pasją opowiadają i dzielą się sporą wiedzą o tym napoju. Ale oczywiście przede wszystkim, aby spróbować (albo zabrać do domu, bo miejsce funkcjonuje również jako sklepik) naparów samodzielnie. Gatunków w Imbryku jest blisko 90 (ceny od 13 zł za 600 ml) - są to zarówno mieszanki ze smakowymi dodatkami, jak i wykwintne liście herbaty czarnej, zielonej, czerwonej, białej czy żółtej z różnych zakątków świata. Można również zafundować sobie warsztaty parzenia czy uczestnictwo w ceremonii podawania japońskiej herbaty, np. najdroższej jej odmiany Gyokuro (30 zł). Kupimy również herbatę i kawę na wynos (8 zł) czy matcha latte (12 zł). Do herbaty można również coś zjeść, m.in. tartę lub ciasto (od 7,50 zł). Napijemy się również wina, zamówimy deskę polskich serów zagrodowych, a kulinarni eksperymentatorzy mogą spróbować połączenia herbaty w piwem. W Imbryku nie brakuje również przeróżnych akcesoriów i bibelotów związanych z tematyką herbacianą. Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 10-18, w piątki w godz. 10-19, a w weekendy w godz. 11-20.


Aleee Pączki



Pozornie zwykła pączkarnia, ale Aleee Pączki na parterze biurowca Argon w kompleksie Alchemia (wejście od ul. Kołobrzeskiej zobacz na mapie Gdańska) to zdecydowanie coś więcej. Właściciele na punkcie pączków są pozytywnie zakręceni i choć deklarację, że podają je na 1001 sposobów należy brać z rezerwą, to na pewno żaden z fanów tego wypieku się nie zawiedzie. W lokalu kupimy zarówno klasyki z różą, adwokatem i nutellą, jak i bardziej wymyślne pozycje - m.in. pączka z nadzieniem z pomarańczy i chilli, gruszką czy z sosem ze smoczego owocu. Każdy w innym kształcie i z inną posypką, ale w tej samej cenie - 3,50 zł. Są też donuty (3 zł) i - co najbardziej ciekawe - pączki wytrawne (5 zł), np. ze szpinakiem i fetą czy mięsem po meksykańsku. Właściciele są zresztą otwarci na wszelkie kombinacje smakowe i chętnie słuchają pomysłów swoich gości. W Aleee Pączki pączka kupimy zarówno z okienka na wynos, jak i na miejscu - lokal funkcjonuje również jako bistro. Sprzedawane są m.in. pieczone na miejscu bajgle z różnymi pastami, pasztetem czy pieczonym mięsem i dodatkami (od 4,50 zł), zupy kremy (8 zł) oraz ciepłe i zimne napoje. Bistro czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7:30-18 (w weekendy zamknięte).


Bangkok



Kameralna restauracyjka z kuchnią tajską w centrum Sopotu, a dokładniej przy ul. Grunwaldzkiej 8/10 zobacz na mapie Sopotu (wcześniej w tym miejscu był lokal Image). Bangkok nie stawia na kuchnię żadnego konkretnego regionu Tajlandii. Pochodzący z tego kraju szef kuchni ułożył kartę tak, aby pokazać klasyczne i najbardziej popularne dania ze swojej ojczyzny (oraz okolic). Na przystawkę (od 11 zł) zamówimy m.in. sajgonki, spring-rolls, szaszłyki krewetkowe, sataye czy owoce morza w tempurze. Warto ich spróbować zamawiając zestaw z wybranymi przekąskami w cenie 47 zł. Wśród zup (od 14 zł) królują oczywiście słodkawa tom kha i ostra tom yum, ale zamówimy też m.in. bulion z wieprzowymi wontonami. Oprócz tego zjemy m.in. pad thaia w kilku konfiguracjach (od 25 zł), różne rodzaje curry (od 25 zł), smażony ryż khao pad (od 25 zł) czy - specjalność szefa - chrupiącą kaczkę po tajsku (48 zł). Jak zapewniają właściciele, dania przygotowywane są głównie z azjatyckich produktów, a nie tańszych zamienników. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 zjemy również dwudaniowy lunch w cenie 25 zł. Bangkok czynny jest od środy do poniedziałku w godz. 12-22 (we wtorki nieczynne).

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (108)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

22

września

17

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Recenzja filmu "Kler" Wojtka Smarzowskiego
Recenzja filmu "Kler" Smarzowskiego
Autorka bestsellerowej powieści erotycznej. Wywiad z Blanką Lipińską
Wywiad z autorką powieści erotycznej

Kultura

Bar mleczny "Słoneczny" w nowej odsłonie
Bar mleczny "Słoneczny" w nowej odsłonie
Monika Kaźmierczak gdańską carillonistką. Miasto przywraca stanowisko
Monika Kaźmierczak gdańską carillonistką

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: będzie różnorodnie
Planuj tydzień: będzie różnorodnie