Wiadomości

Nowe lokale: kuchnia polska, chińska i słodkości

Odwiedziliśmy kolejne trójmiejskie restauracje, które otwarto w ostatnich tygodniach.



Pak Choi
Nowa chińska restauracja przy ul. Morskiej 4 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie. Od innych lokali z podobną kuchnią Pak Choi wyróżnia się już na pierwszy rzut oka - gości wita lodowa lada z miseczkami pełnymi azjatyckich składników. Znajdują się w nich i owoce morza, i mięsa, i przeróżne warzywa, m.in. bambus, kiełki fasoli mung, grzyby mun czy tytułowa kapusta pak choi. Wybierając z menu opcję "danie z woka" (40-55 zł) gość może z dowolnych produktów samodzielnie skomponować danie, które natychmiast zostanie przyrządzone przez pracujących w otwartej, osłoniętej tylko szybą kuchni przez pochodzących z Chin kucharzy. Wybierać można również z kilkunastu gotowych kompozycji z menu. Zjeść można m.in. sandacza w sosie imbirowo-czosnkowym (36 zł), wieprzowinę po syczuańsku (32 zł), kurczaka gong bao z orzeszkami (30 zł), kaczkę na chrupko z sosem hoi-sin i pomarańczowym (50 zł). Wszystkie dania przygotowywane są w wokach. Wnętrze zaaranżowano w eleganckim, ale nieprzytłaczającym, jasnym stylu. Lokal niewielki, więc przed wizytą warto pomyśleć o rezerwacji stolików. Restauracja Pak Choi czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, a w niedzielę w godz. 12-21.

W skrócie: Pak Choi to restauracja z chińskimi daniami z woka.
Adres: Sopot, ul. Morska 4 zobacz na mapie Sopotu.
Ceny: dania główne od 30 zł, zupy od 12 zł



Więcej
Autorska cukiernia znanej z telewizyjnego programu "MasterChef" Diany Volokhovej. Ormianka razem ze wspólniczką, pochodzącą z Litwy cukierniczką Egidiją Rozmyslovicz przejęłą lokal po działającej przez lata przy ul. Kilińskiego 6 zobacz na mapie Gdyni w centrum Gdyni Caffe Anioł. Więcej to miejsce, gdzie będzie można zjeść przede wszystkim słodkości z różnych stron świata - to konik Diany. Oferta będzie się zmieniała, ale łasuchy mogą liczyć m.in. na grecką baklawę, amerykański red velvet, nowojorski sernik, ormiański miodownik, meksykańskie tres leches, włoskie amalfi czy austriacki strucel z wiśniami. Ceny zaczynają się od 9 zł za porcję. Oprócz tego będzie można zjeść autorskie ciastka i desery o przeróżnych kombinacjach smakowych i w różnych kształtach - m.in. popularnych ostatnio kopułkach. W menu znajduje się jeszcze kawa, herbata, domowe pieczywo śniadaniowe oraz - niebawem - piwo i owocowe wina dopasowane do deserów. Właścicielki podkreślają, że w kuchni nie używają półproduktów - pracują na naturalnych składnikach, a wszystkie kremy i ciasta wykonują samodzielnie od zera, także m.in. ciasto francuskie czy ciasto filo. W piwnicy Więcej działać będzie sala warsztatowa, gdzie właścicielki prowadzić będą szkolenia cukiernicze dla amatorów. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 7:30-19, w soboty w godz. 8:30-20, a w niedziele w godz. 10-18.

W skrócie: Więcej to autorska cukiernia ze słodkościami z całego świata.
Adres: Gdynia Śródmieście, ul. Kilińskiego 6 zobacz na mapie Gdyni.
Ceny: od 9 zł



Motlava
Kolejna restauracja w prężnie rozwijającym się pod względem gastronomicznym kompleksie apartamentowców Brabank przy ul. Stara Stocznia zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu. Właściciele Motlavy postawili na tradycyjną kuchnię polską w nowoczesnym, ale nieprzekombinowanym wydaniu. W karcie znajdziemy m.in. klasyczny tatar z sezonowanej wołowiny (26 zł), domową kaszankę (16 zł), żurek (12 zł), schabowy z kostką (22 zł) czy dorsza z grilla (46 zł). Są też rzadziej spotykane w takich lokalach pozycje, m.in. gołąbki (14 zł), pyzy z mięsem z kaczki i boczkiem (14 zł), flaki (12 zł) czy smażone jajka zagrodowe z warzywami i maślanką (24 zł). W każdy weekend będzie można również spróbować specjalnych dań - mają to być przeróżne pieczone mięsa czy ryby. Dania można również zamawiać w wersjach przeznaczonych do degustacji przez kilka osób - będę podawane na półmiskach. Właściciele podkreślają, że korzystają z lokalnych, sezonowych produktów, wędliny i dania mączne wykonują na miejscu, pieką też własne chleby. Planują robić własne kiszonki i marynaty. 20 kwietnia lokal otrzyma koncesję na alkohol i wtedy będzie można spróbować domowych nalewek, polskich wódek i win, do których dostępne będą deski regionalnych wędlin czy serów. Lokal urządzony jest w prosty, ale elegancki sposób. Czynne codziennie w godz. 12-22. Od maja ruszą śniadania i Motlava będzie otwierana o godz. 8.

W skrócie: Motlava to restauracja z polską kuchnią w nowoczesnym wydaniu.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Stara Stocznia (os. Brabank) zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawka od 14 zł, danie główne od 22 zł.



Rocotillo
Lokal właścicieli kursującego od kilku lat po trójmiejskich ulicach food trucka z meksykańskim jedzeniem ulicznym. Stacjonarne Rocotillo znajduje się w kompleksie biurowym Olivia Business Center zobacz na mapie Gdańska, a dokładnie tuż obok wejścia do budynku Olivia Point. W lokalu znajduje się kilkadziesiąt miejsc, ale w porze lunchowej wolne stoliki szybko znikają - zapełniają je tłumnie pracownicy tutejszych korporacji. W karcie znajdziemy meksykańskie klasyki, czyli taco, burrito i quesadillę na kilka sposobów. Zjemy na przykład taco z chrupiącym udkiem kaczki (17 zł), quesadillę z wołowiną z chilli (19 zł) czy burrito z meksykańską karkówką (19 zł). Oprócz tego kilka przekąsek (m.in. popcorn z chilli i czosnkiem - 7 zł czy serowe puree z batatów - 7 zł) oraz sałatki (od 18 zł). Coś dla siebie znajdą również wegetarianie, wegańskich opcji brak. Bar Rocotillo czynny jest w godz. 11-20.

W skrócie: Rocotillo to bar z meksykańskim jedzeniem ulicznym.
Adres: Gdańsk Oliwa, al. Grunwaldzka 472A (budynek Olivia Point) zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: danie główne od 15 zł, przekąski od 7 zł.



AïOLI
Gdański oddział supermodnej kluborestauracji z Warszawy. Już sama informacja o planach otwarcia AïOLI wzbudziła ogromne emocje w mediach społecznościowych. Tydzień po otwarciu od rana do wieczora są tam kolejki i trudno znaleźć wolne miejsce. Przyciąga z jednej strony sentyment - AïOLI działa w budynku dawnego McDonaldsa przy ul. Partyzantów 6 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. Z drugiej - atrakcyjne promocje. Przede wszystkim ta śniadaniowa, w ramach której od poniedziałku do piątku śniadanie zjemy za 1 zł, pod warunkiem, że zamówimy kawę (najtańsza za 7 zł). W inne dni tygodnia także można trafić na rabaty, np. w środy stek kosztuje 33 zł, a w piątki i soboty autorski koktajl alkoholowy zamówimy za 23 zł. Karta AïOLI to miks popularnych dań kuchni międzynarodowej, królują steki (od 36,90 zł), burgery (od 27,90 zł), pizze (od 14,90 zł), makarony (od 21,90 zł) i owoce morza (od 39,90 zł). Wszystko podawane w modny, atrakcyjny wizualnie i idealny do rozpowszechnienia na zdjęciach w sieci sposób - na deskach, w słoikach czy metalowych kubeczkach. Drugie - obok restauracyjnego - oblicze AïOLI to klub. Codziennie wieczorem gra tutaj didżej, a w soboty planowane są koncerty. Nie brakuje też rozbudowanej karty alkoholi i koktajli. Właściciele chcą, aby lokal stał się również swego rodzaju integracyjną świetlicą dzielnicową, gdzie mogłyby się spotykać m.in. dzieci z trudniejszych rodzin. Obecnie w soboty i niedziele od południa są tam organizowane zajęcia i warsztaty dla najmłodszych gości. Lokal czynny jest codziennie w godz. 9-1.

W skrócie: AïOLI to kluborestauracja z kuchnią międzynarodową, m.in. amerykańską i włoską.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Partyzantów 6 zobacz na mapie Gdańska (budynek dawnego McDonaldsa).
Ceny: śniadania od 14,90 zł, tapas od 24,90 zł, dania główne od 14,90 zł.

Opinie (69) 2 zablokowane

  • (1)

    Brawo :-)

    • 16 2

    • Rzeczywiście Brawo !!!

      Pierwsza fotka przedstawia dużo ognia ale jedzenia to w tej kuchni nie widać :)

      • 1 1

  • Dziewczyny z Więcej (2)

    Nie wiem, która jest skąd, ale jak zapuścicie brody, to sukces murowany.
    W kwestii Ajoli: jeżdżę tamtędy pisiont razy dziennie, ale tłumów wspomnianych jakoś nie widzę. Chyba, że autor zalicza doń klientów pobliskiego przystanku autobusowego.

    • 26 7

    • W Wawie rzeczywiscie sa u nich tlumy, korzystalam ze sniadaniowej promocji, bardzo smacznie, ale... zostawili chyba warszawskie ceny w gdanskiej restauracji. Watpie, aby i tutaj przyciagneli takie tlumy.

      • 8 1

    • może nie tłumy...

      ale sporo osób jednak jest w tym lokalu. Też sporo tamtędy przejeżdżam.

      • 6 1

  • czemu wnętrza nowych lokali są takie antyseptyczne? (4)

    króluje szarzyzna i sztuczność, człowiek czuje się jak w szpitalu

    hipsterskie matoły pewnie zachwycone ale dorosły człowiek nie ma gdzie zjeść

    • 42 18

    • dorosły człowiek jak jest dorosły to wie że świat się zmienia i nie marudzi (2)

      • 11 11

      • tylko dziecku wszystko się podoba (1)

        żądam estetyki jeśli mam płacić

        • 9 2

        • To idź pan sobie do baru mlecznego.Wystrój zachowany w tradycyjnym ubogim stylu

          • 7 8

    • Żeby szpitale tak wyglądały...

      • 4 0

  • Caffe Anioł... (3)

    miał duszę...teraz ? dla mnie jak w barze mlecznym....ciekawe jak długo się utrzyma ? powodzenia

    • 22 5

    • (2)

      Szkoda caffe aniol, tym bardziej, ze dostali wypowiedzenie najmu! Po tylu latach.... coz biznes....

      • 12 3

      • (1)

        Bardzo szkoda. Caffe Anioł miał ten dawny, niepowtarzalny klimat, który wciskał w fotel na długie godzinne rozmowy z przyjaciółmi przy dobrej kawie/herbacie/piwie.

        Po liftingu Cyganerii to już drugi cios w plecy :(

        • 0 2

        • Coś mi się wydaje, że Caffe Anioł przez te "długie godzinne rozmowy przy herbacie" nie mógł zarobić na czynsz, więc mu wymówili. Inna sprawa, że działalność kulturalna powinna być hojniej wspomagana przez Ratusz...

          • 2 0

  • najbardziej ubawilo mnie danie: jajka z warzywami i maslanka (3)

    Za 26 złotych....

    • 69 3

    • A mnie Burger za 27,90. Zwłaszcza dla "dzieci z trudniejszych rodzin".

      • 42 1

    • I oto powód, dla którego za rok tego przybytku już nie będzie.

      • 25 3

    • I kaszanka za 16 zł.

      • 7 0

  • Porcja ciastka od 9 zł , jaka porcja ?

    To raczej ważne , ale jak na zjęciach nie pokazali żadnych przykładów to możemy się raczej spodziewać mikro porcyjki.
    I co to są drinki autorskie ?
    Każdy srednio rozgarnięty znajdzie przepis na wszystko w internecie a barman to najwyżej pajacowaniem i żonglerką butelkami może nadrabiać.

    • 44 10

  • Niektóre wnętrza ciut za "ciężkie" się wydają. Kolory chyba nie bardzo przemyślane. Oby jedzonko było dobre bo lubię dobrze zjeść. Mniammm.

    • 9 0

  • Kawałek dorsza z grilla 46 zł?? (2)

    • 54 2

    • Szok ! cena ryby jak na pustyni

      I to nad morzem !!!

      • 17 0

    • za tyle kasy pewnie 100 g rybki z psełdo dekorejszyn i kasa jest...ino klijentow mało bedzie

      • 2 0

  • burgery od 27,90 zł ? (6)

    czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali?

    może to pomyła i powinno być 17,90?

    • 65 5

    • zwariowali, a burger słaby

      • 31 1

    • w biedrze są tańsze

      • 8 4

    • biedaków nie stać hehe i płączą, że lepiej 7 dni w tygodniu w domu siedzieć i jesć wedliny z carrefoura (3)

      otwórz swój lokal, zatrudnij ludzi, opłać czynsz zusy i wtedy pajacuj o cenie

      • 5 27

      • (1)

        Nie wiem czy dać + czy - bo masz racje co do kosztów prowadzenia biznesu,ale nie każdy kto widzi naciągactwo ze str. knajpy ten je wędliny z dicuntu. Weź np. ceny piwa z pubu np.w Szkocie Perła jest za 6 (dla studentów za 5zł),a w Bellevue za 9zł. Jako, że to "starówka" to czynsz, koszty zatrudnienia i produktów mają takie samo, a jednak róznica w cenie jest. Dlatego też jeśli mi ktos proponuje piwo z tanka powyzej 7zł ten mnie robi w wala. Za dziczyzne, owoce morza, dobrą wołowine jestem w stanie zapłacic, ale zwykłe piwo powinno być w cenie normalnej.

        • 15 0

        • Nie placisz za piwo

          Ale za miejsce, mozliwosc jego spozycia, komfort, estetyke, bezpieczenstwo,
          Na tyle wycenis to wlasciciel, nie zgadzasz sie to tam nie pijesz

          • 4 4

      • Już to widzę jak zatrudniasz ludzi dlatego są biedakami i ich na to nie stać bo pracują w takich podrzędnych jadłodajniach na czarno za 10 na H !!!

        • 8 0

  • Ale ceny! (1)

    Hahahahaha...

    • 44 1

    • się śmiej, ale widzę że do Aioli to codziennie kolejka, wiec chyba za niskie

      • 1 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4