- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Nowe lokale: kuchnia polska, francuska, kluski i piwo
Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".
Oberża 86
Autorska restauracja Piotra Ciomka - praktykującego od kilkunastu lat w polskich i francuskich restauracjach, pochodzącego z Gdyni kucharza i szefa kuchni, który w końcu postanowił otworzyć własny lokal. Kuchnia w Oberży 86 jest wypadkową doświadczenia, które Ciomek zdobywał w czasie swojej kariery - to kuchnia przede wszystkim polska (i kaszubska), ale przygotowywana nowocześnie, z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik kulinarnych. To również kuchnia z wyższej półki, przygotowywana z dobrej jakości lokalnych składników, wykwintna i co za tym idzie - odpowiednio kosztowna.
Na przystawkę (16-39 zł) zjemy m.in. śledzia w kwaśnej śmietanie z selerem naciowym, pstrąga w galarecie z sosem tatarskim, kaszankę z borowikami w cieście francuskim czy pyzy z gęsiną na ogórku kiszonym. Zupy (16-22 zł) to m.in. krem z ziemniaka na wędzonym boczku z rozmarynem czy zabielana zupa rybna z koprem. Wśród dań głównych (32-82 zł) znajdziemy m.in. filet z sandacza z sosem cytrynowym i kopytkami, halibuta z sosem maślanym i białymi warzywami, udko z kaczki w sosie pomarańczowym z orzechowymi kopytkami, gulasz cielęcy w chlebie czy golonkę w sosie kminkowym i z krokietem. Dania wegetariańskie to m.in. makaron z kalafiorem i serem dojrzewającym, tatar z buraka i kaszotto grzybowe. Znawcy win też powinni być zadowoleni - pochodzą one od niewielkich dostawców, a nie przemysłowych dystrybutorów. Restauracja znajduje się w Domku Abrahama przy Starowiejskiej 30 w Gdyni.
Minimalistyczne wnętrze kontrastuje z historycznym miejscem - jest zarazem tradycyjnie, jak i nowocześnie, a więc podobnie jak w menu. Świetny lokal na rodzinne wypady (także biesiady w większym gronie) oraz spotkania biznesowe. Czynny codziennie w godz. 12-22.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
Klaster
Pub z piwem rzemieślniczym i nie tylko (od 6 zł) i szerokim wyborem mocniejszych alkoholi. Klaster przy Św. Ducha 68 w Gdańsku rusza codziennie o godz. 18 i jest czynny nawet do rana - w weekend zdarzają się klienci, którzy przychodzą w środku nocy.
Właściciele mają misję, aby stworzyć tu miejsce, gdzie nie tylko napijemy się alkoholu, ale przede wszystkim dobrze spędzimy czas. Dlatego - pomimo sporych gabarytów i dwóch poziomów - w środku panuje wyjątkowo kameralna atmosfera. Być może to również zasługa mebli - odrestaurowanych klasyków peerelowskich. Niestety, w lokalu nie ma kuchni, więc do jedzenia zamówimy wyłącznie orzeszki i inne proste przekąski. Pogramy za to w planszówki.
Nova Sopot
Mała restauracyjka przy Władysława Jagiełły 6/1 na uboczu głównego szlaku spacerowego w Sopocie. Dzięki temu do Novej Sopot z jednej strony jest blisko, z drugiej - panuje tutaj kameralna, niespieszna atmosfera. Karta jest krótka, będzie zmieniana sezonowo, a szefowa kuchni specjalizuje się (od lat) w kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu, ale z poszanowaniem tradycyjnych smaków.
Zjemy m.in. wątróbkę flambirowaną z owocami (18 zł), deskę regionalnych serów czy wędlin (15-17 zł), żurek (15 zł), bogracz (16 zł), halibuta w cieście z sosem grzybowym (42 zł), łososia na szpinaku z sosem porowym (38 zł), schab z kością z kapustą (29 zł), golonkę w piwie (32 zł) czy pierś z gęsi z kopytkami i buraczkami (42 zł). Nie można też zapomnieć o domowych pierogach w kilku klasycznych wydaniach (od 17 zł). Komu mało dań w karcie, ten codziennie znajdzie coś innego na tablicy. W weekendy właściciele zapraszają na minifestiwale kulinarne - np. pierogów, gęsi czy wołowiny. Czynne od wtorku do czwartku w godz. 12-20, od piątku do niedzieli w godz. 12-21 (w poniedziałki zamknięte).
Kluska
Pierwsze wrażenie może być mylące - Kluska przy Abrahama 26/1 w Gdyni to nie jest bar szybkiej obsługi z prostymi daniami makaronowymi. To miejsce, gdzie zjemy świeży, robiony specjalnie dla właścicieli makaron, leniwe i kopytka w pomysłowych, autorskich kompozycjach smakowych. Warto spróbować spaghetti z chrupiącymi polędwiczkami z kurczaka, imbirem, chilli i sosem orzechowym (w stylu tajskiego pad thaia), czerwonego tagliatelle z pokrojonym stekiem, kaparami, rukolą i sosem pieprzowym, barwionego sepią makaronu z krewetkami, bekonem, limonką i sosem rybnym, kopytek z portobello w sosie śmietanowo-rozmarynowym czy zwykłych leniwych albo klusek z makiem i bakaliami. Ceny od 12 zł do 35 zł za porcję. Na śniadanie (w godz. 7-12) zjemy omlety i bajgle z różnymi dodatkami - 15 zł w zestawie z kawą, herbatą i wodą.
Codziennie w menu znajdziemy inną zupę (8 zł), są też piwa i wino. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 podawany jest dwudaniowy lunch (także z dostawą) w promocyjnych cenach. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 7-20, w piątek w godz. 7-23:45, w sobotę w godz. 9-23:45, a w niedzielę w godz. 9-21.
Nowe lokale w Trójmieście
Miejsca
Opinie (92) 5 zablokowanych
-
2019-01-12 15:22
(1)
Ceny nie dla Polaków
- 12 13
-
2019-01-12 15:37
To dziwne, bo większośc klientów stanowią jednak Polacy!
- 9 8
-
2019-01-12 16:58
Gdzie zjeść w Gdyni (7)
Ostatnio chciałem ugościć znajomych z zagranicy w Gdyńskiej restauracji,we wszystkich podobne
ubogie menu,trzy dania rybne dwa mięsne.Było mi wstyd przed nimi,nie spodziewałem takiej
mizerii potraw.- 16 6
-
2019-01-12 18:25
Może ta wasza kultowa pizza w gdyniance?
Buehehe- 6 5
-
2019-01-12 20:47
(2)
Rodzine z Bartoszyc to do Ankera zwprowadź. Beda zadowoleni
- 5 2
-
2019-01-12 21:33
Tanio i duzo
Na najtańszych skladnikach
Polubią- 3 0
-
2019-01-12 23:10
Duże porcje
Każdy się naje
- 3 0
-
2019-01-12 23:20
W tekście artykułu pada wytłumaczenie:
"Karta jest krótka, będzie zmieniana sezonowo"
- 0 0
-
2019-01-13 06:47
Chcesz powiedzieć, że łaziłeś z głodnymi gośćmi od knajpy do knajpy w poszukiwaniu dobrego menu? To w ilu byliście poczytać?
- 3 0
-
2019-01-13 08:00
Nie wiem za bardzo co Panu odpowiedzieć. W Gdyni jest wiele Restauracji na wysokim poziomie. Wystarczy chwilę poczytać. Skoro trafił Pan do tych w, których karta była krótka to prawdopodobnie były one na niezłym poziomie. Kurde po co ja to piszę .. to musi być trol.
- 6 1
-
2019-01-12 18:12
(1)
Dla kogo te lokale?
- 12 2
-
2019-01-12 18:25
Nie dla Polaków
- 4 2
-
2019-01-12 18:41
u TYMKA (1)
najlepsze zapiekanki ,najlepsza pizza lokal istnieje juz 10 lat na monciaku w domku z 1894 r.
- 4 9
-
2019-01-12 20:09
Wow
Wyszukany marketing na poziomie ich menu
Zapiekanka i pizza
Ja pierd....- 7 1
-
2019-01-12 19:44
A co na to Pani Haponiuk ? Jakoś brak mi tu tej lekkości i bezpretensjonalności^^
- 13 0
-
2019-01-12 20:30
Pytanie (1)
Czy lokal w Sopocie ma nowych właścicieli czy osoby prowadzące poprzednią restauracje (włoską) postanowiły zmienić kuchnie na bardziej polską?
- 3 0
-
2019-01-12 23:05
Lokal ma nowych właścicieli
- 0 0
-
2019-01-12 22:53
Cebulaki (1)
Cebulaki jak chcecie zjesc obiad za 10 zl to w domu. Albo na budki.
- 7 6
-
2019-01-13 09:11
Co to "na budki"?
- 3 1
-
2019-01-12 22:57
Palce lizać :)) (1)
Szefie Ciomek rezerwuj stolik dla starego wilka morskiego!!! bo te rybki muszą smakować obłędnie:)
- 3 3
-
2019-01-12 23:09
Szefie Ciomku
Powinno być
- 1 1
-
2019-01-12 23:16
"Karta jest krótka, będzie zmieniana sezonowo" (2)
To podobno jest teraz bardzo "trendy", ale mnie jakoś nie zachęca.
- 9 1
-
2019-01-12 23:21
To zapraszam do Wejherowa na rynek
- 1 0
-
2019-01-13 02:28
"Krótka karta"
W przypadku restauracji w Sopocie "krótka karta" nie wynika z tego aby było 'trendy" ale wlascicelkom chodzi o to aby produkty z których przygotowywane dania były świeże a nie zamrożone i czekające na to że może ktoś to zamówi. Poza tym stałe menu zawiera prawie 30 pozycji (liczac same dania) i oprócz tego co 1-2 dni pojawiają się nowe dodatkowe potrawy które są wpisywane na tablicy w lokalu. Wiec uwwzam ze kazdy znajdzie cos dla siebie.
- 3 1
-
2019-01-13 00:11
CIekawe kiedy Norwegom
Znudzi sie to monotonnie niezdrowe polskie jedzenie, gotowane na przypalonym tluszczu. Tak jak i szprycowane piwo po ktorym zgaga meczym dwa tygodnie, bez wzgledu na nazwe. Lub "kraftowe " ktpre nie ma nic wspolnego z prawdziwym craft beer. NA razie nei zwalnija z przyjazdami, moze to pogoda, choc kijow i w Polsce to jednak bez porownania lepsza niz w Norwegii ? No i ceny , nawet najwyzsze 4 X nizsze niz w Trollowni?
- 5 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.