• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia polska, francuska, kluski i piwo

Łukasz Stafiej
12 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Co nowego otworzyło się w Trójmieście? Sprawdzamy. Co nowego otworzyło się w Trójmieście? Sprawdzamy.

Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".



Oberża 86



  • Oberża 86 prowadzona jest przez Piotra Ciomka.
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
Autorska restauracja Piotra Ciomka - praktykującego od kilkunastu lat w polskich i francuskich restauracjach, pochodzącego z Gdyni kucharza i szefa kuchni, który w końcu postanowił otworzyć własny lokal. Kuchnia w Oberży 86 jest wypadkową doświadczenia, które Ciomek zdobywał w czasie swojej kariery - to kuchnia przede wszystkim polska (i kaszubska), ale przygotowywana nowocześnie, z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik kulinarnych. To również kuchnia z wyższej półki, przygotowywana z dobrej jakości lokalnych składników, wykwintna i co za tym idzie - odpowiednio kosztowna.

Na przystawkę (16-39 zł) zjemy m.in. śledzia w kwaśnej śmietanie z selerem naciowym, pstrąga w galarecie z sosem tatarskim, kaszankę z borowikami w cieście francuskim czy pyzy z gęsiną na ogórku kiszonym. Zupy (16-22 zł) to m.in. krem z ziemniaka na wędzonym boczku z rozmarynem czy zabielana zupa rybna z koprem. Wśród dań głównych (32-82 zł) znajdziemy m.in. filet z sandacza z sosem cytrynowym i kopytkami, halibuta z sosem maślanym i białymi warzywami, udko z kaczki w sosie pomarańczowym z orzechowymi kopytkami, gulasz cielęcy w chlebie czy golonkę w sosie kminkowym i z krokietem. Dania wegetariańskie to m.in. makaron z kalafiorem i serem dojrzewającym, tatar z buraka i kaszotto grzybowe. Znawcy win też powinni być zadowoleni - pochodzą one od niewielkich dostawców, a nie przemysłowych dystrybutorów. Restauracja znajduje się w Domku Abrahama przy Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni.

Minimalistyczne wnętrze kontrastuje z historycznym miejscem - jest zarazem tradycyjnie, jak i nowocześnie, a więc podobnie jak w menu. Świetny lokal na rodzinne wypady (także biesiady w większym gronie) oraz spotkania biznesowe. Czynny codziennie w godz. 12-22.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście



Klaster



  • Klaster - klimatyczny pub w centrum Gdańska
  •  Klaster
  •  Klaster
  •  Klaster
  •  Klaster
Pub z piwem rzemieślniczym i nie tylko (od 6 zł) i szerokim wyborem mocniejszych alkoholi. Klaster przy Św. Ducha 68 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku rusza codziennie o godz. 18 i jest czynny nawet do rana - w weekend zdarzają się klienci, którzy przychodzą w środku nocy.

Właściciele mają misję, aby stworzyć tu miejsce, gdzie nie tylko napijemy się alkoholu, ale przede wszystkim dobrze spędzimy czas. Dlatego - pomimo sporych gabarytów i dwóch poziomów - w środku panuje wyjątkowo kameralna atmosfera. Być może to również zasługa mebli - odrestaurowanych klasyków peerelowskich. Niestety, w lokalu nie ma kuchni, więc do jedzenia zamówimy wyłącznie orzeszki i inne proste przekąski. Pogramy za to w planszówki.




Nova Sopot



  • Nova Sopot to kameralna restauracja z kuchnią polską.
  •  Nova Sopot
  •  Nova Sopot
  •  Nova Sopot
  • Nova Sopot
Mała restauracyjka przy Władysława Jagiełły 6/1 zobacz na mapie Sopotu na uboczu głównego szlaku spacerowego w Sopocie. Dzięki temu do Novej Sopot z jednej strony jest blisko, z drugiej - panuje tutaj kameralna, niespieszna atmosfera. Karta jest krótka, będzie zmieniana sezonowo, a szefowa kuchni specjalizuje się (od lat) w kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu, ale z poszanowaniem tradycyjnych smaków.

Zjemy m.in. wątróbkę flambirowaną z owocami (18 zł), deskę regionalnych serów czy wędlin (15-17 zł), żurek (15 zł), bogracz (16 zł), halibuta w cieście z sosem grzybowym (42 zł), łososia na szpinaku z sosem porowym (38 zł), schab z kością z kapustą (29 zł), golonkę w piwie (32 zł) czy pierś z gęsi z kopytkami i buraczkami (42 zł). Nie można też zapomnieć o domowych pierogach w kilku klasycznych wydaniach (od 17 zł). Komu mało dań w karcie, ten codziennie znajdzie coś innego na tablicy. W weekendy właściciele zapraszają na minifestiwale kulinarne - np. pierogów, gęsi czy wołowiny. Czynne od wtorku do czwartku w godz. 12-20, od piątku do niedzieli w godz. 12-21 (w poniedziałki zamknięte).


Kluska



  • Kluska specjalizuje się w - nomen omen - kluskach i makaronach.
  •  Kluska
  •  Kluska
  •  Kluska
  •  Kluska
Pierwsze wrażenie może być mylące - Kluska przy Abrahama 26/1 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni to nie jest bar szybkiej obsługi z prostymi daniami makaronowymi. To miejsce, gdzie zjemy świeży, robiony specjalnie dla właścicieli makaron, leniwe i kopytka w pomysłowych, autorskich kompozycjach smakowych. Warto spróbować spaghetti z chrupiącymi polędwiczkami z kurczaka, imbirem, chilli i sosem orzechowym (w stylu tajskiego pad thaia), czerwonego tagliatelle z pokrojonym stekiem, kaparami, rukolą i sosem pieprzowym, barwionego sepią makaronu z krewetkami, bekonem, limonką i sosem rybnym, kopytek z portobello w sosie śmietanowo-rozmarynowym czy zwykłych leniwych albo klusek z makiem i bakaliami. Ceny od 12 zł do 35 zł za porcję. Na śniadanie (w godz. 7-12) zjemy omlety i bajgle z różnymi dodatkami - 15 zł w zestawie z kawą, herbatą i wodą.

Codziennie w menu znajdziemy inną zupę (8 zł), są też piwa i wino. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 podawany jest dwudaniowy lunch (także z dostawą) w promocyjnych cenach. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 7-20, w piątek w godz. 7-23:45, w sobotę w godz. 9-23:45, a w niedzielę w godz. 9-21.

Nowe lokale w Trójmieście

Miejsca

Opinie (92) 5 zablokowanych

  • do roboty hejterki (2)

    Czas zacząć narzekać smutni ludzie :D

    • 1 4

    • Odpowiedź (1)

      Bo co , bo piszą prawdę a prawda boli !!!!!!

      • 2 0

      • Oj!

        Abracham się w grobie przewraca!

        • 1 0

  • Narzekanie !!!! (2)

    Mam wrażenie ze większość osób piszące swoje opinie na Trójmiasto.pl potrafi tylko narzekać. To źle, tamto źle, to zarząd przyjdzie, to wisi nie tak. Mam propozycje jak macie jaja to zaryzykujcie i otwórzcie coś swojego. Zobaczymy jak w tedy będziecie pisać.

    • 42 15

    • i tylko

      kebab, schabowy, mielony,duże porcje i bary mleczne

      • 0 0

    • Przecież to jest jedno z największych skupisk hejterów w PL.

      • 5 6

  • Oberża 86 (8)

    Jak sam autor artykułu napisał "odpowiednio kosztowna"... Kocham lokalną kuchnie z tradycją bazuzującą na sezonowości produktów... Życze aby lokal utrzymał się jak najdłużej, lecz mam pewne obawy... Poprzednio była tu restauracja włoska z większym kapitałem i nie dała rady się utrzymać w tym miejscu...

    • 52 3

    • bredzisz (2)

      nie wiesz co to restauracja, jeżeli dla ciebie pizzeria jest restauracją to chyba nigdy w restauracji nie byłeś

      • 2 21

      • Znawca (1)

        Kaszanke to moge w domu zjesc restauratorze... Nawet z truflami :)

        • 12 4

        • januszu, znawco wszystkiego, tylko się ośmieszasz

          • 1 1

    • jedno zdanie krzywdzące dla Oberży (1)

      Krzywdzące jest to że inny lokal w Sopocie ma wymienione wszystkie dania razem z cenami, a Tu autor się nie pokusi o to, żeby podać przykładową cenę.
      Na podstawie powyższej opinii widać że to zdanie może odstraszać klientów.

      Schabowy za 32 zł w Domku Abrahama raczej nie odbiega mocno cenowo od Sopockiej propozycji za 29 zł. Polędwica wołowa za 82 zł w każdej restauracji do tanich pozycji nie należy - ceny steków w trójmiejskich restauracjach to również 80-100 zł. Wszedłem na stronę Oberży i w menu cen nie uważam za wygórowanych. Życzę sukcesu zarówno Oberży jak i innym wymienionym lokalom.

      • 6 3

      • Porobiło się

        Obraża z cenami topowych restauracji, dziwny pomysł na nazwę

        • 3 1

    • Nazwisko Ciomek zobowiązuje (2)

      Przyjdzie raz w tygodniu zarząd Invest Komfort i miesięczny utarg zostanie wyrobiony ;)

      • 25 3

      • Czyżby konkurencja

        bo coś trąci zazdrością o dobrą lokalizacje a może i lepszą kuchnię :)

        • 6 3

      • Zazdrość

        Nie ma to jak zazdrość :)

        • 9 4

  • Nova sopot tylko zmiana nazwy kolejnego lokalu, daje im pół roku niestety :(

    • 5 1

  • Oberża 86

    Gościłem w Oberży 86 już kilkukrotnie. Uważam, że restauracja proponuje klasyczne polskie menu, ale są to potrawy w innym, oryginalnym wydaniu . Dania są pyszne. To co proponuje szef kuchni jest godne polecenia. Moim zdaniem ceny nie są zbyt wygórowane.
    Ceny win są w bardzo przystępnych cenach, tym bardziej, że są to trunki dobrej jakości. Wystarczy porównać z innymi restauracjami.

    • 3 4

  • Brawo dla Oberzy 86! (1)

    Jestem osobą która przypadkiem trafiła do tej restauracji i jestem pod olbrzymim wrażeniem. Jedzenie jest przepyszne i nie zgadzam się z autorem tekstu że ceny są wygorowane. Ceny są adekwatne do tego co dostajemy na talerzu! Jestem zachwycona, wiem że będę tam wracać i polecać znajomym.

    • 5 8

    • jasne

      przypadkiem trafiła do lokalu i takim samym przypadkiem kilka godzin po ukazaniu artykułu, w środku nocy pisze o swoich ekscytujących doznaniach

      • 9 0

  • W aglomeracji, gdzie jest tak olbrzymia konkurencja konieczny jest naprawdę dobry, od A do Z przemyslany pomysl na biznes, menu i sprofilowanie na klienta. Jesli wychodzi jakas pani i chce podac tu sledzika tu kotlecika to zycze jej powodzenia lecz niestety go nie wroze. Nowa lux knajpa w Gdyni brzmi ciekawie, ale jest takich wiele, jesli wlasciciel bedzie sie chcial wybic, to bedzie musial naprawde miec dobry pomysl na przyciagniecie gosci. Kluska - pomysl spojny, niezly, tylko ciekawe, co z tym zrobia. Czasem sukces jest wypadkowa magicznych dla mnie czynnikow, mam czasem wrazenie ze tego, ze jakas garstka hipsteriady zaskoczyla i poszlo - jak np w lokalu z uszkodzonymi garnkami w nazwie - ktory regularnie obniza loty, jedzenie jest coraz gorsze, karta coraz bardziej monotonna, a kelnerki wrecz bezczelne (po zgloszeniu reklamacji do niezjadliwego dania zero zainteresowania, komentarz w stylu - tak? a nikt sie dzis nie skarzyl i zainkasowanie okraglej sumki na rachunek).

    • 7 0

  • Klaster jest ok

    Czesto wpadam, czasami po prostu na jedno piwo, zawsze inne - wybor jest ogromny. Zawsze polecam innym i nikt nie wychodzi niezadowolony(trzezwy)!!

    • 6 4

  • Cebulaki (1)

    Cebulaki jak chcecie zjesc obiad za 10 zl to w domu. Albo na budki.

    • 7 6

    • Co to "na budki"?

      • 3 1

  • Gdzie zjeść w Gdyni (7)

    Ostatnio chciałem ugościć znajomych z zagranicy w Gdyńskiej restauracji,we wszystkich podobne
    ubogie menu,trzy dania rybne dwa mięsne.Było mi wstyd przed nimi,nie spodziewałem takiej
    mizerii potraw.

    • 16 6

    • Nie wiem za bardzo co Panu odpowiedzieć. W Gdyni jest wiele Restauracji na wysokim poziomie. Wystarczy chwilę poczytać. Skoro trafił Pan do tych w, których karta była krótka to prawdopodobnie były one na niezłym poziomie. Kurde po co ja to piszę .. to musi być trol.

      • 6 1

    • Chcesz powiedzieć, że łaziłeś z głodnymi gośćmi od knajpy do knajpy w poszukiwaniu dobrego menu? To w ilu byliście poczytać?

      • 3 0

    • W tekście artykułu pada wytłumaczenie:

      "Karta jest krótka, będzie zmieniana sezonowo"

      • 0 0

    • (2)

      Rodzine z Bartoszyc to do Ankera zwprowadź. Beda zadowoleni

      • 5 2

      • Duże porcje

        Każdy się naje

        • 3 0

      • Tanio i duzo
        Na najtańszych skladnikach
        Polubią

        • 3 0

    • Może ta wasza kultowa pizza w gdyniance?
      Buehehe

      • 6 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane