• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia polska, francuska, kluski i piwo

Łukasz Stafiej
12 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Co nowego otworzyło się w Trójmieście? Sprawdzamy. Co nowego otworzyło się w Trójmieście? Sprawdzamy.

Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".



Oberża 86



  • Oberża 86 prowadzona jest przez Piotra Ciomka.
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
Autorska restauracja Piotra Ciomka - praktykującego od kilkunastu lat w polskich i francuskich restauracjach, pochodzącego z Gdyni kucharza i szefa kuchni, który w końcu postanowił otworzyć własny lokal. Kuchnia w Oberży 86 jest wypadkową doświadczenia, które Ciomek zdobywał w czasie swojej kariery - to kuchnia przede wszystkim polska (i kaszubska), ale przygotowywana nowocześnie, z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik kulinarnych. To również kuchnia z wyższej półki, przygotowywana z dobrej jakości lokalnych składników, wykwintna i co za tym idzie - odpowiednio kosztowna.

Na przystawkę (16-39 zł) zjemy m.in. śledzia w kwaśnej śmietanie z selerem naciowym, pstrąga w galarecie z sosem tatarskim, kaszankę z borowikami w cieście francuskim czy pyzy z gęsiną na ogórku kiszonym. Zupy (16-22 zł) to m.in. krem z ziemniaka na wędzonym boczku z rozmarynem czy zabielana zupa rybna z koprem. Wśród dań głównych (32-82 zł) znajdziemy m.in. filet z sandacza z sosem cytrynowym i kopytkami, halibuta z sosem maślanym i białymi warzywami, udko z kaczki w sosie pomarańczowym z orzechowymi kopytkami, gulasz cielęcy w chlebie czy golonkę w sosie kminkowym i z krokietem. Dania wegetariańskie to m.in. makaron z kalafiorem i serem dojrzewającym, tatar z buraka i kaszotto grzybowe. Znawcy win też powinni być zadowoleni - pochodzą one od niewielkich dostawców, a nie przemysłowych dystrybutorów. Restauracja znajduje się w Domku Abrahama przy Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni.

Minimalistyczne wnętrze kontrastuje z historycznym miejscem - jest zarazem tradycyjnie, jak i nowocześnie, a więc podobnie jak w menu. Świetny lokal na rodzinne wypady (także biesiady w większym gronie) oraz spotkania biznesowe. Czynny codziennie w godz. 12-22.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście



Klaster



  • Klaster - klimatyczny pub w centrum Gdańska
  •  Klaster
  •  Klaster
  •  Klaster
  •  Klaster
Pub z piwem rzemieślniczym i nie tylko (od 6 zł) i szerokim wyborem mocniejszych alkoholi. Klaster przy Św. Ducha 68 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku rusza codziennie o godz. 18 i jest czynny nawet do rana - w weekend zdarzają się klienci, którzy przychodzą w środku nocy.

Właściciele mają misję, aby stworzyć tu miejsce, gdzie nie tylko napijemy się alkoholu, ale przede wszystkim dobrze spędzimy czas. Dlatego - pomimo sporych gabarytów i dwóch poziomów - w środku panuje wyjątkowo kameralna atmosfera. Być może to również zasługa mebli - odrestaurowanych klasyków peerelowskich. Niestety, w lokalu nie ma kuchni, więc do jedzenia zamówimy wyłącznie orzeszki i inne proste przekąski. Pogramy za to w planszówki.




Nova Sopot



  • Nova Sopot to kameralna restauracja z kuchnią polską.
  •  Nova Sopot
  •  Nova Sopot
  •  Nova Sopot
  • Nova Sopot
Mała restauracyjka przy Władysława Jagiełły 6/1 zobacz na mapie Sopotu na uboczu głównego szlaku spacerowego w Sopocie. Dzięki temu do Novej Sopot z jednej strony jest blisko, z drugiej - panuje tutaj kameralna, niespieszna atmosfera. Karta jest krótka, będzie zmieniana sezonowo, a szefowa kuchni specjalizuje się (od lat) w kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu, ale z poszanowaniem tradycyjnych smaków.

Zjemy m.in. wątróbkę flambirowaną z owocami (18 zł), deskę regionalnych serów czy wędlin (15-17 zł), żurek (15 zł), bogracz (16 zł), halibuta w cieście z sosem grzybowym (42 zł), łososia na szpinaku z sosem porowym (38 zł), schab z kością z kapustą (29 zł), golonkę w piwie (32 zł) czy pierś z gęsi z kopytkami i buraczkami (42 zł). Nie można też zapomnieć o domowych pierogach w kilku klasycznych wydaniach (od 17 zł). Komu mało dań w karcie, ten codziennie znajdzie coś innego na tablicy. W weekendy właściciele zapraszają na minifestiwale kulinarne - np. pierogów, gęsi czy wołowiny. Czynne od wtorku do czwartku w godz. 12-20, od piątku do niedzieli w godz. 12-21 (w poniedziałki zamknięte).


Kluska



  • Kluska specjalizuje się w - nomen omen - kluskach i makaronach.
  •  Kluska
  •  Kluska
  •  Kluska
  •  Kluska
Pierwsze wrażenie może być mylące - Kluska przy Abrahama 26/1 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni to nie jest bar szybkiej obsługi z prostymi daniami makaronowymi. To miejsce, gdzie zjemy świeży, robiony specjalnie dla właścicieli makaron, leniwe i kopytka w pomysłowych, autorskich kompozycjach smakowych. Warto spróbować spaghetti z chrupiącymi polędwiczkami z kurczaka, imbirem, chilli i sosem orzechowym (w stylu tajskiego pad thaia), czerwonego tagliatelle z pokrojonym stekiem, kaparami, rukolą i sosem pieprzowym, barwionego sepią makaronu z krewetkami, bekonem, limonką i sosem rybnym, kopytek z portobello w sosie śmietanowo-rozmarynowym czy zwykłych leniwych albo klusek z makiem i bakaliami. Ceny od 12 zł do 35 zł za porcję. Na śniadanie (w godz. 7-12) zjemy omlety i bajgle z różnymi dodatkami - 15 zł w zestawie z kawą, herbatą i wodą.

Codziennie w menu znajdziemy inną zupę (8 zł), są też piwa i wino. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 podawany jest dwudaniowy lunch (także z dostawą) w promocyjnych cenach. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 7-20, w piątek w godz. 7-23:45, w sobotę w godz. 9-23:45, a w niedzielę w godz. 9-21.

Nowe lokale w Trójmieście

Miejsca

Opinie (92) 5 zablokowanych

  • Krem z ziemniaków 16 zetuf? (1)

    Za 6 miesięcy zamykają.

    • 20 2

    • Najlepiej jakby jedzenie było za darmo!

      Najlepiej jakby w tych wszytskich restauracjach dawali jedzenie za darmo albo 5zl. Oczywiście w tej niskiej cenie doliczone w gratisie drugie danie, przemiła obsługa i najdroższy szampan. Wydaje się że takie komentarze piszą osoby które w domu same nawet obiadu nie ugotowaly. Internet powinien być Dla niektórych osób zakazany.

      • 4 6

  • "Karta jest krótka, będzie zmieniana sezonowo" (2)

    To podobno jest teraz bardzo "trendy", ale mnie jakoś nie zachęca.

    • 9 1

    • "Krótka karta"

      W przypadku restauracji w Sopocie "krótka karta" nie wynika z tego aby było 'trendy" ale wlascicelkom chodzi o to aby produkty z których przygotowywane dania były świeże a nie zamrożone i czekające na to że może ktoś to zamówi. Poza tym stałe menu zawiera prawie 30 pozycji (liczac same dania) i oprócz tego co 1-2 dni pojawiają się nowe dodatkowe potrawy które są wpisywane na tablicy w lokalu. Wiec uwwzam ze kazdy znajdzie cos dla siebie.

      • 3 1

    • To zapraszam do Wejherowa na rynek

      • 1 0

  • Planszówki, stare graty peerelowskie i wiszące kable (1)

    Toż to wypisz wymaluj Escape Room

    • 40 7

    • ja

      byle tylko nie płonący

      • 3 3

  • CIekawe kiedy Norwegom

    Znudzi sie to monotonnie niezdrowe polskie jedzenie, gotowane na przypalonym tluszczu. Tak jak i szprycowane piwo po ktorym zgaga meczym dwa tygodnie, bez wzgledu na nazwe. Lub "kraftowe " ktpre nie ma nic wspolnego z prawdziwym craft beer. NA razie nei zwalnija z przyjazdami, moze to pogoda, choc kijow i w Polsce to jednak bez porownania lepsza niz w Norwegii ? No i ceny , nawet najwyzsze 4 X nizsze niz w Trollowni?

    • 5 5

  • Domek Abrahama ... Oberża 86 (5)

    To pizzy już tam nie ma ???
    Śpieszmy się kochać nowe lokale...tak szybko odchodzą
    Mam nadzieję,że kiedyś wróci tam muzeum jak bylo,a nie tylko kasa i kasa z czynszu .... Państwu S. ciągle mało chociaż pół Gdyni jest w ich posiadaniu

    • 55 2

    • Muzeum juz tam nie bedzie.To miasto wypowiedzialo umowę Państwu S. a nie oni miastu. Wystarczy wpisać w Google Domek Abrahama i wszystkie informacje dostepne.

      • 3 1

    • Ciekawe...

      Wydaje mi się, że to muzeum zmieniło siedzibę, a właściciele domku nikogo nie wyrzucili... A podatki i opłaty muszą z czegoś płacić ... I chyba lepiej, że miejsce to "żyje " a nie niszczeje... dla właścicieli byłoby lepiej, gdyby domek się zestarzał i rozleciał... duży budynek mógłby stanąć w tym miejcu... powodzenia dla "Oberży 86"...

      • 2 6

    • Druga litera to K?

      • 2 2

    • a jakie ceny!

      kurczę, nie wejdę tam, te białe obrusy i ściany....czar prysł

      • 7 2

    • Ty byś za darmo wynajmował zapewne wszystkimi

      Takie dzbany powinny mieć limity na neta

      • 5 13

  • Klaster jest ok (1)

    Super okal. Szkoda tylko że chłopaki nie oferują jedzenia. Fajne atmosfera, super obsługa. Ceny też bardzo przyzwoite. Serdecznie polecam.

    • 9 18

    • Indyjska

      A ja widzialem że na Swietojanskiej bedzie się otwieral bar z indyjskim jedzeniem.
      Oby fajny, oby były normalne ceny..

      • 3 2

  • Palce lizać :)) (1)

    Szefie Ciomek rezerwuj stolik dla starego wilka morskiego!!! bo te rybki muszą smakować obłędnie:)

    • 3 3

    • Szefie Ciomku

      Powinno być

      • 1 1

  • Pytanie (1)

    Czy lokal w Sopocie ma nowych właścicieli czy osoby prowadzące poprzednią restauracje (włoską) postanowiły zmienić kuchnie na bardziej polską?

    • 3 0

    • Lokal ma nowych właścicieli

      • 0 0

  • u TYMKA (1)

    najlepsze zapiekanki ,najlepsza pizza lokal istnieje juz 10 lat na monciaku w domku z 1894 r.

    • 4 9

    • Wow
      Wyszukany marketing na poziomie ich menu
      Zapiekanka i pizza
      Ja pierd....

      • 7 1

  • A co na to Pani Haponiuk ? Jakoś brak mi tu tej lekkości i bezpretensjonalności^^

    • 13 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane