• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia polska, francuska, kluski i piwo

Łukasz Stafiej
12 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Co nowego otworzyło się w Trójmieście? Sprawdzamy. Co nowego otworzyło się w Trójmieście? Sprawdzamy.

Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".



Oberża 86



  • Oberża 86 prowadzona jest przez Piotra Ciomka.
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
Autorska restauracja Piotra Ciomka - praktykującego od kilkunastu lat w polskich i francuskich restauracjach, pochodzącego z Gdyni kucharza i szefa kuchni, który w końcu postanowił otworzyć własny lokal. Kuchnia w Oberży 86 jest wypadkową doświadczenia, które Ciomek zdobywał w czasie swojej kariery - to kuchnia przede wszystkim polska (i kaszubska), ale przygotowywana nowocześnie, z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik kulinarnych. To również kuchnia z wyższej półki, przygotowywana z dobrej jakości lokalnych składników, wykwintna i co za tym idzie - odpowiednio kosztowna.

Na przystawkę (16-39 zł) zjemy m.in. śledzia w kwaśnej śmietanie z selerem naciowym, pstrąga w galarecie z sosem tatarskim, kaszankę z borowikami w cieście francuskim czy pyzy z gęsiną na ogórku kiszonym. Zupy (16-22 zł) to m.in. krem z ziemniaka na wędzonym boczku z rozmarynem czy zabielana zupa rybna z koprem. Wśród dań głównych (32-82 zł) znajdziemy m.in. filet z sandacza z sosem cytrynowym i kopytkami, halibuta z sosem maślanym i białymi warzywami, udko z kaczki w sosie pomarańczowym z orzechowymi kopytkami, gulasz cielęcy w chlebie czy golonkę w sosie kminkowym i z krokietem. Dania wegetariańskie to m.in. makaron z kalafiorem i serem dojrzewającym, tatar z buraka i kaszotto grzybowe. Znawcy win też powinni być zadowoleni - pochodzą one od niewielkich dostawców, a nie przemysłowych dystrybutorów. Restauracja znajduje się w Domku Abrahama przy Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni.

Minimalistyczne wnętrze kontrastuje z historycznym miejscem - jest zarazem tradycyjnie, jak i nowocześnie, a więc podobnie jak w menu. Świetny lokal na rodzinne wypady (także biesiady w większym gronie) oraz spotkania biznesowe. Czynny codziennie w godz. 12-22.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście



Klaster



  • Klaster - klimatyczny pub w centrum Gdańska
  •  Klaster
  •  Klaster
  •  Klaster
  •  Klaster
Pub z piwem rzemieślniczym i nie tylko (od 6 zł) i szerokim wyborem mocniejszych alkoholi. Klaster przy Św. Ducha 68 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku rusza codziennie o godz. 18 i jest czynny nawet do rana - w weekend zdarzają się klienci, którzy przychodzą w środku nocy.

Właściciele mają misję, aby stworzyć tu miejsce, gdzie nie tylko napijemy się alkoholu, ale przede wszystkim dobrze spędzimy czas. Dlatego - pomimo sporych gabarytów i dwóch poziomów - w środku panuje wyjątkowo kameralna atmosfera. Być może to również zasługa mebli - odrestaurowanych klasyków peerelowskich. Niestety, w lokalu nie ma kuchni, więc do jedzenia zamówimy wyłącznie orzeszki i inne proste przekąski. Pogramy za to w planszówki.




Nova Sopot



  • Nova Sopot to kameralna restauracja z kuchnią polską.
  •  Nova Sopot
  •  Nova Sopot
  •  Nova Sopot
  • Nova Sopot
Mała restauracyjka przy Władysława Jagiełły 6/1 zobacz na mapie Sopotu na uboczu głównego szlaku spacerowego w Sopocie. Dzięki temu do Novej Sopot z jednej strony jest blisko, z drugiej - panuje tutaj kameralna, niespieszna atmosfera. Karta jest krótka, będzie zmieniana sezonowo, a szefowa kuchni specjalizuje się (od lat) w kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu, ale z poszanowaniem tradycyjnych smaków.

Zjemy m.in. wątróbkę flambirowaną z owocami (18 zł), deskę regionalnych serów czy wędlin (15-17 zł), żurek (15 zł), bogracz (16 zł), halibuta w cieście z sosem grzybowym (42 zł), łososia na szpinaku z sosem porowym (38 zł), schab z kością z kapustą (29 zł), golonkę w piwie (32 zł) czy pierś z gęsi z kopytkami i buraczkami (42 zł). Nie można też zapomnieć o domowych pierogach w kilku klasycznych wydaniach (od 17 zł). Komu mało dań w karcie, ten codziennie znajdzie coś innego na tablicy. W weekendy właściciele zapraszają na minifestiwale kulinarne - np. pierogów, gęsi czy wołowiny. Czynne od wtorku do czwartku w godz. 12-20, od piątku do niedzieli w godz. 12-21 (w poniedziałki zamknięte).


Kluska



  • Kluska specjalizuje się w - nomen omen - kluskach i makaronach.
  •  Kluska
  •  Kluska
  •  Kluska
  •  Kluska
Pierwsze wrażenie może być mylące - Kluska przy Abrahama 26/1 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni to nie jest bar szybkiej obsługi z prostymi daniami makaronowymi. To miejsce, gdzie zjemy świeży, robiony specjalnie dla właścicieli makaron, leniwe i kopytka w pomysłowych, autorskich kompozycjach smakowych. Warto spróbować spaghetti z chrupiącymi polędwiczkami z kurczaka, imbirem, chilli i sosem orzechowym (w stylu tajskiego pad thaia), czerwonego tagliatelle z pokrojonym stekiem, kaparami, rukolą i sosem pieprzowym, barwionego sepią makaronu z krewetkami, bekonem, limonką i sosem rybnym, kopytek z portobello w sosie śmietanowo-rozmarynowym czy zwykłych leniwych albo klusek z makiem i bakaliami. Ceny od 12 zł do 35 zł za porcję. Na śniadanie (w godz. 7-12) zjemy omlety i bajgle z różnymi dodatkami - 15 zł w zestawie z kawą, herbatą i wodą.

Codziennie w menu znajdziemy inną zupę (8 zł), są też piwa i wino. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 podawany jest dwudaniowy lunch (także z dostawą) w promocyjnych cenach. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 7-20, w piątek w godz. 7-23:45, w sobotę w godz. 9-23:45, a w niedzielę w godz. 9-21.

Nowe lokale w Trójmieście

Miejsca

Opinie (92) 5 zablokowanych

  • Krem z ziemniaków 16 zetuf? (1)

    Za 6 miesięcy zamykają.

    • 20 2

    • Najlepiej jakby jedzenie było za darmo!

      Najlepiej jakby w tych wszytskich restauracjach dawali jedzenie za darmo albo 5zl. Oczywiście w tej niskiej cenie doliczone w gratisie drugie danie, przemiła obsługa i najdroższy szampan. Wydaje się że takie komentarze piszą osoby które w domu same nawet obiadu nie ugotowaly. Internet powinien być Dla niektórych osób zakazany.

      • 4 6

  • Brawo dla Oberzy 86! (1)

    Jestem osobą która przypadkiem trafiła do tej restauracji i jestem pod olbrzymim wrażeniem. Jedzenie jest przepyszne i nie zgadzam się z autorem tekstu że ceny są wygorowane. Ceny są adekwatne do tego co dostajemy na talerzu! Jestem zachwycona, wiem że będę tam wracać i polecać znajomym.

    • 5 8

    • jasne

      przypadkiem trafiła do lokalu i takim samym przypadkiem kilka godzin po ukazaniu artykułu, w środku nocy pisze o swoich ekscytujących doznaniach

      • 9 0

  • Klaster jest ok

    Czesto wpadam, czasami po prostu na jedno piwo, zawsze inne - wybor jest ogromny. Zawsze polecam innym i nikt nie wychodzi niezadowolony(trzezwy)!!

    • 6 4

  • W aglomeracji, gdzie jest tak olbrzymia konkurencja konieczny jest naprawdę dobry, od A do Z przemyslany pomysl na biznes, menu i sprofilowanie na klienta. Jesli wychodzi jakas pani i chce podac tu sledzika tu kotlecika to zycze jej powodzenia lecz niestety go nie wroze. Nowa lux knajpa w Gdyni brzmi ciekawie, ale jest takich wiele, jesli wlasciciel bedzie sie chcial wybic, to bedzie musial naprawde miec dobry pomysl na przyciagniecie gosci. Kluska - pomysl spojny, niezly, tylko ciekawe, co z tym zrobia. Czasem sukces jest wypadkowa magicznych dla mnie czynnikow, mam czasem wrazenie ze tego, ze jakas garstka hipsteriady zaskoczyla i poszlo - jak np w lokalu z uszkodzonymi garnkami w nazwie - ktory regularnie obniza loty, jedzenie jest coraz gorsze, karta coraz bardziej monotonna, a kelnerki wrecz bezczelne (po zgloszeniu reklamacji do niezjadliwego dania zero zainteresowania, komentarz w stylu - tak? a nikt sie dzis nie skarzyl i zainkasowanie okraglej sumki na rachunek).

    • 7 0

  • Oberża 86

    Gościłem w Oberży 86 już kilkukrotnie. Uważam, że restauracja proponuje klasyczne polskie menu, ale są to potrawy w innym, oryginalnym wydaniu . Dania są pyszne. To co proponuje szef kuchni jest godne polecenia. Moim zdaniem ceny nie są zbyt wygórowane.
    Ceny win są w bardzo przystępnych cenach, tym bardziej, że są to trunki dobrej jakości. Wystarczy porównać z innymi restauracjami.

    • 3 4

  • Nova sopot tylko zmiana nazwy kolejnego lokalu, daje im pół roku niestety :(

    • 5 1

  • do roboty hejterki (2)

    Czas zacząć narzekać smutni ludzie :D

    • 1 4

    • Odpowiedź (1)

      Bo co , bo piszą prawdę a prawda boli !!!!!!

      • 2 0

      • Oj!

        Abracham się w grobie przewraca!

        • 1 0

  • Kluska (2)

    Byliśmy w klusce. Wielkie rozczarowanie. Aż dziwnie, że autor artykułu nie wspomina, że serwują jedzenie na talerzach z otręb(!) więc cały sos z makaronu 'wsiąka' w talerz. Poza tym nie rozumiem idei 'jadalnych' talerzy w restauracji. W food trucku takie rozwiązanie zdaje egzamin, ale na miejscu? Pewnie nie chcieli produkować więcej plastiku, bo twierdzą że są eko... Ale jednocześnie powiesili pełno plastikowych (!) butelek pod sufitem.

    • 3 2

    • Kluska

      Heja!
      Serwujemy na talerzach jadalnych, bo aktualnie jako jedyne spełniają wymagania wizualne wśród talerzy jednorazowych - a na te jesteśmy skazani ze względu na wymogi sanepidu.
      Już znaleźliśmy sposób na spragnione sosu talerze. :)
      Wpadaj do nas dać nam drugą szansę! :)

      • 2 0

    • oj tam.

      jak butelki plastikowe wiszą nad, to nie zaśmiecają. prawda?
      czepiasz się.

      • 0 0

  • (1)

    O, Kluska podaje na jednorazowych miskach z tektury, sztućce pewnie plastikowe i siuuup do śmietnika. Kupcie sobie zmywarkę.

    • 2 0

    • Kluska

      Siemasz!
      Uff... Sztućce mamy z zielastwa - na to sanepid sie zgodził! :)
      Wpadaj do nas, będziesz zadowolony/a!

      PS
      Zmywara też stoi. :p

      • 2 0

  • oberża 86 całkiem miły wypasik !

    Byłem z żoną kilka dni po otwarciu.. O ile zupy i przystawki są na medal, to dania dostaliśmy.... na wpół ciepłe. Ponadto kelnerzy i kelnerki zajęci byli gadaniem i przez 15 minut nawet do nas nikt nie zajrzał. Mam nadzieję iż ta wpadka była dlatego że jak pisałem było tuż po otwarciu.. Niemniej dam jeszcze jedną szansę i tam wpadnę.

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane