• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia tajska, polska i fast-food

Łukasz Stafiej
8 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • W Restauracja Ryż zjemy kuchnię tajską według szefa Piotra Żelicha.
  • Restauracja Ryż. Na zdjęciu: Piotr Żelich.
  • Restauracja Ryż Nowe Lokale
  • Restauracja Ryż Nowe Lokale
  • Restauracja Ryż Nowe Lokale
  • Restauracja Ryż Nowe Lokale

Kolejny przegląd nowych lokali zaczynamy od Oliwy, potem wybierzemy się do południowych dzielnic Gdańska, a skończymy w centrum. Za tydzień opiszemy przede wszystkim nowe miejsca w Gdyni i Sopocie.



Ryż
Oliwa w kulinarnym natarciu. Otwiera się tutaj coraz więcej ciekawych miejsc, m.in. w suterenie kamienicy przy Starym Rynku Oliwskim 2 zobacz na mapie Gdańska. Można śmiało powiedzieć, że Ryż to restauracja, której na trójmiejskiej gastromapie brakowało. Lokali oferujących kuchnię tajską co prawda nie brakuje, ale tutaj jest ona wywindowana do autorskiego poziomu, a nie powiela oklepanych standardów. Szef kuchni Piotr Żelich spędził kilkanaście lat w Australii, m.in. praktykując w renomowanych restauracjach z kuchnią azjatycką. Miał też okazję sporo podróżować po Azji Południowo-Wschodniej. Po powrocie do Polski postanowił te doświadczenia i - co najważniejsze - smaki przenieść do kuchni niewielkiego lokalu w Oliwie. Karta jest niedługa i pełna azjatyckich smaków i aromatów przedstawionych w kreatywny, rzadko spotykany w trójmiejskich lokalach sposób. Zjemy m.in. łososia jurajskiego wędzonego w liściach bananowca podanego na liściach betelu (19 zł), kalmary i boczek na chrupko z imbirem i azjatyckim selerem (19 zł), wołowinę z fermentowanym ryżem, kolendrą i chilli (46 zł) czy omlet z krewetkami i wieprzowiną, karmelizowanym kokosem i reliszem ogórkowym (43 zł). W karcie jest też tajskie curry, pad thai czy zupa tom yum. Ryż czynny jest od wtorku do niedzieli w godz. 12-22.

W skrócie: Ryż to restauracja z autorską kuchnią tajską.
Adres: Gdańsk Oliwa, Stary Rynek Oliwski 2 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawki - 19 zł, dania główne - od 39 zł.



  • Tutaj - oliwska kawiarnia z kawowymi alternatywami.
  • TUTAJ. Kawiarnia Nowe Lokale
  • TUTAJ. Kawiarnia Nowe Lokale
  • TUTAJ. Kawiarnia Nowe Lokale
  • TUTAJ. Kawiarnia Nowe Lokale
Tutaj
Tutaj to idealne miejsce dla bywalców kawiarni, którzy w ich ofercie szukają kawowych alternatyw, a w wystroju modnego, minimalistycznego designu. Lokal przy ul. Cystersów 12 zobacz na mapie Gdańska jest malutki (to niecałe 30 m kw.) i spełnia wszystkie kryteria hipsterskiej kawiarni: na półkach stoją kawowe ziarna z niszowych palarni, bariści przygotują dripa, chemexa, a nawet espresso tonic, do kawy zjemy ciasta, tarty i wegańskie ciastka, a tłem do tego wszystkiego jest muzyka puszczana z winyli. Do tego organiczne herbaty, sklepik z kawowymi gadżetami oraz minigaleria prac lokalnych artystów na ścianie. Można się też podszkolić z kawowej wiedzy - właściciele planują tzw. "cuppingi", czyli degustacje różnych ziaren. Espresso za 5 zł, alternatywy od 10 zł, desery od 7 zł. Czynne od wtorku do czwartku i w niedziele w godz. 12-19, w piątki i soboty - w godz. 12-20, w poniedziałki - zamknięte. Godziny otwarcia niebawem ulegną zmianie.

W skrócie: Tutaj to kawiarnia z kawowymi alternatywami.
Adres: Gdańsk Oliwa, ul. Cystersów 12 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: kawa od 5 zł, deser od 7 zł.



  • W Kobo Burger zjemy burgery i steki.
  • Kobo Burger Nowe Lokale
  • Kobo Burger Nowe Lokale
  • Kobo Burger Nowe Lokale
  • Kobo Burger Nowe Lokale
  • Kobo Burger Nowe Lokale
Kobo Burger
Wydawałoby się, że czas burgerów mija, ale wciąż otwierają się nowe miejsca. Kobo to pierwszy bar z tym popularnym fast-foodem na Ujeścisku. Lokal mieści się w kompleksie handlowym przy ul. Warszawskiej 69 zobacz na mapie Gdańska i można się po nim spodziewać dokładnie tego, co oferują inne tego typu miejsca. Jest karta burgerów standardowych z domowymi sosami (od 15 zł), są pozycje sezonowe, belgijki, znajdziemy też kilka polskich piw rzemieślniczych oraz z belgijskich browarów. Wystrój jest nowoczesny i modny, w tle leci muzyka, na ścianach można pooglądać reprinty starych plakatów. Tym, co Kobo wyróżnia, jest rzadko spotykana w takich miejscach wołowina wysokiej jakości z gospodarstwa w Pniewach. Tamtejsze mięso wykorzystywane jest nie tylko na kotlety, ale również podawane pod postacią steków z frytkami i grillowanymi sezonowymi warzywami - za 200-gramową polędwicę zapłacimy 29 zł, a za 300-gramowy stek T-bone - 49 zł. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-21, w piątek i sobotę 12-22. Lokal prowadzi dowozy na terenie okolicznych dzielnic.


Kobo Burger to bar z burgerami i stekami.
Adres: Gdańsk Ujeścisko, ul. Warszawska 69 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: burger - od 15 zł, steki - od 29 zł.



  • Pizza z pieca opalanego drewnem w Basta Pizza&Pasta.
  • Basta Pizza&Pasta Nowe Lokale
  • Basta Pizza&Pasta Nowe Lokale
  • Basta Pizza&Pasta Nowe Lokale
  • Basta Pizza&Pasta Nowe Lokale
  • Basta Pizza&Pasta Nowe Lokale
Basta! Pizza&Pasta
Jak sama nazwa wskazuje, to restauracyjka specjalizująca się w dwóch daniach: włoskim placku i makaronach. Ten pierwszy pieczony jest w piecu opalanym drewnem i na pewno zasmakuje miłośnikom cienkiego, chrupiącego ciasta. Zdecydować można się na jedenaście kompozycji (od 16 zł), warto spróbować tej z pastą truflową, ostrym salami i serem mascarpone. Co prawda ciasto na makaron nie jest robione tutaj na miejscu, ale kucharze korzystają z włoskich produktów. Zjemy m.in. klasyczny aglio olio (16 zł) czy bolognese (19 zł). W weekendy przyrządzana jest carbonara, można też trafić na specjalną pizzę spoza karty. Menu zamykają sałaty - m.in. z kurczakiem, szynką parmeńską czy tuńczykiem (od 16 zł). W lokalu napijemy się przeróżnych niszowych napojów, soków i lemoniad, niebawem będzie też wino. Dowozy nie są prowadzone, ale można zamówić telefonicznie i samodzielnie odebrać. Basta! urządzona jest w prostym, jasnym stylu. Przed lokalem znajduje się ogródek zbudowany z drewnianych palet. Lokal mieści się w pawilonach na skwerku handlowym przy rondzie przy ul. Platynowej zobacz na mapie Gdańska na Oruni Górnej. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 13-21, w piątki i soboty do godz. 22.

Basta! Pizza&Pasta to pizzeria z pizzą z pieca opalanego drewnem.
Adres: Gdańsk Orunia Górna, ul. Platynowa 2zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: pizza - od 16 zł, makarony - od 16 zł.



  • W California Diner Express zjemy autorskie kanapki.
  • California Diner Express Nowe Lokale
  • California Diner Express Nowe Lokale
  • California Diner Express Nowe Lokale
  • California Diner Express Nowe Lokale
California Diner Express
Kolejny punkt kulinarny przy deptaku prowadzącym od stacji SKM na Politechnicę w stronę opery (ul. Trubadurów zobacz na mapie Gdańska). Zdawałoby się, że zjemy tam wszystko - od pizzy, przez pączka, po kebaba - ale właściciel amerykańskiej knajpki z Żabianki California Diner wpadł na pomysł, aby otworzyć tam niewielki punkt z autorskimi kanapkami. Kanapkami w stylu amerykańskim, czyli sporych rozmiarów i załadowanymi świeżymi składnikami do oporu. Każdy gość komponuje je samodzielnie wybierając bułkę (pszenna, grahamka, żytnia) oraz mięsną bazę (bekon, kurczak, pasztet, karkówka, szynka, schab). Kanapkę uzupełniają sałaty, warzywa i inne dodatki. Wszystkie mięsa pieczone są przez właściciela, sosy również robione są samodzielnie - w California Diner Express nie używa się gotowców. Cena: 7 zł. Za 10 zł włoska kawa w zestawie. Menu uzupełniają: napoje, burrito oraz zupy (5 zł). Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 6:30-18.

California Diner Express to bar z autorskimi kanapkami.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Trubadurów 6 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: kanapka - 7 zł.



  • Gvara to rodzinna restauracja z kuchnią polską. Na zdjęciu kaczka.
  • Restauracja Gvara Nowe Lokale
  • Restauracja Gvara Nowe Lokale
  • Restauracja Gvara Nowe Lokale
  • Restauracja Gvara Nowe Lokale
  • Restauracja Gvara Nowe Lokale
Gvara
Restauracja z polską kuchnią w samym centrum Gdańska przy ul. Chlebnickiej 48/51 zobacz na mapie Gdańska. W karcie nie znajdziemy przekombinowanych dań - zamiast tego znane i lubiane, proste potrawy. Zjemy m.in. tatar (29 zł), kaszankę z boczkiem i szalotką (16 zł), gęsie wątróbki z sorbetem jabłkowym (19 zł), rosół wołowy (13 zł), spory wybór różnych domowych pierogów (od 18 zł), pieczonego pstrąga z duszonymi warzywami (36 zł), schabowe (29 zł), golonkę (36 zł), zrazy z dzika w sosie jałowcowym (58 zł) czy pierś kaczki w rozmarynie (43 zł). Zestawy śniadaniowe z kawą lub herbatą podawane są w cenie 10 zł. Lokal przystosowany jest dla rodzin z dziećmi - w środku funkcjonuje spory kącik do zabawy, a ciekawostką jest obszerna karta dla dzieci, na podstawie której najmłodsi klienci sami mogą skomponować swój posiłek. Gvara czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 9-22, w piątki i soboty w godz. 9-24.

Gvara to rodzinna restauracja z kuchnią polską.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Chlebnicka 48/51 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawki - od 16 zł, pierogi - od 18 zł, dania główne - od 28 zł.



  • Restauracja Pod Basztami proponuje kuchnię polską. Na zdjęciu tatar z łososia.
  • Restauracja Pod Basztami Nowe Lokale
  • Restauracja Pod Basztami Nowe Lokale
  • Restauracja Pod Basztami Nowe Lokale
  • Restauracja Pod Basztami Nowe Lokale
Pod Basztami
Kolejna restauracja z polską kuchnią w centrum Gdańska. Pod Basztami to powrót do korzeni pawilonu przy ul. Latarnianej 2 zobacz na mapie Gdańska. W tej lokalizacji działały różne biznesy gastronomiczne, ale pierwszym był właśnie bar pod taką nazwą. Właściciel odwołuje się do przeszłości, ale w świeży sposób. W karcie znajdziemy i klasykę, i dania polskie lekko podkręcone nowoczesnym spojrzeniem na gotowanie. Chlubą szefa kuchni jest pół kaczki podawane z opiekanymi ziemniaczkami i czerwoną kapustą (48 zł). Zjemy też potrawkę z dzika z grzanką (35 zł), golonkę w bułce maślanej (29 zł), grillowanego łososia na sałatce z cieciorki (45 zł) czy duszoną pierś z kurczaka w sosie z rodzynkami (29 zł). W karcie jest też solony śledź (14 zł), tatar z łososia (24 zł), smażony kozi ser na sałatce z mango (24 zł), żurek (19 zł) i czernina (16 zł). Wystrój jest prosty, nierzucający się w oczy, właściciele postanowili nie urządzać lokalu zgodnie z wszechobecnymi modnymi trendami. Czynne codziennie od południa do północy.

Pod Basztami to restauracja z kuchnią polską.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Latarniana 2 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawki - od 14 zł, dania główne - od 28 zł.



  • Talerz owoców morza - jedna ze specjalności Dancing Anchor.
  •  Dancing Anchor
  •  Dancing Anchor
  •  Dancing Anchor
  •  Dancing Anchor
  •  Dancing Anchor
Dancing Anchor
Druga - obok Ink - restauracja w gdańskim hotelu Puro przy ul. Stągiewnej 26 zobacz na mapie Gdańska. Podobnie jak słynący z ciekawego designu hotel, Dancing Anchor również zadowoli gusta poszukujących niebanalnej estetyki. Lokal urządzony jest drewnie i surowych materiałach, stoliki i krzesła są różnorodnie stylizowane, lampy przygotowano na zamówienie, a na ścianach wiszą prace młodych współczesnych twórców, m.in. z gdańskiej ASP. Menu opiera się na trzech filarach: kurczak, wieprzowina oraz ryby i owoce morza. Na przystawkę zjemy m.in. ceviche z przegrzebków i dorsza (29 zł), chrupiący boczek z arbuzem (19 zł) czy talerz owoców morza (97 zł). Główne dania to m.in. pierś z kurczaka zagrodowego z truflą (39 zł), turbot atlantycki z palonym kalafiorem (47 zł), poliki wieprzowe z bulgurem, sosem wiśniowym i słoniną (34 zł) czy krewetki z miso i szpinakiem (41 zł). Ciekawostką są "dania do dzielenia się", m.in. talerz wieprzowiny w różnym wydaniu (74 zł) czy cały kurczak z różna (89 zł). Co ważne, do restauracji można wejść bezpośrednio od ulicy, nie trzeba przechodzić przez hotelowe hobby. To sprzyja mniej formalnej atmosferze. Tym bardziej, że wieczorami Dancing Anchor zamienia się w klubokawiarnię z żywszą muzyką w głośnikach. Wieczorna wizyta to dobry czas, aby spróbować tamtejszej karty autorskich koktajli ułożonej przy współpracy ze znanym warszawskim koktajl-barem Kita Koguta. Lokal czynny jest codziennie w godz. 11-23.

Dancing Anchor to restauracja z kuchnią fusion.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Stągiewna 26 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawki - od 18 zł, dania główne - od 39 zł.

Miejsca

Opinie (135) 5 zablokowanych

  • (2)

    Kobo Burger -smacznie polecam

    • 6 20

    • (1)

      Ten z jajem dobry był .

      • 3 2

      • Kobo

        Z jajem i boczkiem to jest to

        • 0 0

  • RYZ - w polsce tzw autorska kuchnia oznacza przede wszystkim wysokie ceny (3)

    43 zl za curry to ceny prosto z londynu gdzie ludzie zarabiaja cztery razy wiecej. Natomiast w niemczech curry w swietnej rest tajskiej prowadzonej przez tajow mozna zjesc z 8 euro wiec taniej. Wkurza mnie to coraz bardziej. Niedlugo bedzie autorska kawiarnia z kawa po 20 zl

    • 35 4

    • (2)

      Mnie to też razi i denerwuje. Nie ma w Polsce nic dla 'przeciętnych' ludzi. Tylko luksus. Ale problem jest bardziej złożony niż ceny same w sobie (podatki, zarobki...). I jak go rozwiązać?

      • 9 0

      • (1)

        Dla zwykłych ludzi sa bary mleczne i osiedlowe pizzerie z de volajem i frytkami.

        • 6 1

        • i to też nie zawsze

          • 4 0

  • Dlaczego u nas nie ma tzw BUFETÓW SZWEDZKICH gdzie jesz ile chcesz i to za rozsądną cenę?! (6)

    Np w Londynie restauracje oferują różne bufety np z jedzeniem indyjskim czy chinskim czy greckim złożone z 30 róznych dań i cena tez jest przystepna tak do 15 funtów! W innych restauracjach jest mozliwosc spróbowania tzw MEZZO MENU,czyli restauracja wystawia wszystkie dania jakie ma do spróbowania ale w mniejszych ilosciach,żebys mógl sobie wybrac potem to co tobie smakuje najbardziej. W Vancouver w Kanadzie pełno jest rybnych restauracji,gdzie maja bufety z owocami morza-tez w rozsądnych cenach-a tu w Gdansku najdrożej na swiecie z tego wychodzi i to za jedno małe danie! Restauratorzy opanujcie sie,bo się ośmieszacie nawet przed turystami!!!

    • 31 1

    • noo (1)

      W Warszawie jest taka knajpie ze stołem szwdzkiem Plus godatkowo sa kucharze, którzy gotują na Twoich coś z przyniesionych ze stołu składników

      • 4 0

      • no ale zalezy po ile to jest w tej Warszawie?

        • 0 0

    • Myślę, że to nie jest model biznesowy na polskie warunki, gdzie ludzie lubią zjeść dużo i tanio. Oczyma wyobraźni widzę rodaków spędzających w takiej knajpie pół dnia, aby zjeść więcej niż się za to zapłaciło (bo d*mać to my, a nie nas). Interes nie przetrwałby pół roku.

      • 5 3

    • Jest tego jakaś przyczyna

      Po prostu polskie buractwo by siedziało tam cały dzień, wpychało w siebie po korek, chowało po torbach i kieszeniach i jeszcze brało na wynos.

      • 10 1

    • W Polsce nawet ketchup z dozownika w McD się nie sprawdził (1)

      Kilkanaście lat temu była możliwość nabierania sobie ketchupu samemu. Zrezygnowano z niej. Okazało się bowiem, że słoiczki po Włocławku mają opcję "darmowej dolewki" ;)

      • 9 0

      • nawet odchodzą od serwetek przy ladzie, bo burakom do wszystkiego się przyda.

        • 2 1

  • Po zdjęciach widzę, że nie warto iść. Wielki talerz i na środku maleńkie coś. Chyba bym szału dostał jakby coś takiego mi podali.

    • 25 2

  • proponuje bojkotowac restauracje z zawyżonymi cenami (4)

    moze wtedy restauratorzy pojda po rozum do glowy.

    • 25 0

    • jestem za! Moim znajomym z Niemiec ,Anglii i Szwecjii też będę odradzac

      • 5 0

    • (2)

      wolę bojktować Pellowskiego, ktorego wypieki sa drogie i słabe, a poglądy zaściankowe. A co do jedzenia. Znam drogie knajpy, w których warto wydać kasę. Wszystko zalezy czy nastawia się na dł. marsz czy na 2 lata z dotacji unijnej.

      • 5 3

      • A jakie ma poglądy, że są Twoim zdaniem "zaściankowe"? (1)

        • 3 1

        • homofobiczne i prokoscielne

          • 0 4

  • Kurczak z rożna za 9 dych? (1)

    Ło panie! Chyba ze złota!

    • 19 0

    • Ja tam jego kurczaka nie widziałam i nie jadam,ale weź np. w Szafarni 10 Pierś z kurczaka zagrodowego z dodatkami kosztuje 45zł, w Prologue pewnie z 60-70zł., więc kurczak z rozna, z dodatkami dla 2 os. już tak źle nie wypada.
      Inna rzecz to jakość. Zraziałam sie do INK. Zamówiłam tam kiedyś talerzyk ser w boczku z bułką. Dostałam zimny ser zawinięty w zimny boczek i obok czerstwą kajzerke. Jakbym jedzenie na dwocu lub stadionie dziesięciolecia kupowała. Tylko plastiku pbrakowało. Sałatka z ośmieorcni z zimną osmiornica. Jakos mnie nie ciagnie żaby tam wrócić.

      • 2 0

  • Basta pizza&pasta (3)

    To doskonale miejsce na szybki smaczny obiad z doskonała włoska pizza, sympatyczna i miła obsługa dopełnia całości. Osobiście odwiedziłem to miejsce kikanascie już razy mimo iż jest to bardzo młoda restauracja na trójmiejskiej mapie ale smak i jakość pizzy jest powalająca i trudno sie oprzeć. Osobiście brakuje mi w niej jeszcze dobrego wina, kawy i słodkiego zakończenia. Mam nadzieje, że oferta sie rozwinie wraz z ta sympatyczna restauracja.

    • 0 11

    • (1)

      tylko rajstopy można podrzeć o te palety;) i drzazgi w tyłek wchodzą:)

      • 2 0

      • Chesz to ja mogę ci podrzec rajstopy...
        Jeśłi wiesz co mam na myśli

        • 5 1

    • Wow
      Ale masz dietę wyszukaną!

      • 1 0

  • Ta (4)

    Kobo już z rok jest otwarte.Takie nowe. Dopiero teraz zabulili, żebyście o nich napisali. Widać interes się nie kręci i wcale się nie dziwię, bo burgery maja bardzo słabe.

    • 10 3

    • Burgery jak burgery - kwestia gustu, ale prawdę pisać trzeba ...

      ... a prawda jest taka, że Kobo ruszyło kilka miesięcy temu. Więc czas na promocję jak najbardziej trafiony.

      • 3 0

    • Buger wyglada jak kanapka stoczniowca z mielonym w wersji delux (1)

      z pomidorem , sałatą , ogórkiem i sosem.

      • 3 1

      • Wygląd stoczniowy jak widać wszędzie teraz w modzie mi się podoba szczególnie plakat w wc

        • 0 0

    • Ekonomistka

      Gdyby się nie kręcił to by te budę zamknęli i nie tracili kasy a widocznie jest odwrotnie a reklama to podstawa dzisiaj

      • 0 0

  • Brawo Gdynia!

    Zawsze numer 1 na rynku gastronomii!

    • 1 6

  • Fajne inicjatywy, ale ceny z kosmosu (1)

    Fajne inicjatywy kulinarne, ale ceny z kosmosu. Widać jednak, że ludzkość ma kasę bo we wszystkich lokalach tłok niezależnie od ceny. Widocznie bogacimy się na maksa. Niedługo nikt nie będzie chciał jeść w barze mlecznym czy pizzerii za rogiem. Wszyscy będą poszukiwać kuchni autorskiej za 50 zeta od obiadku.

    • 6 1

    • Żeby czuć się "modnym"

      A jutro chleb ze smalcem.Zakupy w biedzrze etc.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane