• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia ukraińska, wegańska i włoska

Łukasz Stafiej
10 stycznia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni. Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni.

Bar z wegańskimi burgerami, nowa lokalizacja popularnej włoskiej restauracji, pierwsza ukraińska restauracja w Trójmieście i nowa winiarnia - to kilka spośród nowych lokali w Gdyni i Sopocie, które otwarto w ostatnich tygodniach. Za tydzień opiszemy nowe miejsca w Gdańsku.



Mikroklimat
Mikroklimat w niewielkim lokalu przy ul. Abrahama 26 zobacz na mapie Gdyni to połączenie kawiarni z ciastkarnią. Można tutaj wpaść w biegu po ciastko lub deser (także bezglutenowe), może zatrzymać się na dłużej, usiąść, zjeść i wypić na miejscu. Warto to zrobić, bo lokal wyróżnia się świetnym designem. Spodoba się miłośnikom stylu skandynawskiego - jest surowe drewno, jasne kolory, odkryta murowana ściana i całkiem sporo zieleni. Ciekawostką są specjalnie zaprojektowane meble przypominające te ze szkolnej klasy. Codziennie zjemy tutaj inne słodkości - dominują przede wszystkim tartaletki (7-8 zł) oraz kremowe desery (7-8 zł). Przekąsić również można kanapkę z chleba na zakwasie z różnymi pastami i rukolą (4 zł). Serwowana tutaj kawa to parzona w ekspresie arabika (od 7 zł), niebawem właściciele chcą również parzyć metodami alternatywnymi. Ciekawostką są karafki z kranówką, której każdy może napić się bezpłatnie. Ważnym elementem Mikroklimatu jest duży regał z książkami przeznaczonymi do bookcrossingu. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 8.30-20, w soboty w godz. 9-19, a w niedziele w godz. 12-19.

  • Mikroklimat to połączenie cukierni z kawiarnią. Na pierwszym planie regał z książkami do bookcrossingu.



I Krowa Cała
I Krowa Cała to druga w Trójmieście wegańska burgerownia. Choć dla niektórych taka specjalizacja baru wciąż brzmi jak oksymoron, bułki z kotletami bez mięsa stają się coraz bardziej popularne i poszukiwane. W niewielkim i prosto urządzonym barze przy ul. Dworcowej 11 zobacz na mapie Gdyni (naprzeciwko budynku dworca SKM Gdynia Główna) zjemy wegańskiego burgera w kilku wcieleniach (od 10 zł do 14 zł). Od nas zależy, z jakim kotletem, w jakiej bułce i z jakim sosem zostanie on podany. Możemy wybrać bułkę pszenną, żytnią, grahamkę i bezglutenową. Burgery przygotowywane są z tofu, grzybów, soczewicy, sejtanu, kaszy jaglanej czy grillowanych warzyw. Na miejscu przygotowywane są również koktajle owocowe - jak zapewnia właściciel - tylko ze świeżych składników, m.in. banana, pomarańczy, daktyli, ananasa, pietruszki czy imbiru (7 zł), lemoniady (5 zł) oraz frytki (5 zł). Na zrobienie burgera poczekamy około 10 min. I Krowa Cała czynna jest od godz. 12 (w tygodniu do godz. 22, w piątki i soboty - do północy, a w niedziele - do godz. 20).

  • I Krowa Cała serwuje wyłącznie wegańskie burgery.



Mała Ukraina
O tej nowej restauracji przy ul. Świętojańskiej 66 zobacz na mapie Gdyni zrobiło się głośno kilka tygodni temu z powodu antyputinowskiej plakietki, którą na drzwiach przykleili właściciele. W trójmiejskim internecie wrzało. Jednak tak naprawdę na celownik Małą Ukrainę wziąć powinni nie amatorzy politycznych dysput, ale miłośnicy autentycznej kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Bo - jak zapewnia sympatyczne ukraińskie małżeństwo właścicieli - w ich lokalu karmi się tak, jak w restauracjach w Kijowie czy we Lwowie. Na początku było z tym trochę problemów, ale i śmiechu. A to polski kucharz lepiej wiedział, jak zrobić ukraiński barszcz, a to klienci uczyli właścicieli, jak powinny wyglądać i smakować prawdziwe pelmeni. Kucharz się jednak zmienił - teraz gotuje Ukrainiec (oraz doglądająca spraw w kuchni właścicielka), a klienci powoli zaczynają rozumieć, że - choć Ukraina blisko - tamtejsza kuchnia wcale nie musi smakować tak, jak polska. Spróbować można m.in. pelmeni z masłem i śmietaną (17 zł), zakąski z grubo krojonej słoniny (7 zł), tradycyjnej sałatki Vinegret z buraków, ogórków i fasoli (12 zł), solanki (14 zł), szprotek ze smażonymi ziemniakami i szczypiorkiem (20 zł) czy wątróbki w śmietanie z kiszonymi warzywami (20 zł). Lokal jest niewielki i został urządzony w nowoczesny sposób z tradycyjnymi elementami wystroju. Mała Ukraina czynna jest codziennie w godz. 11-22.

  • W Małej Ukrainie spróbujemy kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Dania przygotowywane są dokładnie tak, jak to się robi na Ukrainie.



Piqniq
Piqniq przy ul. Świętojańskiej 105 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni to z pozoru kolejna naleśnikarnia. Wyróżnia ją jednak ogromna oferta dań. W karcie znajdziemy kilkadziesiąt pozycji smakowych. Są naleśniki na cieście pszennym, pełnoziarniste, bezglutenowe i amerykańskie pancakes. Są na słodko i wytrawnie. Znajdziemy naleśniki z rybą, owocami morza, mięsem, ale też wegetariańskie. Ceny od 9,90 zł do 16,90 zł za porcję). Na dokładkę: zapiekanki naleśnikowe (od 16,90 zł), spaghetti naleśnikowe (od 13,90 zł), bagietki (od 10,90 zł), sałatki (od 12,90 zł) i zupy (4,50 zł). Zjemy m.in. takie kompozycje, jak: Szarlotkowiec (z prażonym jabłkiem z cynamonem, czekoladą i rodzynkami), Piernikowy (z twarogiem waniliowym i chrupkami piernikowymi), Nowy Dzień (z boczkiem, cebulką i pieczarką), Budapeszt (z leczo wieprzowym), Tuna Inaczej (z tuńczykiem i brzoskwinią), Głębia Oceanu (z krewetkami, ślimakami, marchewką i groszkiem), Skośnooki (z kurczakiem, grzybami mun i kalafiorem w sosie słodko-kwaśnym) czy wreszcie Swądek (z czterema rodzajami sera i suszonymi pomidorami). Piqniq czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 11-21, w niedziele: 11-20.

  • Piqniq serwuje kilkadziesiąt rodzajów naleśników, w tym m.in. takie szaleństwa jak naleśniki ze ślimakami.
  • Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni.



Nievinnie
Nievinnie to nowy wine-bar w miejscu dawnej Probierni Win, czyli w suterenie sopockiej kamienicy przy ul. Królowej Jadwigi 9/8 zobacz na mapie Sopotu. Właścicielom przyświecał cel, aby każdy mógł tutaj znaleźć coś dla siebie. Kieliszek wina dostaniemy tutaj już za 6 zł, a butelkę za 29 zł. Koneserzy z grubszym portfelem również powinni być zadowoleni - najdroższe wino w Nievinnie kosztuje ponad 600 zł. Spróbować można kilkudziesięciu rodzajów wina z całego świata. Oprócz klasyków z Włoch, Francji czy Hiszpanii, serwowane są tutaj mniej znane trunki, m.in. te z polskich winiarni (Solaris, Miłosz i Srebrna Góra). Niebawem do oferty mają wejść również wina z Gruzji i Chorwacji. Właściciele chcą również wyróżnić się przekąskami. Choć w ofercie znajdują się oliwki czy hummus, jej trzon stanowią rodzime przystawki, m.in. polskie sery i wędliny dojrzewające. Lokal jest niewielki, a wnętrzu wyjątkowego charakteru nadaje wykonana na zamówienie ściana-regał na butelki wina oraz pomysłowe lampy zrobione z butelek. W Nievinnie niebawem ruszą degustacje i warsztaty winiarskie. Czynne codziennie w godz. 15-22 (w weekendy do ostatniego klienta).

  • W Nievinnie napijemy się kilkudziesięciu win z całego świata.



A Modo Mio
A Modo Mio to bardzo dobrze znana miłośnikom włoskiej kuchni restauracja, która dotychczas mieściła się przy ul. Władysława IV w Gdyni w niewielkim lokaliku. Miejsce miało atmosferę kameralnej trattorii, ale zainteresowanie było tak duże, że właściciele zostali zmuszeni poszukać większego lokum. Padło na narożny lokal przy ul. Bohaterów Monte Cassino 14/16 zobacz na mapie Sopotu. To dobrze znana lokalizacja trójmiejskim bywalcom. Przez lata funkcjonowała tutaj popularna włoska knajpka Tivoli, potem pojawiały się i znikały inne bary. A Modo Mio ze świetną marką wyrobioną przez kilka lat działania w Gdyni ma szansę zostać tutaj na dłużej. Nowe pomieszczenia są przede wszystkim o wiele bardziej przestronne i jasne. Zachowano przy tym ciepły i przytulny klimat poprzedniego miejsca. W menu rewolucji na szczęście nie wprowadzono. W Sopocie wciąż gotuje włoski właściciel, którego specjalnością są owoce morza, ryby i kuchnia z regionu Kampanii. Dostarczane są świeże w każdy czwartek. Zjemy m.in. krewetki i kalmary z crostini i pomidorkami (46,50 zł), grillowane krewetki tygrysie w sosie cytrynowym (54,50 zł), ośmiornicę z ziemniakami i rukolą (38,50 zł) czy okonia morskiego w sosie z borowików, kaparów i orzechów pinii (79,50 zł). W ofercie są również przeróżne dania mięsne, sałaty i oczywiście pizza (od 18,50 zł) i makarony (od 18,50 zł) na kilkanaście sposobów. Składniki właściciele sprowadzają z Włoch. A Modo Mio czynne jest codziennie od godz. 12. Lokal w Gdyni chwilo jest nieczynny, ale w niedalekiej przyszłości ma wznowić działalność.

  • W nowej, sopockiej lokalizacji A Modo Mio serwowane jest to samo menu, co w Gdyni.

Miejsca

Opinie (353) ponad 10 zablokowanych

  • No i te pseudo Latte za 9 zł w promocji dnia (3)

    • 30 1

    • Nie chcesz, to nie kupuj. (1)

      Wolny kraj

      • 4 3

      • I tak też robię,

        nie będzie mnie dziadstwo łoić.

        • 11 1

    • Kocham Cię Jurku

      • 1 0

  • a modo mio- czyli w Sopocie otwarte, ale w Gdyni juz zamkniete????? a mialo byc otwarte... (5)

    Szkodę czynia sobie sami - olali stałych bywalców z Gdyni....... czyzby mieli to sobie tak bardzo odbić w Sopocie??? Powodzenia.... szkoda, że olaliscie Gdynie......

    • 13 4

    • (2)

      stałych bywalców w postaci obrażonej jednej osoby - autora powyższego wpisu

      • 5 8

      • nie dotarla do ciebie konstruktywna krytyka- zreszta, finalne zachowanie wlascicieli jest inne, niz to, co zapowiadali (1)

        A mianowicie- utrzymanie trattorii w Gdyni.. a teraz wychodzi na to, że będzie tylko lokal w Sopocie... czyż to nie olewka klientow z Gdyni, dzięki którym
        lokal nabrał jakiekogolwiek znaczenia???? Tu nie chodzi o wojnę miast, tylko o podejscie do klienta-,stalego i zostawiającego kase, czy sezonowego który nie wróci??? E' la vita.....

        • 5 3

        • lokale nie nabierają znaczenia dzięki klientom!!!!!!

          Dzięki klientom? czy dzięki temu jak gotują? Puknij się w głowę konstruktywny krytyku może dzięki temu puknięciu twoja głowa poczuje się lepiej!
          Żeby dawać ludziom jakość nie wynajmą pierwszego lepszego kucharczyka który twierdzi, że wie jak gotować makaron... kto z Was oddałby swój biznes - swoje dziecko swoje oczko w głowie komukolwiek z ulicy żeby jego markę zpier......

          Polecam czytanie ze zrozumieniem, w artykule jest informacja czy Gdynia będzie czynna czy nie. A ja się domyślam kiedy , wtedy gdy znajdą godnego następcę szefa kuchni zapewne we własnej rodzinie, Włocha. Tez bym tak zrobiła. Właściciel się się nie rozdwoi a spać tez musi...

          • 5 5

    • Olewać kolesi i wyrażać żal za ucieczką i życzyć im powodzenia jednocześnie, to typowy objaw schizofrenii.
      .

      • 1 2

    • nie olali tylko ...

      kucharz z Gdyni ponoć ciezko zachorował i właściciele sa w trakcie szukania nowego ,a to pewnie chwile potrwa

      • 0 0

  • W Małej Ukrainie spróbujemy kuchni naszych wschodnich sąsiadów.... (3)

    ... pod warunkiem, że po wejściu do lokalu krzykniemy: Putin ch.j !

    ... to już wolę naszą kuchnię....

    • 25 26

    • W Małej Ukrainie spróbujemy kuchni naszych wschodnich sąsiadów.... (2)

      a co ? Ty pewnie wolałbyś krzyknąć Putin mój pan i władca !
      jeśli tak to wypadaj do matki rosiji i krzyż prawosławny Ci na drogę.

      • 7 10

      • (1)

        brunatna koszulka uciska ci szyję?
        a może czarno czerwono czarny krawacik dolega?

        • 5 5

        • A dla dwazizmu?

          • 3 0

  • POCHWAŁKA

    Bardzo fajny artykuł Panie Łukaszu gratulacje
    Właśnie tak bym chciał widzieć trójmiasto.pl promowanie lokalnej społeczności, kulturę, styl życia, jak pracują i na czym polega ich praca
    Zdecydowanie przeciwny jestem częstym artykułom poświęconym otwieraniu biur i rekrutacji branży IT Takie informacje są ciekawe wyłącznie dla ludzi z tego środowiska

    Pozdrawiam

    • 17 3

  • Ocenie

    zdjecia knajp jak i wyglad. Wygladaja bardzo ladnie :)

    • 4 1

  • (1)

    Kryzys i wojna na Ukrainie to i nowa knajpa ukraińska. Niebawem jakaś knajpa z kuchnia islamska hehe

    • 12 4

    • taaaa.... bombowa!

      • 6 2

  • A kiedy sklep koszerny? Z bombowymi cenami oczywiście

    • 12 3

  • I krowa cała - hahahaha super pomysł na nazwę - przyjdę na 100%

    zwłaszcza, że miejscówka jest dobra.
    Mikroklimat też zapowiada się ciekawie. Dobrze, że kranówka w Gdyni jest dobrej jakości i nadaje się do picia :) chociaż pewnie troszkę gorsza od skandynawskiej.
    Małą Ukrainę też bardzo chętnie odwiedzę.
    Powodzenia życzę.
    Osa

    • 26 1

  • Chory Kraj !!! (2)

    wszyscy myślą że jak mają trochę kasy to umieją gotować i sobie stawiają restaurację bo fajnie jest spotkać się z kolegami w swoim lokalu popić i trochę poszpanować ale to nie tędy droga.

    • 17 17

    • to sa fast foody a nie zadne knajpy wiec sie nie spinaj.

      ludzie dzis zjedza kazdą pasze rozreklamowana wiec niech placa skoro chca ! jest wolnosc. W marketach kielbasa chemiczna za 3 zeta za kg schodzi jak woda. skoro ktos chce to niech to je i tyle. Sa konsumenci to jest rynek na to . Dzis i tak wiekszosc tych co chca zyc zdrowiej wyglada staro bo cala ekologia to pic na chemi tylko tego nie widac. Mlodziez 18 letnia dzis wyglada jak 60 letni starsi ludzie . Jestes tym co jesz !

      • 5 2

    • No tak, lepiej iść i się zarejestrować w pośredniaku, a potem usiąść pooglądać "Kiepskich". Żal.pl

      • 1 2

  • zapowiadają się super

    Czy właściciel Mikroklimatu zmienił branżę na stałe czy to tylko dodatek? Życzę powodzenia.

    • 6 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane