• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia wegańska, autorska i dużo piwa

Łukasz Stafiej
3 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Wegańska pizza w Vege Port Pizza.

W ramach kolejnego odcinka cyklu "Nowe lokale" odwiedziliśmy m.in. nowe wegańskie bistro, browar restauracyjny, największy multitap w Trójmieście oraz kameralną restaurację z autorską, wykwintną kuchnią. Zobacz, jakie lokale otworzyły się w ostatnich tygodniach w Trójmieście.



Vege Port Pizza
Dobra wiadomość dla trójmieszczan na diecie roślinnej. W miejscu dawnej wegańskiej burgerowni przy ul. Jesionowej 17/1 zobacz na mapie Gdańska powstało kolejne miejsce, które karmi bez używania produktów pochodzenia zwierzęcego. Vege Port Pizza to z jednej strony jedyna w mieście wegańska pizzeria, z drugiej - bistro z autorskimi daniami wegańskimi. Drożdżowe, cienkie placki (13-29 zł) przygotowywane są z roślinnym serem i przeróżnymi dodatkami, nie tylko warzywami, ale też na przykład wegańskim salami sojowym. Menu z pozostałymi daniami zmienia się codzienne. Znajdziemy w nim m.in. ramen miso z boczniakami (29 zł), burger z kotletem z seitanu i warzywami w wypiekanej na miejscu bułce (19 zł), falafele z hummusem (25 zł) czy wegański pad-thai z mlekiem kokosowym i smoczym owocem (26 zł). W ofercie znajdują się również słodkości (także bezglutenowe), a niebawem będą również alkohole. Czynne codziennie w godz. 12-20.

W skrócie: Vege Port Pizza to wegańska pizzeria i bistro.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Jesionowa 17/1 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: pizza od 13 zł, dania główne od 18 zł.



  • Wykwintna kuchnia w sopockim 1911.
  • 1911 cafe & restaurant
  • 1911 cafe & restaurant
  • 1911 cafe & restaurant
  • 1911 cafe & restaurant
  • 1911 cafe & restaurant
1911
Kameralna restauracja z kuchnią autorską przy ul. Grunwaldzkiej 4/6 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie. W kuchni szefuje młody, ale zdolny Bartosz Kamiński, który polskie smaki (ale nie tylko) stara się przedstawić w pomysłowy sposób. Pozycji w menu, które będzie się zmieniać co dwa miesiące, jest raptem kilka, a ceny nie należą do niskich. W 1911 odnajdą się przede wszystkim poszukujący niebanalnych, wykwintnych smaków premium (oraz alkoholi). Przebojem karty są gołąbki z szarpaną jagnięciną i sosem pomidorowym z demi-glace (39 zł), tatar z gęsiny ze szparagami i bobem (32 zł), konfitowany jesiotr z sosem z pędów sosny (59 zł) czy podwędzany kurczak baby w sałatce z dzikich ziół (36 zł). W lokalu jest kilka stolików, więc istnieje możliwość wynajmu całej przestrzeni na zamknięte kolacje tematyczne, także według pomysłu i wytycznych gości. Nazwa ma znaczenie - 1911 to rok powstania secesyjnej kamienicy, w której znajduje się restauracja. Czynne codziennie w godz. 8-22 (do godz. 11 obowiązuje karta śniadaniowa).

W skrócie: 1911 to kameralna restauracja z wykwintną, autorską kuchnią.
Adres: Sopot, ul. Grunwaldzka 4/6 zobacz na mapie Sopotu.
Ceny: przystawki od 15 zł, dania główne od 35 zł.



  • W multitapie Cathead znajduje się 28 kranów w piwem rzemieślniczym.
  • Cathead
  • Cathead
  • Cathead
  • Cathead
  • Cathead
  • Cathead
  • Cathead
Cathead
Największy multitap z piwem rzemieślniczym w Trójmieście. Nie dość, że Cathead przy ul. Powroźniczej 19/20 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku oferuje sto miejsc w lokalu i połowę tego na wielkim tarasie z widokiem na kanał Motławy, to, co najważniejsze - bar - wyposażony jest w aż 28 kranów (nie wszystkie jeszcze działają) z przeróżnymi stylami piwnymi: od pilsnerów i lagerów, przez ipy, aipy, portery i stouty, kończąc na eksperymentalnych piwnych kwasach i innych ciekawostkach. Właściciel jest otwarty na współpracę ze wszystkimi browarami rzemieślniczymi i regionalnymi z Polski, ale sprowadza również piwa z zagranicy, m.in. z USA, gdzie zaraził się bakcylem piwowarstwa rzemieślniczego. Najtańsze piwo wypijemy tutaj za 9 zł, najdroższe za 120 zł za butelkę (na chwilę obecną, bo w ofercie mają być również jeszcze bardziej cenne piwne perełki). Nie samymi piwami Cathead jednak stoi - za barem spotkamy doświadczonych barmanów, którzy przygotują autorskie koktajle oraz opowiedzą o dostępnych tutaj nieczęsto spotykanych w pubach gatunkach rumu, ginu czy whisky. Wystrój spodoba się miłośnikom prostych, drewnianych wnętrz oraz morskich klimatów. Nazwa "kotbelka" nawiązująca do elementu kadłuba statku nie jest użyta bez powodu - w środku nie brakuje przeróżnych morskich rekwizytów. Cathead czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 16-23:45, w piątki i soboty w godz. 14-1, a w niedziele w godz. 14-23:45.

W skrócie: Cathead to multitap z 28 kranami z piwem rzemieślniczym.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Powroźnicza 19/20 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: od 9 zł za piwo.



  • PG4 to restauracja z minibrowarem.
  • Szef kuchni Przemysław Formela.
  •  PG4 Mini browar
  •  PG4 Mini browar
  •  PG4 Mini browar
  •  PG4 Mini browar
PG4
O tym miejscu było głośno na wiele miesięcy przed otwarciem. Przede wszystkim za sprawą lokalizacji - lokal znajduje się bowiem w odrestaurowanym zabytkowym budynku dawnej przychodni kolejowej przy dworcu PKP w Gdańsku. PG4 (od adresu ul. Podwale Grodzkie 4 zobacz na mapie Gdańska) to browar restauracyjny z wyższej półki, który pełni również funkcję restauracji hotelowej tutejszego Hotelu Central Gdańsk (otwarcie wkrótce). Tuż po przekroczeniu progu w oczy rzucają się wypolerowane tanki - cała aparatura browarnicza jest wyeksponowana i stanowi nieodłączny element wystroju. O trunek dba doświadczony piwowar z Niemiec, który na chwilę obecną uwarzył cztery piwne style: pilsnera, dry stouta, witbiera oraz piwo wędzone. Trzy pierwsze będą w stałej ofercie, czwarte i kolejne będą piwami specjalnymi lub sezonowymi. Piwowar pracuje również nad recepturami starych, gdańskich piw, m.in. piwa jopejskiego, jednak na efekty miłośnicy złotego trunku będą musieli poczekać jeszcze wiele miesięcy. Ceny piw to 9 zł (0,3 l) i 12 zł (0,5 l). Oferta kulinarna to połączenie polskiej klasyki z kuchnią europejską i amerykańską. Na zupę zjemy m.in. żurek w chlebie (18 zł), na przystawkę tatar (25 zł), pierogi z kaczką (22 zł) czy robione na miejscu od zera chipsy (15 zł) i frytki belgijskie (18 zł). Większy głód zaspokoimy m.in. żeberkami w sosie BBQ (29 zł), sznyclem (32 zł), golonką (35 zł) lub burgerem (25 zł). Są również mule w piwie, steki i ryby. Ciekawostką są wypiekane w otwartej kuchni polskie podpłomyki z przeróżnymi dodatkami - idealna przekąska do piwa. Karta, układana przez szefa kuchni Przemka Formelę, będzie zmieniana co kilka miesięcy. Wnętrze spodoba się miłośnikom surowych, ale nowoczesnych wnętrz. Na dwóch poziomach przewidziano miejsca na ponad 300 osób. W godz. 12-16 zamawiać można również dwudaniowe lunche w cenie 25 zł. Od niedzieli do czwartku lokal czynny jest w godz. 12-24, a w piątki i soboty w godz. 12-2.

W skrócie: PG4 to restauracja z własnym browarem.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Podwale Grodzkie 4 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: piwo od 9 zł, jedzenie od 15 zł.



  • Miód Melina
  • Miód Melina
  • Miód Melina
  • Miód Melina
  • Miód Melina
  • Miód Melina
  • Miód Melina
  • Miód Melina
  • Cathead
  • Cathead
  • Cathead
Miód Melina
Na początku w kamienicy przy ul. Ludwika Waryńskiego 21 zobacz na mapie Gdańska (wejście do Wyspiańskiego) był hostel Honey Den. Po niecałym roku działalności jego właściciele stwierdzili, że nie byłoby złym pomysłem uruchomić po sąsiedzku niewielką kawiarenkę. W ten sposób powstała Miód Melina - kolejny kameralny lokal na mapie Wrzeszcza, która ma szansę stać się modną w alternatywnych kręgach miejscówką. To przede wszystkim kawiarnia z przygotowywanymi na miejscu ciastami, deserami i tartami. Dba o to szefowa kuchni, zapalona cukierniczka - Ayako, która do Polski przyjechała na wakacje z Japonii i postanowiła zostać w Gdańsku. Do kawy (od 5 zł) zjemy tutaj np. brownie (8 zł), chlebek bananowy (8 zł), muffiny (5 zł) czy takie ciekawostki, jak tarta z parmezanem i pomarańczą (10 zł). Na śniadanie czy lunch przekąsić można wytrawne gofry (od 12 zł), kanapkę z kurczakiem w sosie teriyaki (10 zł), jajecznicę (10 zł), krem jabłkowo-selerowy (6 zł) czy kurczaka w imbirze i pomarańczy (12 zł). Menu zmienia się niemalże codziennie. Można spodziewać się również niewielkich wydarzeń artystyczno-kulturalnych, także z udziałem zatrzymujących się często w hostelu muzyków różnych narodowości. Miód Melina czynna jest codziennie w godz. 10-18.

W skrócie: Miód Melina to kameralna kawiarnia z codziennie zmienianym menu słodkości i wytrawnych przekąsek.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Ludwika Waryńskiego 21 zobacz na mapie Gdańska (wejście do Wyspiańskiego)
Ceny: kawa od 5 zł, jedzenie od 5 zł.



  • Bar Mleczny Stągiewna serwuje domowe, polskie jedzenie.
  • Bar Mleczny Stągiewna
  • Bar Mleczny Stągiewna
  • Bar Mleczny Stągiewna
  • Bar Mleczny Stągiewna
  • Bar Mleczny Stągiewna
  • Bar Mleczny Stągiewna
  • Bar Mleczny Stągiewna
  • Bar Mleczny Stągiewna
  • Bar Mleczny Stągiewna
Bar Mleczny Stągiewna
Ta jadłodajnia z niedrogimi, domowymi posiłkami będzie z pewnością gastronomicznym przebojem w tym sezonie w centrum Gdańska. Bar Mleczny przy ul. Stągiewnej 15/1 zobacz na mapie Gdańska serwuje codziennie kilka propozycji śniadaniowych i obiadowych. Jajecznicę i parówki zjemy za 5 zł, musli z bakaliami za 7 zł, a racuchy za 6 zł. Zupy zaczynają się od 5,50 zł - zamówimy nie tylko rosół czy barszcz, ale i na przykład flaki. Na drugie: leniwe (6 zł), knedle (7,50 zł), pierogi ruskie (10 zł) albo mielony (7,50 zł), schabowy (9,50 zł), zrazy (9,90 zł) czy golonka (12 zł). Dodatki w postaci surówek czy ziemniaków i kaszy trzeba zamawiać osobno (około 4 zł). Wszystkie dania przygotowywane są na bieżąco na bazie domowych przepisów przez doświadczone kucharki. Na miejscu można również kupić soki czy przetwory. I choć nazwa sugeruje prosty bar, wystrój może zmylić - przytulnej aranżacji wnętrza mogliby pozazdrościć niektórzy restauratorzy. W niedalekiej przyszłości do menu trafią również regionalne piwa. Czynne codziennie w godz. 9-19.

W skrócie: Bar Mleczny Stągiewna to jadłodajnia z domowym jedzeniem w przystępnych cenach.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Stągiewna 15/1 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: śniadania od 5 zł, dania obiadowe od 6 zł.



  • Jurta specjalizuje się we wschodnich przysmakach. Na zdjęciu chinkali.
  • Pielmieni.
  • Jurta
  • Jurta
  • Jurta
  • Jurta
  • Jurta
Jurta
Pierwszą Jurtę małżeństwo z Mołdawii i Kazachstanu otworzyło w Sopocie w ubiegłym roku. Pomysł na bar z domowym, wschodnim jedzeniem trójmieszczanom musiał się spodobać, bo właśnie ruszył drugi oddział knajpki. Gdańska Jurta znajduje się w pasażu handlowym na parterze bloku przy ul. Obrońców Wybrzeża 23/U/6 zobacz na mapie Gdańska na Przymorzu. Na zewnątrz brakuje szyldu, więc warto się kierować na sąsiedni sklep kolonialny Jamaica. Oferta jest taka sama, jak w Sopocie. Trzy sztandarowe dania to gruzińskie chinkali (16 zł za 6 sztuk), syberyjskie pielmieni (15 zł za 25 sztuk) czy smażone tatarskie czebureki (16 zł - 2 sztuki). Oprócz tego w karcie znajdują się klasyczne pierogi polskie z różnymi nadzieniami - m.in. ruskie, z kapustą z grzybami, kaszą gryczaną i twarogiem, soczewicą i pieczarkami czy mięsem (15-17 zł za 10 sztuk) oraz dania obiadowe, np. placki ziemniaczane (12 zł), tatarski pilaw (16 zł) czy barszcz ukraiński (12 zł) i solanka (16 zł). Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu przez doświadczone gospodynie według rodzinnych receptur. Czynne codziennie w godz. 11-20.

W skrócie: Jurta to bar z kuchnią wschodnią.
Adres: Gdańsk Przymorze, ul. Obrońców Wybrzeża 23/U/6 zobacz na mapie Gdańska (pasaż handlowy na parterze bloku mieszkalnego).
Ceny: od 12 zł.

Miejsca

Opinie (146) 7 zablokowanych

  • W tzw. barach mlecznych powinna być możliwość kupna piwa. (1)

    Przecież np. (polski) kotlet z ziemniakami i do tego piwo to klasyka. Tego brakuje.
    Myślę, że turyści także byliby zadowoleni.
    Na szczęście czytam - w menu baru na Stągiewnej pojawią się piwa regionalne.
    A co z innymi?

    • 9 5

    • Bary mleczne, dofinansowane z budżetu, nie mogą sprzedawać alkoholu. Widocznie ten nie jest dofinansowany.

      Generalnie wspaniała idea dofinansowania kilku barów mlecznych w centrum, gdzie zamiast biednych korzystają z naszych pieniędzy turyści :-) Lubię trwonić kasę.

      • 9 0

  • Cathead .... (1)

    po piwie grajpfrutowym mialem sr*czke pół dnia. I co za wystrój ? Zabrakło kasy ?

    • 8 7

    • To jest piwo z dużym zasypem słodu pszenicznego. Prawdopodobnie źle trawisz gluten. Zdarza się, ostatnio coraz częściej...

      • 4 0

  • (3)

    Bar mleczny z piwem to super sprawa, bo zwykła, prosta kuchnia też jest potrzebna, a niestety to co oferują niektore knajpy to dramat w wysokiej cenie. Cathead to chyba kolejny lokal dla kraftowych snobów, ale za to ładnie urzadzony i z miłą obsługa. Plus, że podają też 3 w miarę normalne piwa tpu Złote Lwy. Ja jednak wole zwykłe piwko, za które w dodatku nie przepłace wiec wybieram Absynt lub Szkota. Co do 1911 to mając okazję chetnie wpadne, bo uwiebiam tego typu miejsca.

    • 3 1

    • (2)

      Co to znaczy zwykle piwo?

      • 1 0

      • (1)

        Nie rzemieslicze np. Perła, Specjal, Lech, Warka...

        • 1 0

        • większości tych rzemieślniczych jest produkowana w ten sam sposób co koncerniaki

          tylko skala jeszcze mała bo zamiast sprzedawać po 1 zł jak Tyskie to sprzedają po 5 zł

          • 2 0

  • 1911 (1)

    Ten tależ wygląda jak resztki, które zostawił poprzedni klient. Naprawdę trzeba tak wszystko wymazać?

    • 18 0

    • Trzeba

      Ładne panie na blogach piszą, że tak trzeba właśnie, a one zawsze wiedzą lepiej co mam myśleć.

      • 8 0

  • Tym razem ..... nuuuuudaaaa. Knajpa dla psychicznych (wegan), 6354 lokal z 'kuchnią autorską' czyli mikro porcje za dużą kasę (za rok plajta), piwiarnia dla snobów od piw rzemieśliczych za 15 zł za 0,5 l
    Jedynie ta knajpa z kuchnią wschodnią ciekawa.

    • 8 5

  • Vege salami jest nie do pobicia...najlepsze na białej bułce z olejem lnianym i ogórkiem...

    • 6 3

  • (2)

    Czyli wyrób seropodobny szkodliwy dla żył.

    • 11 1

    • (1)

      To jest tłuszcz roślinny utwardzony. Przyjemnej miażdżycy. Jakim psycholem trzeba być żeby to jest zamiast zdrowej i pysznej mozzarelli

      • 7 0

      • Bzdura

        Wegański ser oparty jest na oleju kokosowym, który jest naturalnie nasycony, żaden tam sztuczny trans.
        A miażdżyca jest wynikiem zbyt wysokiego poziomu "złego" cholesterolu - którego w diecie wegańskiej kompletnie brak.

        Polecam statystyki na temat tego, jaka dieta sprzyja umieraniu na choroby serca i układu krwionośnego. (Podpowiem, że bynajmniej nie jest to dieta roślinna)

        Polecam również sprawdzić swój poziom cholesterolu (ze zwróceniem uwagi na fakt, że poziom określany jako "normalny" i tak nie jest zdrowy)

        Co Wy wiecie o żywieniu...

        • 0 0

  • Młody ale zdolny :):):)

    Jaja sobie robicie :):):)

    • 5 0

  • Jurta

    Chinkali rewelacyjne w lokalu w Sopocie. Brak toalety jest minusem. Przed jedzeniem-umycie rak-nie po ;)

    • 4 1

  • Roślinny ser, wegańskie salami sojowe (5)

    Skoro weganie tak bardzo nienawidzą odzwierzęcego jedzenia, to czemu swoim pulpom nadają kojarzące się z nim nazwy? Wytłumaczy mi to ktoś?

    • 18 7

    • (2)

      Co więcej - przekonują, że niektóre produkty vege są w stanie zastąpić mięso. Skoro jest ono niepotrzebnie, to po co je zastępować?

      • 7 1

      • Dieta roślinna jest w stanie uzupełnić zapotrzebowanie człowieka na wszystkie witaminy i minerały czego nie można osiągnąć jedząc samo mięso. Niestety jak widać wam bardzo to przeszkadza to po co jecie warzywa? A nazwy jak nazwy trzeba być osłem żeby się jeszcze tego czepiać.

        • 7 3

      • bo jesz białko głąbie

        • 0 0

    • Te wegańskie diety powodują zanik komórek mózgowych,dlatego oni nie myślą co robią:)

      Sami się ośmieszają.

      • 5 7

    • Bo zwykłe salami jest z osła...

      ... a wegańskie salami dla osła xD
      Albo: czym jeść smalec z prosiaczka?
      - widelcem
      A smalczyk wegetariański?
      - widelczykiem!
      Gdyby wszyscy postępowali racjonalnie, na świecie byłoby piekielnie nudno.

      • 2 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane