Zobacz kolejny tekst z cyklu "Nowe lokale". Przedstawiamy w nim restauracje i bary, które niedawno otwarto w Trójmieście.
Ristorante Con Giardino
W Ristorante Con Giardino zjemy kuchnię włoską.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

I zjeść coś - oczywiście włoskiego, przygotowywanego przez od lat specjalizującego się w tej kuchni polskiego szefa kuchni. Karta jest średniej długości, a jeśli komuś mało - przy barze znajduje się tablica z sezonowymi specjałami, np. daniami z truflami czy owocami morza. Na przystawkę (od 14 zł) zjemy np. carpaccio wołowe z koprem włoskim i pomarańczą, fritto misto z owocami morza, warzywami i domowymi sosami albo deskę antipasti z przeglądem różnych włoskich smakołyków. Zupy (od 12 zł) to np. bulion parmezanowy albo smakująca morzem cacciucco. Wśród sałat (od 19 zł) wyróżnia się na pewno ta z cykorią, słodkim sosem i krewetkami. Wszystkie makarony (od 17 zł) robione są na miejscu, a zamówimy m.in. ravioli z czerwoną cebulą, ziemniakami i pecorino, tagliatelle z cielęcym ragout czy klasyczną carbonarę. Miłośnicy ryb po włosku (od 31 zł) mogą sięgnąć np. po suma w estragonie podanego z gnocchi, a mięsożercy (od 26 zł) - po udziec jagnięcy na risotto z burakami albo duszony boczek na komosie ryżowej. W menu nie zabrakło oczywiście pizzy (od 13 zł) w kilkunastu wariantach. Na barze przygotowano bogatą ofertę win.
Od 7:30 do 11:30 zjemy śniadania - raczej klasyczne, a nie włoskie - w postaci zestawów z napojem (od 17 zł) albo posiłków typu twarożek i jajecznica (od 12 zł). Karta główna działa od godz. 12 do 21. P.S. Lokal dysponuje salą bankietową i konferencyjną na ponad sto osób i chętnie organizuje wszelkie imprezy okolicznościowe.
Harry's Art & Cafe
Harry's Art & Cafe to stylowa kawiarnia z artystycznymi aspiracjami.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Doświadczać tego wszystkiego można przy kawałku ciasta (od 15 zł) i kawie (od 9 zł) albo kieliszku wina albo czegoś mocniejszego. Zjemy panini (od 12 zł), deskę serów (od 25 zł) albo deskę domowych pasztetów (15 zł). Jako ciekawostkę (wartą naśladowania) warto dodać, że w lokalu znajdziemy kartę dla niewidomych napisaną brajlem. No i nic nie stoi na przeszkodzie, aby kawiarnię odwiedzić z czworonogiem - w końcu Harry to sympatyczny york właścicielki. Czynne od niedzieli do piątku w godz. 10-22, a w soboty w godz. 10-24.
Miejsce
Miejsce - połączenie kawiarni z przestrzenią twórczą.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Właściciele chcieliby, żeby Miejsce było również swego rodzaju butikową księgarnią oraz - co działa już teraz - sklepikiem z sympatycznymi Bambakami - charakterystycznymi maskotkami, które wymyśliła i tworzy właścicielka. Wszystkiego tego można zaznać codziennie od godz. 12, na razie do godz. 20, ale niebawem (czytaj: kiedy ruszy sprzedaż alkoholu) i dłużej.
Imaginacja
Piotr Łosiński - szef kuchni i właściciel restauracji Imaginacja w Gdyni.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Łosiński chce, aby jego dania były nie tylko efektowne wizualnie i dopracowane technicznie, ale przede wszystkim - pozostawiały unikatowe wspomnienia smakowe. Osiągnąć to chce wybierając najlepsze produkty (w rodzinnej wsi uprawia m.in. warzywa czy zboże, współpracuje też z zaprzyjaźnionymi hodowcami i rolnikami) i łącząc je w wyrafinowane kompozycje, w których nie przyprawy, a czysty smak prawidłowo przygotowanego składnika odgrywa decydującą rolę. I choć w Imaginacji serwuje się kuchnię polską, tradycyjnego podejścia do naszych klasycznych potraw nie należy się tutaj spodziewać. Łosiński lubi bawić się strukturą produktu, kisić, nie stroni od odrobiny kuchni molekularnej. O skutkach tych kreatywnych zabaw warto przekonać się samodzielnie, próbując np. krupniku z wywarem z gęsi i czerwonej marchwi, polędwicy z dzika z malinami, krakersem z rokitnika i musem z topinamburu, zdekonstruowanej sałatki jarzynowej, kiszonego łososia z cykorią, pęczotta z dziczym boczkiem i grzybami czy nogi z gęsi z jabłkiem, ziemniakami, żurawiną i kapustą. Ceny za dania główne od 29 zł, za przystawki od 13 zł.
Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 12-21, w piątki w godz. 12-22, w soboty w godz. 13-22, a w niedziele w godz. 13-21.