• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia włoska, autorska i kawa

Łukasz Stafiej
1 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 

Zobacz kolejny tekst z cyklu "Nowe lokale". Przedstawiamy w nim restauracje i bary, które niedawno otwarto w Trójmieście.



Ristorante Con Giardino



  • W Ristorante Con Giardino zjemy kuchnię włoską.
  •  Ristorante Con Giardino
  •  Ristorante Con Giardino
  •  Ristorante Con Giardino
  •  Ristorante Con Giardino
  •  Ristorante Con Giardino
  •  Ristorante Con Giardino
  •  Ristorante Con Giardino
"Con Giardino" oznacza w języku włoskim "z ogrodem". I ogródek faktycznie jest bardzo klimatyczny w tej nowej restauracji przy ul. Czyżewskiego 20 zobacz na mapie Gdańska w Oliwie. Wyłożony łupanymi kamieniami, z niewielkimi stoliczkami przywodzi na myśl toskańskie miasteczka. W pełni skorzystamy z jego uroków (oraz z zewnętrznego baru i grilla) dopiero jednak w sezonie wiosenno-letnim. Na razie lepiej ogrzać się w przytulnym i kameralnym wnętrzu.

I zjeść coś - oczywiście włoskiego, przygotowywanego przez od lat specjalizującego się w tej kuchni polskiego szefa kuchni. Karta jest średniej długości, a jeśli komuś mało - przy barze znajduje się tablica z sezonowymi specjałami, np. daniami z truflami czy owocami morza. Na przystawkę (od 14 zł) zjemy np. carpaccio wołowe z koprem włoskim i pomarańczą, fritto misto z owocami morza, warzywami i domowymi sosami albo deskę antipasti z przeglądem różnych włoskich smakołyków. Zupy (od 12 zł) to np. bulion parmezanowy albo smakująca morzem cacciucco. Wśród sałat (od 19 zł) wyróżnia się na pewno ta z cykorią, słodkim sosem i krewetkami. Wszystkie makarony (od 17 zł) robione są na miejscu, a zamówimy m.in. ravioli z czerwoną cebulą, ziemniakami i pecorino, tagliatelle z cielęcym ragout czy klasyczną carbonarę. Miłośnicy ryb po włosku (od 31 zł) mogą sięgnąć np. po suma w estragonie podanego z gnocchi, a mięsożercy (od 26 zł) - po udziec jagnięcy na risotto z burakami albo duszony boczek na komosie ryżowej. W menu nie zabrakło oczywiście pizzy (od 13 zł) w kilkunastu wariantach. Na barze przygotowano bogatą ofertę win.

Od 7:30 do 11:30 zjemy śniadania - raczej klasyczne, a nie włoskie - w postaci zestawów z napojem (od 17 zł) albo posiłków typu twarożek i jajecznica (od 12 zł). Karta główna działa od godz. 12 do 21. P.S. Lokal dysponuje salą bankietową i konferencyjną na ponad sto osób i chętnie organizuje wszelkie imprezy okolicznościowe.


Harry's Art & Cafe



  • Harry's Art & Cafe to stylowa kawiarnia z artystycznymi aspiracjami.
  •  Harry's ART & CAFE
  •  Harry's ART & CAFE
  •  Harry's ART & CAFE
  •  Harry's ART & CAFE
  •  Harry's ART & CAFE
  •  Harry's ART & CAFE
Takich kawiarni w Trójmieście jest niewiele. Z eleganckim, stylowym wystrojem, artystycznym klimatem i - przede wszystkim - otwartych na wszelkie grupy wiekowe: nie tylko młodych i hipsterów, ale i osoby w wieku średnim czy nawet podeszłym. Harry's przy pl. Konstytucji 3 Maja 3 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie (w budynku hotelu Rezydent) takie właśnie jest, więc odnajdą się tutaj i fani jazzu czy kameralnej muzyki na żywo (w weekendy spotkamy tutaj muzyków), i brydża czy szachów (można pograć przy stoliku, a w planach są turnieje), i sztuki (wystrój tworzą cenne, stare pocztówki, a także obrazy czy rzeźby współczesnych, trójmiejskich twórców).

Doświadczać tego wszystkiego można przy kawałku ciasta (od 15 zł) i kawie (od 9 zł) albo kieliszku wina albo czegoś mocniejszego. Zjemy panini (od 12 zł), deskę serów (od 25 zł) albo deskę domowych pasztetów (15 zł). Jako ciekawostkę (wartą naśladowania) warto dodać, że w lokalu znajdziemy kartę dla niewidomych napisaną brajlem. No i nic nie stoi na przeszkodzie, aby kawiarnię odwiedzić z czworonogiem - w końcu Harry to sympatyczny york właścicielki. Czynne od niedzieli do piątku w godz. 10-22, a w soboty w godz. 10-24.


Miejsce



  • Miejsce - połączenie kawiarni z przestrzenią twórczą.
  •  Miejsce
  •  Miejsce
  •  Miejsce
  •  Miejsce
  •  Miejsce
Sopockie Miejsce powstało, bo właścicielom - sympatycznej parze związanej ze światkiem artystycznym Trójmiasta - brakowało swojego - nomen omen - miejsca właśnie. Miejsca, gdzie mogliby nie tylko napić się kawy (od 6 zł) i zjeść ciastko (od 10 zł), ale przede wszystkim realizować swoje pasje i fascynacje i dzielić się nimi ze swoimi gośćmi. Miejsce (ukryte w starym baraku w podwórku, po lewej stronie tuż przed tunelem na górze Monciaka zobacz na mapie Sopotu) to lokal, który tylko po części jest kawiarnią. Jest też bowiem swego rodzaju alternatywną świetlicą czy sąsiedzkim mikrodomem kultury, gdzie właściciele planują przeróżne działania kreatywne. Będą koncerty, będą zabawy twórcze dla dzieciaków i warsztaty, np. z projektowania czy tworzenia muzyki dla dorosłych, w końcu - będą spotkania z niszowymi twórcami, rysownikami czy pisarzami.

Właściciele chcieliby, żeby Miejsce było również swego rodzaju butikową księgarnią oraz - co działa już teraz - sklepikiem z sympatycznymi Bambakami - charakterystycznymi maskotkami, które wymyśliła i tworzy właścicielka. Wszystkiego tego można zaznać codziennie od godz. 12, na razie do godz. 20, ale niebawem (czytaj: kiedy ruszy sprzedaż alkoholu) i dłużej.


Imaginacja



  • Piotr Łosiński - szef kuchni i właściciel restauracji Imaginacja w Gdyni.
  •  Imaginacja
  •  Imaginacja
  •  Imaginacja
  •  Imaginacja
  •  Imaginacja
Kameralna restauracyjka przy ul. Abrahama 10/1P zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, której karta (oraz filozofia gotowania, która za nią stoi) może zaskoczyć. To autorski koncept młodego, ale bardzo ambitnego szefa kuchni Piotra Łosińskiego (jeden z nominowanych przez tegoroczną edycję przewodnika Gault & Millau do tytułu Młody Talent w Polsce).

Łosiński chce, aby jego dania były nie tylko efektowne wizualnie i dopracowane technicznie, ale przede wszystkim - pozostawiały unikatowe wspomnienia smakowe. Osiągnąć to chce wybierając najlepsze produkty (w rodzinnej wsi uprawia m.in. warzywa czy zboże, współpracuje też z zaprzyjaźnionymi hodowcami i rolnikami) i łącząc je w wyrafinowane kompozycje, w których nie przyprawy, a czysty smak prawidłowo przygotowanego składnika odgrywa decydującą rolę. I choć w Imaginacji serwuje się kuchnię polską, tradycyjnego podejścia do naszych klasycznych potraw nie należy się tutaj spodziewać. Łosiński lubi bawić się strukturą produktu, kisić, nie stroni od odrobiny kuchni molekularnej. O skutkach tych kreatywnych zabaw warto przekonać się samodzielnie, próbując np. krupniku z wywarem z gęsi i czerwonej marchwi, polędwicy z dzika z malinami, krakersem z rokitnika i musem z topinamburu, zdekonstruowanej sałatki jarzynowej, kiszonego łososia z cykorią, pęczotta z dziczym boczkiem i grzybami czy nogi z gęsi z jabłkiem, ziemniakami, żurawiną i kapustą. Ceny za dania główne od 29 zł, za przystawki od 13 zł.

Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 12-21, w piątki w godz. 12-22, w soboty w godz. 13-22, a w niedziele w godz. 13-21.

Miejsca

Opinie (75) ponad 10 zablokowanych

  • miejsce..zabawy kreatywne dla dzieciaków ruszą pełną parą jak dostaną zezwolenie na alkohol .

    • 14 1

  • Imaginacja zaciekawia

    Natomiast kuchnia włoska i buraki?
    Marzy mi się wzorem środkowych i południowych Włoch knajpa tylko z owocami morza, oliwami, włoską pizzą, makaronami, warzywami i owocami z Włoch. To wszystko. Tak jak knajpki we Włoszech dostępne dla wszystkich.

    • 18 3

  • Zamknęli przyjemną knajpkę z naleśnikami i otworzyli nieciekawą Imaginację. Wystrój fatalny, zimny, surowy, odechciewa się tam siedzieć. A ceny powalają w tym sensie że nie robi się autorskiej kuchni z daniami powyżej 29 zł w miejscu do którego przychodziło bardzo dużo ludzi a które zostało nagle zamknięte. Ja na lunch nie wydam każdego dnia 40 zł. W weekend raczej nie przyjdę bo wystrój nie zachęca. W restauracji chcę czuć klimat jedzenia a nie blachy z cegłą. A lodówka z colą za ladą która wychodzi na pierwszy plan robi z tego miejsca raczej drogie bistro. Dobra kuchnia to nie wszystko. Jeszcze trzeba klienta przyciągnąć ten pierwszy raz

    • 15 3

  • Imaginacja (1)

    Dostaniemy zdekonstruowana salatke jarzynowa idac tropem podadza ziemniak (pulka) marchewke lyzka majonezu ( albo lepiej zoltko musztarda sol cukier ocet i olej ) i bulisz 20 ziko

    • 6 5

    • Zupełnie nie.. ta sałatka jarzynowa to kosmos

      • 0 0

  • ci z miejsca wyglądają jak żule

    • 3 4

  • Na wyspach kanaryjskich...

    Średnia cena bardzo dobrej kawy to 1,2€ i oczywiście w cenie miła rozmowa z piękną hiszpanka.

    • 8 8

  • Harry's - Rezydent Sopot

    A kto pamięta złote czasy baru w Rezydent Sopot?

    • 5 0

  • Ceny a zarobki (1)

    Za każdym razem nie mogę się nadziwić,jak to się dzieje,że przechodzą u nas takie ceny.W Grecji,w Niemczech,we Włoszech kawa kosztuje góra 1,5 euro w miłych kafetonach.U nas 10zł.
    Jedzenie: danie obiadowe poniżej 10euro,pizza też za około 8 euro. A zarobki...? No wlasnie.Gdzieś się frajerzymy.I to mocno.
    Może warto zadbać o to,żebyśmy nie pracowali jak tania siła robocza?
    Dlaczego godzina mojej pracy w Niemczech warta jest 30euro,a w Gdańsku 30zł?
    Ubrania,jedzenie są w zblizonych cenach,a wielokrotnie wyższe i gorsze jakościowo u nas.
    Może zróbmy coś z tym?

    • 4 2

    • Czyli co?

      Może zróbmy coś z tym? Czyli co? Bardzo jestem ciekaw konkretnej odpowiedzi!

      • 2 0

  • renia

    ja najlepszą kawę jaką piłam, piłam w domu - własnej roboty hehe. to jest dolce vita! delonghi.com/pl-pl/strony-funkcjonalne/uzupelniajce-linki-naglowka/dolce-vita

    • 1 4

  • Siedzę na bulwarze w Gdyni i patrzę kto kupuje kawę w małym papierowym kubku za 10-12 zł
    Ceny z Marsa. Albo ciasto 20 zł. Toz to cała blacha w domu za tyle kasy.

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane