Wiadomości

Nowe lokale: makarony, burgery, pizza i piwo

Opisujemy kolejne nowe restauracje i bary, które powstały w ostatnich tygodniach w Trójmieście. Znalazły się wśród nich min. manufaktura makaronu, połączenie pizzerii z pubem czy kawiarnia prowadzona przez pasjonatów włoskiej kawy.



Pastificio

Powiew świeżości na trójmiejskiej gastro-mapie. Pastificio na rogu Elżbietańskiej zobacz na mapie Gdańska w centrum Gdańska to pierwsza w mieście manufaktura świeżego makaronu połączona z bistro. Na miejscu makaron kupimy, zjemy, a nawet podpatrzymy, jak się go - przy pomocy profesjonalnej włoskiej maszyny - robi. A wszystko to w rodzinnej, sympatycznej atmosferze - lokal prowadzą ludzie z prawdziwą pasją do tego włoskiego klasyka. W sklepiku do wyboru jest codziennie kilka innych rodzajów makaronu (przygotowywanego wyłącznie z włoskiej semoliny, wody, jaj i soli) - penne, tagliatelle, spaghetti to te najpopularniejsze. Oprócz tego kupimy też świeże ravioli (także czekoladowe na słodko). Ceny zaczynają się od 2,50 zł za 100 g. Codziennie zmienia się też menu części barowej - w ofercie są zazwyczaj cztery pozycje, w tym m.in. carbonara z suszonym włoskim guanciale czy pasta z pesto z orzeszkami pinii. Ceny zaczynają się od 17,90 zł za 350-gramową porcję. Na miejscu napijemy się również kawy z ekspresu i zjemy domowe włoskie desery tiramisu (12 zł) i panna cota (9 zł) czy także wypiekane na miejscu ciasteczka cantuccini (15 zł). Pastificio czynne jest od poniedziałku do soboty w godz. 11-18. Niewykluczone, że niebawem powstaną kolejne oddziały, bo właściciele planują ruszyć z ofertą franczyzową.


Cup and Cakes

Kawiarnia dla miłośników włoskiej kawy i alternatyw. Cup and Cakes prowadzą prawdziwi miłośnicy tego trunku, którzy zgłębiają jego tajniki od lat. Parzonej przez nich kawy można było napić się m.in. przy orłowskim molo, gdzie sprzedawali ją ze stylowego Piaggio, teraz otworzyli lokal przy ul. Zygmunta Augusta 3B zobacz na mapie Gdyni w centrum Gdyni. To niewielkie, surowo wykończone wnętrze, w którym panuje kameralna atmosfera i unosi się wszechobecny zapach kawy. Właściciele ziarna ściągają m.in. z małej florenckiej palarni Artigianale (jako jedyna kawiarnia w Polsce), ale często sięgają również po inne ziarna. W ofercie mają również najdroższą kawę świata - panamską Geishę. Za espresso zapłacimy 5 zł, za cappuccino - 8 zł, a za latte - 9 zł. Drip i aeropress po 10 zł, chemex po 15 zł. Kaw smakowych, z syropami tutaj nie dostaniemy. Porcja domowego ciasta kosztuje 10 zł (są też opcje bezglutenowe i wegańskie), Cup and Cakes czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 8:30-18, a w weekendy w godz. 11-18.


Prosto - Pizza i Piwo

Nowy lokal na miejscu Tarttorii w pasażu handlowym przy sopockim dworcu zobacz na mapie Sopotu. Bistro specjalizujące się w tartach i kiszach zostało przeniesione do CH Riviera, a na jego miejscu powstał dość ciekawy koncept. Prosto - Pizza i Piwo to - jak sama nazwa wskazuje - połączenie pizzerii z pubem, gdzie napijemy się różnych piw rzemieślniczych. W ofercie jest kilkanaście kompozycji włoskiego placka - od najprostszej margherity (14 zł), po bresaolę z suszoną wołowiną i grana padano (30 zł) czy gamberi z krewetkami tygrysimi (32 zł). Oprócz tego krem z pomidorów (6 zł), kilka prostych deserów i duży wybór piwa z regionalnych i rzemieślniczych browarów z Polski i nie tylko (od 7 zł za półlitrową szklankę). Prosto - Pizza i Piwo czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-21, w piątki i soboty w godz. 12-22 i w niedziele w godz. 12-20


Pobrzegi

Kolejny lokal w kompleksie apartamentowców Brabank przy ul. Stara Stocznia zobacz na mapie Gdańska. Pobrzegi są połączeniem restauracji z koktajl-barem, ale nie specjalizują się w żadnej konkretnej kuchni. Karta jest dość długa i znajdziemy w niej dania z różnych zakątków świata - trochę polskiej klasyki, trochę śródziemnomorskich i amerykańskich pewniaków podkręconych autorskimi pomysłami. Na przystawkę można zamówić m.in. tatar z łososia (27,90 zł) albo krewetki (27,90 zł). Wśród zup znajdziemy bulion wołowy z kurkami (14,90 zł) i zupę rybną z omułkami (16,90 zł). Specjalnością szefa kuchni są m.in. makaron z twarogiem, skórką z cytryny i boczkiem (21,90 zł), burger z krewetkami w tempurze (28,90 zł), wolno pieczone żeberka z sosem śliwkowym (36,90 zł) czy okoń nilowy z sosem pomarańczowo-imbirowym (38,90 zł). Co ciekawe, w lokalu działa też specjalna nocna karta, z której zamówimy wybrane dania i przekąski po godz. 21 (kuchnia w weekendy działa do godz. 23, ale czasami i dłużej). Trzecia, osobna karta zawiera spis koktajli, które - jak podkreślają właściciele - podawane są w sporych szklankach, nomen omen, nalane po brzegi. Pobrzegi czynne są od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.


Bufet

Bar z domowym, polskim jedzeniem na Suchaninie przy ul. Ludwika van Beethovena 24 zobacz na mapie Gdańska, gdzie dotąd raczej brakowało lokali gastronomicznych. W Bufecie posiłki przygotowywane są codziennie na bieżąco, jedzenie jest świeże i gotowane bez ulepszaczy i konserwantów. Każdego dnia gość ma do wyboru kilka dań głównych (póki co wyłącznie mięsnych), które może komponować z dodatkami (kasza, ziemniaki, ryż) i surówkami oraz dwie zupy. Zjemy m.in. klopsiki w sosie pieczarkowym, pierś z kurczaka w sezamie, schabowego czy karkówkę. Danie z dodatkami kosztuje 11,90 zł, zupa 5,90 zł - za całość w zestawie zapłacimy 14,90 zł. Herbata za 2,90 zł, kawa za 4,90 zł. Karta obiadowa rusza o 11:30, wcześniej - od 7:30 zamówimy zestawy śniadaniowe po 9,90 zł. Bufet czynny jest przez cały tydzień do godz. 18. Niedługo godziny zostaną wydłużone - właściciel chce rozbudować ofertę kawiarnianą i wprowadzić domowe ciasta.


My Burger

Burgerownia na Przymorzu (pawilony na końcu Bora Komorowskiego zobacz na mapie Gdańska), która może pochwalić się grillem lawowym (a nie powszechnym w większości miejsc elektrycznym). Dzięki temu serwowane tutaj wołowe kotlety mają wyjątkowy, "dymny" posmak. W menu znajdziemy dziewięć kompozycji mięsnych i dwie bezmięsne - z serem halloumi zamiast wołowiny oraz kotletem dyniowym z suszonymi pomidorami. Bułki (do wyboru maślana i pszenna, które można zastąpić mniej kaloryczną tortillą) są spore, a kucharz składników nie żałuje. Ceny zaczynają się od 16 zł. Specjalnością My Burger jest również grillowany kurczak piri piri podawany z domowym sosem z papryczek, kukurydzą i surówką (19 zł) - to chyba jedyne miejsce w Trójmieście, gdzie zjemy ten popularny, afrykański street-food. Zamówimy również regionalne piwo. Wnętrze jest urządzone stylowo, a miejsca jest sporo - szczególnie na poziomie -1, gdzie nie zabraknie przestrzeni na większe spotkania. My Burger czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 11-21, w piątki w godz. 11-22, w soboty w godz. 12-22, a w niedziele w godz. 12-21. Lokal prowadzi dowozy na telefon w obrębie 4 km.


The Legendary White Rabbit Saloon

Nowa restauracja amerykańska w centrum Gdańska. The Legendary White Rabbit Saloon znajduje się w przestronnym lokalu na rogu Chmielnej i Stągiewnej zobacz na mapie Gdańska. Wystrój nie odbiega od normy w tego typu miejscach - każdy element ma przywodzić na myśl amerykańskie klimaty. Nazwa również nie jest bez znaczenia - White Rabbit Saloon to nazwa pierwszego baru z whiskey, który założył słynny Jack Daniels. W gdańskim lokalu trunek ten również płynie szerokim strumieniem. Dodawany jest nie tylko do koktajli, ale również niektórych potraw w karcie. Na whiskey między innymi flambirowane są warzywa we flagowym daniu - pieczonych skokach królika (59 zł). Oprócz tego zamówimy tutaj m.in. burgery wołowe (od 29 zł), burgera z sarny (48 zł), steki (od 84 zł) czy mule w białym winie (39 zł). Wieczorami, szczególnie w weekendy lokal zamienia się w klub muzyczny, a na poziomie -1 otwierany jest parkiet. Przy stolikach spotkamy wielu obcokrajowców. White Rabbit czynny jest codziennie w godz. 12-4.

Opinie (111) ponad 10 zablokowanych

  • "karta dość długa.... (4)

    nie specializujemy się w żadnej z kuchni" super :D Czyli nic dobrego nie ma?

    • 90 5

    • BUFET (1)

      Polecam wszystkim BUFET, jestem dosc czesto od poczatku i jest bardzo smacznie i nie drogo wrecz bym powiedzial tanio !

      • 9 5

      • "nie drogo"? nie_koniecznie. nie(_)zrozumiesz.

        • 5 1

    • Next street food pub Sopot

      smaczne, świeże buły !

      • 0 0

    • nasypię ci kartofli do koryta, za darmo

      czy to hrabiego zadowala?

      • 1 1

  • przepowiednia (3)

    większość po roku padnie , myślę że przez ceny z kosmosu !!!

    • 95 26

    • Myśle że niedługo ty padniesz jak nie zmienisz pracy.

      • 19 20

    • Zmień pracę, weź kredyt, sprzedaj obraz.

      • 39 8

    • p

      Padną ale przez stawki za najem lokalu . . .

      • 33 3

  • (5)

    Makaronny zapowiadaja sie ciekawie. Napewno odwiedze

    • 59 10

    • My też :)

      • 8 2

    • (3)

      Jak makarony, to tylko Maccheroni na Zaspie na przeciwko Etc i Gildii

      • 3 11

      • (2)

        Makaron i 3 krewetki? Nie dziękuję. Reklamowalem i dowiedziałem się że tak to ma wyglądać

        • 4 6

        • Krewetki

          Byłem w lokalu dwa tygodnie temu ( pracuję niedaleko) i jadłem czarny makaron z krewetkami. Bardzo dobry sos na styl tajski. Krewetek koktajlowek było sporo :)
          Mały lokal ale świetne miejsce by zabrać pastę ze sobą do pracy.

          • 5 1

        • ..."Makaron i 3 krewetki? Nie dziękuję. Reklamowalem i dowiedziałem się że tak to ma wyglądać"
          oj to chyba nie w tym lokalu się było :)

          • 3 1

  • Gdzie dają (2)

    dużo a tłusto?

    • 20 12

    • bar Azja, Gdynia Świętojańska- wielkie porcje, tanio, tłuszczu tez pod dostatkiem

      • 26 2

    • najlepsze tłustawe mięso i piwo

      • 2 1

  • Moze juz starczy tych pizzerii, kebabow i burgerowni (6)

    Wolalbym zjesc cos z innej kuchnii. Tajskiej, Gruzinskiej, Wegierskiej, Francuskiej itd

    • 102 12

    • idz do kury na zaspie

      • 5 2

    • Pizza to nie narodowe danie polskie. Ile można? Więcej naszej rodzimej kuchni. (2)

      • 6 2

      • (1)

        Jeszcze na szczęście nie ma ustawy nakazującej jeść rodzime i tradycje kebeby zamiast wrogiej europejskiej pizzy. Więc póki można niech każdy je co lubi.

        • 13 1

        • Hehe, celne

          • 4 0

    • masz gruzińską (1)

      na monciaku w bramie przy wedlu. fajne miejsce.

      • 6 0

      • a rewelacyjną tajską

        na Długim Pobrzeżu

        • 0 0

  • Krowarzywa (18)

    Zabrakło mi w tym artykule informacji o niedawno otwartej burgerowni Krowarzywa Vegan burgers we Wrzeszczu (no chyba, że takie info było już wcześniej i przeoczyłem). Informacja przydałaby się zwłaszcza dlatego, że lokali wegetariańskich w Trójmieście wciąż jak na lekarstwo i każdy na wagę złota. Myślę, że tą lukę w informacji warto będzie nadrobić.

    Wyśmienite jedzenie po niewygórowanej stawce, bardzo miła obsługa, do tego smacznie i na świeżo. Polecam.

    • 26 84

    • pisał właściciel (2)

      • 52 2

      • Krowarzywa robi się sieciówką. (1)

        Jedzenie w małych ilościach, ceny wysokie. Fakt, że lokali dla vegan jest wciąż mało.

        • 31 2

        • Mało bo nikt normalny tego nie je

          Walą tłuszcz i przyprawy, żeby toto jakoś smakowało. Do tego tyle odmian wege, ile wegów, jeden je tylko rośliny, inny nie je tylko zwierząt, kolejny domaga się certyfikatu czy sok pomarańczowy aby nie był klarowany żelatynką - są też tacy co tolerują tylko wege obsługę bo ich świętej trawy pszenicznej nie może dotknąć ręka skalana przygotowaniem schaboszczaka xD
          Na wegach najlepiej się zarabia wciskając im suplementy czy jakieś bajki o roślinożerności człowieka a nie gotując dla nich. Parę wege knajp już zdążyło splajtować, trwają te gdzie przychodzą też ludzie niemający niż wspólnego z subkulturą wege.

          • 29 8

    • (1)

      Nie wszystkich interesuje Vegan Food.. Ile można! A bistro Burger dla chorych na celiakię?? Ktoś, coś?!

      • 29 2

      • a coś dla chorych na encefalopatię

        a może coś dla dinozaurów i marsjan, oni na pewno potrzebują czegoś wyjątkowego

        • 4 0

    • Drogi Kamilu (4)

      nie jesz jak prawdziwy facet mięsa tylko kiełki i zapijasz wywarem z jarmużu...to smutne... jednak chcesz czy nie natura stworzyła nas jako mięsożerców ...skoro zatem działasz wbrew naturze to może już czas pomyśleć o jakieś psychoanalizie ? Przy okazji bedziesz mógł przeczytać swój poemat o wegańskim rowerze

      • 32 28

      • Nie jesz jak prawdziwy facet mięsa

        Buahaha ze średniowiecza się urwałeś?

        • 16 15

      • Ze co? Mięsożerny? Co za debilny tekst, ciekaw jestem kiedy ostatni raz swoimi kłami szarpales to mięsko, zwłaszcza surowe, powtarzacie te kłamliwe, debilne teksty grubasy

        • 3 5

      • gdzie pobierałeś te swoje mądrości o słońce ty moje (1)

        a miliard ludzi w Indiach to co?
        cud?

        PS
        jem mięso, każde, ale nie wymyślam własnych teorii, proszę cię o chwilę zastanowienia się nad faktami i odpowiedzenie sobie, jak miliard a może i dwa miliardy ludzi na świecie żyje i ma się dobrze?

        • 1 3

        • Hmm

          Chcesz powiedzieć że w Indiach nie jedzą mięsa ?;)

          • 0 1

    • Krowarzywa - papka bez smaku (1)

      Polemizowałabym. Krowarzywa... najeść się bułką z liściem sałaty i kotletem z kaszy jaglanej to może tam chyba tylko modelka-anorektyczka. Danie bez smaku i polotu, a przecież wegańskie i wegetariańskie jedzenie to pole do popisu jeśli chodzi o przyprawy i smaki. Musiałam "dojeść" w pobliskiej Syrence, gdzie świeżo pysznie i tanio. Warszawski franczyzowy szit niestety.

      • 31 5

      • ludzie maja różną ilość kubków smakowych

        Może ty jesteś w tej grupie która ma mniej,
        tacy ludzie mogą jeść bardzo słone rzeczy i nadal im mało słone, podobnie słodkie, jedzą rzeczy potwornie słodkie i nadal ledwo co czują wiec jedzą więcej i więcej, solą mocniej i mocniej, może o to w tym przypadku chodzi

        • 0 5

    • do tego smacznie i na świeżo
      ....
      i na surowo

      • 5 1

    • Burger z trawy. (1)

      Weź się ogarnij.
      Może jeszcze schabowy z tataraku.

      • 23 4

      • a może kota w worku?

        • 0 0

    • (1)

      Dzizas. Dajcie już spokój z tym wegańskim, ociekającym tłuszczem roślinnym, obrzydliwym żarciem.

      • 18 7

      • skąd ten smutek, jesteś nieszczęśliwy

        i dzielisz się tym z nami wyraźnie poszukując pomocy,
        jak juz pewnie się zorientowałeś
        wylewanie wściekliźny na wszystkich dookoła nie pomaga,
        chcesz taki zostać do końca życia?

        • 0 5

    • A nam zabrakło przelewu od was.

      • 15 1

  • Ciekawe czy Bufet wypali, widać, że świeże smaczne i duże porcje. (7)

    • 54 5

    • Myslę, że tak

      Natomiast inne (oprócz królika dla cudzoziemców) cienko widzę

      • 26 2

    • Jestem w stanie zaakceptować 20 PLN (3)

      Za dobry obiad: 200-250g mięsa, dwa worki kaszy, surówka, picie (np. maślanka, ale może być też i woda) i deser (najbardziej lubię sernik na prawdziwych jajach a nie proszku).
      Najlepiej jakby ziemniaków czy surówki można było wziąć ile się chce - wtedy chociaż głodny nie wyjdę xD

      • 7 11

      • (2)

        Na początku zawsze jest dużo i świeżo a potem jak jest ogrom klientów porcję coraz mniejsze itd, czy oni myślą że ludzie są dumni? Tak było z nalesnikarnia we Wrzeszcz, pamiętam porcję i ceny sprzed 7 lat. Bez porównania. Juz tam nie chodzę.

        • 2 2

        • Dlatego generalnie nie lubię gastro

          Bo jedyne na czym mogą przyciąć, to surowce (pensje pracowników i czynsz plus media są stałe) - gotuje się wręcz z odpadów, byle urwać tysiaka lub dwa. Często jest pewnie tak, że w gorszych restauracjach używają do smażenia tłuszczu z recyklingu od tych lepszych :)

          • 5 1

        • chyba w waszym kraju tak jest

          bo wszędzie indziej jest normalnie,
          aha, zapomniałem, wy nie znacie tego stanu, nie wiecie jak to jest żyć normalnie

          • 1 1

    • Dobre

      Jadłem tam już parę razy, zupy mają mega dobre, jeśli chodzi o drugie danie to też spoko, mięsa dużo, jest wybór surówek tylko czasami ryż suchawy już pod koniec dnia.

      • 2 0

    • Polecam nowo otwarte bistro w pawilonach dokładnie na przeciwko ETC na Zaspie. Pyszne Polskie jedzenie i niedrogo. Dobry schabowy zawsze lepszy od fikuśnych burgerów za ponad 20 zł.

      • 0 0

  • nie lubie tej mody na niewygodne krzesła i te lawy. Zostaje w domu na chesterfildzie i wygodnym fotelu

    zlewam ten skandynawski styl, pseudo-skromni ludzie z cenami 10euro za kotleta w bułce. Wsp. moralnosc dulskiej...

    • 49 3

  • Troche male porcje jak za taka cene (13)

    • 25 1

    • Jak mozna promowac jedzenie martwych zwierzat ? (11)

      Poczytajcie o pieknej idei veganizmu.

      • 20 104

      • (3)

        Można. Spróbuj dobrze wysmażonej karkówki, mmmm pycha.

        • 46 11

        • (2)

          Z grilla. Przesiąkniętej "niezdrowym" dymem. Eh.

          • 2 3

          • otwórz okno i zaciagnij się zdrowym, polskim, miejskim powietrzem

            • 4 0

          • klasyka

            • 0 0

      • No właśnie, ja zjadam żywe.

        • 24 4

      • Piękna utopia

        • 10 4

      • Goloneczka taka tłusta ze skórą :) (2)

        Pychota. aż ślinka leci .:)

        • 14 5

        • A potem choroba otylosci. Wpadnij na veganska uczte (1)

          • 3 7

          • Golonka zdrowsza od pszennej buly

            • 3 1

      • Co myślisz na temat mięsożernych roślin. Wystawa była ostatnio. Jak one mogą jeść to czemu nie ja.

        • 26 1

      • normalnie

        • 1 0

    • kolejny Cygan

      • 0 2

  • A teraz pora na komentarze (3)

    od trolli udających biedaków, od trolli udających wegetarian i od trolli wieszczących upadek wszystkich knajp w ciągu roku.

    • 41 29

    • wystarczy komentarz od największego trolla, od ciebie :)!

      • 16 6

    • ..I od trolli wypominajacych innym

      ze sa trollami..

      • 6 3

    • Przyganial troll trollom?

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4