Wiadomości

stat

Nowe lokale: multitap, kuchnia roślinna i włoska

fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Odwiedziliśmy kolejne restauracje, które niedawno otwarto w Trójmieście. Więcej miejsc znajdziesz w innych tekstach z cyklu Nowe Lokale.



Maverick



Miłośnicy piwa rzemieślniczego dobrze znają tę nazwę - "Maverick" to jedno (notabene wysoko oceniane przez znawców) z piw browaru Rockmill. To oczywiście żaden zbieg okoliczności - lokal przy Partyzantów 8 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu (w miejscu dawnego Mercado) jest bowiem pierwszym (a ma być ich w całej Polsce więcej) pubem patronackim tej marki. Na barze znajdziemy 16 kranów z piwem, z których nalewane są głównie piwa Rockmilla, ale nie tylko, bo właściciele zapowiadają również trunki z innych polskich i zagranicznych browarów (Rockmill prężnie eksportuje swoje piwa i właścicielom nie brakuje kontaktów z różnymi, nawet niszowymi browarami z Europy). Ale Maverick działa nie tylko jako multitap, ale również restauracja. Menu układał szef kuchni Mateusz Korsak, a jego koncepcja to międzynarodowa kuchnia autorska tworzona przy wykorzystaniu piwa. Na przystawkę (od 7 zł) zjemy m.in. krewetki tygrysie i warzywa w tempurze piwnej z sosem mango i kokosowym z chili i kolendrą, klasyczny tatar wołowy albo frytki z batata z tymiankiem i autorskim, piwnym dipem. Dania główne (od 25 zł) to m.in. burger, żeberka w sosie BBQ na bazie piwa, fish & chips z dorsza w cieście piwnym z puree z zielonego groszku czy risotto i makarony. O desery (od 5 zł) dba ekipa sąsiedzkiej cukierni No to ciacho, która serwuje m.in. ciasta robione na bazie piwa, ciastka i torciki. Zestaw śniadaniowy (m.in. tost z awokado czy jajecznicę z kawą lub herbatą) zamówimy za 10 zł, a (od czerwca) zestaw lunchowy za 20 zł. Właściciele chcą tutaj również organizować przeróżne spotkania z ciekawymi ludźmi, projekcje wydarzeń sportowych oraz koncerty. Nie zabraknie również wydarzeń ściśle związanych z branżą piwną. Od poniedziałku do czwartku lokal czynny jest w godz. 8-23, w piątki i soboty w godz. 8-24, a w niedziele w godz. 10-22.



Manna 68



Wegetariańska i wegańska (większość dań jest bez produktów pochodzenia zwierzęcego) restauracja (a nie bar ani bistro - jak większość lokali o tym profilu) w nowym budynku pod adresem Św. Ducha 68 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Manna to projekt ludzi, którzy w gastronomii pracują od dwudziestu lat i w końcu postanowili stworzyć własne miejsce z kuchnią, jaką sami chcieliby jeść na co dzień. Menu to wypadkowa inspiracji z różnych stron świata - sporo tutaj smaków z bliższej i dalszej Azji, ale nie tylko. Jest oryginalnie i kreatywnie. "Na pierwszy głód" (od 11 zł) zjemy m.in. hummus, indyjski dhal z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego, kotlety tikki z czerwonej kapusty i ziemniaków z daktylami czy roladki bakłażanowe z tofu. Dania główne (od 26 zł) to m.in. burger z czerwonej fasoli i pieczarek z domowym sosem BBQ, musaka z bakłażanem i soczewicą, vol-au-vent, czyli sakiewka z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi duszonymi w białym winie, curry warzywne ze Sri Lanki z nerkowcami i mlekiem kokosowym. Na deser (16 zł) zjemy m.in. wegańskie lody, sernik amerykański czy brownie. Każda z potraw jest dokładnie opisana - to ukłon w stronę gości, którzy w kuchni roślinnej są mniej zorientowani. Menu będzie zmieniane sezonowo. Na barze serwowane są także mocniejsze alkohole, nie tylko piwo i wino. Manna 68 czynna jest od wtorku do soboty w godz. 12-22, w niedziele w godz. 12-20 (w poniedziałki zamknięte).



Natka Bistro



Śniadaniowo-lunchowy bar szybkiej obsługi adresowany przede wszystkim do pracowników biur w kompleksie Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska (choć oczywiście otwarty również dla gości z zewnątrz. Lokal jest spory, nowocześnie urządzony i mieści się przy patio między budynkami (obok przestrzeni O4 Coworking). Zasada jest prosta: codziennie w menu od godz. 12 znajdziemy dwie zupy (6 zł) i cztery dania główne (15 zł), w tym dwa bezmięsne. Zjemy głównie domową, polską kuchnię, m.in. ogórkową, krem z pomidorów, kotlety mielone, pierogi czy schabowego. W zestawie zapłacimy o złotówkę mniej. Z kolei śniadanie (serwowane do godz. 11:30) zawsze kosztuje 10 zł (w zestawie z kawą lub herbatą) i serwowane jest w kilku wersjach. Zjemy np. owsiankę, jajecznicę, jajka sadzone, grillowane warzywa albo kaszankę z jajkami. Natka Bistro jest czynna od poniedziałku do piątku w godz. 8:30-16.



Tortillownia



Bar - nomen omen - specjalizujący się z tortillach z różnymi dodatkami w środku. Warto jednak zwrócić uwagę na składniki, które zawijane są w placku, bo Tortillownia nie jest typowym fast-foodem. W lokalu przy Św. Ducha 12/14 zobacz na mapie Gdańska nacisk kładziony jest na jakość produktów - warzywa są świeże, sos BBQ robiony na miejscu, a wołowina to polędwica argentyńskiego black angusa (właściciel posiada również restaurację ze stekami La Pampa). Tortille (porcja jest naprawdę spora) zjemy tutaj w kilku wersjach, m.in. z wołowiną, chorizo, krewetkami,a także w wersji bezmięsnej z tofu (19-26 zł). Do picia (od 5 zł): woda, napoje, piwo. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24.



Bosco



Bosco po włosku oznacza drewno i tego materiału w eleganckim, ale nieformalnym wystroju restauracji przy Bohaterów Monte Cassino 63 zobacz na mapie Sopotu o takiej samej nazwie nie brakuje. Ale fonetyczny zapis tego słowa również ma mieć - według właścicieli - odzwierciedlenie w doświadczaniu tego miejsca. Chcieliby, aby tak poczuł się bowiem gość tego sopockiego lokalu po spędzeniu czasu na smakowaniu tutejszych potraw i wina. W Bosco bowiem ten trunek ma bardzo duże znaczenie - każda pozycja w karcie sparowana jest z sugerowanym winem (niektóre sprzedawane są na kieliszki, niektóre tylko na butelki). Zjemy tutaj dania inspirowane podróżami właścicieli do Włoch. Na przystawkę (od 18 zł) zamówimy obecnie (bo karta będzie zmieniana co kilka miesięcy) m.in. tatar z tuńczyka, krewetki w sosie z gorgonzoli albo carpaccio wołowe. Zupy (od 15 zł) to krem z pomidorów lub z cukinii. Wśród dań głównych (od 29 zł) znajdziemy m.in. risotto z groszkiem i szparagami, sandacza w sosie pomarańczowo-rozmarynowym, pierś z kaczki z gnocchi z masłem szałwiowym czy stek z polędwicy. Osobny dział w karcie zajmują pizze (od 18 zł) i makarony (od 27 zł), wśród których znajduje się specjalność szefa kuchni - tagliatelle z ragù. W każdy weekend obowiązuje również wkładka ze specjalnymi pozycjami. Śniadań na razie nie będzie. Bosco jest czynne od niedzieli do środy w godz. 11-21, a od czwartku do soboty w godz. 11-23.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (88)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

19

stycznia

Na ratunek pszczołom - Kola... Gdańsk, Hotel Hampton by Hilton Gdansk

Rozrywka

Gra miejska śladami budowniczego Gdyni
Gra miejska śladami budowniczego Gdyni
Beata Kozidrak i Bajm świętowali 40-lecie w Ergo Arenie
Spektakularny koncert Bajm w Ergo Arenie

Kultura

Zaistnieć w grupie za wszelką cenę. O musicalu "Chłopcy z Placu Broni"
O musicalu "Chłopcy z Placu Broni"

Nowe lokale

Kluska

Bary, bistro
Gdynia
Antoniego Abrahama 26/1

Oberża 86

Restauracje
Gdynia
Starowiejska 30

Restauracja Sceneria

Restauracje
Gdynia
Adama Mickiewicza 1

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: dużo dobrych koncertów
Planuj tydzień: dużo dobrych koncertów