Maverick to pierwszy pub (połączony z restauracją) browaru rzemieślniczego Rockmill.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Miłośnicy piwa rzemieślniczego dobrze znają tę nazwę - "Maverick" to jedno (notabene wysoko oceniane przez znawców) z piw browaru Rockmill. To oczywiście żaden zbieg okoliczności - lokal przy Partyzantów 8 we Wrzeszczu (w miejscu dawnego Mercado) jest bowiem pierwszym (a ma być ich w całej Polsce więcej) pubem patronackim tej marki. Na barze znajdziemy 16 kranów z piwem, z których nalewane są głównie piwa Rockmilla, ale nie tylko, bo właściciele zapowiadają również trunki z innych polskich i zagranicznych browarów (Rockmill prężnie eksportuje swoje piwa i właścicielom nie brakuje kontaktów z różnymi, nawet niszowymi browarami z Europy). Ale Maverick działa nie tylko jako multitap, ale również restauracja. Menu układał szef kuchni Mateusz Korsak, a jego koncepcja to międzynarodowa kuchnia autorska tworzona przy wykorzystaniu piwa. Na przystawkę (od 7 zł) zjemy m.in. krewetki tygrysie i warzywa w tempurze piwnej z sosem mango i kokosowym z chili i kolendrą, klasyczny tatar wołowy albo frytki z batata z tymiankiem i autorskim, piwnym dipem. Dania główne (od 25 zł) to m.in. burger, żeberka w sosie BBQ na bazie piwa, fish & chips z dorsza w cieście piwnym z puree z zielonego groszku czy risotto i makarony. O desery (od 5 zł) dba ekipa sąsiedzkiej cukierni No to ciacho, która serwuje m.in. ciasta robione na bazie piwa, ciastka i torciki. Zestaw śniadaniowy (m.in. tost z awokado czy jajecznicę z kawą lub herbatą) zamówimy za 10 zł, a (od czerwca) zestaw lunchowy za 20 zł. Właściciele chcą tutaj również organizować przeróżne spotkania z ciekawymi ludźmi, projekcje wydarzeń sportowych oraz koncerty. Nie zabraknie również wydarzeń ściśle związanych z branżą piwną. Od poniedziałku do czwartku lokal czynny jest w godz. 8-23, w piątki i soboty w godz. 8-24, a w niedziele w godz. 10-22.
Manna 68 specjalizuje się w kreatywnej kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Wegetariańska i wegańska (większość dań jest bez produktów pochodzenia zwierzęcego) restauracja (a nie bar ani bistro - jak większość lokali o tym profilu) w nowym budynku pod adresem Św. Ducha 68 w Gdańsku. Manna to projekt ludzi, którzy w gastronomii pracują od dwudziestu lat i w końcu postanowili stworzyć własne miejsce z kuchnią, jaką sami chcieliby jeść na co dzień. Menu to wypadkowa inspiracji z różnych stron świata - sporo tutaj smaków z bliższej i dalszej Azji, ale nie tylko. Jest oryginalnie i kreatywnie. "Na pierwszy głód" (od 11 zł) zjemy m.in. hummus, indyjski dhal z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego, kotlety tikki z czerwonej kapusty i ziemniaków z daktylami czy roladki bakłażanowe z tofu. Dania główne (od 26 zł) to m.in. burger z czerwonej fasoli i pieczarek z domowym sosem BBQ, musaka z bakłażanem i soczewicą, vol-au-vent, czyli sakiewka z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi duszonymi w białym winie, curry warzywne ze Sri Lanki z nerkowcami i mlekiem kokosowym. Na deser (16 zł) zjemy m.in. wegańskie lody, sernik amerykański czy brownie. Każda z potraw jest dokładnie opisana - to ukłon w stronę gości, którzy w kuchni roślinnej są mniej zorientowani. Menu będzie zmieniane sezonowo. Na barze serwowane są także mocniejsze alkohole, nie tylko piwo i wino. Manna 68 czynna jest od wtorku do soboty w godz. 12-22, w niedziele w godz. 12-20 (w poniedziałki zamknięte).
Natka Bistro to śniadaniowo-lunchowy bar szybkiej obsługi.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Śniadaniowo-lunchowy bar szybkiej obsługi adresowany przede wszystkim do pracowników biur w kompleksie Olivia Business Centre (choć oczywiście otwarty również dla gości z zewnątrz. Lokal jest spory, nowocześnie urządzony i mieści się przy patio między budynkami (obok przestrzeni O4 Coworking). Zasada jest prosta: codziennie w menu od godz. 12 znajdziemy dwie zupy (6 zł) i cztery dania główne (15 zł), w tym dwa bezmięsne. Zjemy głównie domową, polską kuchnię, m.in. ogórkową, krem z pomidorów, kotlety mielone, pierogi czy schabowego. W zestawie zapłacimy o złotówkę mniej. Z kolei śniadanie (serwowane do godz. 11:30) zawsze kosztuje 10 zł (w zestawie z kawą lub herbatą) i serwowane jest w kilku wersjach. Zjemy np. owsiankę, jajecznicę, jajka sadzone, grillowane warzywa albo kaszankę z jajkami. Natka Bistro jest czynna od poniedziałku do piątku w godz. 8:30-16.
Bar - nomen omen - specjalizujący się z tortillach z różnymi dodatkami w środku. Warto jednak zwrócić uwagę na składniki, które zawijane są w placku, bo Tortillownia nie jest typowym fast-foodem. W lokalu przy Św. Ducha 12/14 nacisk kładziony jest na jakość produktów - warzywa są świeże, sos BBQ robiony na miejscu, a wołowina to polędwica argentyńskiego black angusa (właściciel posiada również restaurację ze stekami La Pampa). Tortille (porcja jest naprawdę spora) zjemy tutaj w kilku wersjach, m.in. z wołowiną, chorizo, krewetkami,a także w wersji bezmięsnej z tofu (19-26 zł). Do picia (od 5 zł): woda, napoje, piwo. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24.
Bosco specjalizuje się w kuchni włoskiej, nie tylko pizzy.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Bosco po włosku oznacza drewno i tego materiału w eleganckim, ale nieformalnym wystroju restauracji przy Bohaterów Monte Cassino 63 o takiej samej nazwie nie brakuje. Ale fonetyczny zapis tego słowa również ma mieć - według właścicieli - odzwierciedlenie w doświadczaniu tego miejsca. Chcieliby, aby tak poczuł się bowiem gość tego sopockiego lokalu po spędzeniu czasu na smakowaniu tutejszych potraw i wina. W Bosco bowiem ten trunek ma bardzo duże znaczenie - każda pozycja w karcie sparowana jest z sugerowanym winem (niektóre sprzedawane są na kieliszki, niektóre tylko na butelki). Zjemy tutaj dania inspirowane podróżami właścicieli do Włoch. Na przystawkę (od 18 zł) zamówimy obecnie (bo karta będzie zmieniana co kilka miesięcy) m.in. tatar z tuńczyka, krewetki w sosie z gorgonzoli albo carpaccio wołowe. Zupy (od 15 zł) to krem z pomidorów lub z cukinii. Wśród dań głównych (od 29 zł) znajdziemy m.in. risotto z groszkiem i szparagami, sandacza w sosie pomarańczowo-rozmarynowym, pierś z kaczki z gnocchi z masłem szałwiowym czy stek z polędwicy. Osobny dział w karcie zajmują pizze (od 18 zł) i makarony (od 27 zł), wśród których znajduje się specjalność szefa kuchni - tagliatelle z ragù. W każdy weekend obowiązuje również wkładka ze specjalnymi pozycjami. Śniadań na razie nie będzie. Bosco jest czynne od niedzieli do środy w godz. 11-21, a od czwartku do soboty w godz. 11-23.
w silicon valley gdzie ludzie zarabiaja 150-200 k na rok ceny sa tylko nieznacznie wyższe niz w Polsce. Np burrito (tortilla z miesem ) kosztuje 7 usd czyli 28 zl a tu w tortillowni kosztuje 25 zl
2 lata
11
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-06-16 21:50
W Sopocie najlepiej jest w Symfonii Smaków na Moniuszki. Szef kuchni eksperymentuje, ale sa to wielce udane eksperymenty. Byłem tam kilka razy i jak dotąd się nie zawiodłem. Znają się na dobrej kuchni.
KonradB
2 lata
01
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-26 15:17
Wszystko takie oklepane (4)
Lukrecja
2 lata
3912
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-30 04:44
I znowu tortilla za 25 pln (1)
Uliczne jedzenie dla biednych za 25. Nie ma opcji żeby się utrzymało.
Ladidadi
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-06-09 15:55
Z wołowiną argentyńską , musi kosztować ;)
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 10:54
właśnie, zlikwidujmy wszystko to będzie nowocześnie i ciekawie
2 lata
21
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-26 15:34
Lucretia my reflection
2 lata
93
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-26 15:22
Po jakim lokalu jest Bosco? Co padło w Centrum Haffnera? (4)
Wszystkie nowe lokale wyglądają prawie identycznie, dramat.
2 lata
475
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-26 20:40
LaVita (2)
2 lata
101
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 10:29
Ten sam właściciel? (1)
2 lata
62
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-06-09 11:52
Nie
Inni
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 12:13
Właściciel???
O co chodzi z tą LA vitą? Jakaś dziwna sytuacja?
Ciekawe???
2 lata
10
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-28 02:26
Maveric (1)
Nadal wyglada jak uboga wersja Mercado.
Kinga
2 lata
31
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-06-09 10:17
Po prostu inne miejsce.
Inny
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 12:11
Wszędzie to samo (3)
Nie chcę nikogo krytykować ale te wszystkie restauracje,bary bistro są takie same.Kto zauważył wyszukane menu? Dorsz, krewetki, tortilla i pizza.Autor piszę artykuły sponsorowane.
Słabe Trójmiasto
2 lata
31
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-06-09 10:15
Smaki
Klucz jest w umiejętności ich przyrządzania. Albo smaczne albo paszowe.
Pasza
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-30 17:23
Zdradźcie proszę
Co w takim razie chce i nad czym by się zachwycał typowy czytelnika trojmiasto.pl?
Sami malkontenci:)
chrum
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 12:12
Oczywiście
Pisze.
Poprawiam
2 lata
10
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 11:02
wyglada dalej jak Mercado, cos tam zmienili? czy to zabytek jakis? (1)
w tej lokalizacji nie wroze im sukcesu
2 lata
32
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-06-09 10:14
Jest inaczej
Inny
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-26 15:28
Hehe korzystają ze jest moda na piwo za 15 zł potem dla lansu przez brodaczy (12)
2 lata
4917
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-26 16:04
(11)
Żal Ci d*pę ściska, ze stać Cię tylko na tyskie za 3 zł?
2 lata
1734
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-26 16:31
Stać _ niestać (8)
To nie o to chodzi.
Chodzi o łowienie frajerów którzy się dowartościowują kupując takie browary.
2 lata
2913
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-26 17:15
(7)
prawda, mnie stać na to ale i tak uważam, że sprzedanie dobrego piwa za 8 zł w markecie i jego przebitka do 15 zł w barze to przeginka, nie ukrywam, że czasem skorzystam, bo co mam na miasto ze znajomymi na Tyskie iść? no nie, pójdę na dobre piwo ale wypić tam 3 piwa to prawie 5 dych
co do cen burgerów w tym multitapie to też kolejne łowienie frajerów, w czasach takiej ilości burgerowni gdzie burgera spokojnie za 20 zł dostaniesz rozpoczynanie cen od 25 zł za kanapkę? bo co, czynsz w QT taki drogi? a potem płaczą, że im lokale upadają
biedny dla bogatych, bogaty dla biednych
2 lata
207
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-06-09 10:12
Jesteśmy tym, co jemy. Burger i burger, piwo i piwo
Porównywanie cen burgerów trzeba robić dla podobnych produktów.
Burger z dobrej, siekanej wołowiny (jeszcze pytanie ile jest tej wołowiny) dobrze skomponowany i ze świetną bułką, którą sami pieką nie da się porównać z burgerem z gotowca z biedronki i garścią sałaty z majonezem. Zamiast bawić się w porównarke cen trzeba po prostu spróbować i wtedy ocenić czy warto za jakość zapłacić więcej. Podobnie jest z piwem. Dobre piwo rzemieślnicze , robione w sposób tradycyjny nigdy nie będzie w cenie mieszanki ekstraktów produkowanych w 24 godziny. A ceny najmu lokali we Wrzeszczu są wyższe niż na Chmielnej w Warszawie.
Birra
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 10:38
Czynsz wysoki, barman o dziwo też w ramach wolontariatu robić nie chce, (5)
ZUSy, podatki. Otwórz własną knajpę w centrum, to porozmawiamy o kosztach.
2 lata
105
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 10:55
(3)
Wiesz, tu nawet nie chodzi o to. Mnie np. stać ale patrząc przekrojowo na społeczeństwo to większości nie stać na to żeby pójść w weekend ze znajomymi i wydać 100pln.
2 lata
35
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 16:53
(1)
1) Trzy dobre piwa to ok. 40 zł. Chyba, że ktoś musi od razu 8 wychlać, to wtedy faktycznie może wyjść 100 pln.
2) Większości nie stać, a knajpy pękają w szwach w weekendy.
3) Do kogo tak w ogóle płaczesz o te ceny? Oczekujesz, że ktoś powinni wynajmować lokale za pół darmo? A może barmani powinni całą noc lać piwo i sprzątać w ramach wolontariatu?
2 lata
20
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-30 09:37
chodzi mi konkretnie o ten lokal, we Wrzeszczu na uboczu drożej niż w centrum, poszaleli :)
bbbb
2 lata
01
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 11:31
w 2008... może
ale mamy 2018, nadwyżkę pracy i ciągły wzrost zarobków
Zaspa
2 lata
60
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-30 09:36
w centrum Gdańska jest taniej niż tu, chodzi mi o konkretnie lokal w QT
bbbb
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-26 16:50
Haha dorabiajabsie proznikach z ajfonami w abonamencie żyjących tym czy w lokalu jest dobry zasięg LTE
Jakie czasy takie piwosze .
2 lata
86
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-26 16:47
Jesteś glupiutki pajacu z "klasy wyższej ".
2 lata
17
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-06-05 15:34
Dzięki
Pan Stafiej i pani Haponiuk to jedyne powody dla których zaglądam na tę podstronę.
Szanuję i doceniam Waszą pracę. Bez niej g... byśmy wiedzieli i tym, co się kulinarnego dzieje w Trójmieście.
Entuzjasta dobrych wiadomości
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-27 12:38
(4)
Tak z ciekawości, jak się robi wegańskie lody??
2 lata
10
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-06-05 13:10
Tak samo
Z vege debic (na bazie maślanki). Jaśnie oświecony lud wszystko kupi
Tereska
2 lata
00
Twoja opinia
Zmień treść (tylko 3 min po wprowadzeniu)
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2018-05-28 00:25
Na mleku (czy tez napoju) kokosowym, migdałowym, sojowym, ryżowym.... Do wyboru, do koloru :)