Wiadomości

stat

Nowe lokale: pierogi, pizza i Meksyk

Pierogarnia, dwie pizzerie oraz kantyna z meksykańską kuchnią i alkoholami - to cztery nowe lokale, które odwiedziliśmy w ramach naszego regularnego cyklu Nowe Lokale.

 

Nana's



Zamknięcie ruchu samochodowego na fragmencie Stągiewnej naturalnie uczyniło z tego miejsca niewielkie zagłębie gastronomiczne (nastawione głównie na zagranicznych turystów). Najnowszym lokalem, który tutaj powstał jest pierogarnia Nana's. Komu nazwa skojarzyła się z angielskim określeniem babci, ten trafił w dziesiątkę. Właścicielom zależy, aby karta przywoływała domowe, babcine smaki.

Pierogi lepione są ręcznie, na oczach gości i podawane na dwa sposoby - gotowane z wody lub pieczone w piecu (z ciasta drożdżowego). Wśród tych pierwszych znajdziemy m.in. ruskie, z kapustą i grzybami, wątróbką, łososiem czy z kaczką i żurawiną. Ceny za porcję (8 sztuk) zaczynają się od 21,90 zł, a za najdroższe zapłacimy nawet 34,90 zł.

Pieczone pierogi podawane są w liczbie 5 sztuk i ceny zaczynają się od 26,90 zł. W menu nadzienia m.in. z pieczarkami i serem typu camembert, wołowiną, fasolą i papryką czy karkówką i podgrzybkami. Do każdej porcji podawane są domowe sosy.

Ponadto w karcie znajdziemy makaron z ciasta pierogowego (26 zł) z podobnymi dodatkami, co pierogi, kilka sałatek i zup (m.in. żur). W godz. 9-12 można zjeść kilka zestawów śniadaniowych (od 14,90 zł) - m.in. jajecznicę z boczkiem, naleśniki z twarogiem albo kanapkę z łososiem. W zestawie kawa lub herbata.

Nana's czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-22 i od piątku do niedzieli w godz. 9-23.



Luis Mexicantina



Luis Mexicantina to kolejny lokal właścicieli takich gdyńskich lokali, jak Serio, Śródmieście czy Haos. Po wejściu od razu rzuca się w oczy bardzo duża dbałość o przemyślany, współgrający z tożsamością wystrój wnętrza i dopracowane detale wyposażenia. Tym razem właściciele postawili na kuchnię meksykańską - w klasycznym, ale - jak zapewniają - dopracowanym wydaniu.

Pierwsza pozycja w karcie to przystawki (14-18 zł), wśród których można wybrać m.in. domowe nachosy z dodatkami, chilli con carne (także w wersji bezmięsnej, bo w Luisie sporo dla siebie znajdą wegetarianie) czy empanadas lub nadziewane cheddarem jalapenos.

Kolejne pozycje to standardowe meksykańskie dania - tacos, burritos, enchiladas, quesadillas, fajitas czy chimichangas. Każde z nich ma sporo wcieleń - z mięsem lub bez, o różnym stopniu ostrości czy wielkości. Jeśli lubicie takie składniki, jak szarpana wołowina, awokado, jalapenos, chipotle, bakłażany, cheddar czy kolendrę, na pewno znajdziecie swoją ulubioną kompozycję i będziecie zadowoleni.

Nazwa kantyna nie jest użyta bez znaczenia. Luis w zamyśle gospodarzy ma być miejscem, gdzie gość przychodzi nie tylko zjeść, ale i spędzić czas. Ze szklanką albo kieliszkiem w dłoni. Dlatego alkohol, a przede wszystkim - rzemieślnicze koktajle - są tutaj równie ważne, co posiłki. Szef baru ułożył autorskie menu, które opiera się na meksykańskich wariacjach na temat klasycznych koktajli. Uwaga, bazą dla wszystkich jest tutaj tequila, której na barze napijemy się (razem z mezcalami i sotolami) około pół setki rodzajów. Innych, mniej meksykańskich alkoholi też nie brakuje.

Luis Mexicantina znajduje się pod adresem 3 Maja 21 w Gdyni i jest czynny codziennie od południa do północy (do samego końca można zamawiać jedzenie z karty).

3 miejsce
w rankingu Pizzerie
gen. Emila Augusta Fieldorfa 2, Gdańsk


Przyjemność



Przyjemność przy Żołnierzy i Armii Wojska Polskiego 13/B2 w Gdyni to pizzeria, ale odrobinę inna niż wszystkie. Odwołań do włoskich tradycji tutaj nie znajdziemy. To raczej kolorowe, przywodzące na myśl surferskie klimaty wielkomiejskie bistro. Pizza (od 16 zł) co prawda jest przygotowana na włoskiej mące, sos to zmiksowane pomidory San Marzano, a serem jest włoska mozzarella fior di latte, ale nie jest to placek w stylu neapolitańskim. To coś pomiędzy tą tradycyjną klasyką, a amerykańską chrupiącą pizzą z szaleństwem niecodziennych dodatków.

W Przyjemności zjemy np. placek z dodatkiem mozzarelli di bufala z tajską bazylią; gorgonzolą, karczochami i chimichurri; z serami: lawendowym polderem, tallegio i parmezanem; kurczakiem achiote, kolendrą i granatem; szarpaną wieprzowiną, ziemniakami i sosem serowym czy zapiekanką mac'n'cheese z bekonem. Jest też osobny dział z pizzą wegańską - zresztą kuchnia jest elastyczna i wiele pozycji jest w stanie zmodyfikować do wersji roślinnej.

Do tego drugi filar lokalu, a więc szprycer (od 17 zł) - kielich białego wina musującego z przeróżnymi dodatkami: owocami, lemoniadami, ziołami. Albo piwo rzemieślnicze.

W karcie znajdziemy też kilka dodatkowych dań, w zasadzie nie mniej ciekawych od tutejszej pizzy. Zamówimy np. domowy labneh z warzywami i pieczywem (15 zł), kuleczki ryżowe arancini z szarpaną wieprzowiną albo cheddarem i jalapeno (25 zł) czy wielkiego burgera podawanego w chałce (30 zł) albo lasagne (32 zł).

Przyjemność czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22 i od piątku do niedzieli w godz. 12-24.

Nowe lokale w Trójmieście



220 Gdańsk



Kolejną przestrzenią Gdańska (zresztą całkiem bliską Stągiewnej), która ożyła dzięki inwestycjom (tym razem mieszkaniowym) jest odcinek Chmielnej przy Toruńskiej. W parterze apartamentowca działa już kilka lokali, a teraz dołączyła do nich restauracja 220 Gdańsk.

Na pierwszy rzut oka, lokal kojarzy się z restauracjami z kuchnią amerykańską - na myśl przywodzą to odkryte cegły, tablice rejestracyjne czy koszulki sportowców w gablotach. Karta nie jest jednak tak jednoznaczna. Główną rolę gra tutaj pizza - amerykańska, na grubym chrupiącym cieście w postaci prostokąta, podawana z dużą ilością składników. Od 23 zł zamówimy przeróżne jej kompozycje. Kolejny "amerykański" dział w menu to burgery - od 26 zł.

Wśród przystawek i zup (od 19 zł) znajdziemy jednak m.in. bruschettę, tatara wołowego, tatara ze śledzia czy żurek. Dania główne (od 38 zł) obok steka czy żeberek bbq, to sznycel wieprzowy czy polędwica z dorsza. Są też sałatki, makarony i spora karta śniadaniowa (od 16 zł) z bajglami, jajecznicą, a nawet "polskim śniadaniem" z ziemniakami, jajkami sadzonymi i boczkiem. Niejedzący mięsa raczej dla siebie nic tutaj nie znajdą.

220 Gdańsk czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 10-21 i od piątku do niedzieli w godz. 9-22.

Opinie (110) ponad 20 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Pełna hala na mikołajkowym koncercie w Ergo Arenie
Tłumy na mikołajkowym koncercie
Wyjątkowa świąteczna dekoracja w Centrum Riviera
Świąteczna dekoracja w Rivierze

Kultura

ECS nie zamierza oddać tablic z postulatami Sierpnia '80
ECS nie odda tablic z postulatami
Oryginalne tablice z postulatami Sierpnia '80 mogą zniknąć z ECS
Muzeum Morskie chce tablic z Sierpnia '80

Planuj z nami tydzień