Wiadomości

Nowe lokale: pierogi, pizza i Meksyk

Pierogarnia, dwie pizzerie oraz kantyna z meksykańską kuchnią i alkoholami - to cztery nowe lokale, które odwiedziliśmy w ramach naszego regularnego cyklu Nowe Lokale.

 

Nana's



Zamknięcie ruchu samochodowego na fragmencie Stągiewnej naturalnie uczyniło z tego miejsca niewielkie zagłębie gastronomiczne (nastawione głównie na zagranicznych turystów). Najnowszym lokalem, który tutaj powstał jest pierogarnia Nana's. Komu nazwa skojarzyła się z angielskim określeniem babci, ten trafił w dziesiątkę. Właścicielom zależy, aby karta przywoływała domowe, babcine smaki.

Pierogi lepione są ręcznie, na oczach gości i podawane na dwa sposoby - gotowane z wody lub pieczone w piecu (z ciasta drożdżowego). Wśród tych pierwszych znajdziemy m.in. ruskie, z kapustą i grzybami, wątróbką, łososiem czy z kaczką i żurawiną. Ceny za porcję (8 sztuk) zaczynają się od 21,90 zł, a za najdroższe zapłacimy nawet 34,90 zł.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Pieczone pierogi podawane są w liczbie 5 sztuk i ceny zaczynają się od 26,90 zł. W menu nadzienia m.in. z pieczarkami i serem typu camembert, wołowiną, fasolą i papryką czy karkówką i podgrzybkami. Do każdej porcji podawane są domowe sosy.

Ponadto w karcie znajdziemy makaron z ciasta pierogowego (26 zł) z podobnymi dodatkami, co pierogi, kilka sałatek i zup (m.in. żur). W godz. 9-12 można zjeść kilka zestawów śniadaniowych (od 14,90 zł) - m.in. jajecznicę z boczkiem, naleśniki z twarogiem albo kanapkę z łososiem. W zestawie kawa lub herbata.

Nana's czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-22 i od piątku do niedzieli w godz. 9-23.



Luis Mexicantina



Luis Mexicantina to kolejny lokal właścicieli takich gdyńskich lokali, jak Serio, Śródmieście czy Haos. Po wejściu od razu rzuca się w oczy bardzo duża dbałość o przemyślany, współgrający z tożsamością wystrój wnętrza i dopracowane detale wyposażenia. Tym razem właściciele postawili na kuchnię meksykańską - w klasycznym, ale - jak zapewniają - dopracowanym wydaniu.

Pierwsza pozycja w karcie to przystawki (14-18 zł), wśród których można wybrać m.in. domowe nachosy z dodatkami, chilli con carne (także w wersji bezmięsnej, bo w Luisie sporo dla siebie znajdą wegetarianie) czy empanadas lub nadziewane cheddarem jalapenos.

Kolejne pozycje to standardowe meksykańskie dania - tacos, burritos, enchiladas, quesadillas, fajitas czy chimichangas. Każde z nich ma sporo wcieleń - z mięsem lub bez, o różnym stopniu ostrości czy wielkości. Jeśli lubicie takie składniki, jak szarpana wołowina, awokado, jalapenos, chipotle, bakłażany, cheddar czy kolendrę, na pewno znajdziecie swoją ulubioną kompozycję i będziecie zadowoleni.

Nazwa kantyna nie jest użyta bez znaczenia. Luis w zamyśle gospodarzy ma być miejscem, gdzie gość przychodzi nie tylko zjeść, ale i spędzić czas. Ze szklanką albo kieliszkiem w dłoni. Dlatego alkohol, a przede wszystkim - rzemieślnicze koktajle - są tutaj równie ważne, co posiłki. Szef baru ułożył autorskie menu, które opiera się na meksykańskich wariacjach na temat klasycznych koktajli. Uwaga, bazą dla wszystkich jest tutaj tequila, której na barze napijemy się (razem z mezcalami i sotolami) około pół setki rodzajów. Innych, mniej meksykańskich alkoholi też nie brakuje.

Luis Mexicantina znajduje się pod adresem 3 Maja 21 w Gdyni i jest czynny codziennie od południa do północy (do samego końca można zamawiać jedzenie z karty).

5
miejsce: Pizzerie
w rankingu Pizzerie
Włoszczyzna
Gdańsk, prof. Stefana Myczkowskiego 1
8.6/10
+ Oceń


Przyjemność



Przyjemność przy Żołnierzy i Armii Wojska Polskiego 13/B2 w Gdyni to pizzeria, ale odrobinę inna niż wszystkie. Odwołań do włoskich tradycji tutaj nie znajdziemy. To raczej kolorowe, przywodzące na myśl surferskie klimaty wielkomiejskie bistro. Pizza (od 16 zł) co prawda jest przygotowana na włoskiej mące, sos to zmiksowane pomidory San Marzano, a serem jest włoska mozzarella fior di latte, ale nie jest to placek w stylu neapolitańskim. To coś pomiędzy tą tradycyjną klasyką, a amerykańską chrupiącą pizzą z szaleństwem niecodziennych dodatków.

W Przyjemności zjemy np. placek z dodatkiem mozzarelli di bufala z tajską bazylią; gorgonzolą, karczochami i chimichurri; z serami: lawendowym polderem, tallegio i parmezanem; kurczakiem achiote, kolendrą i granatem; szarpaną wieprzowiną, ziemniakami i sosem serowym czy zapiekanką mac'n'cheese z bekonem. Jest też osobny dział z pizzą wegańską - zresztą kuchnia jest elastyczna i wiele pozycji jest w stanie zmodyfikować do wersji roślinnej.

Do tego drugi filar lokalu, a więc szprycer (od 17 zł) - kielich białego wina musującego z przeróżnymi dodatkami: owocami, lemoniadami, ziołami. Albo piwo rzemieślnicze.

W karcie znajdziemy też kilka dodatkowych dań, w zasadzie nie mniej ciekawych od tutejszej pizzy. Zamówimy np. domowy labneh z warzywami i pieczywem (15 zł), kuleczki ryżowe arancini z szarpaną wieprzowiną albo cheddarem i jalapeno (25 zł) czy wielkiego burgera podawanego w chałce (30 zł) albo lasagne (32 zł).

Przyjemność czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22 i od piątku do niedzieli w godz. 12-24.

Nowe lokale w Trójmieście



220 Gdańsk



Kolejną przestrzenią Gdańska (zresztą całkiem bliską Stągiewnej), która ożyła dzięki inwestycjom (tym razem mieszkaniowym) jest odcinek Chmielnej przy Toruńskiej. W parterze apartamentowca działa już kilka lokali, a teraz dołączyła do nich restauracja 220 Gdańsk.

Na pierwszy rzut oka, lokal kojarzy się z restauracjami z kuchnią amerykańską - na myśl przywodzą to odkryte cegły, tablice rejestracyjne czy koszulki sportowców w gablotach. Karta nie jest jednak tak jednoznaczna. Główną rolę gra tutaj pizza - amerykańska, na grubym chrupiącym cieście w postaci prostokąta, podawana z dużą ilością składników. Od 23 zł zamówimy przeróżne jej kompozycje. Kolejny "amerykański" dział w menu to burgery - od 26 zł.

Wśród przystawek i zup (od 19 zł) znajdziemy jednak m.in. bruschettę, tatara wołowego, tatara ze śledzia czy żurek. Dania główne (od 38 zł) obok steka czy żeberek bbq, to sznycel wieprzowy czy polędwica z dorsza. Są też sałatki, makarony i spora karta śniadaniowa (od 16 zł) z bajglami, jajecznicą, a nawet "polskim śniadaniem" z ziemniakami, jajkami sadzonymi i boczkiem. Niejedzący mięsa raczej dla siebie nic tutaj nie znajdą.

220 Gdańsk czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 10-21 i od piątku do niedzieli w godz. 9-22.

Opinie (111) ponad 20 zablokowanych

  • (4)

    Nazwijcie lokal Pizza po Polsku a ajdziecie zwolenników. Włoskiej czy amerykańskiej nie odtworzycie. Tak samo jak w Chicago nasze pierogi nie smakują tak jak nad Wisłą.

    • 62 16

    • Chicago (3)

      I tu się nie zgodzę, bo pierogi w Chicago w polskim barze smakują nawet lepiej niż nad Wisła. Często lokale otwierane poza granicami kraju maja lepsze jedzenie niż te w kraju.

      • 16 6

      • Nie lepiej a inaczej. Inna maka inna woda. Farszu tez raczej nie sciagaja Batorym.

        • 13 3

      • nie jadłem pierogów w szikago, ale na 2137% masz rację. A teraz odłoż ten telefon, bo za chwilę (1)

        odbierasz parówy w ikea

        • 8 8

        • Szanowny Panie,

          proszę uszanować stołówkę w IKEA.
          Z poważaniem

          • 11 0

  • Ile teraz kosztuje 5 pierogów? (14)

    Chyba spałam 10 lat i nikt mnie nie obudził. Chętnie znowu zasnę na kilka lat!

    • 155 5

    • Tylko 27 zł (7)

      To okazja bo w nowym roku wszystko w górę moja droga

      • 40 7

      • Pierogi tam prawie nic nie kosztują (6)

        Tylko kosztują podatki, płace minimalne, podniesione ceny za prąd, benzyne, akcyzy, zusy... gdyby nie miłościwie nam panująca władza, to kupiła byś te pierogi za dychę nawet dziś. Więc nie płacisz za pierogi tylko napychasz kieszenie politykom i ich rodzinom i znajomkom

        • 60 34

        • Ta, za PO niewolnicy za grosze tyrali dla panow (3)

          byznesnenow to wg ciebie lepszy układ.

          ZUS uległ obniżeniu więc nie ściemniaj gluPOlu

          • 20 43

          • jaki zus widziales od jakich kwot sa te "obniżenia" co ty ciemnote tu wciskasz

            a gdzie zus od pracowników i reszta kosztów pracy które Państwo ściąga w daninach z pensji

            • 18 3

          • luk (1)

            Siła nabywcza ,wcale się nie zmieniła na dobre, jedyna różnica jest taka, że traz Twoje 3k to te same grosze co wcześniej 1,5k

            No, ale to już 3k i możesz być dumny

            • 26 5

            • On nie zrozumie, ma 3000 zł w portfelu zamiast 1500 zł więc uważa, że powodzi mu się lepiej

              • 6 0

        • Ta wczoraj podrożało.....

          • 3 3

        • co ty oPOwiadasz?

          Stawki podatku mie zmienily sie od lat(ostatnia podwyżka vat-u za Tuska miala byc na rok..),energia podrozala nieznacznie,paliwa sa w stabilnych cenach (za PO diesel przekroczyl 6 zlotych),akcyza nie ma nic wspolnego z branżą pierogów,a zus drozeje co roku bez wzgledu na rządy.
          Pazerność restauratorow i tworzenie knajp w takich jak to miejscaxh pod Norwegów i Niemców-to jest wyjaśnienie ceny pierogow po prawie 6 pln/szt.

          • 17 18

    • zawsze jest wybór. Możesz sobie zrobić samodzielnie, wyjdzie taniej. A najtaniej wyjdzie zakup pierogów (1)

      w biedrze

      • 18 5

      • Te na tackach są pyszne.

        • 1 0

    • Podejrzewam że te 5 pierogów wygląda jak w innej pierogarni.

      Zjesz 5 i wystarczy bo są duże.

      • 3 4

    • Zawsze możesz kupic 12 pierogów za 3,99 w biedrze (1)

      tylko wody nie gotują, musisz mieć termos aby zjeść na miejscu gdzieś za kasą albo na parkingu takie

      • 2 5

      • Ja zjadam w domu.

        • 4 0

    • szam amm

      a ja kupiłam dziś w żabce pierogi Szam Amm z cebulką. 10 sztuk za niecałe 8 zł. Pychotka :)

      • 1 1

  • 220 Gdańsk oby nie dotrwali do wiosny (21)

    Pizza za 40 złoty a piwo Książęcy sikacz za 15 zł :) Z tego wynika, że Polacy raczej niemile widziani bo kto normalny tam zawita ?

    • 170 4

    • Spokojnie dotrwają (3)

      40zł za dużą pizze to cena jak za tyle składników i styl jest w sam raz, bo to obiad dla 2 osób.

      • 5 70

      • szczególnie za styl

        +10zł :)

        • 33 0

      • Przekonałeś mnie

        70 zł za pizze i dwa chooyowe piwa dla dwóch osób to genialna opcja

        • 32 1

      • Bredzisz właścicielu, nikt normalny do twojej budy nie przybędzie.

        • 15 3

    • Zawsze możesz zamówić pizzę z osiedlowej pizzeri, ze składników biedrowo-lidlowych. Taka hawajska za 25zł (8)

      pychota

      • 8 43

      • A tam skladniki nie z biodro-lidlo ?

        Prosze cię...

        • 28 0

      • Za 25 można dostać świetną pizzę (1)

        Ale powodzenia z waszym menu. Tylko zamiast po polsku dajcie od razu po norwesku. Po co sprawiać pozory.

        • 30 0

        • wszystko drożeje poza niewolniczą pracą

          i tanieć nie będzie napewno poza nią oczywiście

          • 1 0

      • (4)

        Za 20zł w olivie jem pyszną pizze. Prowadzi to Włoch, składniki oryginalne, pizza pyszna, jeszcze się nienaciąłem a byłem tam z 50 razy. Nie piszę gdzie żeby nie było że reklamuje.

        • 19 1

        • (2)

          Szkoda chętnie bym się tam przeszedł :(

          • 2 2

          • (1)

            Pizzeria Stella del Nord, polecam zwykłą fungi,prosta i pyszna. Pozdrawiam

            • 5 2

            • kurczę rzeczywiście tanio, chyba się bujnę z Gdańska bo tutaj to powariowali

              • 1 1

        • Domyśliłam się od razu gdzie bo pizze mają przeepyyyszną:)

          • 1 1

    • spoko (1)

      to jest takie zad*upie, że nawet z takimi cenami będzie ciężko się utrzymać, no i droga dojazdowa jest gorsza niż w Republice Południowej Afryki

      • 19 1

      • Tyle że wokół mnóstwo apartamentów dla turystów. A ponieważ taniej niż na pobliskiej Stągiewnej (nie mówiąc o Szafarni i Długiej), to i tam przychodzą.

        • 1 0

    • Za 49 zloty???? A po jakiemu to?! Nie znasz nazwy waluty własnego kraju?!??

      • 11 1

    • Pizza

      Byłem, jadłem i wszystko smakowało co zamawiałem, co do smaku każdy ma swój gust i upodobania. Pizze maja od 23 zł.
      Polecam odwiedzić Restauracje 220 Gdańsk bo to naprawdę warto.

      • 4 6

    • 220Gdańsk (2)

      jestem Polakiem i jadłem i piłem ceny Trójmiejskie, co do ceny pizzy to masz od 23zł , ja jadłem dużą pizze i żeberka były pyszne no i alkoholem popiłem ceny normalne jak na restauracje. Więc z czystym sumieniem polecam Restauracje 220Gdańsk. Jak dla ciebie za drogo to do Mleczaka idź. Jak już decydujesz się na wizytę w restauracji to trzeba się z takimi cenami liczyć bo wszędzie jest ten sam poziom. Współczuje twojej Pani którą zabierasz lub zabierzesz do Restauracji żeby się pokazać ,niby ok z uśmiechem - a z tyłu głowy myśl , czemu nie mogę iść z tobą do mleczaka.

      • 1 8

      • (1)

        Brzmi jak właściciel
        bo kto inny by w treści pisał nazwę restauracji w takim tonie

        • 7 0

        • M

          Myślę że ktoś kto tam był śmiało może użyć nazwy restauracji w takim tonie
          polecam restauracje 220gdańsk
          byłam z moją rodzinką i znajomymi , trafiłam tam czysto przypadkowo i naprawdę mogę śmiało polecić a ja sama nie omieszkam zachodzić tam częściej

          • 0 3

    • byłem, zamawiałem już kilkukrotnie. Pizza broni się przed ceną swoją jakością

      szczerze polecam.

      • 0 3

  • (4)

    Nana's nie jest nastawione na Polaków :) sorry ale niestety jakościowo i cenowo odskakujecie w złą stronę od konkurencji

    • 107 0

    • I wcale nie miało być dla Polaków. (3)

      To ma być przybytek pasożytujący na turystach, bo normalny człowiek nie zapłaci 30 zł za kilka pierożków.

      • 8 1

      • dzieki za wyjasnienia ziomek, nie wiedzialem

        • 0 1

      • sorry (1)

        proponuje wprowadzic ceny maksymalne za pizze,pierogi i t.p. jak taksowkarzom zrobili a dodatkowo przed lokalami budy gastronomiczne za 1/4 ceny z firmy uper leasing insurance sponsoring everyday on lajn, pobierz apkkę pożryj kanapkię

        • 0 1

        • dobre! polajkowałbym ale 3miasto nie pozwala

          • 0 0

  • (2)

    Rzemieślniczy koktajl? Twoja pani od polskiego właśnie straciła wszystkie włosy.

    • 95 1

    • autorski szprycer

      to przebija chyba jednak neologizmami

      • 18 0

    • moim nauczycielem od polskiego był Stanisław Tym

      • 6 1

  • pierogi lepione ręcznie na oczach klientów (5)

    Przynajmniej jeden pozytyw. Znak taki lokal w Śródmieściu, którego właścicielka codziennie kupuje mrożone pierogi w Biedronce i sprzedaje u siebie w lokalu jako własne.
    Ta to dopiero ma przebitkę na cenie

    • 78 3

    • Proszę (1)

      Napisz jaki to lokal abym tam nie zachodził.

      • 20 0

      • nie napisze

        bo to troll co siedzi w domu i bajki wymysla

        • 5 3

    • ja też chcę wiedzieć którzy to

      • 7 0

    • Będąc tam klientem wolałbym, aby mi nikt nic na moich

      Oczach nie lepił!!!!
      Żenująca składnia

      • 2 3

    • Lepiej leczyć się na nogi niż z Biedronki zjeść pierogi !

      • 6 1

  • (7)

    Ceny za porcję (8 sztuk) zaczynają się od 21,90 zł, a za najdroższe zapłacimy nawet 34,90 zł.

    zwariowali?

    • 121 1

    • Tak Ci co głosowali na PiS (6)

      Bo przez nich tyle płacisz. W pierogu opłata za pierga to ułamek ceny, reszta to podatki,akcyzy, zusy, opłaty... które nasza władza ciągle podnosi... z resztą zobaczycie w nowym roku co będzie, za pięć set plus będziecie suchymi kartoflami swóje dzieci karmić

      • 17 31

      • (4)

        Taa, jasne. Jakby rządziło PO czy SLD to pewnie wszystko byłoby za darmo.
        Wszytkie te partie są (g....) siebie warte

        • 40 2

        • w stanach tez sa podatki (3)

          a za 10 usd napchasz sie po kokardę -oczywiscie poza NY czy LA

          • 17 2

          • (2)

            tak ale tam VAT jest max 10% kumasz? a średnio to jest 5%

            • 5 0

            • (1)

              nawet jakby vat był 50% to i tak za dużo

              • 4 1

              • Amerykanom 5% nie przeszkadza i żyją lepiej niż my

                • 1 0

      • a wcześnie nie było? to tylko wyłącznie pazerność właścicieli!

        • 15 0

  • Ups (9)

    Proszę o info, jaka to jest amerykańska pizza???! Trochę tam mieszkałem i przez kilkanaście lat nie odkryłem takowej. Wyjątkiem jest ciasto kukurydziane, które jest tak obrzydliwe, że nikt nie kupuje

    • 48 12

    • (1)

      Mieszkales w czikago w jakims bejzmencie.
      I tyle tam widziałeś

      • 9 11

      • klops - byłem na stażu w NY , ale objechałem w wolnym czasie całe wschodnie wybrzeże ... Aczkolwiek gratuluję pojęcia o "bejzmentach " i klimatach z IL .

        • 12 2

    • Amerykańska pizza? W większości polskich pizzeri taką właśnie podają. Po prostu w życiu nie jadłeś prawdziwej

      oryginalnej włoskiej pizzy

      • 7 14

    • Nie ma amerykańskiej pizzy (3)

      Za to akurat w Chicago króluje pizza w stylu sycylijskim, na grubym cieście i koniecznie z prostokątnej blachy. Coś takiego u nas sprzedawali w Sopocie koło Kebaba za PRL-u.

      • 12 0

      • Hmmm. Nie będę się spierał , ale w Norridge i na północy miasta jak i w downtown króluje typowa włoska .. tak samo Dominos , 555 robią głównie cieniutkie ciasto . Nie wiem co wsuwają bracia na southcie bo tam nie miałem odwagi jeździć...W mieście jest pełno italiańców , więc co jak co ale pizza w Chicago musi być na poziomie .. tak samo jak mini hot dogi za 1,25 $

        • 5 1

      • To Chicago Style Pizza lub Deep Dish

        Okrągłą tyle ze ekstra gruba i z lejacym sir serem.Prostokątna to w Detroit.
        Ta rzekomo tu amerykańska ma tyle z nia wspólnego co ty z wiedzą..

        • 4 0

      • krojona w trójkąty... to były czasy...

        • 4 0

    • Bo na Hawajach nie byłeś

      • 1 0

    • Logicznym jest ze jakość składników USA i Polskie różnią się. Tak samo jest z McDonald's nasze lepsze są w smaku. Tak samo Restauracja 220 Gdańsk sprzedaje typowo amerykańską Pizze, której nie spotkałem gdzie indziej w Trójmieście. Jest bardzo dobra i polecam

      • 0 0

  • "Rzemieślnicze koktajle"

    Życie jest za krótkie by pić koncernowe koktajle....

    • 81 0

  • fajne te pierogi, takie nie za duże

    • 54 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

25

września

27

września

Bakalie Jesienne Gdańsk, Plenum

Rozrywka

Piosenki "zajechane" przez radio. Których utworów mamy dość?
Piosenki "zajechane" przez radio
Jemy na mieście: Spożywczy - polska kuchnia z nowoczesnym twistem
Jemy na mieście: Spożywczy w Gdańsku

Kultura

Piosenki "zajechane" przez radio. Których utworów mamy dość?
Piosenki "zajechane" przez radio

Najczęściej czytane