- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (52 opinie)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (106 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Nowe lokale: pierogi z Syberii, piwo i pizza
Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".
Mała Syberia
Malutki bar w Chyloni (pawilon nr 3 przy ul. Chylońskiej 42a ) z pierożkami przygotowywanymi według rodzinnych przepisów prowadzącej lokal pary z Nowosybirska. Ludzi przesympatycznych i serdecznych, którzy gotują proste, ale prawdziwe, domowe jedzenie. W menu znajdziemy mięsne i warzywne pielmieni (także w wersji "gdyńskiej", czyli z farszem rybnym), chinkali oraz manty. I choć to pierożki kojarzące się z różnymi krajami Europy Wschodniej, na Syberii - jak podkreślają właściciele - są popularne w każdym domu. Cena - 12 zł za porcję robionych na oczach klientów pierogów. Czynne od wtorku do soboty w godz. 11-18.
AleBrowar Sopot
Drugi trójmiejski pub browaru rzemieślniczego AleBrowar. W sopockim lokalu przy ul. Podjazd 11 napijemy się nie tylko piwa Michała Saksa, ale zjemy również wypiekaną na miejscu pizzę w kilku kompozycjach. Klasyczną, na cienkim, długo fermentowanym cieście, z włoskimi składnikami - m.in. margheritę, cztery sery, parmę czy z pieczarkami i szynką (15-22 zł). A do tego ponad dwadzieścia autorskich stylów piwnych lanych z trzynastu kranów (małe od 8 zł, duże od 13 zł) oraz trzy lodówki trunków także z innych browarów (pub funkcjonuje również jako sklep - piwa kupowane na wynos sprzedawane są taniej).
Właściciele planują nie tylko kranoprzejęcia przez inne browary, ale i piecoprzejęcia przez niewielkie koncepcyjne pizzerie. Uwaga, przy barze nie ma hokerów, co jest zabiegiem celowym - ma rozładować tłok i skrócić dystans z barmanem. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-24, a w piątki i soboty w godz. 12-2.
Kucharia 2
Kucharia to dobrze znane we wrzeszczańskim Garnizonie bistro z ciągiem wydawczym, gdzie można przyjść zarówno na szybki lunch, jak i dania serwowane z karty, przyrządzane przez kucharzy na oczach gości. Teraz właściciele otworzyli drugi oddział, kilkaset metrów dalej, przy ul. Białoszewskiego 6/U2 . Lokal jest większy, posiada też kącik dla dzieci z podglądem na telewizorze, ale koncepcja pozostała taka sama. Zjemy tutaj polskie oraz międzynarodowe domowe dania obiadowe przygotowywane codziennie ze świeżych, nieprzetworzonych produktów. Jak deklarują właściciele: ma być smacznie, zdrowo i rodzinnie.
Wśród zup (od 10 zł) znajdziemy m.in. krupnik na gęsinie, kartoflankę z podgrzybkami czy żurek. Dania mięsne i rybne (od 14,90 zł) to m.in. kurczak na parze z masłem ziołowym, kotlet schabowy z kostką, królik w śmietanie, kaczka z jabłkami, zrazy, gęsina, łosoś czy miętus z koperkiem. Do tego racuchy i naleśniki (od 13,90 zł), pierogi (od 15,90 zł) czy podpłomyki (od 29 zł) - wszystkie w przeróżnych kompozycjach. Dodatki typu ziemniaki i kasza (od 5 zł) kupujemy osobno. Wśród dań z karty wyróżniają się staropolskie dania takie, jak czernina z suszonymi owocami, kartoflanka kaszubska z podgrzybkami, gęsina po staropolsku, zraz wołowy a'la Potocki, żeberka tradycyjnie duszone, wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem.
Bufet obiadowy działa w godz. 11-17, po tej godzinie można zamówić wybrane dania z karty, w godz. 10-11 można zjeść śniadanie, m.in. jajecznicę czy twarożek, a w godz. 12-15 od poniedziałku do piątku wybrane dwudaniowe danie zjemy za 19,90 zł.
Miejsca jest sporo, wystrój jest prosty i nowoczesny - jak w pierwszym oddziale - nie brakuje charakterystycznych huśtawek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To lokal, gdzie można zorganizować każdą uroczystość. Czynne codziennie w godz. 10-20.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Słowacki Bistro
Nowe wcielenie restauracji w hotelu Smart w Garnizonie przy ul. Słowackiego 3 . W zamyśle właścicieli Słowacki Bistro ma być miejscem z wysokim i zgodnym ze starą szkołą standardem obsługi, kameralną atmosferą, eleganckim wystrojem oraz wykwintną i dopracowaną krótką kartą z sezonowymi daniami kuchni międzynarodowej. Kuchnia pracuje na nieprzetworzonych składnikach, samodzielnie przygotowuje wszelkie marynaty, sosy, kiszonki czy chleb.
Przystawki (od 19 zł) to m.in. śledź w zakwasie z buraków, z sałatką z kopru włoskiego i jabłkami z piklowanym jarmużem czy terrina z gęsi pieczona w cieście chlebowym, podana z pâté śliwkowym. Wśród zup znalazły się m.in. bouillabaisse z fenkułem, białym winem i masłem homarowym czy rosół z kaczki z mięsem z kaczki, podgrzybkami i olejem z lubczyku. Dania główne (od 26 zł) to m.in. kaczka pieczona w domowym cydrze, z kopytkami z musem jabłkowym z jałowcem i musem pomarańczowym z anyżem, wegański gołąbek w sosie grzybowym z kapustą kiszoną i kaszą pęczak z ziemniakami, sum ze smażonymi rydzami z masłem ziołowym, duszonym porem i purée z kapusty kiszonej czy łopatka z dzika z puree z pasternaku z palonym masłem, pieczonym burakiem ćwikłowym i sosem z borówką. Do tego piwo z browaru restauracyjnego Vrest w Starym Maneżu oraz wina z prowansalskiej winnicy Château Isolette, należącej do właścicieli. Wiosną w restauracji ruszą niedzielne obiady pomyślane jako wielopokoleniowa okazja do biesiadowania przy nietuzinkowym jedzeniu. Czynne codziennie w godz. 16-23.
Mimoza
Klimatyczna kawiarenka w centrum Gdyni (ul. Abrahama 26 ) prowadzona przez prawdziwą pasjonatkę. Pani Karolina dba o każdy szczegół przestrzeni, menu oraz o gościnność i dobre samopoczucie swoich gości. Jest ciepło, domowo, ale zarazem stylowo - meble zostały zrobione na zamówienie, nie brakuje żywych kwiatów i kameralnego oświetlenia. Ściana jednego pomieszczenia jest udekorowana w całości sztucznymi kwiatami, co czyni z niej unikatową i charakterystyczną przestrzeń (możliwość wynajmu na zamknięte wydarzenia).
Na miejscu zjemy przeróżne desery, ciasta i babeczki oraz proste dania śniadaniowo-lunchowe (zupy, tarty i quiche, wrapy czy bagietki komponowane także według pomysłu gościa). Oprócz kaw i herbat, wypijemy świeże koktajle owocowo-warzywne, wina czy przeróżne mocniejsze alkohole i koktajle (trzeba spróbować tytułowej mimozy - prosecco ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym). W Mimozie odbywają się spotkania autorskie, szkolenia, kameralne koncerty i wernisaże. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 10-20, a w piątki i soboty w godz. 10-23.
Nowe lokale w Trójmieście
Miejsca
Opinie (145) 6 zablokowanych
-
2019-02-10 15:40
(2)
Mała Syberia prezentuje się ciekawie. Jakby nie patrzeć, krzta naszej Polskości odnajdzie się w Syberyjskich przysmakach. W końcu bohaterska armia czerwona z pobratymcami wywiozła miliony Polaków w te regiony.
Chętnie się tam udam, sprawdzić ich kuchnię.
Dzięki za artykuł i polecenie, tak bym niestety sie o tym nie dowiedział.- 15 1
-
2019-02-11 10:09
(1)
Nie miliony, a od 320 tys. do 800 tys., w tym wielu o korzeniach żydowskich, białoruskich i ukraińskich... Oby nadal smakowało ze świadomością powyższych faktów...
- 1 2
-
2019-02-11 12:52
Z pewnością będzie smakowało nadal! :)
Mimo to nawet w 1940 roku próbowano oszacować liczbę osób wywiezionych i represjonowanych w ten sposób i wtedy liczba ta wahała się pomiędzy 1 mln a nawet 1 mln 700 tys osób przesiedlonych w tym 900 tys zmarłych.
Pani informacje są oparte na archiwum NKWD a nie wiemy od jakiego okresu dane były zbierane. Jeżeli wyłącznie w latach istnienia NKWD to mamy okres od 1917 roku.
Trudno określić kto jest bliższy prawdy, ja natomiast jestem daleki od umniejszenia skali tego procederu.- 3 0
-
2019-02-09 14:56
Mała Syberia (4)
Polecam wszystkim Małą Syberię. Nie tylko z powodu pysznego jedzenia. Warto tam pójść dla niesamowitego klimatu, który tworzą właściciele lokalu. Przekraczasz próg lokalu i czujesz się jak byś wszedł do najserdeczniejszych znajomych. Właściciele traktują każdego jak gościa we własnym domu, a nie jak kolejnego klienta. Nie znam drugiego takiego lokalu. Polecam. Jest pysznie, tanio i niepowtarzalnie
- 116 5
-
2019-02-10 06:14
A ja znam (1)
Moja Gruzja w Gdańsku na Zaspie
- 1 1
-
2019-02-11 11:43
powodzenia z Gruzją. jeden stolik tylko, moze dwa, i zamykją o 18. lokale powinny byc czynne do 22 !!
- 1 1
-
2019-02-11 10:48
tak takie lokale nalezy wspierać- poza tym jest super pysznie
- 5 0
-
2019-02-09 21:54
To prawda. Ja czekając na moje zamówienie pogadałem z panem Piotrem chyba (żona nie mówi po polsku) bardzo sympatyczne małżeństwo. No i pierożki pycha.
- 14 0
-
2019-02-11 10:48
Mała Syberia jest super-- te pielmieni to poezja:) trzeba wspierać takie lokale!
jak w temacie
- 14 0
-
2019-02-10 16:52
A ja wolę sama w domu zrobić to wiem co tam namieszałam !!!!!!! (1)
- 0 14
-
2019-02-11 10:27
jak taka dobra jesteś to przyjedź i mi zrób, jak się sprawdzisz to będziesz mogła zostać na noc
- 0 0
-
2019-02-09 14:56
(6)
Mała Syberia wygrywa ze wszystkimi przede wszystkim jedzeniem, ale również szczerością i domową atmosferą, bez pozerki i zadęcia! Życzę im powodzenia.
- 146 1
-
2019-02-09 16:12
(2)
Podglądałam kiedyś jak robią te chinkali, dopytałam o farsz i zrobiłam w domu, ale wszystkie mi się rozpadły podczas gotowania, także nie wiem jak oni to robią, chyba muszę jeszcze raz się wybrać.
- 8 9
-
2019-02-09 16:44
(1)
Ludzie musicie "januszować" przecież w tym bistro mają naprawdę niedrogo i chcę wam się bawić w lepienie w domu i jeszcze kicha na końcu z tego wychodzi.
- 23 2
-
2019-02-11 09:31
Nie zawsze można wyjść z domu, błaźnie.
- 1 3
-
2019-02-09 18:23
Fajny szyld z tym miśkiem :) (1)
Szkoda, że to dla mnie przeciwległy biegun Trójmiasta
- 10 0
-
2019-02-09 20:40
Właściciel chyba był pierwowzorem tego misia...serio podobny. Ale sympatyczny chłop....bardzo pozytywny
- 14 0
-
2019-02-09 15:17
Trochę mało miejsca, ale zawsze można wziąć na wynos. Pierogi wymiatają, szczególnie chinkali! Warto podjechać i chwilę poczekać, bo właściciele faktycznie bardzo sympatyczni.
- 25 0
-
2019-02-09 16:35
(10)
Mieszkam w fantastyczniej dzielnicy Piecki-Migowo i mam pytanie czy jest tu gdzieś pyszna pizza ?
- 4 11
-
2019-02-11 08:17
wiem co mówię
włoszczyzna! najlepsza w Trójmieście, super ceny! smacznego
- 1 0
-
2019-02-10 15:15
Primo piatto
- 0 2
-
2019-02-10 10:11
Manana
Bardzo dobra pizza, polecam!
- 1 1
-
2019-02-09 23:04
Maniana. Na cienkim cieście. Bardzo dobra.
- 1 1
-
2019-02-09 22:09
Polecam z Fresco.
- 1 1
-
2019-02-09 20:34
Pizeria di amaro
- 0 2
-
2019-02-09 20:33
Kiedyś była...
ale Kreska Mąki również niczego sobie, jeśli lubisz włoską pizze.
- 2 2
-
2019-02-09 17:13
Włoszczyzna Pizza i Kawa
- 11 3
-
2019-02-09 17:08
Rusz się poza dzielnice. Warto
- 3 3
-
2019-02-09 16:41
zjadliwa jest u skrzypka
- 0 12
-
2019-02-09 15:25
(3)
tylko bary mleczne
- 14 22
-
2019-02-10 17:45
jeszcze tylko piwo w barach mlecznych i będzie ok
- 1 0
-
2019-02-10 10:50
Ryszard Ochucki
- 0 0
-
2019-02-09 16:09
Niby tak, jedzenie w Nałęcz ich jest zazwyczaj ok, ale przeraża mnie towarzystwo śmierdzących meneli w takich barach mlecznych obok. Ostatnio przyszedł do Słonecznego koleś dosłownie z kupa w spodniach (było to czuć)...serio się odechciało jesc
- 8 1
-
2019-02-09 21:54
(2)
Jestem częstym gościem Małej Syberii. Właściciel lokalu mówi super po polsku i jest wspaniałym gawędziarzem, ma mnóstwo historii do opowiadania i przy tym na prawdę mają dobre jedzenie. Kto nie był to serio polecam
- 22 5
-
2019-02-10 16:50
Na prawdę ???????? (1)
- 1 4
-
2019-02-10 17:12
Sprawdź.
- 5 0
-
2019-02-10 11:25
ja jadam tylko w miejscach gdzie jest otwarta kuchnia
to podstawowe kryterium. wiem ze jak goście restauracji maja podgląd na kuchnie to i warunki higieniczne przygotowywanego jedzenia są gwarantowanie lepsze
- 6 1
-
2019-02-10 10:40
Smart
Nie polecam Bistro Słowacki z tym szefem kuchni
- 5 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.