- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (90 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (69 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Nowe lokale: pierogi z Syberii, piwo i pizza
Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".
Mała Syberia
Malutki bar w Chyloni (pawilon nr 3 przy ul. Chylońskiej 42a ) z pierożkami przygotowywanymi według rodzinnych przepisów prowadzącej lokal pary z Nowosybirska. Ludzi przesympatycznych i serdecznych, którzy gotują proste, ale prawdziwe, domowe jedzenie. W menu znajdziemy mięsne i warzywne pielmieni (także w wersji "gdyńskiej", czyli z farszem rybnym), chinkali oraz manty. I choć to pierożki kojarzące się z różnymi krajami Europy Wschodniej, na Syberii - jak podkreślają właściciele - są popularne w każdym domu. Cena - 12 zł za porcję robionych na oczach klientów pierogów. Czynne od wtorku do soboty w godz. 11-18.
AleBrowar Sopot
Drugi trójmiejski pub browaru rzemieślniczego AleBrowar. W sopockim lokalu przy ul. Podjazd 11 napijemy się nie tylko piwa Michała Saksa, ale zjemy również wypiekaną na miejscu pizzę w kilku kompozycjach. Klasyczną, na cienkim, długo fermentowanym cieście, z włoskimi składnikami - m.in. margheritę, cztery sery, parmę czy z pieczarkami i szynką (15-22 zł). A do tego ponad dwadzieścia autorskich stylów piwnych lanych z trzynastu kranów (małe od 8 zł, duże od 13 zł) oraz trzy lodówki trunków także z innych browarów (pub funkcjonuje również jako sklep - piwa kupowane na wynos sprzedawane są taniej).
Właściciele planują nie tylko kranoprzejęcia przez inne browary, ale i piecoprzejęcia przez niewielkie koncepcyjne pizzerie. Uwaga, przy barze nie ma hokerów, co jest zabiegiem celowym - ma rozładować tłok i skrócić dystans z barmanem. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-24, a w piątki i soboty w godz. 12-2.
Kucharia 2
Kucharia to dobrze znane we wrzeszczańskim Garnizonie bistro z ciągiem wydawczym, gdzie można przyjść zarówno na szybki lunch, jak i dania serwowane z karty, przyrządzane przez kucharzy na oczach gości. Teraz właściciele otworzyli drugi oddział, kilkaset metrów dalej, przy ul. Białoszewskiego 6/U2 . Lokal jest większy, posiada też kącik dla dzieci z podglądem na telewizorze, ale koncepcja pozostała taka sama. Zjemy tutaj polskie oraz międzynarodowe domowe dania obiadowe przygotowywane codziennie ze świeżych, nieprzetworzonych produktów. Jak deklarują właściciele: ma być smacznie, zdrowo i rodzinnie.
Wśród zup (od 10 zł) znajdziemy m.in. krupnik na gęsinie, kartoflankę z podgrzybkami czy żurek. Dania mięsne i rybne (od 14,90 zł) to m.in. kurczak na parze z masłem ziołowym, kotlet schabowy z kostką, królik w śmietanie, kaczka z jabłkami, zrazy, gęsina, łosoś czy miętus z koperkiem. Do tego racuchy i naleśniki (od 13,90 zł), pierogi (od 15,90 zł) czy podpłomyki (od 29 zł) - wszystkie w przeróżnych kompozycjach. Dodatki typu ziemniaki i kasza (od 5 zł) kupujemy osobno. Wśród dań z karty wyróżniają się staropolskie dania takie, jak czernina z suszonymi owocami, kartoflanka kaszubska z podgrzybkami, gęsina po staropolsku, zraz wołowy a'la Potocki, żeberka tradycyjnie duszone, wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem.
Bufet obiadowy działa w godz. 11-17, po tej godzinie można zamówić wybrane dania z karty, w godz. 10-11 można zjeść śniadanie, m.in. jajecznicę czy twarożek, a w godz. 12-15 od poniedziałku do piątku wybrane dwudaniowe danie zjemy za 19,90 zł.
Miejsca jest sporo, wystrój jest prosty i nowoczesny - jak w pierwszym oddziale - nie brakuje charakterystycznych huśtawek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To lokal, gdzie można zorganizować każdą uroczystość. Czynne codziennie w godz. 10-20.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Słowacki Bistro
Nowe wcielenie restauracji w hotelu Smart w Garnizonie przy ul. Słowackiego 3 . W zamyśle właścicieli Słowacki Bistro ma być miejscem z wysokim i zgodnym ze starą szkołą standardem obsługi, kameralną atmosferą, eleganckim wystrojem oraz wykwintną i dopracowaną krótką kartą z sezonowymi daniami kuchni międzynarodowej. Kuchnia pracuje na nieprzetworzonych składnikach, samodzielnie przygotowuje wszelkie marynaty, sosy, kiszonki czy chleb.
Przystawki (od 19 zł) to m.in. śledź w zakwasie z buraków, z sałatką z kopru włoskiego i jabłkami z piklowanym jarmużem czy terrina z gęsi pieczona w cieście chlebowym, podana z pâté śliwkowym. Wśród zup znalazły się m.in. bouillabaisse z fenkułem, białym winem i masłem homarowym czy rosół z kaczki z mięsem z kaczki, podgrzybkami i olejem z lubczyku. Dania główne (od 26 zł) to m.in. kaczka pieczona w domowym cydrze, z kopytkami z musem jabłkowym z jałowcem i musem pomarańczowym z anyżem, wegański gołąbek w sosie grzybowym z kapustą kiszoną i kaszą pęczak z ziemniakami, sum ze smażonymi rydzami z masłem ziołowym, duszonym porem i purée z kapusty kiszonej czy łopatka z dzika z puree z pasternaku z palonym masłem, pieczonym burakiem ćwikłowym i sosem z borówką. Do tego piwo z browaru restauracyjnego Vrest w Starym Maneżu oraz wina z prowansalskiej winnicy Château Isolette, należącej do właścicieli. Wiosną w restauracji ruszą niedzielne obiady pomyślane jako wielopokoleniowa okazja do biesiadowania przy nietuzinkowym jedzeniu. Czynne codziennie w godz. 16-23.
Mimoza
Klimatyczna kawiarenka w centrum Gdyni (ul. Abrahama 26 ) prowadzona przez prawdziwą pasjonatkę. Pani Karolina dba o każdy szczegół przestrzeni, menu oraz o gościnność i dobre samopoczucie swoich gości. Jest ciepło, domowo, ale zarazem stylowo - meble zostały zrobione na zamówienie, nie brakuje żywych kwiatów i kameralnego oświetlenia. Ściana jednego pomieszczenia jest udekorowana w całości sztucznymi kwiatami, co czyni z niej unikatową i charakterystyczną przestrzeń (możliwość wynajmu na zamknięte wydarzenia).
Na miejscu zjemy przeróżne desery, ciasta i babeczki oraz proste dania śniadaniowo-lunchowe (zupy, tarty i quiche, wrapy czy bagietki komponowane także według pomysłu gościa). Oprócz kaw i herbat, wypijemy świeże koktajle owocowo-warzywne, wina czy przeróżne mocniejsze alkohole i koktajle (trzeba spróbować tytułowej mimozy - prosecco ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym). W Mimozie odbywają się spotkania autorskie, szkolenia, kameralne koncerty i wernisaże. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 10-20, a w piątki i soboty w godz. 10-23.
Nowe lokale w Trójmieście
Miejsca
Opinie (145) 6 zablokowanych
-
2019-02-09 15:39
(3)
Niezły klimat w tej Syberii tak po zdjęciach, chyba się wybiorę, bo lubię pierogi i tak im dobrze z oczu patrzy, znajomi byli i mówili że jest OK, tylko miejsce mało po drodze.
- 33 1
-
2019-02-09 15:58
(2)
Ale godziny otwarcia trochę mają słabe, nie mam szans żeby u nich zjeść, chociaż do 20.00 mogli by mieć. Szkoda.
- 2 1
-
2019-02-09 16:04
(1)
niby prawda...ale kto będzie po nocy pierogi jadł
- 7 0
-
2019-02-09 16:08
ósma wieczór to początek dnia dla niektórych, i pierogi chętnie by się zjadło
- 3 2
-
2019-02-09 15:56
(3)
W Kucharii super wystrój. Nie byłem ale pójdę bo ładnie. Lubie jak właściciel przyklada wagę do każdego detalu.bJak zadbał o wystroj...to i pewnie jedzenie jest dopracowane
- 6 7
-
2019-02-09 16:20
marne szanse, cała para poszła w gwizdek
- 2 1
-
2019-02-09 20:26
Nerki bolą
W kucharki sypia tyle soli, ze nery bolą. Zupy nie do zjedzenia.
- 1 1
-
2019-02-09 21:18
Nie chcesz wiedziec w jak syfiastej kuchni jest to przygotowywane!
- 2 1
-
2019-02-09 16:18
(1)
wegański gołąbek w sosie grzybowym z kapustą kiszoną i kaszą pęczak z ziemniakami,
czy jak grzybek będzie robaczywy to będzie nadal danie wegański i z czego ten gołąbek bo nie napisali - pewnie zabiegani- 12 7
-
2019-02-09 16:19
Gołąbek to pewnie mały gołąb, ptak taki, dużo ich na ulicy, i pewni robaki też w sobie noszą.
- 1 0
-
2019-02-09 16:24
uwazam ze te wszystkie bary gdzie jedzenie jest sprzedawane z podgrzewanych bemarow to niska jakosc (2)
cena 3 albo 4 z za 100 gr to zazwyczaj oznacza mięso niskiej jakości , dużo maki i sosów zawyżających wage. Jakoś właściciele muszą zarobić . jam omijam takie miejsca szerokim łukiem. Próbowałem parę razy i nigdy więcej
- 19 5
-
2019-02-09 23:44
(1)
Jesteś nie tylko nieuczciwy w ocenach ale i wyjątkowo złośliwy. Twoje mądrości schowaj sobie do kieszeni.Mam tylko jedno pytanie .Skoro omijasz tego typu jedzenie i nie chodzisz do takich barów to jak możesz ocenić ich wyroby . Jesteś podłym człowiekiem albo nędznym konkurentem
- 6 7
-
2019-02-10 07:53
a gdzie tu zlosliwość - przeciez napisano ze probował pare razy
nie bójmy się krytyki
- 9 0
-
2019-02-09 16:24
Dodatki typu ziemniaki i kasza (od 5 zł) kupujemy osobno.
to dobrze - podają w jakich ilościach 1 kg czy więcej- 10 2
-
2019-02-09 16:28
(2)
Ceny nie dla Polaków
- 11 14
-
2019-02-09 23:28
(1)
zamknij się już .
- 1 3
-
2019-02-10 00:08
Zgłosiłem ten hejt
- 2 0
-
2019-02-09 16:30
Śmierdzi i jedzenie z najtańszych składników
- 5 12
-
2019-02-09 16:35
(10)
Mieszkam w fantastyczniej dzielnicy Piecki-Migowo i mam pytanie czy jest tu gdzieś pyszna pizza ?
- 4 11
-
2019-02-09 16:41
zjadliwa jest u skrzypka
- 0 12
-
2019-02-09 17:08
Rusz się poza dzielnice. Warto
- 3 3
-
2019-02-09 17:13
Włoszczyzna Pizza i Kawa
- 11 3
-
2019-02-09 20:33
Kiedyś była...
ale Kreska Mąki również niczego sobie, jeśli lubisz włoską pizze.
- 2 2
-
2019-02-09 20:34
Pizeria di amaro
- 0 2
-
2019-02-09 22:09
Polecam z Fresco.
- 1 1
-
2019-02-09 23:04
Maniana. Na cienkim cieście. Bardzo dobra.
- 1 1
-
2019-02-10 10:11
Manana
Bardzo dobra pizza, polecam!
- 1 1
-
2019-02-10 15:15
Primo piatto
- 0 2
-
2019-02-11 08:17
wiem co mówię
włoszczyzna! najlepsza w Trójmieście, super ceny! smacznego
- 1 0
-
2019-02-09 18:24
Kolejna kawiarnia bez pomysłu na kawę...
Pani właścicielka może sama za ekspresem stanie?
- 7 1
-
2019-02-09 20:41
W poniedziałek jadę na pierogi na Chylonię (4)
Warto wspierać pracowitych ludzi
- 36 1
-
2019-02-09 20:53
(1)
też tak pomyślałam...z tym że w poniedzialeki maja zamknięte chyba.. pasuje mi taki nie udawany swojski klimat.
- 8 1
-
2019-02-11 19:00
Byłam dzisiaj, otwarte :)
- 2 0
-
2019-02-09 21:46
(1)
ja też pojadę, strasznie daleko ale cóż
- 7 2
-
2019-02-09 21:59
Jeśli chcecie świeże na wynos to zaplanujcie w międzyczasie zakupy gdzieś w okolicy, bo trzeba czekać dobre 20-25 min. Chyba że weźmiecie mrożone.
- 8 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.