• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pierogi z Syberii, piwo i pizza

Łukasz Stafiej
9 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".



Mała Syberia



  • Mała Syberia specjalizuje się w pierogach ze Wschodu.
  •  Mała Syberia
  •  Mała Syberia
  •  Mała Syberia
  •  Mała Syberia
Malutki bar w Chyloni (pawilon nr 3 przy ul. Chylońskiej 42a zobacz na mapie Gdyni) z pierożkami przygotowywanymi według rodzinnych przepisów prowadzącej lokal pary z Nowosybirska. Ludzi przesympatycznych i serdecznych, którzy gotują proste, ale prawdziwe, domowe jedzenie. W menu znajdziemy mięsne i warzywne pielmieni (także w wersji "gdyńskiej", czyli z farszem rybnym), chinkali oraz manty. I choć to pierożki kojarzące się z różnymi krajami Europy Wschodniej, na Syberii - jak podkreślają właściciele - są popularne w każdym domu. Cena - 12 zł za porcję robionych na oczach klientów pierogów. Czynne od wtorku do soboty w godz. 11-18.




AleBrowar Sopot



  • W Ale Browar Sopot napijemy się piwa rzemieślniczego i zjemy pizzę.
  • Ale Browar Sopot
Drugi trójmiejski pub browaru rzemieślniczego AleBrowar. W sopockim lokalu przy ul. Podjazd 11 zobacz na mapie Sopotu napijemy się nie tylko piwa Michała Saksa, ale zjemy również wypiekaną na miejscu pizzę w kilku kompozycjach. Klasyczną, na cienkim, długo fermentowanym cieście, z włoskimi składnikami - m.in. margheritę, cztery sery, parmę czy z pieczarkami i szynką (15-22 zł). A do tego ponad dwadzieścia autorskich stylów piwnych lanych z trzynastu kranów (małe od 8 zł, duże od 13 zł) oraz trzy lodówki trunków także z innych browarów (pub funkcjonuje również jako sklep - piwa kupowane na wynos sprzedawane są taniej).

Właściciele planują nie tylko kranoprzejęcia przez inne browary, ale i piecoprzejęcia przez niewielkie koncepcyjne pizzerie. Uwaga, przy barze nie ma hokerów, co jest zabiegiem celowym - ma rozładować tłok i skrócić dystans z barmanem. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-24, a w piątki i soboty w godz. 12-2.


Kucharia 2



  • Kucharia 2 - drugi oddział popularnego baru obiadowego we Wrzeszczu.
  •  Kucharia 2
  •  Kucharia 2
  •  Kucharia 2
  •  Kucharia 2
  •  Kucharia 2
  •  Kucharia 2
Kucharia to dobrze znane we wrzeszczańskim Garnizonie bistro z ciągiem wydawczym, gdzie można przyjść zarówno na szybki lunch, jak i dania serwowane z karty, przyrządzane przez kucharzy na oczach gości. Teraz właściciele otworzyli drugi oddział, kilkaset metrów dalej, przy ul. Białoszewskiego 6/U2 zobacz na mapie Gdańska. Lokal jest większy, posiada też kącik dla dzieci z podglądem na telewizorze, ale koncepcja pozostała taka sama. Zjemy tutaj polskie oraz międzynarodowe domowe dania obiadowe przygotowywane codziennie ze świeżych, nieprzetworzonych produktów. Jak deklarują właściciele: ma być smacznie, zdrowo i rodzinnie.

Wśród zup (od 10 zł) znajdziemy m.in. krupnik na gęsinie, kartoflankę z podgrzybkami czy żurek. Dania mięsne i rybne (od 14,90 zł) to m.in. kurczak na parze z masłem ziołowym, kotlet schabowy z kostką, królik w śmietanie, kaczka z jabłkami, zrazy, gęsina, łosoś czy miętus z koperkiem. Do tego racuchy i naleśniki (od 13,90 zł), pierogi (od 15,90 zł) czy podpłomyki (od 29 zł) - wszystkie w przeróżnych kompozycjach. Dodatki typu ziemniaki i kasza (od 5 zł) kupujemy osobno. Wśród dań z karty wyróżniają się staropolskie dania takie, jak czernina z suszonymi owocami, kartoflanka kaszubska z podgrzybkami, gęsina po staropolsku, zraz wołowy a'la Potocki, żeberka tradycyjnie duszone, wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem.

Bufet obiadowy działa w godz. 11-17, po tej godzinie można zamówić wybrane dania z karty, w godz. 10-11 można zjeść śniadanie, m.in. jajecznicę czy twarożek, a w godz. 12-15 od poniedziałku do piątku wybrane dwudaniowe danie zjemy za 19,90 zł.

Miejsca jest sporo, wystrój jest prosty i nowoczesny - jak w pierwszym oddziale - nie brakuje charakterystycznych huśtawek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To lokal, gdzie można zorganizować każdą uroczystość. Czynne codziennie w godz. 10-20.

Imprezy kulinarne w Trójmieście




Słowacki Bistro



  • Nowa odsłona restauracji Słowacki Bistro.
  •  Słowacki Bistro
  •  Słowacki Bistro
  •  Słowacki Bistro
  •  Słowacki Bistro
  •  Słowacki Bistro
  •  Słowacki Bistro
Nowe wcielenie restauracji w hotelu Smart w Garnizonie przy ul. Słowackiego 3 zobacz na mapie Gdańska. W zamyśle właścicieli Słowacki Bistro ma być miejscem z wysokim i zgodnym ze starą szkołą standardem obsługi, kameralną atmosferą, eleganckim wystrojem oraz wykwintną i dopracowaną krótką kartą z sezonowymi daniami kuchni międzynarodowej. Kuchnia pracuje na nieprzetworzonych składnikach, samodzielnie przygotowuje wszelkie marynaty, sosy, kiszonki czy chleb.

Przystawki (od 19 zł) to m.in. śledź w zakwasie z buraków, z sałatką z kopru włoskiego i jabłkami z piklowanym jarmużem czy terrina z gęsi pieczona w cieście chlebowym, podana z pâté śliwkowym. Wśród zup znalazły się m.in. bouillabaisse z fenkułem, białym winem i masłem homarowym czy rosół z kaczki z mięsem z kaczki, podgrzybkami i olejem z lubczyku. Dania główne (od 26 zł) to m.in. kaczka pieczona w domowym cydrze, z kopytkami z musem jabłkowym z jałowcem i musem pomarańczowym z anyżem, wegański gołąbek w sosie grzybowym z kapustą kiszoną i kaszą pęczak z ziemniakami, sum ze smażonymi rydzami z masłem ziołowym, duszonym porem i purée z kapusty kiszonej czy łopatka z dzika z puree z pasternaku z palonym masłem, pieczonym burakiem ćwikłowym i sosem z borówką. Do tego piwo z browaru restauracyjnego Vrest w Starym Maneżu oraz wina z prowansalskiej winnicy Château Isolette, należącej do właścicieli. Wiosną w restauracji ruszą niedzielne obiady pomyślane jako wielopokoleniowa okazja do biesiadowania przy nietuzinkowym jedzeniu. Czynne codziennie w godz. 16-23.


Mimoza



  • Ściana kwiatów w kawiarni Mimoza.
  •  Mimoza
  •  Mimoza
  •  Mimoza
  • Mimoza
  •  Mimoza
  •  Mimoza
Klimatyczna kawiarenka w centrum Gdyni (ul. Abrahama 26 zobacz na mapie Gdyni) prowadzona przez prawdziwą pasjonatkę. Pani Karolina dba o każdy szczegół przestrzeni, menu oraz o gościnność i dobre samopoczucie swoich gości. Jest ciepło, domowo, ale zarazem stylowo - meble zostały zrobione na zamówienie, nie brakuje żywych kwiatów i kameralnego oświetlenia. Ściana jednego pomieszczenia jest udekorowana w całości sztucznymi kwiatami, co czyni z niej unikatową i charakterystyczną przestrzeń (możliwość wynajmu na zamknięte wydarzenia).

Na miejscu zjemy przeróżne desery, ciasta i babeczki oraz proste dania śniadaniowo-lunchowe (zupy, tarty i quiche, wrapy czy bagietki komponowane także według pomysłu gościa). Oprócz kaw i herbat, wypijemy świeże koktajle owocowo-warzywne, wina czy przeróżne mocniejsze alkohole i koktajle (trzeba spróbować tytułowej mimozy - prosecco ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym). W Mimozie odbywają się spotkania autorskie, szkolenia, kameralne koncerty i wernisaże. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 10-20, a w piątki i soboty w godz. 10-23.

Nowe lokale w Trójmieście

Miejsca

Opinie (145) 6 zablokowanych

  • (3)

    Niezły klimat w tej Syberii tak po zdjęciach, chyba się wybiorę, bo lubię pierogi i tak im dobrze z oczu patrzy, znajomi byli i mówili że jest OK, tylko miejsce mało po drodze.

    • 33 1

    • (2)

      Ale godziny otwarcia trochę mają słabe, nie mam szans żeby u nich zjeść, chociaż do 20.00 mogli by mieć. Szkoda.

      • 2 1

      • (1)

        niby prawda...ale kto będzie po nocy pierogi jadł

        • 7 0

        • ósma wieczór to początek dnia dla niektórych, i pierogi chętnie by się zjadło

          • 3 2

  • (3)

    W Kucharii super wystrój. Nie byłem ale pójdę bo ładnie. Lubie jak właściciel przyklada wagę do każdego detalu.bJak zadbał o wystroj...to i pewnie jedzenie jest dopracowane

    • 6 7

    • marne szanse, cała para poszła w gwizdek

      • 2 1

    • Nerki bolą

      W kucharki sypia tyle soli, ze nery bolą. Zupy nie do zjedzenia.

      • 1 1

    • Nie chcesz wiedziec w jak syfiastej kuchni jest to przygotowywane!

      • 2 1

  • (1)

    wegański gołąbek w sosie grzybowym z kapustą kiszoną i kaszą pęczak z ziemniakami,

    czy jak grzybek będzie robaczywy to będzie nadal danie wegański i z czego ten gołąbek bo nie napisali - pewnie zabiegani

    • 12 7

    • Gołąbek to pewnie mały gołąb, ptak taki, dużo ich na ulicy, i pewni robaki też w sobie noszą.

      • 1 0

  • uwazam ze te wszystkie bary gdzie jedzenie jest sprzedawane z podgrzewanych bemarow to niska jakosc (2)

    cena 3 albo 4 z za 100 gr to zazwyczaj oznacza mięso niskiej jakości , dużo maki i sosów zawyżających wage. Jakoś właściciele muszą zarobić . jam omijam takie miejsca szerokim łukiem. Próbowałem parę razy i nigdy więcej

    • 19 5

    • (1)

      Jesteś nie tylko nieuczciwy w ocenach ale i wyjątkowo złośliwy. Twoje mądrości schowaj sobie do kieszeni.Mam tylko jedno pytanie .Skoro omijasz tego typu jedzenie i nie chodzisz do takich barów to jak możesz ocenić ich wyroby . Jesteś podłym człowiekiem albo nędznym konkurentem

      • 6 7

      • a gdzie tu zlosliwość - przeciez napisano ze probował pare razy

        nie bójmy się krytyki

        • 9 0

  • Dodatki typu ziemniaki i kasza (od 5 zł) kupujemy osobno.

    to dobrze - podają w jakich ilościach 1 kg czy więcej

    • 10 2

  • (2)

    Ceny nie dla Polaków

    • 11 14

    • (1)

      zamknij się już .

      • 1 3

      • Zgłosiłem ten hejt

        • 2 0

  • Śmierdzi i jedzenie z najtańszych składników

    • 5 12

  • (10)

    Mieszkam w fantastyczniej dzielnicy Piecki-Migowo i mam pytanie czy jest tu gdzieś pyszna pizza ?

    • 4 11

    • zjadliwa jest u skrzypka

      • 0 12

    • Rusz się poza dzielnice. Warto

      • 3 3

    • Włoszczyzna Pizza i Kawa

      • 11 3

    • Kiedyś była...

      ale Kreska Mąki również niczego sobie, jeśli lubisz włoską pizze.

      • 2 2

    • Pizeria di amaro

      • 0 2

    • Polecam z Fresco.

      • 1 1

    • Maniana. Na cienkim cieście. Bardzo dobra.

      • 1 1

    • Manana

      Bardzo dobra pizza, polecam!

      • 1 1

    • Primo piatto

      • 0 2

    • wiem co mówię

      włoszczyzna! najlepsza w Trójmieście, super ceny! smacznego

      • 1 0

  • Kolejna kawiarnia bez pomysłu na kawę...

    Pani właścicielka może sama za ekspresem stanie?

    • 7 1

  • W poniedziałek jadę na pierogi na Chylonię (4)

    Warto wspierać pracowitych ludzi

    • 36 1

    • (1)

      też tak pomyślałam...z tym że w poniedzialeki maja zamknięte chyba.. pasuje mi taki nie udawany swojski klimat.

      • 8 1

      • Byłam dzisiaj, otwarte :)

        • 2 0

    • (1)

      ja też pojadę, strasznie daleko ale cóż

      • 7 2

      • Jeśli chcecie świeże na wynos to zaplanujcie w międzyczasie zakupy gdzieś w okolicy, bo trzeba czekać dobre 20-25 min. Chyba że weźmiecie mrożone.

        • 8 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane