- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (54 opinie)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (106 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Nowe lokale: pierogi z Syberii, piwo i pizza
Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".
Mała Syberia
Malutki bar w Chyloni (pawilon nr 3 przy ul. Chylońskiej 42a ) z pierożkami przygotowywanymi według rodzinnych przepisów prowadzącej lokal pary z Nowosybirska. Ludzi przesympatycznych i serdecznych, którzy gotują proste, ale prawdziwe, domowe jedzenie. W menu znajdziemy mięsne i warzywne pielmieni (także w wersji "gdyńskiej", czyli z farszem rybnym), chinkali oraz manty. I choć to pierożki kojarzące się z różnymi krajami Europy Wschodniej, na Syberii - jak podkreślają właściciele - są popularne w każdym domu. Cena - 12 zł za porcję robionych na oczach klientów pierogów. Czynne od wtorku do soboty w godz. 11-18.
AleBrowar Sopot
Drugi trójmiejski pub browaru rzemieślniczego AleBrowar. W sopockim lokalu przy ul. Podjazd 11 napijemy się nie tylko piwa Michała Saksa, ale zjemy również wypiekaną na miejscu pizzę w kilku kompozycjach. Klasyczną, na cienkim, długo fermentowanym cieście, z włoskimi składnikami - m.in. margheritę, cztery sery, parmę czy z pieczarkami i szynką (15-22 zł). A do tego ponad dwadzieścia autorskich stylów piwnych lanych z trzynastu kranów (małe od 8 zł, duże od 13 zł) oraz trzy lodówki trunków także z innych browarów (pub funkcjonuje również jako sklep - piwa kupowane na wynos sprzedawane są taniej).
Właściciele planują nie tylko kranoprzejęcia przez inne browary, ale i piecoprzejęcia przez niewielkie koncepcyjne pizzerie. Uwaga, przy barze nie ma hokerów, co jest zabiegiem celowym - ma rozładować tłok i skrócić dystans z barmanem. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-24, a w piątki i soboty w godz. 12-2.
Kucharia 2
Kucharia to dobrze znane we wrzeszczańskim Garnizonie bistro z ciągiem wydawczym, gdzie można przyjść zarówno na szybki lunch, jak i dania serwowane z karty, przyrządzane przez kucharzy na oczach gości. Teraz właściciele otworzyli drugi oddział, kilkaset metrów dalej, przy ul. Białoszewskiego 6/U2 . Lokal jest większy, posiada też kącik dla dzieci z podglądem na telewizorze, ale koncepcja pozostała taka sama. Zjemy tutaj polskie oraz międzynarodowe domowe dania obiadowe przygotowywane codziennie ze świeżych, nieprzetworzonych produktów. Jak deklarują właściciele: ma być smacznie, zdrowo i rodzinnie.
Wśród zup (od 10 zł) znajdziemy m.in. krupnik na gęsinie, kartoflankę z podgrzybkami czy żurek. Dania mięsne i rybne (od 14,90 zł) to m.in. kurczak na parze z masłem ziołowym, kotlet schabowy z kostką, królik w śmietanie, kaczka z jabłkami, zrazy, gęsina, łosoś czy miętus z koperkiem. Do tego racuchy i naleśniki (od 13,90 zł), pierogi (od 15,90 zł) czy podpłomyki (od 29 zł) - wszystkie w przeróżnych kompozycjach. Dodatki typu ziemniaki i kasza (od 5 zł) kupujemy osobno. Wśród dań z karty wyróżniają się staropolskie dania takie, jak czernina z suszonymi owocami, kartoflanka kaszubska z podgrzybkami, gęsina po staropolsku, zraz wołowy a'la Potocki, żeberka tradycyjnie duszone, wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem.
Bufet obiadowy działa w godz. 11-17, po tej godzinie można zamówić wybrane dania z karty, w godz. 10-11 można zjeść śniadanie, m.in. jajecznicę czy twarożek, a w godz. 12-15 od poniedziałku do piątku wybrane dwudaniowe danie zjemy za 19,90 zł.
Miejsca jest sporo, wystrój jest prosty i nowoczesny - jak w pierwszym oddziale - nie brakuje charakterystycznych huśtawek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To lokal, gdzie można zorganizować każdą uroczystość. Czynne codziennie w godz. 10-20.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Słowacki Bistro
Nowe wcielenie restauracji w hotelu Smart w Garnizonie przy ul. Słowackiego 3 . W zamyśle właścicieli Słowacki Bistro ma być miejscem z wysokim i zgodnym ze starą szkołą standardem obsługi, kameralną atmosferą, eleganckim wystrojem oraz wykwintną i dopracowaną krótką kartą z sezonowymi daniami kuchni międzynarodowej. Kuchnia pracuje na nieprzetworzonych składnikach, samodzielnie przygotowuje wszelkie marynaty, sosy, kiszonki czy chleb.
Przystawki (od 19 zł) to m.in. śledź w zakwasie z buraków, z sałatką z kopru włoskiego i jabłkami z piklowanym jarmużem czy terrina z gęsi pieczona w cieście chlebowym, podana z pâté śliwkowym. Wśród zup znalazły się m.in. bouillabaisse z fenkułem, białym winem i masłem homarowym czy rosół z kaczki z mięsem z kaczki, podgrzybkami i olejem z lubczyku. Dania główne (od 26 zł) to m.in. kaczka pieczona w domowym cydrze, z kopytkami z musem jabłkowym z jałowcem i musem pomarańczowym z anyżem, wegański gołąbek w sosie grzybowym z kapustą kiszoną i kaszą pęczak z ziemniakami, sum ze smażonymi rydzami z masłem ziołowym, duszonym porem i purée z kapusty kiszonej czy łopatka z dzika z puree z pasternaku z palonym masłem, pieczonym burakiem ćwikłowym i sosem z borówką. Do tego piwo z browaru restauracyjnego Vrest w Starym Maneżu oraz wina z prowansalskiej winnicy Château Isolette, należącej do właścicieli. Wiosną w restauracji ruszą niedzielne obiady pomyślane jako wielopokoleniowa okazja do biesiadowania przy nietuzinkowym jedzeniu. Czynne codziennie w godz. 16-23.
Mimoza
Klimatyczna kawiarenka w centrum Gdyni (ul. Abrahama 26 ) prowadzona przez prawdziwą pasjonatkę. Pani Karolina dba o każdy szczegół przestrzeni, menu oraz o gościnność i dobre samopoczucie swoich gości. Jest ciepło, domowo, ale zarazem stylowo - meble zostały zrobione na zamówienie, nie brakuje żywych kwiatów i kameralnego oświetlenia. Ściana jednego pomieszczenia jest udekorowana w całości sztucznymi kwiatami, co czyni z niej unikatową i charakterystyczną przestrzeń (możliwość wynajmu na zamknięte wydarzenia).
Na miejscu zjemy przeróżne desery, ciasta i babeczki oraz proste dania śniadaniowo-lunchowe (zupy, tarty i quiche, wrapy czy bagietki komponowane także według pomysłu gościa). Oprócz kaw i herbat, wypijemy świeże koktajle owocowo-warzywne, wina czy przeróżne mocniejsze alkohole i koktajle (trzeba spróbować tytułowej mimozy - prosecco ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym). W Mimozie odbywają się spotkania autorskie, szkolenia, kameralne koncerty i wernisaże. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 10-20, a w piątki i soboty w godz. 10-23.
Nowe lokale w Trójmieście
Miejsca
Opinie (145) 6 zablokowanych
-
2019-02-10 10:08
W Kuchni 2
Podpłomyki kosztują od 29zl w górę. Czy napewno to nie pomyłka cenowa? A może ktoś na głowę upadł?!
- 16 0
-
2019-02-09 16:24
uwazam ze te wszystkie bary gdzie jedzenie jest sprzedawane z podgrzewanych bemarow to niska jakosc (2)
cena 3 albo 4 z za 100 gr to zazwyczaj oznacza mięso niskiej jakości , dużo maki i sosów zawyżających wage. Jakoś właściciele muszą zarobić . jam omijam takie miejsca szerokim łukiem. Próbowałem parę razy i nigdy więcej
- 19 5
-
2019-02-09 23:44
(1)
Jesteś nie tylko nieuczciwy w ocenach ale i wyjątkowo złośliwy. Twoje mądrości schowaj sobie do kieszeni.Mam tylko jedno pytanie .Skoro omijasz tego typu jedzenie i nie chodzisz do takich barów to jak możesz ocenić ich wyroby . Jesteś podłym człowiekiem albo nędznym konkurentem
- 6 7
-
2019-02-10 07:53
a gdzie tu zlosliwość - przeciez napisano ze probował pare razy
nie bójmy się krytyki
- 9 0
-
2019-02-09 16:28
(2)
Ceny nie dla Polaków
- 11 14
-
2019-02-09 23:28
(1)
zamknij się już .
- 1 3
-
2019-02-10 00:08
Zgłosiłem ten hejt
- 2 0
-
2019-02-09 23:49
Hahahaha
Pierogi z Syberii, i piwo za 13 zł. No to faktycznie rewelacja.
- 6 8
-
2019-02-09 22:00
Ale jaja (1)
Mała Syberia działa prawie półroku, a tu nowy lokal.
Ale pierożki pycha.- 19 1
-
2019-02-09 22:09
Może nie piszą o lokalach co mają po 2 miesiace "stazu" i są powiedzmy nowe bo, 50 procent z nich nie przeżywa dłużej ...w Gdyni na Świętojańskiej są miejsca gdzie co miesiąc jest nowy lokal gastronomiczny. Potem miesiąc pomieszczenie stoi puste i znowu następna kanjpka czyn kebab czy cokolwiek...ale dobrze że są lokale co się dobrze mają i przetrwały już kilka lat
- 8 0
-
2019-02-09 15:13
(1)
Mała Syberia- zamawialem na swieta i naprawde super ! Wszystko bylo pyszne, pierogow z miesem raczej nie lubie, ale te byly dobre. Brakuje mi roznych owocowych propozycji na slodko, ale to co jest napewno zasluguje na pochwale.
- 48 3
-
2019-02-09 21:51
Są owocowe propozycje - zamawiałam na Święta chinkali z farszem jabłko, rodzynki, cynamon - pychota. Proszę zapytać Właścicieli o różne warianty pierogów. Z tego, co wiem, to są w stanie zrobić każdy farsz, tylko klient musi sprecyzować, co by chciał :).
- 6 0
-
2019-02-09 15:56
(3)
W Kucharii super wystrój. Nie byłem ale pójdę bo ładnie. Lubie jak właściciel przyklada wagę do każdego detalu.bJak zadbał o wystroj...to i pewnie jedzenie jest dopracowane
- 6 7
-
2019-02-09 21:18
Nie chcesz wiedziec w jak syfiastej kuchni jest to przygotowywane!
- 2 1
-
2019-02-09 20:26
Nerki bolą
W kucharki sypia tyle soli, ze nery bolą. Zupy nie do zjedzenia.
- 1 1
-
2019-02-09 16:20
marne szanse, cała para poszła w gwizdek
- 2 1
-
2019-02-09 18:24
Kolejna kawiarnia bez pomysłu na kawę...
Pani właścicielka może sama za ekspresem stanie?
- 7 1
-
2019-02-09 14:45
(1)
Mala syberie z „pielemieni“ zapraszamy do Gdanska:)
- 78 11
-
2019-02-09 16:56
Nie no zostańcie w Gdyni, bo mam do Was blisko... Pierogi pyszne! Pozdrawiam załogę Małej Syberii, dajecie radę!
- 23 2
-
2019-02-09 16:30
Śmierdzi i jedzenie z najtańszych składników
- 5 12
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.