Wiadomości

Nowe lokale: pizza, hot-dog i ciasta bez glutenu

W kolejnym przeglądzie nowych lokali gastronomicznych w Trójmieście odwiedziliśmy m.in. bar z rzemieślniczymi hot-dogami, pizzerie, chiński bar oraz bezglutenową kawiarnię. Cykl Nowe Lokale ukazuje się na Trojmiasto.pl co kilka tygodni.



Hot Bear



Hot-dogi rzemieślnicze (zwane również gourmetowymi) to najświeższy trend streetfoodowy w Trójmieście. Hot Bear przy Św. Ducha 12/14 stawia na składniki z różnych stron świata zamknięte w podłużnych maślanych bułeczkach robionych i wypiekanych na miejscu.

Na miejscu, wg własnych receptur właściciele przygotowują również wszystkie składniki - pieką mięsa, mieszają sosy, marynują czy kiszą dodatki. Specjalność Hot Beara to m.in. kaczka z kimchi i sosem mango czy policzek wieprzowy gotowany w winie z krewetkami i piklowaną kapustą. Obie kanapki podawane są w czarnych, barwionych sepią bułkach. W menu znajdziemy też hot-dogi bardziej klasyczne z kiełbaską, a nawet z paluszkami dorszowymi. Do tego: kieliszek prosecco, a na deser domowy czekoladowy fondant. Ceny za bułkę zaczynają się od 20 zł. Lokal czynny jest od wtorku do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 11-21. P.S. Zwróćcie uwagę na rzeźbę niedźwiedzia i zdjęcia na ścianach - maskotką lokalu jest słynny Miś Wojtek.

Nowe lokale w Trójmieście



Bar Chiński Wiatr



Chiński Wiatr przy Rajskiej 4E to drugi lokal o tej nazwie założony w Gdańsku przez polsko-chińskie małżeństwo. Pierwszy - restaurację z obsługą kelnerską para otworzyła na Zaspie, w Śródmieściu ruszył natomiast bar samoobsługowy. W menu - w przeciwieństwie do większości azjatyckich lokali - nie znajdziemy kilkudziesięciu pozycji, a zaledwie kilka, w dodatku skomponowanych w przejrzyste zestawy z ryżem i surówką.

Jak zapewnia właścicielka, są to dania typowe dla kuchni chińskiej (choć wybrane spośród tych bardziej "przystępnych" dla zachodnich kubeczków smakowych), co ma potwierdzać m.in. regularnie stołująca się tutaj chińska mniejszość z Trójmiasta. W menu znajdziemy m.in. kurczaka Gong-bao, wieprzowinę albo bakłażana po syczuańsku z sosem rybnym, orientalny gulasz wołowy czy klopsiki wieprzowe po szanghajsku. Zjemy też lubiany przez Chińczyków makaron Dalu, sajgonki czy bułeczki Baozi z warzywami lub mięsem gotowane na parze. Ceny od 11 zł do 23 zł za zestaw. Czynne codziennie w godz. 11:30-21.


Pelati



Pelati to restauracja przy Starej Stoczni 2/3 (osiedle Brabank) w klimacie włoskiej trattorii. W środku jest kameralnie, przytulnie i swobodnie, a menu ma przywodzić na myśl dobrze znane z wakacyjnych wypraw smaki. Trzon karty stanowią makarony (od 23 zł) i pizze (od 19 zł), ale poszukiwacze smaków znajdą w Pelati o wiele więcej.

Na przystawkę (od 18 zł) warto sięgnąć po burratę z miodem lawendowym, orzechami i figami albo zjeść zupę (15 zł) z czosnku ze speckiem. W roli lunchu idealnie sprawdzi się jedna z tzw. mich (pomysłowa kategoria dań we włoskiej restauracji). Bowle (od 29 zł) zamówimy m.in. w wersji wegetariańskiej z plackami z marchwi i cukinii, z kalmarami, krewetkami i warzywami albo dorszem w cieście. Do tego np. gnocchi z pesto z pietruszki, mięsne ravioli czy spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i orzeszkami pinii. Albo pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami albo pastą truflową i pikantnym salami. Szef kuchni planuje również różne sezonowe dania. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 12-21.

Recenzje restauracji w Trójmieście



Pizza Shop



Pizza Shop w pawilonach przy Słupskiej na Przymorzu to mikorpizzeria serwująca - nomen omen - mikropizze. Na pierwszy rzut oka przypominać mogą one sklepowe pizzerinki, ale to krzywdzące uproszczenie. Są to pełnoprawne tego miana pizze, przygotowywane z długofermentującego ciasta z dodatkiem włoskich składników. Od restauracyjnych różni je wielkość i cena. Placki mają kilkanaście centymetrów średnicy i zjemy je już za 7 zł. Na przykład z pikantnym salami albo jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem albo sosem truflowym i prosciutto crudo. Wypiekane na miejscu i na bieżąco.

Podobnie jak drugi filar Pizza Shopu - śniadaniowe rogale calzone (w godz. 7-11 sprzedawane za 5 zł) ze słodkimi i wytrawnymi nadzieniami - np. z mascarpone, krówką i orzechami albo curry, cieciorką i cheddarem czy kiełbaską w stylu curry wurst. Promocji jest tutaj więcej: od godz. 11 drugą pizzę można kupić za 5 zł, pizza śniadaniowa do kawy kosztuje tylko 1 zł, a rogal z ulotką 3 zł. Warto zajść i podpytać w drodze z SKM na uczelnię czy do oliwskich biurowców. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7-18.


Zakręcona Cafe



Zakręcona Cafe to kawiarnia przy Krasickiego 9/1 w Brzeźnie (na osiedlu NadMorze), którą wyróżnia całkowicie bezglutenowa oferta. Wszystkie ciasta, desery i inne słodkości tutaj podawane są bezglutenowe, a częściowo również bezlaktozowe i z ograniczoną ilością cukrów.

Do picia zamówimy przeróżne kawy, herbaty, zimne napoje oraz bezalkoholowe wina (niebawem menu uzupełnią lekkie alkohole - wino i piwo). W środku jest jasno i kameralnie. Odnajdą się tutaj zarówno lokalni mieszkańcy podczas przedpołudniowego spaceru, rodzice z dziećmi (właścicielka zadbała o spory kącik dla najmłodszych), jak i poszukiwacze niewielkiej przestrzeni na spotkanie biznesowe. Zresztą właścicielka planuje organizowane tutaj spotkania networkingowe, niewielkie szkolenia czy spotkania z interesującymi osobami. Czynne codziennie w godz. 10-18.

5
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Malinowy Ogród
Gdańsk, Pegaza 2
8.8/10
+ Oceń


Pivnica 66



Nowe wcielenie lokalu w piwnicy akademika UG przy Polanki 66, gdzie przez lata funkcjonowały różne kluby studenckie, w tym najbardziej znany Iks. Pivnica 66 odcina się od klubowego klimatu i ma być miejscem, gdzie student będzie mógł tanio i smacznie zjeść.

Codziennie od poniedziałku do piątku serwowane jest tutaj dwudaniowe menu obiadowe (do wyboru mięsne albo wegetariańskie) inspirowane smaki z różnych kuchni - zjemy i zupę tajską, i polski gulasz czy kotlet, ale też np. włoskie risotto. Cena: 16 zł za zestaw (można też zupę i danie główne zamówić osobno). Oprócz tego pizza w kilkunastu odsłonach od 16 zł czy frytki za 5 zł. Do tego piwo (lokal działa pod patronatem marki Kozel) i napoje. Czynne od godz. 12.

Opinie (113) ponad 20 zablokowanych

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Dodając opinię akceptujesz regulamin dodawania opinii.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Trojmiasto.pl Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

26

sierpnia

Fine Dining Week Gdańsk,

Rozrywka

Pół wieku prowadziła znaną pasmanterię w Gdańsku
Po 50 latach zamyka się znana pasmanteria
Brzeźno: Żabson dał koncert-niespodziankę na parkingu
Żabson dał koncert-niespodziankę

Kultura

Bałagan z muzyką na ulicach Gdańska - kto ponosi winę?
Muzyka uliczna w Gdańsku: kto winny?
Znamy laureatów Gdańsk Press Photo 2020
Przyznano Gdańsk Press Photo 2020