Wiadomości

Nowe lokale: pizza, hot-dog i ciasta bez glutenu

W kolejnym przeglądzie nowych lokali gastronomicznych w Trójmieście odwiedziliśmy m.in. bar z rzemieślniczymi hot-dogami, pizzerie, chiński bar oraz bezglutenową kawiarnię. Cykl Nowe Lokale ukazuje się na Trojmiasto.pl co kilka tygodni.



Hot Bear



Hot-dogi rzemieślnicze (zwane również gourmetowymi) to najświeższy trend streetfoodowy w Trójmieście. Hot Bear przy Św. Ducha 12/14 stawia na składniki z różnych stron świata zamknięte w podłużnych maślanych bułeczkach robionych i wypiekanych na miejscu.

Na miejscu, wg własnych receptur właściciele przygotowują również wszystkie składniki - pieką mięsa, mieszają sosy, marynują czy kiszą dodatki. Specjalność Hot Beara to m.in. kaczka z kimchi i sosem mango czy policzek wieprzowy gotowany w winie z krewetkami i piklowaną kapustą. Obie kanapki podawane są w czarnych, barwionych sepią bułkach. W menu znajdziemy też hot-dogi bardziej klasyczne z kiełbaską, a nawet z paluszkami dorszowymi. Do tego: kieliszek prosecco, a na deser domowy czekoladowy fondant. Ceny za bułkę zaczynają się od 20 zł. Lokal czynny jest od wtorku do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 11-21. P.S. Zwróćcie uwagę na rzeźbę niedźwiedzia i zdjęcia na ścianach - maskotką lokalu jest słynny Miś Wojtek.

Nowe lokale w Trójmieście



Bar Chiński Wiatr



Chiński Wiatr przy Rajskiej 4E to drugi lokal o tej nazwie założony w Gdańsku przez polsko-chińskie małżeństwo. Pierwszy - restaurację z obsługą kelnerską para otworzyła na Zaspie, w Śródmieściu ruszył natomiast bar samoobsługowy. W menu - w przeciwieństwie do większości azjatyckich lokali - nie znajdziemy kilkudziesięciu pozycji, a zaledwie kilka, w dodatku skomponowanych w przejrzyste zestawy z ryżem i surówką.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Jak zapewnia właścicielka, są to dania typowe dla kuchni chińskiej (choć wybrane spośród tych bardziej "przystępnych" dla zachodnich kubeczków smakowych), co ma potwierdzać m.in. regularnie stołująca się tutaj chińska mniejszość z Trójmiasta. W menu znajdziemy m.in. kurczaka Gong-bao, wieprzowinę albo bakłażana po syczuańsku z sosem rybnym, orientalny gulasz wołowy czy klopsiki wieprzowe po szanghajsku. Zjemy też lubiany przez Chińczyków makaron Dalu, sajgonki czy bułeczki Baozi z warzywami lub mięsem gotowane na parze. Ceny od 11 zł do 23 zł za zestaw. Czynne codziennie w godz. 11:30-21.


Pelati



Pelati to restauracja przy Starej Stoczni 2/3 (osiedle Brabank) w klimacie włoskiej trattorii. W środku jest kameralnie, przytulnie i swobodnie, a menu ma przywodzić na myśl dobrze znane z wakacyjnych wypraw smaki. Trzon karty stanowią makarony (od 23 zł) i pizze (od 19 zł), ale poszukiwacze smaków znajdą w Pelati o wiele więcej.

Na przystawkę (od 18 zł) warto sięgnąć po burratę z miodem lawendowym, orzechami i figami albo zjeść zupę (15 zł) z czosnku ze speckiem. W roli lunchu idealnie sprawdzi się jedna z tzw. mich (pomysłowa kategoria dań we włoskiej restauracji). Bowle (od 29 zł) zamówimy m.in. w wersji wegetariańskiej z plackami z marchwi i cukinii, z kalmarami, krewetkami i warzywami albo dorszem w cieście. Do tego np. gnocchi z pesto z pietruszki, mięsne ravioli czy spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i orzeszkami pinii. Albo pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami albo pastą truflową i pikantnym salami. Szef kuchni planuje również różne sezonowe dania. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 12-21.

Recenzje restauracji w Trójmieście



Pizza Shop



Pizza Shop w pawilonach przy Słupskiej na Przymorzu to mikorpizzeria serwująca - nomen omen - mikropizze. Na pierwszy rzut oka przypominać mogą one sklepowe pizzerinki, ale to krzywdzące uproszczenie. Są to pełnoprawne tego miana pizze, przygotowywane z długofermentującego ciasta z dodatkiem włoskich składników. Od restauracyjnych różni je wielkość i cena. Placki mają kilkanaście centymetrów średnicy i zjemy je już za 7 zł. Na przykład z pikantnym salami albo jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem albo sosem truflowym i prosciutto crudo. Wypiekane na miejscu i na bieżąco.

Podobnie jak drugi filar Pizza Shopu - śniadaniowe rogale calzone (w godz. 7-11 sprzedawane za 5 zł) ze słodkimi i wytrawnymi nadzieniami - np. z mascarpone, krówką i orzechami albo curry, cieciorką i cheddarem czy kiełbaską w stylu curry wurst. Promocji jest tutaj więcej: od godz. 11 drugą pizzę można kupić za 5 zł, pizza śniadaniowa do kawy kosztuje tylko 1 zł, a rogal z ulotką 3 zł. Warto zajść i podpytać w drodze z SKM na uczelnię czy do oliwskich biurowców. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7-18.


Zakręcona Cafe



Zakręcona Cafe to kawiarnia przy Krasickiego 9/1 w Brzeźnie (na osiedlu NadMorze), którą wyróżnia całkowicie bezglutenowa oferta. Wszystkie ciasta, desery i inne słodkości tutaj podawane są bezglutenowe, a częściowo również bezlaktozowe i z ograniczoną ilością cukrów.

Do picia zamówimy przeróżne kawy, herbaty, zimne napoje oraz bezalkoholowe wina (niebawem menu uzupełnią lekkie alkohole - wino i piwo). W środku jest jasno i kameralnie. Odnajdą się tutaj zarówno lokalni mieszkańcy podczas przedpołudniowego spaceru, rodzice z dziećmi (właścicielka zadbała o spory kącik dla najmłodszych), jak i poszukiwacze niewielkiej przestrzeni na spotkanie biznesowe. Zresztą właścicielka planuje organizowane tutaj spotkania networkingowe, niewielkie szkolenia czy spotkania z interesującymi osobami. Czynne codziennie w godz. 10-18.

4
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
ELIKSIR
Gdańsk, Mariana Hemara 1


Pivnica 66



Nowe wcielenie lokalu w piwnicy akademika UG przy Polanki 66, gdzie przez lata funkcjonowały różne kluby studenckie, w tym najbardziej znany Iks. Pivnica 66 odcina się od klubowego klimatu i ma być miejscem, gdzie student będzie mógł tanio i smacznie zjeść.

Codziennie od poniedziałku do piątku serwowane jest tutaj dwudaniowe menu obiadowe (do wyboru mięsne albo wegetariańskie) inspirowane smaki z różnych kuchni - zjemy i zupę tajską, i polski gulasz czy kotlet, ale też np. włoskie risotto. Cena: 16 zł za zestaw (można też zupę i danie główne zamówić osobno). Oprócz tego pizza w kilkunastu odsłonach od 16 zł czy frytki za 5 zł. Do tego piwo (lokal działa pod patronatem marki Kozel) i napoje. Czynne od godz. 12.

Opinie (113) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Zawsze w tej serii jest pizza. Podpowiem wam jak juz sie tak pchacie w ten biznes. Otworzcie osobne okienko i sprzedawajcie na porcje/trojkaty. Oczywiscie za rozsadna cene a bedzie chetnych co chwyca w garsc i pojda dalej. Co do fast fodow to w latach80/90 na Korzennej dzialal ponoc kebab. Wiecie cos?

    • 53 8

    • pamiętam , były super

      • 4 0

  • Nie no, rzemieślnicze hot dogi to mnie przekonały. (2)

    Kusząco wyglądają te kraftowe paluszki dorszowe w bułce barwionej wydzieliną z mątwy.

    Włoski klimat - cerata w kratę na stole. Klasyka!

    • 70 13

    • Hit dog (1)

      To ma być prosta szybka i smaczna przekąska . Do tego powinna być niedroga . Po co dorabiać do tego ideologię i tworzyć rzemieślnicze z na prawdę dziwnymi dodatkami za minimum 20 dychy ?

      • 44 2

      • Tam chyba nawet za 35 ziko jakiś mają. Czekajcie, spojrzę w kryształową kulę: tak, widzę wyraźnie - w przyszłym sezonie pod tym adresem jest inny lokal!

        • 12 0

  • Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, co to znaczy (12)

    rzemieślnicze jedzenie? Pytam serio, bo nijak nie potrafię znaleźć jakiejś sensownej definicji tego pojęcia.

    • 145 4

    • Rzemieślniczy - drobna wytwórczość obejmująca wykonywanie przedmiotów ręcznie lub prostymi narzędziami. (3)

      To znaczy, że nawet kucharz tego nie wie. Używa się zamiennie ze słowem kraftowe, pozwala na przyciągnięcie hipsterskiego konsumenta z 20 obserwującymi na instagramie.

      • 90 2

      • hipsterów już nie ma (1)

        • 16 3

        • Pozostały tylko brody.

          • 32 1

      • Zaorales

        • 13 1

    • To tak jak rzemieślnicza broda (1)

      To tak jak rzemieślnicza broda. Bardziej do zawieszenia na ścianie niż noszenia czy jedzenia

      • 37 1

      • A ja wlasnie zalozylem start up

        Chcialbym sprzedawac sztuczne brody , wąsy ogolnie owlosienie ludzkie ktore jest modne ale niechce sie nikomu zapuszczac miesiacami... do wyboru czarne, rude ,siwe , pussy style ... myslicie ze moze sie udac???

        • 18 0

    • farmazon dla frajerów aby miec wymówkę do skubania ich na forsę.

      • 36 2

    • Rzemieslniczy czyli zrobiony specjalnie dla Ciebie (1)

      Masz sie poczuc wyjatkowo, otrzymac produkt (przynajmniej w teorii) dostosowany do twoich i tylko twoich potrzeb.
      Ma być przeciwienstwem produktu masowego - np.cheesburgera z pewnego ogolnoswiatowego koncernu, ktory na calym swiecie jest taki sam.
      Wytlumaczylem?

      • 5 20

      • Ten cheesburger z McDonalda też może być rzemieślniczy.

        Ostatnio wybrałem kraftową wersję bez ogórka, poczułem się jak pan na włościach. Specjalnie dla mnie artysta kanapkowy wykonał niepowtarzalny posiłek.

        • 57 3

    • U mnie w biurowcu byla kiedys taka rzemiesnicza

      knajpa. Koles przywozil pierogi z makro i poganial z 600% marza dopoki jelenie sie nie polapaly w tym interesie i na jego glodnej nawijce skad to niby nie sciaga tego stafu zeby uszczesliwic clientele i zobaczyc promyki slonca na srednio wygrzanych ryjach z rana. Sorki za byki od paru lat nie mieszkam w Bolandzie

      • 11 2

    • To znaczy: drogo i kiepsko. Ale ładne focie.

      • 7 0

    • Zależy kto sprzedaje

      Jak pani Krysia z sąsiedztwa, to ma kuchnię domową, a jak wydziarany brodacz w czapeczce to kuchnię rzemieślniczą. W obu przypadkach składniki zapewnia Makro lub Selgros.

      • 5 0

  • (3)

    Mini pizze wygladaja super, lokal tez swietny. Chyba hit tego zestawienia, po przeciwnej steonie mamy za to hotdogi, ani to smakowicie nie wyglada, jak kazzanka z nadzieniem, w cenie 4 pizzerinek w promocji, a gramatura podobna, moze teoche wieksza. Czarna bulka fajny bajer, widzi sie to czasem w burgerowniach, ale jednak wolal bym klasyczna. Porownanie do IKEA jest niesprawiedliwe, ale 1vs20, troche przegiecie, nawet jak tyle wyszlo z footcostu

    • 22 16

    • Foot...

      a co to jest footcost?

      • 7 1

    • Ikea jest po2

      Zlotki

      • 7 0

    • W Trójmieście nigdy nie będzie tanich knajp

      • 3 0

  • Hot dogi :) (14)

    Czy wszystko musi dziś być rzemieślnicze ? Albo kraftowe ? Cena 20 PLN za coś co w NY kosztuje dwa dolce mówi jedno że szybko ten biznes padnie. Róbcie coś od serca a nie rzemieślniczo. Szewc, szklarz to są rzemieślnicy. I za rozsądną cenę.

    • 122 7

    • to zjedz "tego w NY" i porównaj z czymkolwiek jadalnym (7)

      i przestań opowiadać o 2 USD...

      • 9 21

      • No racja, trochę zaszalał z ceną. (3)

        W zeszłym roku były po 1.70$...

        • 28 4

        • Taaa (2)

          Jak rozumiem mówisz o słodkim wyrobie bułkopodobnym, z "wołową parówką", polaną upłynnionym plastikem, dostępnym z każdego wózka.
          Sprawdź na yelpie ceny tamtejszych "kraftowych hotdogów". Obiecuję niespodziankę

          • 11 4

          • Konkretne dane poproszę (1)

            Nie wiesz, o czym piszesz

            • 3 3

            • Fakt, masz rację

              Nie z Zamościa- z Łomży. Ale konkretów nie podam bo RODO.

              • 3 3

      • W Chicago 1,5 $ (2)

        • 12 2

        • na kornerze? (1)

          Z jabłkowym orandżżusem?

          • 6 1

          • Od Jackowa do downtown

            • 1 0

    • Jeszcze są rownie zabawnie butikowe domy i hotele :D

      • 5 2

    • NY, Chicago... Czekamy na LA zatem (3)

      A w IKEA z 1 pln. I co z tego wynika?

      • 4 4

      • Ikea już ma za 2 zł,

        przygotuj się do dyskusji z nami - światowcami ;>

        • 5 1

      • Widzisz buraczku (1)

        Tam są tego setki na głównych ulicach, więc kto był to wie

        • 0 1

        • Naprawdę byłeś TAM?

          Opowiadaj! Naród na to czeka!
          Albo nie, zabierz mnie tam mój ogierze!!

          I kup hot doga

          • 2 2

    • Ale o ci k... chodzi? Że każda z tysiąca knajp w mieście

      ma podawać schabowego z kartoflami za 10zł/kg czy co? Jeszcze do tego porownujesz ceny z NY. Jprdl, w nogach spałeś?

      • 5 10

  • (5)

    Rzemieślnicze i kraftowe... ;)
    Bez komentarza.

    • 77 5

    • Do tego jest epicko. (2)

      • 27 1

      • Mega sztos

        • 7 0

      • warcraft

        • 2 0

    • A po szamce sfokusowany na deadline w korpo

      • 11 3

    • Dawaj rygiel

      • 0 0

  • w Gdyni widac nowych lokali w pip hahahahahaa (2)

    dramat ta gdynia

    • 31 17

    • sam jestes dramat, jak powiedział klasyk. Tu po prostu byle czego dla słoików się nie otwiera jak w bolkowie. To wszystko juz u nas było/jest.

      • 15 6

    • Przyjedź i zobacz ile knajp jest w Gdyni.

      • 15 2

  • Powodzenia. (8)

    Rynek gastro jest niesłychanie ! trudny- dziś..
    Trzeba mieć pomysł,wiedze i duże doświadczenie .
    Inaczej mogiła.

    • 32 2

    • Nieprawda (5)

      Dobry schabowy i żurek w rozsądnej cenie zawsze się sprzeda , nie musi być ani kraftowy ani rzemieślniczy .

      • 27 5

      • Komunistyczna sztampa ubrana w pseudonostalgiczne danie. (3)

        • 5 15

        • (2)

          I czy ci się podoba czy nie, to właśnie ta komunistyczna sztampa czyli schabowy się sprzeda, a nie hot dogi za min 20zl. Spójrz wkoło, które lokale z jedzeniem się długo trzymają, a które padają na pyski. Bary mleczne, zwykłe bistro, latami mają powodzenie i dopóki właściciele nie zaczną kombinować z cenami i jakością składników to taki bar będzie się trzymać i przynosić profity, a te wszystkie pizzerie, hamburgery, hot dogi, makaroniarnie, i inne wynalazki padają po jednym sezonie, a właściciel się dziwi czemu jeśli np pizza minimalnie kosztuje 25zl i nawet koło włoskiej pizzy nie stała. Trzeba mieć naprawdę dobry pomysł, zacięcie i umieć przyciągnąć klientów którzy zostaną na dłużej. Kilka takich knajp istnieje. Reszta to twory skazane na plajtę

          • 15 3

          • bary mleczne są dotowane z budżetu państwa.

            • 4 0

          • schabowy to akurat inaczej sznycel, znany na całym świecie

            po Japonię, a nie żaden komunistyczny wynalazek, po co naciągnąć rzeczywistość?

            • 0 0

      • schabowego to bym zjadł

        • 8 0

    • Ja bym zjadł dobrego buraka :D (1)

      • 0 0

      • idź pod sejm

        • 0 0

  • (3)

    Pizza shop działa już jakiś czas. Nie byłem przekonany, ale na śniadanie dobrze się sprawdza. Jadłem kilka razy i się nie zawiodłem. Ciekawostka że wyremontowali solidnie zrujnowany lokal

    • 22 2

    • (1)

      Jadłam dwa razy calzone na sniadanie, spoko opcja, lokal mały, ale sporo osób się tam kręci. I racja, co najmniej od lipca działają :)

      • 4 1

      • Dwie opinie, każda ten sam styl edycji, każda bez kropki na końcu. Pozdrawiamy właściciela vel anonimowego autora

        • 2 0

    • Ciekawostka?

      • 1 0

  • Polecam Hot Bear

    Bardzo polecam ten lokal. Przemiła obsługa i pyszne jedzenie.

    • 9 44

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Kultura

Nowe lokale

Ideolo Pizza

Pizzerie
Gdynia
Tucholska 3

Koi Koi

Restauracje
Gdańsk
Antoniego Lendziona 14

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Najczęściej czytane