- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (44 opinie)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (217 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
Nowe lokale: pizza, hot-dog i ciasta bez glutenu
W kolejnym przeglądzie nowych lokali gastronomicznych w Trójmieście odwiedziliśmy m.in. bar z rzemieślniczymi hot-dogami, pizzerie, chiński bar oraz bezglutenową kawiarnię. Cykl Nowe Lokale ukazuje się na Trojmiasto.pl co kilka tygodni.
Hot Bear
Hot-dogi rzemieślnicze (zwane również gourmetowymi) to najświeższy trend streetfoodowy w Trójmieście. Hot Bear przy Św. Ducha 12/14 stawia na składniki z różnych stron świata zamknięte w podłużnych maślanych bułeczkach robionych i wypiekanych na miejscu.
Na miejscu, wg własnych receptur właściciele przygotowują również wszystkie składniki - pieką mięsa, mieszają sosy, marynują czy kiszą dodatki. Specjalność Hot Beara to m.in. kaczka z kimchi i sosem mango czy policzek wieprzowy gotowany w winie z krewetkami i piklowaną kapustą. Obie kanapki podawane są w czarnych, barwionych sepią bułkach. W menu znajdziemy też hot-dogi bardziej klasyczne z kiełbaską, a nawet z paluszkami dorszowymi. Do tego: kieliszek prosecco, a na deser domowy czekoladowy fondant. Ceny za bułkę zaczynają się od 20 zł. Lokal czynny jest od wtorku do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 11-21. P.S. Zwróćcie uwagę na rzeźbę niedźwiedzia i zdjęcia na ścianach - maskotką lokalu jest słynny Miś Wojtek.
Bar Chiński Wiatr
Chiński Wiatr przy Rajskiej 4E to drugi lokal o tej nazwie założony w Gdańsku przez polsko-chińskie małżeństwo. Pierwszy - restaurację z obsługą kelnerską para otworzyła na Zaspie, w Śródmieściu ruszył natomiast bar samoobsługowy. W menu - w przeciwieństwie do większości azjatyckich lokali - nie znajdziemy kilkudziesięciu pozycji, a zaledwie kilka, w dodatku skomponowanych w przejrzyste zestawy z ryżem i surówką.
Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Jak zapewnia właścicielka, są to dania typowe dla kuchni chińskiej (choć wybrane spośród tych bardziej "przystępnych" dla zachodnich kubeczków smakowych), co ma potwierdzać m.in. regularnie stołująca się tutaj chińska mniejszość z Trójmiasta. W menu znajdziemy m.in. kurczaka Gong-bao, wieprzowinę albo bakłażana po syczuańsku z sosem rybnym, orientalny gulasz wołowy czy klopsiki wieprzowe po szanghajsku. Zjemy też lubiany przez Chińczyków makaron Dalu, sajgonki czy bułeczki Baozi z warzywami lub mięsem gotowane na parze. Ceny od 11 zł do 23 zł za zestaw. Czynne codziennie w godz. 11:30-21.
Pelati
Pelati to restauracja przy Starej Stoczni 2/3 (osiedle Brabank) w klimacie włoskiej trattorii. W środku jest kameralnie, przytulnie i swobodnie, a menu ma przywodzić na myśl dobrze znane z wakacyjnych wypraw smaki. Trzon karty stanowią makarony (od 23 zł) i pizze (od 19 zł), ale poszukiwacze smaków znajdą w Pelati o wiele więcej.
Na przystawkę (od 18 zł) warto sięgnąć po burratę z miodem lawendowym, orzechami i figami albo zjeść zupę (15 zł) z czosnku ze speckiem. W roli lunchu idealnie sprawdzi się jedna z tzw. mich (pomysłowa kategoria dań we włoskiej restauracji). Bowle (od 29 zł) zamówimy m.in. w wersji wegetariańskiej z plackami z marchwi i cukinii, z kalmarami, krewetkami i warzywami albo dorszem w cieście. Do tego np. gnocchi z pesto z pietruszki, mięsne ravioli czy spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i orzeszkami pinii. Albo pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami albo pastą truflową i pikantnym salami. Szef kuchni planuje również różne sezonowe dania. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 12-21.
Pizza Shop
Pizza Shop w pawilonach przy Słupskiej na Przymorzu to mikorpizzeria serwująca - nomen omen - mikropizze. Na pierwszy rzut oka przypominać mogą one sklepowe pizzerinki, ale to krzywdzące uproszczenie. Są to pełnoprawne tego miana pizze, przygotowywane z długofermentującego ciasta z dodatkiem włoskich składników. Od restauracyjnych różni je wielkość i cena. Placki mają kilkanaście centymetrów średnicy i zjemy je już za 7 zł. Na przykład z pikantnym salami albo jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem albo sosem truflowym i prosciutto crudo. Wypiekane na miejscu i na bieżąco.
Podobnie jak drugi filar Pizza Shopu - śniadaniowe rogale calzone (w godz. 7-11 sprzedawane za 5 zł) ze słodkimi i wytrawnymi nadzieniami - np. z mascarpone, krówką i orzechami albo curry, cieciorką i cheddarem czy kiełbaską w stylu curry wurst. Promocji jest tutaj więcej: od godz. 11 drugą pizzę można kupić za 5 zł, pizza śniadaniowa do kawy kosztuje tylko 1 zł, a rogal z ulotką 3 zł. Warto zajść i podpytać w drodze z SKM na uczelnię czy do oliwskich biurowców. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7-18.
Zakręcona Cafe
Zakręcona Cafe to kawiarnia przy Krasickiego 9/1 w Brzeźnie (na osiedlu NadMorze), którą wyróżnia całkowicie bezglutenowa oferta. Wszystkie ciasta, desery i inne słodkości tutaj podawane są bezglutenowe, a częściowo również bezlaktozowe i z ograniczoną ilością cukrów.
Do picia zamówimy przeróżne kawy, herbaty, zimne napoje oraz bezalkoholowe wina (niebawem menu uzupełnią lekkie alkohole - wino i piwo). W środku jest jasno i kameralnie. Odnajdą się tutaj zarówno lokalni mieszkańcy podczas przedpołudniowego spaceru, rodzice z dziećmi (właścicielka zadbała o spory kącik dla najmłodszych), jak i poszukiwacze niewielkiej przestrzeni na spotkanie biznesowe. Zresztą właścicielka planuje organizowane tutaj spotkania networkingowe, niewielkie szkolenia czy spotkania z interesującymi osobami. Czynne codziennie w godz. 10-18.
Pivnica 66
Nowe wcielenie lokalu w piwnicy akademika UG przy Polanki 66, gdzie przez lata funkcjonowały różne kluby studenckie, w tym najbardziej znany Iks. Pivnica 66 odcina się od klubowego klimatu i ma być miejscem, gdzie student będzie mógł tanio i smacznie zjeść.
Codziennie od poniedziałku do piątku serwowane jest tutaj dwudaniowe menu obiadowe (do wyboru mięsne albo wegetariańskie) inspirowane smaki z różnych kuchni - zjemy i zupę tajską, i polski gulasz czy kotlet, ale też np. włoskie risotto. Cena: 16 zł za zestaw (można też zupę i danie główne zamówić osobno). Oprócz tego pizza w kilkunastu odsłonach od 16 zł czy frytki za 5 zł. Do tego piwo (lokal działa pod patronatem marki Kozel) i napoje. Czynne od godz. 12.
Miejsca
Opinie (113) ponad 20 zablokowanych
-
2019-10-27 00:56
Młodym niechce się gotować w domu. (2)
Idą na łatwiznę. Ciekawe, kto im będzie leczył wątrobę.
- 8 7
-
2019-10-27 08:43
Doktor rak
i siostra nowotwór. A wyleczy ich profesor piach.
- 7 5
-
2019-10-27 15:22
nie chce rozłącznie
też musisz być młody bo po ortografii widać, że się na reformę edukacji załapałeś
- 4 0
-
2019-10-27 08:32
Rzemieslnicze hot dogi
Rzemieślnicze z bułką.mrozona?
- 17 3
-
2019-10-27 08:55
na wiosnę....
..nie będzie śladu po tych przybytkach.....
- 17 3
-
2019-10-27 09:15
Egzamin mistrzowski zdany? (1)
- 7 0
-
2019-10-27 14:40
broda urosła...
rurki kupione , tatuaż zrobiony- mozna otwierać knajpę
- 5 1
-
2019-10-27 09:40
"to najświeższy trend streetfoodowy "
No comment. ps. a jedzenie choć świeże czy odgrzewane?
- 9 2
-
2019-10-27 09:53
Dobra rada. (1)
Jeżeli kucharz założy dżinsowy fartuch na skórzanych paskach, to można do ceny spokojnie doliczyć 10%. Koniaczku?
- 14 1
-
2019-10-27 12:48
Podwójny...
Podwójny... Stać mnie!!!
- 4 1
-
2019-10-27 09:57
Zły wystrój tej hotdogarni
jak robisz fast food to nie aspirujesz na restaurację bo to jest dysonans w postrzeganiu.
- 11 1
-
2019-10-27 10:04
A mnie zabija moda na bezgluten banda paja....y (4)
Hot dog ma byś że świeża surówka w dobrej bułce a nie rzemieślniczy
- 14 7
-
2019-10-27 10:24
A mnie zabija gluten, bo mam celiakie... (3)
... poczytaj to się dowiesz.
Ty z mody na bez-gluten korzystać nie musisz, mnie daje ona szansę na zjedzenie czegoś w kawiarni czy restauracji. Taka delikatna różnica.- 9 9
-
2019-10-27 14:42
ile masz lat????
..kiedyś nie było gluten schizmy i wszyscy wpitalali jedną paszę i było dobrze ....
- 7 5
-
2019-10-27 15:23
i co jeszcze, pewnie dysleksję, depresję
i ajfona
- 8 1
-
2019-10-27 18:49
To poczytaj jak masz nietolerancję glutenu że jest to taknzadkie
Że nie ma możliwości stworzenia rynku dla bezglutenowcow czyli zwyczajnie głupia moda na bezgluten
- 6 4
-
2019-10-27 12:38
Rzemieślicze
Widzę wielką niszę do zagospodarowania w postaci budy z rzemieśliniczym rosołem i pomidorową
- 14 1
-
2019-10-27 12:44
Na Hot Dogi to do Gdyni
Jedna buła za 20 pln???? W Gdyni w Brooklyn Pizza za 18pln są dwa wypasione hotdogi wypełnione po brzegi podawane z frytami... Polecam :)
- 10 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.