• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pizza, risotto, tacos i pierogi

Łukasz Stafiej
15 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Włoskie bistro, pierogarnia, autorska kawiarnia, bar z rybą i frytkami, lodziarnia rzemieślnicza i kuchnia meksykańska. Odwiedziliśmy i opisaliśmy kolejne kulinarne punkty w cyklu "Nowe lokale", które otwarto w Trójmieście.



Bergamo



  • Bergamo to włoskie bistro w Gdyni. Zjemy tutaj m.in. pizzę na pszennym zakwasie, makarony i risotto.
  •  Bergamo
  •  Bergamo
  •  Bergamo
  •  Bergamo
  •  Bergamo
  •  Bergamo
Bergamo - sąsiadujące przy bocznej od Świętojańskiej uliczce Zygmuntowskiej zobacz na mapie Gdyni z Tapas Barcelona - nie nazywa się tak przypadkowo. Podobnie jak wspomniany tapas bar łączy je osoba właściciela oraz fascynacja miastem, od której wzięło nazwę. Od razu warto podkreślić, że nie jest to typowa włoska restauracja jakich wiele. To raczej kameralne bistro, gdzie jedzenie ma być pretekstem do odkrycia kilku smaków (kucharz nie idzie na skróty i gotuje po włosku, a nie włosko-polsku) i spędzenia czasu w leniwej atmosferze nad kieliszkiem prosecco.

W menu nie zabrakło pizzy (od 19 zł), ale nie jest to kolejna próba odtworzenia neapolitańskich standardów - w Bergamo ciasto robione jest z dodatkiem pszennego zakwasu, dzięki czemu otrzymuje smaczną puszystość. Dodatki - oryginalne, włoskie. Np. w postaci sardynek i piklowanej czerwonej cebuli albo salami spianata i mascarpone.

Wśród dań głównych (23-38 zł) znalazło się kilka wersji risotto, np. z salsiccią i pesto z czerwonych pomidorów; wegańska caponata z bakłażanów, pieczony sandacz z gnocchi z koprem włoskim, tagliatelle z owocami morza na białym winie czy penne z kurczakiem, salami i masłem szałwiowym. Przystawki (10-16 zł) to m.in. oliwki w dwóch odsłonach, marynowane w occie balsamicznym cebulki, kalmary z zielonym pesto czy prosciutto podawane z domową focaccią. Na deser trzeba spróbować robionego na miejscu cannolo. Warto też szukać dań dnia na tablicy.

Karta win nie jest tak rozbudowana jak po sąsiedzku w "Tapasach", ale szukający włoskich ciekawostek na pewno się nie zawiodą. Jest też kilka rodzajów prosecco. Ceny za kieliszek zawierają się w przedziale 12-25 zł. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 12-21.

PS. Po posiłku warto sięgnąć po kieliszek dobrze schłodzonego limoncello.



Peterson Fish&Chips



  • Peterson Fish & Chips specjalizuje się w smażonej rybie z frytkami.
  • Peterson Fish & Chips
  •  Peterson Fish & Chips
  •  Peterson Fish & Chips
  •  Peterson Fish & Chips
Gastrobudki przy placu Dominikańskim zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku zmieniają się powoli na lepsze. Po Midori, kolejną zapowiedzią czegoś ciekawszego niż kebaby, jest bar Peterson Fish&Chips. To mały bar specjalizujący się w popularnym na wyspach brytyjskich serwowanym w tekturowym pudełku jedzeniu ulicznym - rybie smażonej w głębokim oleju z frytkami belgijskimi.

W Petersonie smażony jest dorsz, co ważne - świeży, a nie mrożony. Oprócz wersji klasycznej-pudełkowej (31 zł), zamówimy go również np. w burgerze czy tortilli (16 zł). Kto ryby nie lubi, może zamówić kurczaka z frytkami w kilku wersjach (od 14 zł).

Lokal jest niewielki, ale znajdzie się miejsce do zjedzenia posiłku na miejscu. Czynne codziennie w godz. 11-22. PS. Sos octowy do frytek i ryby na specjalne życzenie spod lady.



Słony Karmel



  • Nowy Słony Karmel otwarto we Wrzeszczu.
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel
  •  Słony Karmel
Kolejny lokal minisieci lodziarni rzemieślniczych. Tym razem Słony Karmel otworzył się przy Wajdeloty 11 zobacz na mapie Gdańska i jest to bodaj jeden z większych ich oddziałów. Oferta w zasadzie ta sama, co we wszystkich innych, czyli przede wszystkim lody i sorbety - nakładane szpatułkami do wafelków lub kubeczków, w dużych 80-gramowych porcjach (4,50 zł).

Smaki zmieniają się codziennie - zjemy np. tytułowy słony karmel, czarny bez, masło orzechowe, sernik ze skórką pomarańczy, czekoladę belgijską czy malinę na mleku ryżowym. Do tego kawy (od 7 zł), soki, ciasta (15 zł) czy rurki z prawdziwą kremówką (3,50 zł). Czynne codziennie w godz. 10-21.



Na Pierogi



  • Na Pierogi to osiedlowa pierogarnia na Żabiance.
  •  Na Pierogi
  •  Na Pierogi
  •  Na Pierogi
  •  Na Pierogi
  •  Na Pierogi
  •  Na Pierogi
Osiedlowa pierogarnia na Żabiance (w hali Gulden przy Subisława 30 zobacz na mapie Gdańska). W Na Pierogi stawiają na dobrą jakość i domowe jedzenie, dlatego wszystkie dania przygotowywane są na miejscu, ręcznie, bez wzmacniaczy smaków, na naturalnych składnikach. Pierogi lepione są na oczach klientów w otwartej kuchni i są naprawdę spore (porcja składa się z 6 sztuk, którymi najemy się bez problemu). Zamówimy przede wszystkim klasykę - z mięsem lub ruskie, z kapustą i mięsem czy kapustą i grzybami. Ciekawa propozycja to pierogi z kaszą i mięsem albo zielone szpinakowe z serem w środku.

Na słodko serwowane są pierogi z różnymi owocami, m.in. z truskawką czy czekoladowe pierogi z bananem. Niebawem w ofercie pojawią się pielmieni. Ceny 13-15 zł za porcję. Za dodatki typu cebulka, skwarki czy sosy zapłacimy 1 zł. W lokalu zjemy także zupy - codziennie podawany jest barszcz (5 zł albo 11 zł za wersję z uszkami) robiony na własnym buraczanym zakwasie oraz zupa dnia (8 zł), np. pieczarkowa, krupnik czy ogórkowa. Dania dostępne są również na wynos. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 11-19 oraz w soboty w godz. 11-16.

Nowe Lokale w Trójmieście



Tako



  • Tako na Garnizonie to gdański oddział meksykańskiej restauracji, która od kilku lat działa w Gdyni.
  •  Tako
  •  Tako
  •  Tako
  •  Tako
  •  Tako
  •  Tako
Dobrze znane meksykańskie bistro z Gdyni otworzyło właśnie swój gdański oddział na Garnizonie, a dokładniej w odnowionym budynku tuż przy bramie wjazdowej z al. Żołnierzy Wyklętych zobacz na mapie Gdańska. Trzon karty stanowią dobrze znane z pierwszego Tako pozycje, czyli dania luźno inspirowane meksykańskimi klasykami. Warto od razu dodać, że nie jest to lokal, który stara się odtworzyć tamtejsze przepisy, to raczej autorska kuchnia meksykańsko-europejska.

Na przystawkę (od 12 zł) zjemy m.in. panierowane jalapenos nadziewane cheddarem, domowe nachosy z salsami czy pierożki empanadas nadziewana wołowiną, chorizo czy marynowanym kaktusem. Zupy (12 zł) to m.in. kukurydziana na mleku kokosowy z popcornem czy bardzo pikantna meksykańska z wołowiną mieloną. W kilku różnych wersjach (m.in. z szarpaną wołowiną, chorizo, wędzonym kurczakiem, chilli con carne, krewetkami, a nawet łososiem) zamówimy tacos (od 21 zł), quesadillę (od 21 zł) oraz burritos (od 25 zł). Do tego autorskie salsy (5 zł) o różnej ostrości.

Nowością w gdańskim Taco, na którą na pewno warto zwrócić uwagę, jest sposób serwowania - dania podawane są na zastawie, a nie w jednorazówkach jak w Gdyni. Co za tym idzie wprowadzono ofertę dań głównych (od 25 zł), które są pełnowartościowymi posiłkami inspirowanymi kuchnią meksykańską. Zjemy np. marynowane w miodzie i porterze skrzydełka kurczaka z ryżem po meksykańsku, żeberka wieprzowe w tequili z kaszą bulgur czy fajitas z krewetkami na zapieczonych z serem warzywach podawane z kukurydzianą tortillą.

Z kolei wieczorami Tako staje się tequila barem - do wyboru jest dwadzieścia gatunków tequili i mezcalu, wkrótce także niszowe marki. Czynne codziennie w godz. 11-22.


Kate



  • Kate to kawiarnia z autorskimi wypiekami.
  •  Kate
  •  Kate
  •  Kate
  •  Kate
  •  Kate
Kate to spełnienie marzeń właścicielki, pani Katarzyny, która od lat chciała założyć kawiarnię z autorskimi wypiekami. Lokal przy Armii Krajowej 23/I zobacz na mapie Gdyni w Gdyni jest więc dopracowany - zarówno wizualnie, jaki i smakowo. Wnętrze jest odrobinę retro - przywodzi na myśl dawny styl kawiarniany z połowy ubiegłego wieku. Z kolei słodkości to efekt opracowywanych przez właścicielkę receptur - szefowa zapewnia, że pracuje na wysokiej jakości składnikach (m.in. belgijskiej czekoladzie) i nie stosuje żelatyny (zamiast tego - agar).

Do kawy (od 7 zł) zamówić trzeba przede wszystkim kawałek jednego z tutejszych ciast (od 12 zł) - np. mocno czekoladowo-waniliowy torcik Day&Night, sernik earl grey z białą czekoladą, nowojorski sernik z syropem klonowym, ciasto matcha z paloną białą czekoladą, ciasto czekoladowe z pomarańczowym curdem czy tort karmelowo-limonkowy.

Poszukiwacze wytrawnych smaków zjedzą kilka tart (od 11 zł) np. z porem i suszonymi pomidorami czy cukinią i szpinakiem lub kanapkę (od 11 zł) na naturalnym pieczywie, np. z hummusem czy jajkiem i awokado. Codziennie wypiekane są też różne ciasteczka czy rogaliki. Alkoholu (na razie) nie zamówimy. Czynne codziennie w godz. 9-20.

Miejsca

Opinie (135) 9 zablokowanych

  • z tych wszystkich moze tylko warto sprobowac tych ciast. (2)

    Bo ogólnie w gdańsku nie ma cukiernikow. sa tylko pseudo cukiernicze wyroby o mdlym smaku.
    I przestańcie epatować nas to nowomowa w stylu lody rzemieślnicze. Bop za tym określeniem kryją sie wyłącznie wysokie ceny a nie jakość

    • 37 9

    • Mieć pod nosem najlepszą cukiernię w kraju

      I krzyczeć że nie ma cukierników. Zajedź do umam w garnizonie, człowieku.

      • 0 0

    • Lody rzemieślnicze to dla mnie takie umazane w towocie,

      • 2 0

  • Żegnam ukochany Starbucks, a witam z otwartymi ramionami Kate! :-):)

    Nie dość, że kawa tańsza, to jeszcze smaczniejsza. Ciasta i tarty to niebo w gębie. Przy ladzie jest certyfikat, upewniający klienta, że właścicielka stosuje jaja tylko z chowu ekologicznego, SZOK :-O Chyba nikt nie dba w cukierni/kawiarni o takie szczegóły, jednak dla mnie to nie szczegół, a MEGA plus. Jestem już uzależniona od tych słodkości :P

    • 0 0

  • Tako - wyjaśnijcie mi (2)

    jak można lokal inspirowany Meksykiem wymalować zamiast w gorących klimatach czerwonym zielonym pomarańczowym to zrobić na jasny błękit scian z bladym różem podłogi. Zimne pastele więc zupełny brak klimatu. A jedzenie nie powala za taką cenę.

    • 9 0

    • (1)

      Dlatego że jakaś pożal się Boże dekoratorka wnętrz chciała zrobić oryginalnie a wyszła kupa.

      • 2 0

      • Dekoratorka?

        Raczej właściciel/właścicielka pomalowała na takie kolory jakie lubi

        • 0 0

  • Ciasto matcha w Kate - poezja smaku

    Obowiązkowo trzeba zacząć od ciasta w Kate : matcha z chrupiącą paloną czekoladą ! Niebo niebo niebo !

    • 0 0

  • Kiedy wreszcie porzadna knajpa veganska ? (13)

    Czlowiek jest naturalnym roslinozercą.
    Jak mozna jesc martwe zwierzeta ?

    • 26 106

    • Anko Veganko na co Ci knajpa w Trójmieście jest wiele terenów na których można pasać do woli.

      • 0 0

    • (1)

      Anka Veganka fakt, że posiadamy kły (w przeciwieństwie do naturalnych roślinożerców) świadczy o tym że jesteśmy naturalnym mięsożercą. Proponuję trochę poczytać a nie pisać takie komentarze. Poza tym nikt nikogo do jedzenia mięsa nie zmusza, a skoro wszyscy są tacy prozwierzęcy i chcą knajp vegańskich to niech się ktoś z tej "ekogrupy" za to zabierze a nie tylko narzekanie.

      • 24 12

      • typie, ciebie jest tak latwo zbaitować że to aż smutne

        • 1 0

    • no co ty

      rośliny też czują,potrzebują wody i pielęgnacji.

      • 0 0

    • Normalny vege

      Ja nie jem mięsa bo nie lubię, ale nikomu do talerza nie zaglądam. Sam robię kiełbasę na grillu dla kumpli mięsożerców, więc wyluzuj, bo to już nudne. Niech każdy je co chce. A jeśli chodzi o knajpy vege to masz avocado i falowca na przymorzu. Pozdrawiam

      • 7 1

    • Cygańska?

      • 0 0

    • czemu jesz roślinki

      one też chcą żyć

      • 7 1

    • "Czlowiek jest naturalnym roslinozercą."

      Chyba ty, bo ludzie jedzą mięso.

      • 8 3

    • idź jeść trawe i ssać kamienie gdzie indziej. tylko mienso !!!

      • 13 0

    • Krowa jest naturalnym roślinożerca

      • 4 1

    • Czemu zaraz martwe? (1)

      Np. Japończycy jedzą jeszcze żywe.

      • 31 1

      • Ze skórą ? Czy obrane ?

        • 1 5

    • Nudne są te twoje głupkowate prowokacje.

      • 32 5

  • Pierogi na Żabie (1)

    Polecam wybrać się na Żabianke. Pierogi za maksymalnie 15 zł, a porcja konkretna. Wytrwne pierogi tradycyjne, ale bardzo smaczne, natomiast czekoladowe z bananem to jest mistrzostwo świata!

    • 2 1

    • mówisz o kmarze? tam jest taniej i talerz taki że ho ho!

      • 0 0

  • (4)

    31 zł za fish&chips?? Właścicielom radzę się zastanowić czy na pewno to jest dobra cena za fast food, szczególnie że porcje jakieś ogromnie nie są. Jak ktoś słusznie niżej napisał, taniej jest w Londynie.

    • 28 0

    • (2)

      Polska to chory kraj pod rządami obecnych socjalistów-rozdawaczy pieniędzy gdzie pietruszka kosztuje 21 zł/kg a czereśnie 19 zł/kg. Nie dziwi więc cena ryby z frytkami za 31 zł

      • 1 1

      • (1)

        pietruszka obecnie 29 w warzywniaku osiedlowym.

        • 0 0

        • czereśnie 8-12 zł rynek obok Hali nie wiem więc w czym problem

          • 0 0

    • 31 zł za fish&chips??

      W większości miast UK kupisz Fish& Chips za 5,99 Funta, nieacłe 30 zł ale porcje są ogromne , dużo większe niż pokazane w artykule. Ryba w przepysznej panierce i prawdziwe frytki:)

      • 7 1

  • (1)

    To już wszystko się przejadło... Zamiast kolejnej kuchni włoskiej lub meksykańskiej, byłoby super zjeść polską kuchnię,która jest tania, nie trzeba ściągać specjalnych składników, a wystarczyłoby to wszystko zamknąć w hipsterskim lokalu, żeby przyciągnąć młodszych klientów.

    • 9 4

    • Swojski Smak

      • 0 0

  • Gdzie zapiekanki jak w Krakowie na Pl. Nowym? (4)

    Brakuje mi zapiekanek, hotdogow, bułek nadziewanych sosem pieczarkowym. Tak brak mi naszego polskiego żarcia z bud i campingow z lat 90tych. To byłby hit! Kebapy i inny syf miałaby się zamknąć. Polacy nie gęsi i swój język mają.

    • 30 5

    • albo jak były na dworcu w Olsztynie, zapieksy z pieczarkami, kto był i jadł ten wie, szalone 90te lata

      • 0 0

    • U Tymka najlepsze!

      • 0 0

    • Bułki nadziewane sosem pieczarkowym to żeś mi teraz przypomniał (1)

      była kiedyś na Żabiance taka miejscówka Gospody/Wejhera miodzio były te bułki

      • 6 0

      • Bar Jaś

        • 3 0

  • DROGO

    Bylismy na shoppingu w Berlinie! Ludzie ,jak dostalem kebab z 3,50 Euro to syn myslal,ze to porcja gigant! A salatki,sosy do wyboru do koloru,wszystko super swieze! Wieczorem u Greka! Grill-Talerz za 14 Euro to na 3 osoby starczylo,do tego OUZO na wejscie za friko i po jedzeniu powtorka! Pieczywo,salatka...super! W Polsce bardzo drogo! Nie polecam

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane