• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: po azjatycku, gruzińsku i staropolsku

Łukasz Stafiej
28 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Wśród lokali, które niedawno otwarto w Trójmieście, znalazło się bistro z autorskim azjatyckim street-foodem, bar z kanapkami z wołowiną, restauracja staropolska, lokal z gruzińskimi specjałami i bar szybkiej obsługi z domową kuchnią polską.




Neon



  • W Neonie zjemy autorskie azjatyckie jedzenie uliczne.
  •  Neon
  •  Neon
  •  Neon
  •  Neon
  •  Neon

Nowy koncept gastronomiczny przy Abrahama 39 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, czyli w miejscu, gdzie przez kilka lat funkcjonowała popularna kluborestauracja Główna Osobowa. Neon stworzyła w zasadzie ta sama załoga (kuchni szefuje Jan Kilański, uczestnik "Top Chefa", barem kieruje Dawid "Faroth" Gierjatowicz), ale lokal w niczym nie przypomina poprzednika. To koktajl-bar z autorskimi (choć nieco uproszczony, mniej eksperymentalnymi) koktajlami połączony z bistro serwującym azjatyckie jedzenie uliczne. Warto od razu uprzedzić, że w żadnym wypadku nie jest to wiernie odtworzony street-food, którego spróbujemy podczas azjatyckich wojaży. Kilański bawi się dalekowschodnimi smakami i łączy je czy wzbogaca produktami typowo polskimi (np. kiszonym ogórkiem, śledziem czy jabłkiem), sam też przygotowuje sosy, pasty czy marynaty. Karta została podzielona na startery (5-7 zł), gotowane na parze bułeczki bao (13-15 zł), zupę (15 zł) i dania z woka i grilla (13-18 zł). Zjemy m.in. domowe kimchi z jabłkiem, prażynki krewetkowe ze szczypiorkowym majonezem, bao z kawałem pieczonego boczku słodko-kwaśnego, rosół tajski z makaronem ryżowym, grillowane żeberka w curry tajskim, wołowinę z woka w sosie BBQ czy skrzydełka kurczaka w chilli, czosnku i imbirze. Weganie zamówią m.in. karmelizowane brokuły w sosie sezamowym. Wystrój w Neonie to zabawą konwencją - jest zarazem designersko i kiczowato. Warto podkreślić, że lokal czynny jest w późnych godzinach wieczornych - od poniedziałku do czwartku w godz. 16-23, w piątki i soboty w godz. 16-24, w niedziele zamknięte.



Pan Baleron



  • Pan Baleron specjalizujący się w kanapkach z wołowiną i sosem serowym otworzył nowy, większy lokal w Sopocie.
  •  Pan Baleron
  •  Pan Baleron
  •  Pan Baleron
  •  Pan Baleron
  •  Pan Baleron
  •  Pan Baleron

Dobra wiadomość dla tych, którzy nie mogli już wytrzymać bez wołowo-serowych kanapek Pana Balerona. Baleron - po kilku miesiącach zawieszenia spowodowanych przeprowadzką z Wrzeszcza do Sopotu - właśnie wznowił działalność. Nowy lokal znajduje się przy Bohaterów Monte Cassino 7 zobacz na mapie Sopotu, a dokładniej w połowie "międzytunelowego" odcinka Monciaka (odrobinę w głębi jednego z podwórek). Przeprowadzka na pewno wyjdzie klientom na dobre - miejsca jest więcej (w sezonie ruszy też spory ogródek), zniknął również problem kiepskiej wentylacji. Trzon menu wciąż stanowią wielkie kanapki typu cheese steak z grillowanym antrykotem, sosem serowym i przeróżnymi dodatkami (od pikli przez świeże warzywa po nachosy czy camembert) w cenie 19-23. Jest kanapka m.in. z pastrami, club sandwich czy autorska Boss ze stekiem rib eye przygotowanym metodą sous-vide. Wraz z nowym otwarciem należy spodziewać się również nowości - niebawem w karcie pojawią się m.in. kanapki z wołowiną wędzoną w smokerze. Będą też sezonowe pozycje specjalne. Zamówimy również frytki belgijskie, różne napoje i piwo. Sopocki lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-21, w piątki i soboty w godz. 12-24, a w niedziele w godz. 12-20. Warto dodać, że Baleron z początkiem maja otwiera drugi lokal - sezonowy punkt w przestrzeni 100cznia, który będzie prowadził we współpracy z pubem z piwem rzemieślniczym Pułapka.



Moja Gruzja



  • W Mojej Gruzji zjemy tradycyjne dania gruzińskie, m.in. chaczapuri i chinkali.
  •  Moja Gruzja
  •  Moja Gruzja
  •  Moja Gruzja
  •  Moja Gruzja
  •  Moja Gruzja

Niewielkie osiedlowe bistro na Zaspie przy Pilotów 3/6 zobacz na mapie Gdańska (pawilony za kościołem) prowadzone przez młode polsko-gruzińskiego małżeństwo. Sercem lokalu jest gliniany piec tone, gdzie codziennie wypiekany jest oryginalny gruziński chleb, który kojarzyć może się ze sporych rozmiarów drożdżowymi podpłomykami (4 zł za sztukę). Również na drożdżowym cieście bazuje trzon krótkiej karty w Mojej Gruzji - to głównie chaczapuri, czyli placek z różnym nadzieniem i dodatkami, m.in. wyrabianymi na miejscu serami sulguni czy imeruli, jajkiem, siekanym mięsem wołowo-wieprzowym czy orzechami. Ceny - w zależności od dodatków i wielkości placka - zaczynają się od 10 zł. Najwięcej zapłacimy za "drożdżową łódeczkę" - adżaruli chaczapurki, która wypełniona jest farszem z gruzińskich serów i jajka. W karcie znajdziemy też gulaszową zupę czaszuszuli (12 zł), która świetnie pasuje do chleba oraz sakiewkowe pierożki chinkali (od 12 zł). Na miejscu kupimy gruzińską lemoniadę, wodę mineralną Borjomi oraz - niebawem - wina. Być może w sprzedaży będą również sprowadzane z Gruzji przyprawy oraz ser, właściciele planują w przyszłości uruchomić grilla. Na razie warto wpaść tutaj przede wszystkim na wypiekane na miejscu wspomniane tradycyjne smakołyki albo zamówić je na wynos. Moja Gruzja czynna jest od wtorku do niedzieli w godz. 10-20.



Bar Familijny Kos



  • W Barze Familijnym Kos tanio zjemy domowe polskie dania.
  •  Bar Familijny Kos
  •  Bar Familijny Kos
  •  Bar Familijny Kos
  •  Bar Familijny Kos
  •  Bar Familijny Kos

Bar Familijny pod dobrze znaną marką Kos to obecnie prawdopodobnie jeden z większych lokali gastronomicznych w Gdańsku. Przy Tkackiej 21-26 zobacz na mapie Gdańska powstał bar szybkiej obsługi (dania nakładane są przez obsługę z bemarów), gdzie przy stolikach i w ogródku, który niebawem ruszy, zmieści się około 150 osób. W menu - prosta polska kuchnia w dobrych cenach. Na śniadanie (w godz. 8-12) zjemy m.in. jajecznicę, naleśniki, kiełbaski czy kaszankę. Cena to zawsze 9,90 zł za zestaw "ile zmieścisz na talerzu" plus kawa lub herbata. W południe rusza sprzedaż dań obiadowych. Wybrać możemy m.in. placki ziemniaczane (4 zł), pierś z kurczaka w panierce (7 zł), kotlet mielony (5,40 zł), dorsza na szpinaku (9 zł), bigos (5,50 zł) czy karkówkę w sosie własnym (8,20 zł). Zupa (pomidorowa albo koperkowa) kosztuje 5 zł, ziemniaki - 3 zł, a surówka - 1,50 zł. Za około 15 zł można więc w Kosie zjeść dwudaniowy domowy obiad. Otwarte codziennie w godz. 8-22.



Polędwica Sopocka



  • Polędwica Sopocka to miejsce, gdzie zjemy odrobinę zapomniane tradycyjne dania polskie, m.in. sztukę mięsa w sosie chrzanowym.
  •  Polędwica Sopocka
  •  Polędwica Sopocka
  •  Polędwica Sopocka
  •  Polędwica Sopocka

Restauracja, którą koniecznie powinni odwiedzić miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej. W karcie Polędwicy Sopockiej znajdują się dania, których próżno szukać w menu trójmiejskich lokali - tutejszy szef kuchni przygotował je inspirując się kuchnią staropolską swojej babci. Zamówimy m.in. zupę chrzanową ze smażonymi ziemniakami (15 zł), podawaną na zimno zupę śledziową ze śmietaną (10 zł), sztukę mięsa z sosem chrzanowymi i gotowanymi warzywami (35 zł) czy prawdziwy sznycel wiedeński z cielęciny z sałatką ziemniaczaną (35 zł). Oprócz tego zjemy też m.in. domowe pierogi z kaczką z emulsją pomarańczową (27 zł), dojrzewający schab na musie z gęsich wątróbek (22 zł), na przystawkę talerz samodzielnie wędzonych wędlin i mięs (20 zł), a na deser leguminę (12 zł). Są też śniadania (12-20 zł, serwowane do godz. 16) - zarówno klasyczna jajecznica czy naleśniki, jak i sycący przekładaniec z jajek sadzonych czy pieczona karkówka w sosie. W karcie znajduje się też kilka pozycji dla osób na diecie roślinnej. W godz. 12-18 (poza weekendami) serwowane są również dwudaniowe lunche w cenie 20 zł (24 zł z deserem). Polędwica Sopocka mieści się przy Jagiełły 6 zobacz na mapie Sopotu w lokalu, który swego czasu zajmowało świetne bistro Tupot Mew, a potem włoska restauracja Pasta da Carlo. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 8-22, w piątki i soboty w godz. 8-23.

Miejsca

Opinie (129) 10 zablokowanych

  • czytając tak (1)

    Czytając tak informacje o nowych miejscach kulinarnych, odnoszę wrażenie, że co budynek no nowa knajpa. Wychodzę na ulicę i co? nie ma niczego ciekawego. Pan baleron był już tu kilka razy reklamowany. Patrząc na historię innych miejsc, np. Pasta da Carlo, aż cud, że jeszcze istnieje

    • 27 1

    • Pasta da carlo nie istnieje już

      • 0 0

  • Godziny (1)

    Do autora.. Nie ma takiej godziny 24.

    • 7 13

    • W łeb się walnij detalisto

      • 2 1

  • Koncept? To już nadużywane słowo "projekt" jest niemodne?

    • 20 1

  • Znowu brodacz monachijski ?

    • 24 1

  • Koncept gastronomiczny

    To tak teraz nazywaja się knajpy

    • 17 1

  • Wszedzie puste krzesła.

    Zero klienta.............no tak .

    • 13 2

  • XXL na Zaspie nie potrzebuje reklam.. (4)

    Bo dobre jedzenie nie potrzebuje reklamy.

    • 4 12

    • To jest koncept baru zapchaj kicha. (2)

      Dużo kotleta, dużo ziemniaka i dużo surówki z wiaderka z Macro.
      I to jest wabik na Janusza i Grażynę. Zapchać bandzioch po korek za 15 zeta od głowy i jeszcze w puełku do domu zabrać co nieco.

      • 20 4

      • Lepiej zapłacić 15 za wodę i udawać ze jest się zadegustowanym (1)

        Pod korek 12g jedzenia

        • 9 1

        • Można zapłacić 25 i zjeść coś fajnego i być najedzonym.

          A schabowego z ziemniakami i surówką to można sobie samemu zrobić.
          Panie zapchajdziury bandzioch.

          • 1 3

    • Jedzenie z najtańszych składników

      dla baaaaaardzo mało wymagających. Niska cena przyciąga niewybrednych.

      • 0 0

  • Czy do Baru Familijnego Kos można przyść z własnym talerzem (5)

    aby zjeść to danie "ile zmieścisz na talerzu"?
    Czy trzeba się męczyć w układanie piramidy na podstawce od herbaty.?

    • 30 4

    • A co to jest: (4)

      Podstawka od herbaty

      • 3 10

      • Przedmówca wyszedł właśnie z lasu?

        • 1 3

      • Dołączam się do pytania. Co to jest podstawka od herbaty? (2)

        • 2 4

        • Młodzi jesteście macie prawo nie wiedzieć. (1)

          Dawno temu herbatę podawano w szklance która stała na małym talerzyku.
          I to jest podstawka pod herbatę a raczej szklankę z herbatą.

          • 6 1

          • aaaa...podstawka POD herbatę. To trzeba było tak od razu

            Czyli spodek, spodeczek. Talerzyk taki malusi.

            • 2 2

  • Kaukaz (1)

    Ja polecam małą ale sympatyczną restaurację ZURNA na ul Czyżewskiego 16 , Żabianka.
    Kuchnia Kaukaska . Byłem kilka razy. Nie należy spodziewać się super, wykwintnej restauracji ale wszystkie dania są smaczne. Polecam spróbować. Ceny dań nie są wygórowane.

    • 13 7

    • Popsuło się niestety. To nie to ,co było na początku.

      • 0 0

  • Zamiast strony internetowej fejsbuk. Normalnie żenada... (5)

    Jak mam sprawdzić np. menu, skoro nie mam fejszbuka, a wszystko zasłania mi wielki napis "zaloguj się".

    • 50 4

    • pejsbuk!

      • 8 0

    • To ty jesteś żenada. Robienie strony www nie ma sensu. (2)

      Wykup domenę, zapłac komus za zrobienie strony, męcz się z interfejsem, żeby to aktualizować. Dziękuję, wolę fejsa

      • 0 10

      • Normalna firma posiada stronę www (1)

        i numer telefoniczny stacjonarnym.
        Wszystko inne to firmy sezonowe, jest pół roku i potem zlikwidowana.

        • 10 2

        • Wejdź na FB, zorientuj się. Tam są numery telefonów

          • 1 2

    • tez nie mam fejsa i popieram twoja opinie.

      • 11 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane