• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: polskie przekąski, pizza i pasta

Łukasz Stafiej
3 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Wśród nowych lokali na mapie Trójmiasta znajdziemy m.in. przekąskownię z polskim street-foodem, bistro z pizzą i makaronami czy kawiarnię z węgierskim kurtoszem.



Pauza



  • Kanapka ze smażonymi szprotkami - jedna ze specjalności w Pauzie.
  •  Pauza
  •  Pauza
  •  Pauza
  •  Pauza
Pauza przy ul. Podwale Grodzkie 8-9 (przy wejściu do City Forum) zobacz na mapie Gdańska to na pierwszy rzut oka kolejny bar z kanapkami, ale tak naprawdę oferuje coś, czego jeszcze na trójmiejskiej scenie gastro nie było - proste uliczne jedzenie i przekąski, które nie są kopią wszechobecnych burgerów i kebabów, ale bazują na lokalnych produktach i smakach. Na przykład smażone szprotki z domowym sosem musztardowo-miodowym podawane w pudełku na wynos (od 9 zł), bułkę z grillowaną kiełbaską (8,50 zł), rollo z bułki z farszem pieczarkowo-serowym (7,50 zł) czy kanapkę ze wspomnianymi szprotkami (12 zł). Są też wielkie bajgle z dodatkami (6 zł) i kromki żytniego chleba z domowymi pastami, m.in. buraczaną, pomidorową, tuńczykową czy o smaku kurczaka w sosie BBQ (3,50 zł). Wszystkie produkty bazują na pieczywie, bo lokalikiem zarządza piekarnia Czernis. Na miejscu zamówimy również kawę i kilka napojów. Pauza czynna jest codziennie w godz. 7-19.


Farina



  • W Farinie zjemy przede wszystkim włoską pizzę.
  •  Farina
  •  Farina
  •  Farina
  •  Farina
Niewielka pizzeria włoska w centrum Gdańska przy ul. Szerokiej 44 zobacz na mapie Gdańska. Farina specjalizuje się w cienkiej i chrupiącej pizzy z włoskich produktów (choć nie z pieca opalanego drewnem). Zjemy tutaj m.in. diavolę z pikantnym salami z Kalabrii, pancettę z boczkiem włoskim, tartuffo z oliwą truflową i salami czy parmę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. Ceny zaczynają się od 16 zł, najdroższy placek kosztuje 29 zł. Drugą specjalnością jest panino, czyli sporych rozmiarów zapiekana kanapka z ciasta drożdżowego (16 zł). Na śniadanie zjemy również klasyczne tosty szynką i serem (21 zł), musli z jogurtem i owocami czy klasyczny polski zestaw śniadaniowy z serami i wędlinami, warzywami i pieczywem (29 zł). W Farinie zamówimy też sporo win, kilka przekąsek (m.in. deska serów czy wędlin za 29 zł, marynowane w autorskiej zalewie oliwki - 4 zł), sałatki i zupę dnia. Lokal działa również jako kawiarnia - jest bogaty wybór kaw i herbat oraz desery. Farina jest otwarta codziennie w godz. 8-22 (śniadania do godz. 12).


Stacja Deluxe



  • Nowi właściciele Stacji Deluxe chcą, aby wrócił tutaj klimat z pierwszych lat działania kluborestauracji.
  •  Stacja Deluxe
  •  Stacja Deluxe
  •  Stacja Deluxe
  •  Stacja Deluxe
Po kilku miesiącach przerwy Stacja Deluxe wraca i to we wcieleniu, jakie pamiętają jej najstarsi bywalcy. Lokal w budynku dawnej stacji paliw przy ul. Grunwaldzkiej 22 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu przejęła grupa znajomych związanych od lat z gastronomią trójmiejską. Postawili sobie za cel powrót do czasów świetności Stacji z początków jej działalności. Odświeżono przede wszystkim wygląd - lokal odmalowano, ustawiono nowe meble, akcenty motoryzacyjne zostały, ale znacznie zmniejszono ilość elementów wystroju. Jest minimalistycznie i industrialnie bez zbędnych ozdobników. Koncepcja funkcjonowania lokalu jest kontynuowana - ma to być nadal kluborestauracja z krótkim menu przekąskowo-lunchowym (w sezonie letnim będą również śniadania). Zamówimy m.in. kanapkę z rostbefem (29 zł) lub wersję wege z pieczonymi warzywami (15 zł), sałatkę cezar (24 zł), udka kurze z boczkiem (16 zł) czy tatar ze śledzia (15 zł). Jest też hummus, tapenada czy różne pasty warzywne. Talerz przekąsek z pastami, warzywami i pieczywem zamówimy za 29 zł. Codziennie w godz. 13-19 serwowany jest też dwudaniowy lunch dnia za 20 zł. Wieczorami w piątki i soboty organizowane są występy didżejskie. Od niedzieli do czwartku lokal czynny jest w godz. 12-1, a w piątki i soboty do godz. 3. Oficjalne otwarcie wyremontowanej Stacji Deluxe odbędzie się 8 marca.


Moje Miejsce



  • Moje Miejsce to bistro specjalizujące się w neapolitańskiej pizzy i domowych makaronach.
  •  Moje Miejsce
  •  Moje Miejsce
  •  Moje Miejsce
  •  Moje Miejsce
  •  Moje Miejsce
Kolejny lokal na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu i pierwszy w nowym budynku przy ul. Hemara 23 zobacz na mapie Gdańska. Moje Miejsce to bistro, które specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy (piec do wypieku to hybdryda gazowego i opalanego drewnem) i makaronach. To pierwsze danie przygotowywane jest według włoskich receptur i na włoskich składnikach, pasty robione są na miejscu (jednak bez dodatku jajek). Włoski placek zamówimy w kilkunastu wersjach, m.in. od klasycznej marinary, przez di Parmę z szynką parmeńską i gamberi z krewetkami, po tonno appetit ze stekiem z tuńczyka czy bresaolę z długo dojrzewającą polędwicą wołową. Ceny od 17 zł do 32 zł. Makarony to m.in. penne z pomidorami i bazylią, spaghetti z sosem bolońskim (prawdziwym - przygotowywanym na trzech mięsach: wołowinie, wieprzowinie i cielęcinie) czy tagliatelle z krewetkami. Kartę uzupełnia jedna sałatka, rosół i deser. Na osobną uwagę zasługuje menu śniadaniowe (dostępne w zasadzie przez cały dzień), w którym znajdziemy zarówno klasyki, jak jajecznica (12 zł) i jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim (24 zł) czy wciąż nie tak oczywiste pozycje jak szakszuka (26 zł), zapiekaną kanapkę croque monsieur m.in. z kozim serem i musem morelowym (24 zł) czy azjatycką ryżową "owsiankę" na słodko, czyli congee (18 zł). Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 zamówimy również dwudaniowy lunch w cenie 19,50 zł. Wystrój w lokalu jest nowoczesny, odrobinę industrialny, ale to raczej przytulne, rodzinne miejsce, gdzie każdy poczuje się dobrze. Moje Miejsce czynne jest codziennie w godz. 7-22.


Kołacz w Ogrodzie



  • W kawiarni Kołacz w Ogrodzie zjemy przede wszystkim węgierskie ciasto kominkowe.
  •  Kołacz w Ogrodzie
  •  Kołacz w Ogrodzie
  •  Kołacz w Ogrodzie
  •  Kołacz w Ogrodzie
Kameralna kawiarnia w centrum Gdyni, która specjalizować się chce w węgierskich kurtoszach, w Polsce nazywanych kołaczami. To nic innego jak uformowane w kształt komina słodkie ciasto drożdżowe świeżo upieczone po złożeniu zamówienia i obtoczone w cukrze lub jednej z wielu innych posypek. Kurtosza można również nadziać smarując w środku np. nutellą. W Kołaczu w Ogrodzie przy ul. Świętojańskiej 83 zobacz na mapie Gdyni zjemy kilka rodzajów tej słodkości: od najprostszych z cynamonem czy kokosem, po rodzynkowe, z masłem orzechowym, migdałami, żurawiną czy sezamem i miodem. Cena: 9-10 zł. Do tego zamówimy kawę (od 6 zł), herbatę (7 zł), sok (6 zł). W ofercie można również znaleźć domowe ciasta. Kawiarnia czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 10-18, a w weekendy w godz. 11-19.

Miejsca

Opinie (115) 4 zablokowane

  • (3)

    Kanapka ze smażonymi szprotkami - jesz suchą bułę ze szprotami i plujesz wnętrznościami

    • 6 3

    • (1)

      Jadles?

      • 2 0

      • ja jadłem I nic mi nie było po tym. Coś nowego I bardzo dobrego :)
        jeżeli plujesz wnętrznościami to czas się chyba przebadać...

        • 1 0

    • Jak byłem mały uwielbiałem wędzone szproty które zjadałem w całości.
      pyszota

      • 1 0

  • Pauza

    Byłam w tej Pauzie. W sumie ciekawa alternatywa (szczególnie szprotki), jak wszędzie tylko burgery i kebab. Szkoda, że tak wcześnie zamykają. Cena niby wysokie, ale czy za burgera w MC lub kebabowni zapłacimy mniej?

    • 4 2

  • Super! Bez brody, czapek, palet....

    • 0 1

  • Jakość piw w stacji tez jak dziesięć lat temu (3)

    ciężko we Wrzeszczu o lokal bez piw regionalnych i kraftów, a w stacji nadal koncernowe sikacze. Jesli zastanawiaja sie, czemu padli, to to moze dlatego, ze nie bylo po co tam isc, bo nie mieli nc do picia.

    • 4 6

    • Ta..
      Kraftowe, rzemieślnicze i autorskie...
      Potem 20 zł od mamy i siedzenie godzinę przy jednym.
      Tak, z pewnością dzięki tobie istnieją knajpy
      Hehe

      • 6 0

    • W sumie to może być jakiś sposób na odróżnienie się. Gdzie ma pójść ktoś kto lubi Tyskie?

      • 0 0

    • zdziwi Cię to ale mają piwa kraftowe :)

      • 0 0

  • Prawda (1)

    Za 6 miesięcy zamykają, czyli nowy artykuł z takim samym tekstem, o knajpach z takim samym menu... Oczywiście broda, tatuaże i rurki będę także.

    • 8 4

    • Moze otworzysz swoja knajpe? Ze swoim pimyslem i dobrym biznesem?

      • 1 5

  • Moje miejsce (2)

    Byłam w Moim miejscu kilka razy i mogę więcej i więcej. Wystrój ciekawy i inny a jedzenie przepyszne. Pizza najlepsza jaką w życiu jadłam a jadłam wiele różnych. Pasta z krewetkami 10/10. Przepyszne. Naprawdę restauracja jedna z najlepszych I jest godna polecenia. Polecam

    • 0 17

    • Weź się kryptoreklamiaro uspokój!

      • 12 0

    • To jeszcze duzo przed toba

      Makarn to ta breja

      • 0 0

  • Szprotki w Pauzie

    Próbowałam szprotki w Pauzie. Dużo lepsze jadłam latem nad morzem w Fisz ce. Ale dobrze, że ktoś zrobił to samo w Trójmieście

    • 6 0

  • Nowa powstaje pizzeria na Jabloniowej

    • 1 1

  • jedynie Kołacz w ogrodzie mnie zaciekawił. szkoda, że w Gdyni. może kiedyś jak będę przejazdem, to wpadnę.
    reszta bez polotu, ciągle to samo. no i z cenami niektórzy polecieli :D
    ale powodzenia!

    • 3 0

  • (2)

    Pauza zapowiada sie ciekawie - przystępne ceny, dobra miejscówka a Czernis dodaje „prestiżu” w kwestii ich pieczywa
    Chociaż kanapka ze szprotkami to odważna propozycja

    • 2 1

    • Pauza- kanapka ze szprotkami (1)

      Witam,
      serdecznie zapraszamy by spróbować kanapki ze szprotkami - kto zje mówi że rewelka ;)
      Pozdrawiam

      • 0 0

      • potwierdzam

        byłem, próbowałem I potwierdzam :)

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane