- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Nowe lokale: polskie tapas, pizza i ramen
Kolejne bary i restauracje otwarto w Trójmieście, a my je odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe lokale".
Plotkin
Kameralne bistro w sercu Głównego Miasta w Gdańsku. Co więcej: lokal z historią, bowiem w kamienicy przy Długim Targu 28/29 w czasach Wolnego Miasta Gdańska niejaki kupiec Plotkin prowadził sklep z winem. Współcześni właściciele starają się do tej tradycji nawiązać nazwą i odrobinę klimatem retro. Karta została podzielona na śniadania (w godz. 9-12), lunche (w godz. 12-17) oraz tzw. "popasy" serwowane po godz. 17 (o czym poniżej).
Na śniadanie (od 22 zł) zjemy kilka międzynarodowych zestawów - na uwagę zasługuje przede wszystkim ten polski: z jajecznicą, kiełbaską leśną czy serem oraz angielski z jajecznicą, pieczarkami, fasolką oraz panierowaną kaszanką. Lunche (od 23 zł) to m.in. zapiekane z serem gnocchi, bajgiel z pstrągiem i awokado, tortilla z pieczoną wołowiną i piklami czy sałatka z kozim serem.
Ciekawym pomysłem są wspomniane popasy, czyli nic innego jak drobne przekąski w stylu polskim wzorowane na hiszpańskich tapas. Do szklanki piwa lub kieliszka wina (albo czegoś mocniejszego, bo wybór alkoholi jest spory) zamówimy m.in. podwędzanego matiasa z rzodkiewką, pyry z gzikiem, panierowaną kaszankę z sosem tatarskim, półgęsek z morelą i kozim serem czy tatar. Ceny od 9 zł. Można zamówić również tzw. "Plotkin deals", czyli zestawy przekąsek z dobranymi alkoholami - np. piwem albo polskimi wódkami (od 39 zł).
Bistro Plotkin czynne jest codziennie w godz. 9-22.
Recenzje lokali w Trójmieście
Rosmarino
Kameralna pizzeria we Wrzeszczu. Lokal znajduje się w niewielkim budynku tuż przy Do Studzienki 55 , ale znalazło się przy nim nawet miejsce na mały i nasłoneczniony ogródek. Menu to kilkanaście pizz, foccacie, panini i sałatki - oparte na znanych i lubianych przepisach we włoskim stylu.
Zjemy np. pizzę z pikantnym salami, czerwoną cebulą i czarnymi oliwkami; z mozzarellą di bufala i suszonymi pomidorami; pancettą, jajkiem i szpinakiem czy gorgonzolą, gruszką, orzechami włoskimi i miodem. Ceny za najprostszy placek zaczynają się od 14 zł. Studenci otrzymują zniżkę w wysokości 10 proc. Na miejscu napijemy się bezalkoholowych napojów i kawy. Czynne codzienne w godz. 11-22. P.S. Warto zapytać o pizzę tygodnia.
Nowe lokale w Trójmieście
Hanaya Ramen
Boom na ramen trwa i coraz więcej gastronomów próbuje sił w tym rodzaju japońskiej zupy. Hanaya Ramen ruszył niedawno przy Świętojańskiej 98 w Gdyni i jest nowym lokalem właścicieli, którzy doświadczenie w kuchni japońskiej zdobywali prowadząc restaurację z sushi. Tutejsze rameny to raczej kompozycje wzorowane na klasycznych japońskich przepisach na ten bulion.
Zjemy rameny na bazie gotowanych przez kilkanaście godzin wywarów shio, tonktosu, rybnym, miso i wegański z różnymi dodatkami. Ceny od 28 zł za sporą porcję. Do tego kilka przystawek (od 9 zł) takich jak kimchi, edamame czy sałatka z glonów oraz smażone pierożki gyoza (od 10 zł). Jako ciekawostkę można zamówić burgery z bułką z ryżu zawiniętego w papier sojowy i np. łososiem w środku (od 26 zł) czy pikantny tatar z łososia ze srirachą (29 zł). Lokal nie prowadzi sprzedaży alkoholu.
Hanaya Ramen czynne jest codziennie w godz. 12-20.
Miejsca
Opinie (135) ponad 10 zablokowanych
-
2019-04-13 21:59
Rosmarino polecam z czystym sumieniem. Do tej pory próbowałam kilka razy na dowóz przez pyszne.pl, naprawdę dobra pizza.
- 6 19
-
2019-04-13 22:31
sniadanie za 22 pln
chyba frajera szukacie
- 40 3
-
2019-04-13 23:35
sprawa jest jasna - WAZNE (2)
Czytający wypowiedź ... Artykuły z których robione są wszystkie te dania są dostępne w każdym ogólnodostępnym sklepie. Płacimy więc za artykuły które możemy sami kupić no i teraz zaczyna się już płacenie za nic, czyli wymieszanie tego i upieczenie. Gdyby to była 1zł, 2zł to rozumiem, ale gdy artykuły kosztują np. 10zl, a gotowe danie 35 to już jest przesada. Nawołuje do gotowania w domu. Tanio i mega smacznie
- 20 21
-
2019-04-14 12:27
No tak bo woda, prąd, ludzie, nie zużyty towar, wynajem lokalu to wszystko restaurator ma z pis+ czyli jedynym jego kosztem jest towar wydany.
Ja pitole uwielbiam takich cebulakow, nie chcesz albo Cię nie stać żeby chodzić do knajp to siedź w domu I nie pitol- 7 3
-
2019-04-14 16:03
no jak dla ciebie gotowanie to wymieszanie i upieczenie to powodzenia strach pomyśleć jak
ty gotujesz, ach ta polska "fantazja", sztuka to bohomazy, gotowanie to pikuś, loty w kosmos razem ze szwagrem rakietą bo taniej, a czyjaś praca przy gotowaniu to płacenie za nic
- 4 1
-
2019-04-14 00:09
Syf normalnie...
tylko w domu jem, wiem co jem
- 16 7
-
2019-04-14 02:14
(1)
Czemu ktoś nie napisze uczciwie ze to jest sponsorowane? To widać po sposobie pisania. Chyba, ze autor („dziennikarz”) zaczął używać „P. S.” myląc artykuł z listem.
- 17 7
-
2019-04-15 09:18
Wiadomka- darmowe jedzonko za artykuł
Tak samo jak inny Pan "redaktor" piszący o super drogich autach- wychwala je pod niebiosa, za darmowe przejażdżki i wypożyczenia. Cóż, grunt to być cenionym redaktorem i sprzedawać swoje opinię za kiełbaskę lub przejażdżkę :)
- 1 0
-
2019-04-14 02:15
Czy to jest po polsku?
„ Współcześni właściciele starają się do tej tradycji nawiązać nazwą i odrobinę klimatem retro”. Czyli druga cześć zdania: „współcześni właściciele starają się do tej tradycji nawiązać
odrobine klimatem retro”.
Echhhh- 15 0
-
2019-04-14 05:28
(1)
Śniadanko za 22 zł, zupina za 28, myślę że jak przetrzymają rok to będzie sukces :)
- 37 1
-
2019-04-15 13:00
Po sezonie się zwiną i to na dużym plusie.
- 1 0
-
2019-04-14 07:57
Polski ramen... (1)
AMEN.
- 21 0
-
2019-04-14 08:55
A kto napisał ano ktosik co wywala komenty
- 0 0
-
2019-04-14 08:40
Bardzo pyszna pizza (1)
Byłem kilka razy że znajomymi za każdy razem byliśmy zadowoleni i na jedzenie, również pizza na dowóz dojeżdżala ciepła coś w dzisiejszych czasach jest bardzo rzadkie w innych pizzeriach. No i czuć że tu właściciele postawi na jakośc
- 4 13
-
2019-04-15 13:33
Dziękujemy za opinię panie właścicielu.
- 5 0
-
2019-04-14 10:38
(1)
Jak mi wiadomo, to tapasy są z Hiszpanii, więc dlaczego piszecie Polskie?
- 5 5
-
2019-04-15 13:01
O ile mi wiadomo, przymiotniki piszemy z małej. Dlaczego nie piszesz po polsku?
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.