• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: ramen, pizza, kawa i inne

Łukasz Stafiej
2 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

Podpowiadamy, gdzie i co zjeść w Trójmieście. W kolejnym odcinku cyklu Nowe Lokale dominuje kuchnia azjatycka.



Menya Musashi



  • Menya Musashi to międzynarodowa sieciówka z zupą ramen.
  • Menya Musashi
  • Menya Musashi
  • Menya Musashi
  • Menya Musashi
  • Menya Musashi
Moda na ramen, czyli japoński bulion z dodatkami, trwa w Trójmieście w najlepsze. A dzięki restauracji Menya Musashi danie to z niszowego ma szansę stać się wręcz popularne. Znajdujący się w Forum Gdańsk (przy wejściu od strony Kunsztu Wodnego) zobacz na mapie Gdańska lokal jest bowiem pierwszym oddziałem międzynarodowej, ogromnej sieci, która planuje tutaj ekspansję (w przygotowaniu są kolejne dwa gdańskie lokale).

W karcie znajdziemy trzy wywary (klasyczny, czarny i ostry), które można łączyć z wybranymi dodatkami (m.in. kurczakiem, wieprzowiną, kaczką czy krewetkami). To dość uproszczone kompozycje, bez skomplikowanych japońskich nazw i niszowych składników - dobre dla początkujących w temacie tego dania. Ceny od 23 zł (w dni powszednie w godz. 15-18 obowiązuje zniżka 20 proc.). Oprócz tego zjemy tutaj kilka azjatyckich przystawek, smażone pierożki gyoza (od 19 zł) oraz tsukemen (od 25 zł), czyli makaron z dodatkami podawany z intensywnym sosem do maczania. Ciekawostką jest krótkie menu niestandardowe sushi (od 27 zł), np. serowa rolka z cheddarem i krewetką czy z kurczakiem panko, mango i galaretką z węgorzem. Lokal jest spory, nowocześnie urządzony. Czynny od poniedziałku do soboty w godz. 10-22, a w niedziele w godz. 10-21.

Nowe lokale w Trójmieście



Umi Ramen



  • Umi Ramen wyróżnia się sporymi porcjami.
  • Umi Ramen
  • Umi Ramen
  • Umi Ramen
  • Umi Ramen
  • Umi Ramen
Kto szuka bardziej kameralnego i autorskiego podejścia do ramenu, powinien wybrać się do gdyńskiego Umi Ramen przy ul. Starowiejskiej 36-38 zobacz na mapie Gdyni. Serwowane tam kompozycje to efekt współpracy zafascynowanych tą potrawą oraz kuchnią japońską kilku współwłaścicieli, którzy mieli okazję wcześniej otwierać inne modne lokale w Trójmieście. Modny stał się szybko również Umi - już teraz w weekend trudno tam o wolny stolik.

W karcie jest kilka propozycji japońskiego bulionu (w tym cztery wersje bezmięsne), a wyróżniać ma je na tle innych ramenowni przede wszystkich ilość składników - tutaj dodawane są naprawdę obficie. Wybór jest spory, ale ułatwiają go wyczerpujące opisy przy każdej z pozycji. Na początek warto spróbować klasycznego shoyu z boczkiem i szarpaną wieprzowiną, z kolei ciekawostką na pewno będzie mazemen o lekko tuńczykowym posmaku bulionu z dodatkiem pikantnego mielonego mięsa. Wszystkie rameny zjemy za 29 zł.

Warto spróbować również m.in. katsudonu, czyli japońskiego, chrupiącego schabowego na ryżu z piklowaną kapustą (22 zł), kimchi, zielonej fasolki w karmelu lub innych przystawek (ceny 5-20 zł). Karta będzie się zmieniać - właściciele pasjonują się poszukiwaniem nowych smaków i planują sezonowe kompozycje. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 12-21.


Pizza Napoli



  • Pizza Napoli specjalizuje się w pizzy wypiekanej neapolitańską metodą.
  • Pizza Napoli
  • Pizza Napoli
  • Pizza Napoli
  • Pizza Napoli
Nazwa mówi wszystko - lokal przy ul. gen. Emila Augusta Fieldorfa 2 zobacz na mapie Gdańska na Oruni (boczna od Małomiejskiej, niedaleko ronda z Platynową) specjalizuje się w pizzy w stylu neapolitańskim, czyli cienkim i chrupiącym placku z pulchnymi rantami, pieczonym półtorej minuty w piecu opalanym drewnem. Jak podkreśla właściciel, pizzaiolo stosuje się do zasad Stowarzyszenia Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy z Neapolu (choć certyfikatu Napoli nie posiada).

W karcie znajdziemy kilkanaście pozycji, dość klasycznych i bezpiecznych, bez ekstrawaganckich dodatków. Warto spróbować campanii - prostego placka z bazylią i mozzarellą di bufala. Ceny od 12 zł. Serwowane jest też panuozzo (od 12 zł) w kilku wersjach, czyli kanapka na wypiekanym na miejscu pieczywie. Zjemy również kilka sałatek i deser. Wina i rzemieślnicze piwa będą w ofercie niebawem. W planach jest także uruchomienie niewielkiego sklepiku z włoskimi produktami (m.in. tymi samymi, z których przygotowywana jest pizza). Czynne od wtorku do soboty w godz. 12-22, w niedziele w godz. 12-21, a w poniedziałki w godz. 13-22.


W Starym Kadrze



  • W Starym Kadrze przeniosło się do większego lokalu przy Lawendowej.
  • W Starym Kadrze
  • W Starym Kadrze
  • W Starym Kadrze
  • W Starym Kadrze
  • W Starym Kadrze
  • W Starym Kadrze
Nowe wcielenie znanej i lubianej kawiarni filmowej w gdańskim Śródmieściu. Po ośmiu latach W Starym Kadrze przeniosło się z Grobli na ul. Lawendową 2/3 zobacz na mapie Gdańska i ta zmiana powinna się bywalcom spodobać z kilku powodów.

Po pierwsze, w lokalu ruszyła kuchnia. Na razie zjemy tylko śniadania (m.in. bajgle, jajecznica, granole, placki bananowe i inne roślinne i mięsne pozycje od 10 zł), ale niewykluczone, że za jakiś czas pojawią się dania lunchowe. Po drugie, sala kinowa stała się niezależnym (i odrobinę większym) pomieszczeniem. Repertuar (zmieniany co dwa tygodnie) to nadal stare lub niszowe filmy grane dwa razy dziennie (godz. 17 i godz. 20), na które wstęp jest wolny. Po trzecie, wystrój nabrał świeżości - nadal jest retro, ale aranżacja wnętrza jest lżejsza; można też usiąść przy stoliku w witrynie okiennej. Po czwarte, w lokalu zaczęła działać mikroksięgarnia, w planach są spotkania literackie. Niemal bez zmian został repertuar kawowy czy herbaciany (ciekawostką jest Kac Vegas, czyli latte na podwójnym espresso z węglem aktywnym). Znajdziemy też spory wybór ciast - także 100 proc. roślinnych. Czynne codziennie w godz. 8-22.


SheroKa



  • SheroKa serwuje kuchnię azjatycką według autentycznych przepisów.
  • SheroKa
  • SheroKa
  • SheroKa
  • SheroKa
Nowa restauracja w miejscu zamkniętej w ubiegłym roku Metamorfozy przy ul. Szerokiej 22/23 zobacz na mapie Gdańska. SheroKa to jednak zupełnie inny koncept restauracyjny, w którym spróbujemy dań z różnych regionów Azji, bazujących na dobrej jakości składnikach i autentycznych przepisach przywiezionych przez azjatyckich kucharzy.

Warto spróbować m.in. bułeczek na parze baozi z wieprzowiną, zupy ostro-kwaśnej czy polędwiczki wieprzowej po syczuańsku. Ceny przystawek zaczynają się od 12 zł, zup od 10 zł, a dań głównych od 23 zł. Na miejscu niebawem będzie można napić się również azjatyckich alkoholi, m.in. chińskiego wina, japońskiej whisky czy chińskiej wódki z sorgo - moutai. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 13-22.

Miejsca

Opinie (166) 8 zablokowanych

  • Mało jest lokali z pizzą z pieca opalanego drewnem. (15)

    • 26 20

    • (8)

      Polecam ci La Bocca w Gdańsku - tam mają piec opalany drewnem. No a poza tym rewelacyjna pizza jest też w gdańskim Rosmarino, naprawdę warto spróbować.

      • 4 1

      • Ale La Bocca - ta na Zaspie - często pizzę przypala (małe czarne rakotwórcze punkciki) (2)

        Najlepiej jeść pizzę z pieca elektrycznego.

        • 3 5

        • Potwierdzam, La Bocca jest kapitalna

          Ciasto też jest dobre, cieniutkie i chrupiące na brzegach. A piec elektryczny nie umywa się do pieca opalanego drewnem. To jak porównywać domowe ciasto drożdżowe do paczkowanego z biedry

          • 0 0

        • Musisz te punkciki lubić, skoro często tam zamawiasz.

          • 7 1

      • Mi przypadła do gustu Oliwa do Ognia miły Panie. Gdańsk, ul. Straganiarska bodajże. (4)

        • 7 2

        • Tak a dokładnie Garncarska (3)

          Pizza dobra.
          Ale najlepsza jest w Allorze na Grobli. Prawdziwa włoska.

          • 1 5

          • napoli (1)

            W Napoli jest Neapolitanska nie wloska :) w Gda nie ma takiej pizzeri

            • 2 1

            • Idz do prosto w Sopocie. Smak jak w Neapolu

              • 2 1

          • Błagam cię - Allora jest słaba...

            Najlepsza w Oliwa do Ognia lub Mąka i chleb we Wrzeszczu

            • 4 2

    • Kreska Mąki!

      najlepsza

      • 1 0

    • te opalanie drewnem nic nie da jak ciasto do kitu (4)

      opalanie drewnem nie jet najwazniejsze. we wloszech jest duzo pizzerii bez takich piecow a pizza jet o wiele lepsza. skladniki decyduja jak ktos daje polska mozarelle i polska maka to moze sie wysilac a ita nic nie wyjdzie

      • 7 1

      • lol (2)

        Byles w Napoli? :) to czemu gadasz ze pl produkty maja?;P

        • 1 2

        • (1)

          to zapytaj czy maja prawdziwa Mozarele di Bufala bo tylko z taka mozarela moga krzyczec ze pizza jest neapolitanska

          • 3 1

          • Lol

            Spojz na karte akurat maja w menu mozzarelle buffale:)

            • 2 0

      • Z pieca opalanego drewnem ciasto ma delikatniejszą strukturę i czuć aromat, klimat drewna.

        Ciasto nie przeszkadza smakiem składnikom. Polecam kwiat rozmarynu do oliwy proszę pana. Smacznego

        • 1 1

  • Umi (3)

    Umi ramen to nie jest autorskie podejście - to jest najbardziej autentyczny ramen, jaki udało mi się znaleźć w Trójmieście - wszędzie indziej podawane są hipsterskie zupy a la ramen. W Umi i wielkość porcji, i smak, i sposób podania, są bardzo zbliżone do tego, jak to wygląda w Japonii.

    • 3 6

    • Mój chłopak jest Japończykiem i po samym zobaczeniu zdjęć z Umi powiedział, że jego noga tam nigdy nie postanie.

      • 0 0

    • Umi jest bardzo smaczne, syte i ogólnie rewelka, ale nie smakuje jak w Japonii więc jak najbardziej autorskie podejście.

      • 1 0

    • To slabo szukałeś

      Haha. Nieudolna próba ratowania niepochlebnych opinii prawda?! Żałosne

      • 0 0

  • SheroKa porcje ma średniej wielkości, ceny raczej wysokie.

    Jedzenie smaczne, ale nieprędko tam wrócę.

    • 0 0

  • Napoli (5)

    W Gdansku nie ma takiej pizzy opalanej drewnem. Trzeba bd sprobowac :)

    • 6 10

    • Pizza di Busso czyli pizzeria w autobusie ma piec opalany drewnem

      • 0 0

    • Bocca oraz Lipo - obie na Zaspie

      • 0 0

    • (2)

      jest pizza opalana drewnem w parku przy Hallera we Wrzeszczu niedaleko opery

      • 6 0

      • napoli

        ale nie ma Neapolitanskiej pizzy

        • 0 3

      • Zgadza się

        • 1 2

  • Pizza Napoli - ok, ale rozczarowanie (8)

    Szczególnie uwielbiam pizzę w stylu neapolitańskim, trochę tego jadłem, naogladalem się i naczytałem.
    Jak powinna wyglądać taka pizza polecam się wybrać do np. Francesco, Napoli Mia, czy Viva las pizza w Gdyni. Ta pizza z Orunii nawet obok nie stała. Ciasto było zbyt wyschnięte, za mało elastyczne, sos zbyt rzadki i mało wyczuwalny. Sporo pracy przed nimi, szkoda bo miałem nadzieję na jakas konkurencję w Gdańsku dla tych pizzerii s Gdyni, które wymieniłem.

    • 3 2

    • Napewno (2)

      Napewno Pan jadl pizze na Oruni a nie w gda gl? Bo tam tez jest jakies napoli ale no nie polecam.

      • 2 2

      • Na pewno, wiem gdzie jest Orunia (1)

        • 1 2

        • Janusz

          Nie ma co sie dziwic Panu. Nie kazdy ma wiedze na ten temat. Dla wiekszosci polakow pizza powinna miec duzo skladnikow i najlepiej 50cm zeby sie zapchac. Polecam telepizze albo biedronke. A sie zaloze ze to jakas konkurecja zazdrosna hah

          • 1 1

    • Malo wiesz (4)

      Malo wiesz :) mi bardzo smakuje. Moim skromnym zdaniem najlepsza w 3miescie.
      Ps. Napoli Mia juz nie ma od jskiego czasu :)

      • 1 3

      • Jest na świętojańskiej (1)

        • 0 2

        • Napoli mia juz nie ma :)

          Upadli

          • 0 0

      • Chyba tam pracujesz

        Naucz się ciąć pizzę, tip: neapolitane tnie się na 4 albo w ogóle

        • 1 0

      • Naj!

        Potwierdzam Mega pizza!!

        • 1 3

  • (32)

    Ceny nie dla Polaków

    • 82 63

    • Miałam napisać ostro

      ale poniżej jest stop hejt więc się powstrzymam...

      • 0 0

    • (19)

      Czytałeś w ogóle?

      • 13 5

      • (18)

        Tak
        I podtrzymuje...
        Za niby japoński rosół 30zl?

        • 24 23

        • Dokładnie. Kupić kostkę rosołowa i makaron (5)

          I najeść się jak król za 2 PLN

          • 9 2

          • Na jak ty jesz kostki rosołowe to rzeczywiście (4)

            • 2 0

            • Można rozpuścić kostkę w wodzie na makaron (3)

              I mieć Ramen po kaszubsku.

              • 8 1

              • (2)

                Dodać śledzia solonego i mlecz z dorsza , bulwy w łupinach i czosnek. Pycha.

                • 3 1

              • Trochę popłynąleś. Przecież to będzie z 8 ziko. (1)

                I kogo na to stać?

                • 2 0

              • Ale ile przyjemności.

                • 0 0

        • A widziałeś kiedyś ramen? (11)

          Chociażby na zdjęciach?

          Bo nazywanie tego rosołem to trochę nieporozumienie. Tzn. na pierwszy rzut oka przypomina, ale w gruncie rzeczy to skrzyżowanie rosołu z drugim daniem. Można się tym spokojnie najeść.

          Co więcej, no 30 zł to nie jest jakaś wysoka cena. Dla mnie wysoką ceną za posiłek byłoby 100 zł, nawet raz na rok.. 30 zł - to nie jest specjalnie duży wydatek dla przeciętnego Polaka. O ile oczywiście chodzi nam o jedzenie okazjonalne dla cieszenia się tym jedzeniem, a nie jako jedzenie by codziennie zjeść po pracy i się najeść. W tym drugim przypadku istotnie nie byłaby to cena dla Polaków.

          • 49 13

          • Dla człowieka, który nigdy nie wyszedł w jedzeniu poza pomidorową i schabowe, (5)

            to ramen jest rosołem.

            • 32 6

            • Ramen vs gulaszowa (1)

              Znam knajpy z kociołkiem po 10 zeta. Ramen za30? Nieźle was doją. Węgrzy mają słabe danie?

              • 14 12

              • Gdzie masz dobrą gulaszowa w Trójmieście

                Napisz nazwę i miasto

                • 0 0

            • Wara od schabowych!

              • 6 3

            • (1)

              Tu nigdy nie wyszedles z pokoju u matki...

              • 12 3

              • Fakt, wychodzę jedynie wtedy, gdy wracasz ze szkoły.

                Pozdrów ją.

                • 9 8

          • (3)

            Wedle wieści u źródła czyli z Japonii Japończycy traktują ramen jak my gorący kubek .Tylko oni wyjadają z ramenu tylko "gęste" traktując rosół jako tzw przyprawę. Nasi amatorzy tej potrawy płacąc 30 pln wypiją nawet wodę do mycia rąk . Mnie to smakuje ale bez szału potrafię zrobić swoją wersję ,równie smaczną ale tańszą . Za tą kasę +10-15 można naprawdę spory obiad zjeść a przeliczając na zupki chińskie to pół miesiąca na przeżycie.

            • 7 8

            • (1)

              kompletne bzdury piszesz :D

              • 0 0

              • Wiadomość z pierwszej ręki z Japonii. Siostrzenica mieszka w Tokio i ma męża Japończyka, więc trudno o bardziej realną relację . Nie będę się zapierał że ramen jadam w całości natomiast napisałem jak Japończycy to jedzą i to z pierwszej ręki wiedza. Jak tam nie byłeś ,nie widziałeś to nie zarzucaj kłamstw.

                • 0 0

            • Jedz zupki chińskie, jeden z drugim, to przeżyjesz. 10 lat. I szlus. Tylko lecz się za własne, a nie z NFZ.

              • 0 0

          • Co by to nie było,

            to 150 złotych za litr zupy, to zdzierstwo.

            • 21 14

    • W knajpach powinny być ceny jak barach mlecznych.... (7)

      bo to są ceny dostosowane do naszych zarobków. Byłem w ten weekend w Pizie . W ulicznych barach ceny drinków niższe jak w gdyńskich mordowniach . Nie mówię już o jedzeniu bo się po prostu załamałem . Miejsce odwiedzane przez miliony turystów rocznie a ceny na poziomie naszych knajpek a średnie zarobki mieszkańców prawie 2x większe jak w PL.

      • 21 18

      • O podaży, popycie i rynku kształtującym ceny pewnie nie słyszałeś nigdy? (2)

        A może słyszałeś, ale nic z tego nie zrozumiałeś, biedaku?

        • 9 23

        • O popycie słyszałem

          Graficzna definicja terminu "popyt" to np. odwiedzić każdą pustą trojmiejską restaurację.

          • 4 0

        • to często są pralnie pieniędzy!

          • 12 3

      • (2)

        jak sobota to tylko do lidla do lidla bo promocje tam rampapap....

        • 19 0

        • Przez irytujące nawoływania "kup więcej, kup więcej", Lidla zaczęłam omijać szerokim łukiem.

          • 8 5

        • i fakturke poprosze

          po co tyle tego ?
          knajpe mam ,a biedronce juz drozej jak w lidlu ...
          ps. cukier 1,20 /kg

          • 5 0

      • "Większe jak.. " " niższe jak.." po jakiemu to?

        • 3 0

    • (1)

      Dla Polakow,ale nie wszystkich. Danie x2 plus zimne napoje i np po kawie to stowka. To juz nie jest malo.

      • 11 2

      • Z tą kawą to się już nie zmieścisz.

        • 11 0

    • Za mało jest weganskich knajp

      • 15 18

  • Gdzie zjem wegański ranem bez glutenu gotowany w piecu opalanym węglem ? (1)

    • 6 0

    • Ramen

      No własnie, gdzie takie cos podaja?

      • 0 0

  • Powodzenia życzę z ramenem (4)

    Ceny od 23 lub 29 złotych gdy w Tokio (najdroższym mieście świata, szczególnie jeśli chodzi o czynsze) ceny od 300 yen za podstawowy do ok 700-800 yen za mega wypasione rameny. Czyli od 10 do ok 25 pln

    • 22 3

    • W Melbourne pasztet podlaski

      kosztuje 8PLN, a nie 1,5. I co z tego wynika?

      • 4 0

    • (1)

      Nawet bez żadnych dodatków podałeś ceny tych najtańszych. Normalny może kosztować 2-3k yen, do tego możesz sobie dobrać płatne składniki jak jajko czy mięsko. No i pamiętaj, że w Polsce niektóre składniki na ramen są bardzo drogie. Mówię tu o nori czy owocach morza. Cena adekwatna do czasu przygotowania i składników.

      • 6 3

      • Nori drogie?

        Haha pani Asiu. Pani Menadżer. Niech pani się nie ośmiesza

        • 2 0

    • Natomiast kup w Tokio pasztetową lub zwykły chleb w tej cenie.

      • 11 1

  • Pizza pyszna (5)

    Pizza Napoli polecam! Jadlem. Pyszna pizza ceny rowniez niskie

    • 35 12

    • Przechodze codziennie (1)

      Widzialem moze kilka osob, zdecydowanie opinie musial napisac ktos z pracownikow.

      • 1 3

      • Slabo patrzysz

        Moze slabo patrzysz?:) w sob musialem czekac 40 min na stolik bo nie bylo miejsca :/

        • 3 2

    • właściciel?! (1)

      • 3 0

      • nie, pracownik

        • 3 0

    • Prawdziwy Polak
      I ocet słodki jak nic nie kosztuje. Jak chcesz mieć dobre składniki to niestety musisz zapłacić

      • 2 7

  • O w mordeczke zupa za 29 ziko

    Co to ma być warszafka
    Ceny kosmosu myślą że zarobią bo to nowość
    Nie dajcie się

    • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane