• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: ramen, pizza, kawa i inne

Łukasz Stafiej
2 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

Podpowiadamy, gdzie i co zjeść w Trójmieście. W kolejnym odcinku cyklu Nowe Lokale dominuje kuchnia azjatycka.



Menya Musashi



  • Menya Musashi to międzynarodowa sieciówka z zupą ramen.
  • Menya Musashi
  • Menya Musashi
  • Menya Musashi
  • Menya Musashi
  • Menya Musashi
Moda na ramen, czyli japoński bulion z dodatkami, trwa w Trójmieście w najlepsze. A dzięki restauracji Menya Musashi danie to z niszowego ma szansę stać się wręcz popularne. Znajdujący się w Forum Gdańsk (przy wejściu od strony Kunsztu Wodnego) zobacz na mapie Gdańska lokal jest bowiem pierwszym oddziałem międzynarodowej, ogromnej sieci, która planuje tutaj ekspansję (w przygotowaniu są kolejne dwa gdańskie lokale).

W karcie znajdziemy trzy wywary (klasyczny, czarny i ostry), które można łączyć z wybranymi dodatkami (m.in. kurczakiem, wieprzowiną, kaczką czy krewetkami). To dość uproszczone kompozycje, bez skomplikowanych japońskich nazw i niszowych składników - dobre dla początkujących w temacie tego dania. Ceny od 23 zł (w dni powszednie w godz. 15-18 obowiązuje zniżka 20 proc.). Oprócz tego zjemy tutaj kilka azjatyckich przystawek, smażone pierożki gyoza (od 19 zł) oraz tsukemen (od 25 zł), czyli makaron z dodatkami podawany z intensywnym sosem do maczania. Ciekawostką jest krótkie menu niestandardowe sushi (od 27 zł), np. serowa rolka z cheddarem i krewetką czy z kurczakiem panko, mango i galaretką z węgorzem. Lokal jest spory, nowocześnie urządzony. Czynny od poniedziałku do soboty w godz. 10-22, a w niedziele w godz. 10-21.

Nowe lokale w Trójmieście



Umi Ramen



  • Umi Ramen wyróżnia się sporymi porcjami.
  • Umi Ramen
  • Umi Ramen
  • Umi Ramen
  • Umi Ramen
  • Umi Ramen
Kto szuka bardziej kameralnego i autorskiego podejścia do ramenu, powinien wybrać się do gdyńskiego Umi Ramen przy ul. Starowiejskiej 36-38 zobacz na mapie Gdyni. Serwowane tam kompozycje to efekt współpracy zafascynowanych tą potrawą oraz kuchnią japońską kilku współwłaścicieli, którzy mieli okazję wcześniej otwierać inne modne lokale w Trójmieście. Modny stał się szybko również Umi - już teraz w weekend trudno tam o wolny stolik.

W karcie jest kilka propozycji japońskiego bulionu (w tym cztery wersje bezmięsne), a wyróżniać ma je na tle innych ramenowni przede wszystkich ilość składników - tutaj dodawane są naprawdę obficie. Wybór jest spory, ale ułatwiają go wyczerpujące opisy przy każdej z pozycji. Na początek warto spróbować klasycznego shoyu z boczkiem i szarpaną wieprzowiną, z kolei ciekawostką na pewno będzie mazemen o lekko tuńczykowym posmaku bulionu z dodatkiem pikantnego mielonego mięsa. Wszystkie rameny zjemy za 29 zł.

Warto spróbować również m.in. katsudonu, czyli japońskiego, chrupiącego schabowego na ryżu z piklowaną kapustą (22 zł), kimchi, zielonej fasolki w karmelu lub innych przystawek (ceny 5-20 zł). Karta będzie się zmieniać - właściciele pasjonują się poszukiwaniem nowych smaków i planują sezonowe kompozycje. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 12-21.


Pizza Napoli



  • Pizza Napoli specjalizuje się w pizzy wypiekanej neapolitańską metodą.
  • Pizza Napoli
  • Pizza Napoli
  • Pizza Napoli
  • Pizza Napoli
Nazwa mówi wszystko - lokal przy ul. gen. Emila Augusta Fieldorfa 2 zobacz na mapie Gdańska na Oruni (boczna od Małomiejskiej, niedaleko ronda z Platynową) specjalizuje się w pizzy w stylu neapolitańskim, czyli cienkim i chrupiącym placku z pulchnymi rantami, pieczonym półtorej minuty w piecu opalanym drewnem. Jak podkreśla właściciel, pizzaiolo stosuje się do zasad Stowarzyszenia Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy z Neapolu (choć certyfikatu Napoli nie posiada).

W karcie znajdziemy kilkanaście pozycji, dość klasycznych i bezpiecznych, bez ekstrawaganckich dodatków. Warto spróbować campanii - prostego placka z bazylią i mozzarellą di bufala. Ceny od 12 zł. Serwowane jest też panuozzo (od 12 zł) w kilku wersjach, czyli kanapka na wypiekanym na miejscu pieczywie. Zjemy również kilka sałatek i deser. Wina i rzemieślnicze piwa będą w ofercie niebawem. W planach jest także uruchomienie niewielkiego sklepiku z włoskimi produktami (m.in. tymi samymi, z których przygotowywana jest pizza). Czynne od wtorku do soboty w godz. 12-22, w niedziele w godz. 12-21, a w poniedziałki w godz. 13-22.


W Starym Kadrze



  • W Starym Kadrze przeniosło się do większego lokalu przy Lawendowej.
  • W Starym Kadrze
  • W Starym Kadrze
  • W Starym Kadrze
  • W Starym Kadrze
  • W Starym Kadrze
  • W Starym Kadrze
Nowe wcielenie znanej i lubianej kawiarni filmowej w gdańskim Śródmieściu. Po ośmiu latach W Starym Kadrze przeniosło się z Grobli na ul. Lawendową 2/3 zobacz na mapie Gdańska i ta zmiana powinna się bywalcom spodobać z kilku powodów.

Po pierwsze, w lokalu ruszyła kuchnia. Na razie zjemy tylko śniadania (m.in. bajgle, jajecznica, granole, placki bananowe i inne roślinne i mięsne pozycje od 10 zł), ale niewykluczone, że za jakiś czas pojawią się dania lunchowe. Po drugie, sala kinowa stała się niezależnym (i odrobinę większym) pomieszczeniem. Repertuar (zmieniany co dwa tygodnie) to nadal stare lub niszowe filmy grane dwa razy dziennie (godz. 17 i godz. 20), na które wstęp jest wolny. Po trzecie, wystrój nabrał świeżości - nadal jest retro, ale aranżacja wnętrza jest lżejsza; można też usiąść przy stoliku w witrynie okiennej. Po czwarte, w lokalu zaczęła działać mikroksięgarnia, w planach są spotkania literackie. Niemal bez zmian został repertuar kawowy czy herbaciany (ciekawostką jest Kac Vegas, czyli latte na podwójnym espresso z węglem aktywnym). Znajdziemy też spory wybór ciast - także 100 proc. roślinnych. Czynne codziennie w godz. 8-22.


SheroKa



  • SheroKa serwuje kuchnię azjatycką według autentycznych przepisów.
  • SheroKa
  • SheroKa
  • SheroKa
  • SheroKa
Nowa restauracja w miejscu zamkniętej w ubiegłym roku Metamorfozy przy ul. Szerokiej 22/23 zobacz na mapie Gdańska. SheroKa to jednak zupełnie inny koncept restauracyjny, w którym spróbujemy dań z różnych regionów Azji, bazujących na dobrej jakości składnikach i autentycznych przepisach przywiezionych przez azjatyckich kucharzy.

Warto spróbować m.in. bułeczek na parze baozi z wieprzowiną, zupy ostro-kwaśnej czy polędwiczki wieprzowej po syczuańsku. Ceny przystawek zaczynają się od 12 zł, zup od 10 zł, a dań głównych od 23 zł. Na miejscu niebawem będzie można napić się również azjatyckich alkoholi, m.in. chińskiego wina, japońskiej whisky czy chińskiej wódki z sorgo - moutai. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 13-22.

Miejsca

Opinie (166) 8 zablokowanych

  • Przyszłość to knajpy wegańskie, przybywa ludzi (4)

    na tej diecie. W moim otoczeniu jest ich coraz więcej. Moda przyszła Anglii gdzie kilka milionów jest wege.

    • 19 37

    • (2)

      Przyszłość to freeganizm

      • 6 4

      • moim zdaniem przyszlosc to onanizm (1)

        • 25 3

        • Bo onanizm wzmacnia organizm!

          • 18 2

    • przyszłość to dieta carnivore. od weganizmu ludzie zaczynają uciekać xD

      • 1 3

  • (2)

    Hmm ten ramen trzeba będzie spróbować, jeszcze nie jadłem. Najbliżej chyba do tego lokalu w Gdyni.

    • 12 3

    • chyba z wejherowa (1)

      z miasta to blizej do forum jednak.

      • 1 7

      • z Brodwina chyba jednak bliżej do Gdyni. Do Gdańska bliżej ale z Pruszcza albo Trąbek.

        • 3 0

  • Napoli (5)

    W Gdansku nie ma takiej pizzy opalanej drewnem. Trzeba bd sprobowac :)

    • 6 10

    • (2)

      jest pizza opalana drewnem w parku przy Hallera we Wrzeszczu niedaleko opery

      • 6 0

      • Zgadza się

        • 1 2

      • napoli

        ale nie ma Neapolitanskiej pizzy

        • 0 3

    • Bocca oraz Lipo - obie na Zaspie

      • 0 0

    • Pizza di Busso czyli pizzeria w autobusie ma piec opalany drewnem

      • 0 0

  • Pizza Napoli może być chociaż... (4)

    Moje ranty były spalone ... i to tak hardo, ze nie dało się ich jeść, a ranty z oliwką są mega. Niemniej dam im szansę w najbliższym czasie. Tym bardziej ze na południu Gdańska to jedyna pizzownia z piecem do pizzy.

    • 15 3

    • Oj. Nie jedyna.

      • 2 1

    • Pod kasztanem

      Restauracja pod kasztanem Świętokrzyska
      Ruszyła tam pizza. Włoskie składniki. Całkiem niezła

      • 0 3

    • Mila odskocznia (1)

      Ale mi osobiscie blizej do zaufajnych obok. Jedzenie, klimat, posiedziec mozna. Na pizze to prostu raz na jakis czas.

      • 4 3

      • Pizza

        Byłem w zaufajnych. Nie dziekuje. Juz raczej nie wróce. Ten ich fladbed to pomylka jakas.Zupki drogie nie warte ceny

        • 2 4

  • (1)

    Widzę, że teraz jest szał na Rameny i takie tam.. nie dziwię się. Jakiś czas temu trafiłam na zaspę do meso ramen i mimo, że lokal malutki to jedzenie jest naprawdę dobre. Chętnie spróbuję teraz alternatywy w Umi Ramen w Forum.

    • 10 5

    • Umi Ramen jest w Gdyni. W forum to jakoś sieciowa biedronka ramenowa

      • 0 1

  • Jesli chodzi o pizza to najlepsza w Pizza Hut w Galerii Bałtyckiej. (2)

    Super sosy.

    • 11 34

    • Jak to Lady Gaga śpiewała do Bradley’a Coopera...
      Tell me something, boy...

      • 2 0

    • O, to nawet sympatyczny trolling

      • 7 1

  • 2 KG pizza w biedronce to 4.99 PLN. (3)

    To czemu w lokalach po 20 pln albo i wiecej ?

    • 14 30

    • Bo w biedronce jest jeszcze kilka innych produktów po za tą "pizzą"?

      • 8 0

    • biedronka ma swoje lokale i nie musi placic jakis horendalnych stawek za mkw najmu

      w biedronce maja wiekszy obrot, a pracuje tez tylko 3 osoby.

      • 8 0

    • Bo pizza z biedronki ma tyle wspólnego z pizzą co świnka morska z morzem...

      No ale kto co lubi...

      • 17 2

  • (1)

    Ja lubię polskie jedzenie , japońska zupa Ble...

    • 9 21

    • Polecam spróbować zamiast komentować.

      • 5 0

  • Lokal jest spory - taaak ale porcje juz nie

    • 11 1

  • (1)

    Uwielbiam czekoladę w Starym Kadrze!!!

    • 7 1

    • Ja nie

      • 3 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane