Wiadomości

stat

Nowe lokale: restauracje autorskie, zupy i dorsz

Zobacz kolejny tekst z cyklu "Nowe lokale", w którym polecamy nowe restauracje i bary, które otwarto w Trójmieście.



Zakorkowani



Restauracja z rozbudowaną ofertą win na nowym osiedlu przy ul. Chmielnej 72 zobacz na mapie Gdańska. To lokal tworzony przez brata i siostrę z kilkunastoletnim, międzynarodowym doświadczeniem gastronomicznym, którzy po powrocie do rodzinnego Gdańska postanowili połączyć siły. Ona, certyfikowana sommelierka, zajmuje się układaniem kart win (nie brakuje w niej trunków z polskich winnic, które są tutaj mocno promowane), on - prowadzeniem kuchni. Zjemy tutaj dopracowane dania kuchni międzynarodowej, które zostały skomponowane z uwzględnieniem sezonowych produktów oraz lokalnych dostawców. Na przystawkę (15-28 zł) zjemy m.in. risotto rakowe ze szparagami czy sałatkę z rukolą i grillowaną wołowiną.

Dania główne (28-82 zł) to m.in. długo dojrzewający rostbef z sosem bernaise i warzywami, filet z dorsza z warzywami i chorizo czy pieczony bakłażan z kuskusem z morelami i piklowanym ogórkiem. Codziennie można trafić także na specjalne dania dnia, np. zupę rakową. Jako deser warto zamówić creme brulee (20 zł), które można tutaj dostać m.in. w wersji kawowej. Do godz. 12 zamówimy śniadania (16-26 zł), m.in. jajecznicę, szakszukę czy croissanty z dodatkami. W karcie znajdziemy również dział przystawki do wina (11-49 zł), w którym znajduje się m.in. deska regionalnych serów czy chorizo w czerwonym winie. Kieliszek wina zamówimy od 15 zł, butelkę - od 70 zł (karta win zmieniać się będzie sezonowo, podobnie jak menu). Właściciele planują kolacje komentowane oraz degustacje win (m.in. polskich). Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 9-22, w niedziele w godz. 10-22.


Retrivo



Retrivo zajęło przestronny lokal na parterze kamienicy przy ul. Rajskiej 12 zobacz na mapie Gdańska. W środku warto zwrócić uwagę na wystrój, o który zadbali artyści z gdańskiego ASP - to z pewnością jedną z odważniejszych aranżacji w mieście. Na ścianach (i oryginalnym meblu będącym barem) powstały ich abstrakcyjne malowidła, nad drzwiami wiszą rzeźby głów, a niebawem sztuki jeszcze przybędzie, bo właściciele planują porozwieszać obrazy zaprzyjaźnionych twórców. Oferta kulinarna Retrivo wciąż jest szlifowana. Kuchnię szefuje Piotr Radzewicz.

Obecnie w menu znajdziemy przede wszystkim sporo zup (od 8 zł), m.in. chowder, cebulową, serową czy chłodnik z awokado. Są też sałaty (od 15 zł) - m.in. z rostbefem czy z królikiem sous-vide oraz makarony i risotta (od 18 zł), m.in. risotto serowe z parmezanem, mascarpone i chutneyem wiśniowym albo domowe tagliatelle z robionym na miejscu pesto. Osobną część karty zajmują dania z grilla (od 25 zł), m.in. pierś z kurczaka marynowaną w limonce i chilli czy makrela z chutneyem kokosowym. Niebawem pojawią się też autorskie dania główne. Codziennie zjemy śniadanie (od 11 zł), m.in. jajecznicę, jaglankę na mleku kokosowym, awokado zapiekane z jajkiem czy śniadanie polskie z domowymi marynatami i wędlinami. Słowo "domowe" powinno być kluczem do całego menu Retrivo - szef kuchni zapewnia, że większość produktów (makaron, chutneye, sosy, chleb) przygotowuje na miejscu, a z półproduktów i mrożonek nie korzysta. Właściciele podkreślają, że kuchnia w ich restauracji ma być przede wszystkim zdrowa. Lokal czynny jest codziennie w godz. 8-22. Śniadanie serwowane są do godz. 12:30, a karta główna obowiązuje już od rana.


Słony Pop Up



Jesienią Wyspa Spichrzów zobacz na mapie Gdańska stanie się prawdopodobnie jedną z najbardziej atrakcyjnych przestrzeni kulinarnych w Gdańsku. To za sprawą hali restauracyjnej Słony Spichlerz, która zostanie uruchomiona w budowanym tuż przy Motławie kompleksie Deo Plaza. W środku znajdować ma się kilka tzw. konceptów gastronomicznych serwujących przeróżne jedzenie: od śródziemnomorskich tapasów, przez ambitny fast-food, po kuchnię polską. Zanim jednak to przedsięwzięcie ruszy, inwestorzy uruchomili tymczasowy, letni bar, którego rolą jest zapowiedź oferty docelowego miejsca.

W Słonym Pop Upie jest gwarno, na luzie i nowocześnie - usiądziemy na leżakach (jest też strefa ze stolikami barowymi), posłuchamy muzyki, wypijemy koktajl i zjemy proste, ale pomysłowe jedzenie uliczne. W karcie ułożonej przez Piotra Schroedera znajdziemy m.in. frytki ze szprotek z cytrusowym majonezem (16 zł); schabsy, czyli frytki ze schabu z majonezem sriracha i domowym ketchupem (19 zł); pieczone ziemniaki z szarpaną wieprzowiną i sosem BBQ (18 zł); sałatkę owocową z dressingiem z aperitifu Lillet (17 zł); mule w sosie piwnym z brioszką (32 zł) czy miniburgery wołowe z pistacjami, bekonowym majonezem i ogórkiem kiszonym (22 zł). W większej grupie warto zamówić jedną z kilku desek z przeróżnymi przystawkami i marynatami, także w wersji wege (od 22 zł). Czynne codziennie w godz. 11-1.


Kociołek Konesera



Malutkie bistro na rogu Świętojańskiej i Pułaskiego zobacz na mapie Gdyni w centrum Gdyni. Lokal prowadzi sympatyczne małżeństwo, które zdobywało doświadczenie w kuchniach przeróżnych restauracji i po latach pracy dla innych, postanowiło przejść na swoje. Lokal specjalizuje się w zupach i gulaszach, które codziennie gotowane są na świeżych produktach bez dodatku polepszaczy smaków.

Zjemy tutaj kilka różnych potraw z kociołka. W repertuarze dominują klasyki, takie jak jarzynowa, chłodnik, żur, bogracz, rosół, pomidorowa, rybna czy barszcz ukraiński, ale znajdziemy też zupy inspirowane smakami ze świata, m.in. meksykańską czy indyjską. Są też pozycje bezmięsne. Ciekawostką są tzw. "dania koneserskie", czyli potrawy dla wymagających, m.in. cynaderki w śmietanie z kurkami, duszone ogony wołowe z warzywami, ozory w sosie chrzanowym czy gulasze z podrobów. Do każdej zupy dostajemy wypiekane na miejscu pieczywo, grzanki czy różne ziarna do posypania. Ceny zaczynają się od 8 zł za porcję. Czynne codziennie w godz. 9-18.


Bacalao



Na pierwszy rzut oka to kolejny plażowy bar w Brzeźnie (wejście nr 52, obok mola zobacz na mapie Gdańska), ale to tylko pozory. Bacalao to sezonowa restauracja (będzie czynna w tym roku do końca września) z kuchnią morską z mocnymi akcentami śródziemnomorskimi. Głównym bohaterem menu jest tytułowy dorsz (bacalao to hiszpańska i portugalska nazwa tej ryby), które zjemy m.in. w zupie rybnej (14 zł), pieczonego ze szpinakiem i gorgonzolą na frytkach z batatów (40 zł), z sosem z Jima Beama z warzywami (35 zł), w postaci nuggetsów (16 zł) czy jako fish&chips (22 zł).

W kracie nie brakuje też innych dań, m.in. pizzy (od 20 zł), krewetek w cieście piwnym (32 zł) czy sałat (od 18 zł). Szukający tzw. "rybki nad morzem" powinni zwrócić uwagę na ofertę pieczonej lub smażonej ryby na wagę - do wyboru m.in. dorsz, dorsz czarny, gładzica, kargulena, halibut czy sandacz (ceny od 8 do 14 zł za 100 g). Lokal czynny jest od godz. 11. Kuchnia działa do godz. 22, potem Bacalao zamienia się w plażowy koktajl bar - karta drinków i alkoholi jest bardzo rozbudowana. W weekendy organizowane są imprezy z muzyką.


Fino



Restauracja znanego z gdyńskiej Sztuczki szefa kuchnia Jacka Koprowskiego. Fino to kameralny i minimalistycznie urządzony lokal w centrum Gdańska, ale odrobinę na uboczu, bo przy mało uczęszczanej Grząskiej 1 zobacz na mapie Gdańska. Nie jednak wystrój i lokalizacją mają przyciągać tutaj gości, ale kuchnia, a ta jest na najwyższym poziomie. Bywalców Sztuczki trzeba jednak uprzedzić: Koprowski w swojej restauracji odrobinę odszedł od tzw. fine-diningu na rzecz lżejszego w formie gotowania. Nadal jest to kuchnia kreatywna i autorska, ale mniej skomplikowana czy eksperymentalna.

Karta jest krótka i sezonowa i układana w dużej mierze z lokalnie kupowanych produktów. Na przystawkę (22-33 zł) zjemy m.in. tatara z majonezem ostrygowym i piklowanymi truskawkami; kaszubskie pomidory z kremem ze słonecznika i sorbetem z selera naciowego i malin czy wątróbkę z foie gras, chałką, wiśniami i pieczoną cebulą. Zupy są dwie: chłodnik z przegrzebkiem i jeżynami (21 zł) oraz rosół z pierożkiem z wołowiną i cytryną (18 zł). Wśród dań głównych (36-74 zł) znajdziemy wolno gotowany boczek z karmelizowanymi śliwkami; smażone boczniaki z sosem z pieczonych warzyw; filet z dorsza z potrawką z ziemniaków i cukinii; kaczą pierś z tataki z tuńczyka, sezamowym biszkoptem i mirabelkami czy polędwicę wołową z kurkami i warzywami. Pojawiać będą się również dania spoza karty, właściciele planują również kolacje komentowane z winem czy piwem rzemieślniczym. Czynne codziennie w godz. 13-22.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (124)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

23

października

Restaurant Week Trójmiasto,

27

października

Festiwal Smaków Food Truckó... Gdańsk, Galeria Metropolia

28

października

Smakuj Trójmiasto: Asian Ed... Gdańsk, Stary Maneż

Rozrywka

Wielka Giełda Płytowa we Wrzeszczu
Wielka Giełda Płytowa we Wrzeszczu
Instalacje artystyczne zapłonęły na Zaspie
Instalacje artystyczne zapłonęły na Zaspie

Kultura

Otwarcie Kunsztu Wodnego dopiero w przyszłym roku
Otwarcie Kunsztu Wodnego w przyszłym roku
Krew nie woda, majtki nie pokrzywa. O spektaklu "Chłopem i babą stworzył nas Bóg"
O "Chłopem i babą stworzył nas Bóg"

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: trochę jesiennego wyciszenia
Planuj tydzień: trochę jesiennego wyciszenia