• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: restauracje, bary i pijalnia

Łukasz Stafiej
30 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Odwiedziliśmy kolejnych kilka nowych lokali, które w ostatnich tygodniach otwarto w Gdańsku. Tym razem na naszej liście znalazły się dwie restauracje z kuchnią autorską, bistro ze zdrowym jedzeniem, bar z kanapkami z szarpaną wieprzowiną i pijalnia wódki.




Wyspa Północ



  • Wyspa Północ serwuje autorską kuchnię i rzemieślnicze koktajle.
  • Wyspa Północ
  • Wyspa Północ
  • Wyspa Północ
  • Wyspa Północ
  • Wyspa Północ
Wyspa Północ znajduje się w nowych obiektach na Wyspie Spichrzów i najłatwiej do niej trafić idąc bulwarem od ulicy Stągiewnej. To restauracja z autorską kuchnią połączona z barem serwującym rzemieślnicze koktajle. Za kuchnię odpowiada młody szef Kamil Borzyszkowski, który proponuje nowoczesne spojrzenie na polskie smaki z wykorzystaniem lokalnych produktów.

Na przystawkę (25-69 zł) zamówimy m.in. tatara z kawiorem ze ślimaka, łososia w żubrówce z blinami czy deski regionalnych wędlin i serów. Zupy (18-19 zł) to bulion z kaczki z grzybowymi pyzami i chrzanowa z krokietem. Jako danie główne zjemy (36-115 zł) m.in. kaczkę z sosem śliwkowym, sezonowany rostbef, risotto z grzybami, halibuta z kaszą orkiszową czy - wizytówkę szefa - comber z sarny z kasztanami i czarnym bzem. Karta będzie się zmieniać sezonowo, co jakiś czas można też spodziewać się wkładek.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Nie mniej ważne co kuchnia są w Wyspie Północ koktajle (od 25 zł) - przygotowywane z dbałością o naturalne składniki i inspirowane historią niegdyś istniejących tutaj spichlerzy. Wypijemy m.in. koktajl na miodówce z konfiturą z dyni i plastrem miodu, z rumem, pianą z białka i gruszką czy koktajl na jacku danielsie z domowym likierem czekoladowym. Oczywiście nie brakuje też szerokiego wyboru klasycznych alkoholi. Czynne codziennie w godz. 12-22.



Monastico



  • W Monastico zjemy wykwintną kuchnię Marcina Leszczyńskiego.
  • Monastico
  • Monastico
  • Monastico
  • Monastico
  • Monastico
  • Monastico
Restauracja przy Targu Siennym 5 (przed wejściem do galerii Forum Gdańsk) z kuchnią autorską szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego (znanego wcześniej z sopockiego Projektu 36). Zjemy tutaj wykwintne dania będącą wypadkową polskich i śródziemnomorskich składników oraz nowoczesnych technik.

Karta jest krótka i sezonowa. Wśród przystawek (27-44 zł) znajdziemy m.in. łososia z rokitnikiem, warzywami korzeniowymi i prażoną skórą czy tatara z domowymi marynatami i chrupkiem z czarnuszki. Dania głównie (41-90 zł) to m.in. polędwica wołowa z sosem z pieczonej cebuli, pierś z kaczki z podwędzanym naleśnikiem, troć z czerwoną fasolą, kolendrą i fenkułem czy dorsz z ziemniakami z ogniska i sosem z pieczonej papryki. Jako zupę (25-26 zł) zamówimy m.in. bulion z pstrąga wędzonego czy krem z topinamburu. Do tego spory wybór win z całego świata.

Na uwagę zasługuje również sam obiekt. Monastico mieści się w odrestaurowanym budynku klasztornym i żeby to podkreślić, inwestor osłonił część ceglanych ścian oraz nadał wnętrzu nowoczesne akcenty kojarzone z historyczną przeszłością. Oprócz restauracji budynek mieści również pizzerię i wine-bar w podziemiach oraz apartamenty hotelowe na wyższych piętrach. Restauracja Monastico czynna jest codziennie w godz. 12-22.


Rednek by Stah



  • Rednek by Stah przy Szerokiej to drugi lokal pod tym szyldem z kanapkami z szarpaną wieprzowiną.
  • Rednek by Stah
  • Rednek by Stah
  • Rednek by Stah
  • Rednek by Stah
Drugi lokal (przy ul. Szerokiej 8/10 w miejscu dawnego kebaba) sygnowany logiem z chłopakiem w kraciastej koszuli. Rednek by Stah to niby zwyczajny bar z kanapkami z szarpaną wieprzowiną i wołowiną, ale tak naprawdę jest to bardzo przemyślany koncept kulinarny. Właściciel zadbał o najmniejsze wizualne drobiazgi, dopracował przepisy, sam dba o gości.

Ceny bułek zaczynają się od 19 zł. Zjemy np. kompozycję z jalapeno, pulpą mango, awokado i kulkami serowymi; colesławem, sałatą i sosem kolendrowym czy podwójnym bekonem, cheddarem, pomidorem i cebulą czerwoną. Za wkładkę z wołowiny dopłacamy 4 zł, są też wersje bezmięsne, a dla fanów bardziej klasycznego jedzenia ulicznego - zapiekanki (od 15 zł). Niektóre buły sparowane są z wybranymi piwami rzemieślniczego AleBrowaru. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-3.



Fit And Tasty



  • Fit and Tasty to bistro z prostym, zdrowym jedzeniem na Morenie.
  • Fit and Tasty
  • Fit and Tasty
  • Fit and Tasty
  • Fit and Tasty
  • Fit and Tasty
  • Fit and Tasty
Choć nazwa sugerować by mogła co innego, bistro Fit and Tasty przy Marusarzówny 2/11 na Morenie nie jest wyłącznie dla sportowców czy dbających o linię. To miejsce dla każdego, kto chce zjeść prosty i smaczny obiad (albo śniadanie) oraz zwraca uwagę na jakość posiłków. Właściciele Fit and Tasty przykładają dużą uwagę do produktów - nie korzystają z wielkich przemysłowych dostawców mięsa i warzyw, ograniczają w daniach cukier i sól oraz używają w kuchni lepszych półproduktów.

W lokalu funkcjonuje stałe menu tablicowe, w którym znajdziemy m.in. pierś z kurczaka sous-vide (12 zł), wołowinę po meksykańsku z warzywami (20 zł), burrito w razowej tortilli (22 zł), polędwiczki wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym czy sałatkę z awokado i kuskusem (15 zł). Za dodatki takie jak kasza czy ryż trzeba dodatkowo zapłacić (4 zł). Ponadto codziennie przygotowywane jest danie dnia w różnej cenie. Każdy posiłek ma podane wartości odżywcze. W godz. 10-12 zamówić możemy również proste śniadanie typu omlet, jajecznica czy granola (od 6 zł). Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 10-20.



Seta Disco



  • Seta Disco to czynna całą dobę pijalnia wódki i piwa.
  • Seta Disco
  • Seta Disco
  • Seta Disco
  • Seta Disco
Pijalnia wódki i piwa na Targu Drzewnym 12-14 (na rogu Garncarskiej). Setę Disco wyróżniają godziny pracy - lokal czynny jest całą dobę siedem dni w tygodniu, a więc staje się poniekąd naturalnym miejscem dla wszelkich "biforków" i "afterków".

Podstawa oferty to alkohol za 5 zł - za tę cenę kupimy tutaj shota wódki, prosty drink, szklankę piwa czy kieliszek wina, a nawet whisky. Szukający innych smaków mogą wybierać w kolorowych shotach smakowych i bardziej złożonych drinkach, których ceny w większości nie przekraczają kilkunastu złotych (w większość jest i tak za "piątaka"). Do jedzenia tatar, śledź, chleb ze smalcem, tosty albo miska żurku, strogonowa czy bigosu. Wszystko za 9 zł.

Miejsca

Opinie (66) ponad 50 zablokowanych

  • (2)

    pierś z kaczki z podwędzanym naleśnikiem,

    ja bym zrobił odwrotnie

    • 53 1

    • podwendzana kaczka z piersiom z nalesnika hahahaha

      ale czekaj mordo chyba sie pogobilem troche..

      • 0 0

    • i dlatego jest odwrotnie

      żeby nie było tak samo jak ty byś zrobił

      • 4 7

  • Wystarczylo ze doczytalem do polowy reklamy

    i juz dzwonilem do rodzicow zeby doslali troche kasy zeby odwiedzic te lokale. W czasie gdy tlumaczylem ojcu jak sie robi przelew blikiem, wyczesalem sobie brode, wcisnalem sie w rurki zdjalem skarpetki i niemal bylem gotowy do wyjscia gdyby nie naladowany w pelni ajfon. Wiadomo ze jak jest autorskie menu 20 letniego szefa kuchni, rzemielsnicze koktajle, lokalni dostawcy, tablicowe menu, kraftowe piwo, smakowe shoty i bezmiesny bigos to takie koncepty kulinarne musza byc MEGA!!! No i te ceny! Wieprzowy comber z sarny w sosie z marchewki bezskrobiowej pod pierzynka z odtluszczonego bialo-czarnego bzu za jedyne 137 pln to jest po prostu rewela!

    • 5 0

  • Zapiekanka za 15 zeta w gore? Chyba pogrzalo

    • 0 0

  • Seta disco

    To miejsce ma duuuuużą przyszłość

    • 1 0

  • Mój znajomy prowadzi knajpę i mówi że bieże produkty od lokanych dostawców (1)

    tj. najbliższej mu Biedronki/Tesco/Lidla/Netto, co który market ma w promocji. A durni łykają, że bierze kurczaki z Kaszub czy miód z Kociewia.

    • 40 2

    • Praktycznie wszędzie tak jest

      Po co ma być lepiej, skoro ludzie i tak przychodzą i zajadają się kurczakiem z biedronki za 54 PLN?

      • 1 0

  • (1)

    Ok
    Jest zestaw:
    Koncept
    Autorskie
    Reemislnicze
    Ale jesli na tym zarabiacie na tych napitych typach że Skandynawii bo Niemców mniej to wasz wybór.
    Ja zjesc chodzę/jadę gdzieś indziej.

    • 0 0

    • to idź

      kogo to?

      • 0 0

  • prezentuje kuchnię amatorską ta wyspa

    chleb porwany z kawałami pietruchy

    • 1 0

  • (1)

    Jakbym mojemu podała takie coś jak na zdjęciu to by mnie opier..do ..lił.
    Dwa ziemniaki i urwany kawał chleba ?
    Ani się najeść ani co .

    • 4 0

    • Mas rację odnośnie jedzenia.
      Tylko czemu robisz z siebie kogoś, którego życie sprowadza się do podawania komuś...

      • 1 0

  • Ceny (1)

    Szot wódeczki za 5 zeta to uczciwa cena, ciekawe tylko czy nalewają te 40ml

    • 6 0

    • Pewnie nie.
      Pytanie też jaki alkohol.
      Alkoholu pije dużo niestety i różnego typu, mam w temacie duże doświadczenie i prawda taka, że po tym z knajpy czuje się najgorzej, a niby nie jest to starogardzka itp.

      • 0 0

  • Sete disco czeka moja inspekcja... (6)

    Często zaglądam do pobliskiego ministerstwa wódki i śledzia, fajnie że będą 2 lokale z różnym wyborem obok siebie. Można krążyć z jednego lokalu do drugiego. Pozostale lokale z nowych propozycji zdają się dobre ale dla ludzi z gola kostka i bezglutenowym telefonem wieczne trzymanym w reku. Przy okazji pozdrawiam ekipę z ministerstwa Tomaszek:)

    • 77 28

    • (1)

      Tania wóda, tanie piwsko, po grzyba trzy pijalnie wokół siebie. Nie dość że konkurencja wobec siebie, to jeszcze będą razem się przbijac w obrzygiwaniu okolicy. Żeby nie było: zarówno Nóżki, Ministerstwo i Seta są spoko, ale przez nagromadzenie 3 pijalni na tak małym terenie, to nie da się uniknąc masy burd, syfu, patologii i sytuacji nieprzyjemnych... tym bardziej, że za rokiem stoi Absynt, który wabi każdego powyżej 3 promili

      • 1 2

      • Absynt zamknięty

        • 1 0

    • Bez przesady z tą różnorodnością.
      Różni się wystrój.
      Menu i koncept takie same.

      • 1 0

    • czy taki shot w setadisco (1)

      to faktycznie 100 ml wodki czy mniej?

      • 0 0

      • max 20 ml z soczkiem lub wodą

        • 2 0

    • Dokładnie. Seta disco.

      • 4 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane