Wiadomości

Nowe lokale: restauracje w ciekawych miejscach

Nietypowe bistro w Fabryce Karabinów, bar na tarasie biurowca czy restauracja w muszli koncertowej to niektóre z nowych lokali na mapie Trójmiasta, które odwiedziliśmy w tym tygodniu.



Łąka



Nowoczesne bistro w starych i bardzo sprawnie odrestaurowanych i zaaranżowanych poprzemysłowych wnętrzach dawnej Królewskiej Fabryki Karabinów przy Łąkowej 35/38. Za kuchnię w Łące odpowiada kreatywny i nieoszczędzający w inspiracjach azjatycką kuchnią szef Edgar Jakubowski. W karcie jest więc kolorowo, różnorodnie i dla poszukiwaczy ciekawych smaków bardzo atrakcyjnie.

Nietypowe są już śniadania (od 16 zł), wśród których znajdziemy m.in. jajecznicę kreolską z rakami i przyprawą cajun, dyniową szakszukę z serem labneh, japońskie puszyste naleśniki z karmelem miso, smażonego kurczaka na gofrze z syropem klonowym czy robione na miejsce muffiny np. z pstrągiem z Zielenicy. Śniadania serwowane są od godz. 8 (w niedziele od godz. 10) do godz. 15.

Na przystawkę (od 21 zł) zjemy m.in. kałamarnicę w tempurze z majonezem bananowym, chrupiące zielone pomidory czy krokiety z ogona wołowego. Ponadto na mniejszy głód m.in.: zupa pho (od 21 zł), kubańska kanapka (27 zł), tajska sałatka z makaronem ryżowym, bawettą, mango (30 zł). Wśród dań na większy głód znajdziemy w karcie m.in. szpacle pomidorowe z żółtym curry (26 zł), bulgogi z karkiem wołowym i udonem (32 zł), kurczaka karaage z ziemniakami (32 zł), polędwicę po peruwiańsku z ostrym naleśnikiem, frytkami i awokado (46 zł) czy kalafiora z ryżem kokosowym (24 zł). Warto dodać, że niemal 1/3 karty jest wegetariańska, są też opcje wegańskie. W godz. 12-16 podawany jest dwudaniowy lunch w cenie 22 zł.

Nowe lokale w Trójmieście


Łąka czynna jest do godz. 20, a w piątki i soboty do godz. 21. Właściciele planują organizację różnych wydarzeń kulturalnych, typu wystawy, spotkania czy stand-upy. W planach są też inicjatywy mające ożywić okolicę i lokalną społeczność.


Restauracja na 32. piętrze Olivia Star



32. piętro biurowca Olivia Star (w kompleksie Olivia Business Center) z otwartym tarasem to najwyższy punkt widokowy w Gdańsku. Wstęp jest otwarty dla wszystkich mieszkańców i turystów, którzy kupią bilet w cenie 18 zł (można tego dokonać w kasach na parterze obiektu albo - płacą mniej - na stronie oliviastar.pl). Na piętrze uruchomiono również niewielką restaurację, która specjalizuje się w daniach z pieca.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Podziwiając widok zamówimy m.in. pizzę (od 22 zł) na kilka sposobów, także z nietypowymi, regionalnymi dodatkami, jak dynia czy kaczka; zapiekanki w stylu casserole (od 24 zł) - np. z batatem, cieciorką, fetą i szpinakiem albo z makaronem penne w sosie bolognese czy z piersią kurczaka i warzywami. Ponadto: kilka sałat i spory wybór tapas (od 10 zł): serów, wędlin i marynat. Na piętrze działa również bar serwujący wysokiej jakości alkohole oraz rzemieślnicze koktajle.

Warto wspomnieć o aranżacji na całym piętrze - to w większości otwarta przestrzeń, którą podzielona na trzy strefy tematyczne współgrające z widokiem z okien. Cześć od strony morza inspirowana jest wystroje transatlantyku Batory i morskimi motywami. Ta, w której okna, skierowane są na Oliwę, ma przywodzić na myśl małe uliczki tej dzielnicy. Z kolei przestrzeń z widokiem na lasy urządzona została w najmniej formalny stylu - z kanapami, huśtawkami sprzyjającymi odpoczynkowi.

Restauracja (oraz całe piętro) czynne są w godz. 10-22.


Avocado Spot



Kolejne miejsce sygnowane najpopularniejszą i najstarszą wegańską marką kulinarną Trójmiasta. Avocado Spot znajduje się po sąsiedzku z Avocado Bistro i Avocado Shop przy ul. Wajdeloty 25. Od tego pierwszego mocno różni go jednak oferta - o ile Bistro stawia na raczej ciężką, obiadową kuchnię roślinną, w Spocie będzie lżej i nowocześniej, a karta nastawiona jest przede wszystkim na śniadania i lunche.

Warto spróbować tzw. bowla, czyli miski pełnej przeróżnych zdrowych składników: ryżu, tofu, kiszonek, świeżych warzyw czy orzechów (27 zł). Drugi flagowa pozycja to wrap - pszenny placek z podobnymi dodatkami (22 zł) oraz kukurydziane tacos (23 zł) np. z guacamole, mielonymi kotlecikami sojowymi czy pieczonymi batatami i wędzoną śliwką. W Spocie zjemy też m.in. zupę tom kha (22 zł), przeróżne robione na miejscu smoothie (16 zł), a na śniadanie: bajgle m.in. z roślinną szynką, boczniakami marynowanymi czy roślinnymi serami albo słodkie jaglanki i owsianki (od 14 zł). Warto dodać, że menu będzie się jeszcze rozbudowywać i zmieniać, ale roślinne smaki azjatyckie czy meksykańskie z pewnością wciąż będą w karcie dominować.

Recenzje restauracji w Trójmieście


W zamyśle właścicielek Avocado Spot - jak sugerować może nazwa - ma być również miejscem spotkań. Dlatego w środku ustawiono długi wspólny stół, panuje nieformalna atmosfera, na ścianie jest również rzutnik i przestrzeń do wyświetlania filmów. Czynne w godz. 10-20 (a niebawem od godz. 9).


Muszla Gdynia



Ten lokal wyróżnia się unikatową lokalizacją. Muszla znajduje się bowiem - nomen omen - w budynku muszli koncertowej na Placu Grunwaldzkim w Gdyni. Odrestaurowanym i odrobinę przebudowanym (wejście do restauracji znajduje się w prawej przybudówce obiektu). W środku znajdziemy dwa poziomy: parter raczej kawiarniano-pubowy oraz poziom pierwszy - przeszkloną i jasną salę restauracyjną. Oba urządzono nowocześnie z akcentami przywołującym na myśl modernizm gdyński.

Koncepcję kulinarną Muszli wymyślił znany trójmiejskich kucharz Piotr Ślusarz, który jest również tutejszym szefem kuchni. Jak tłumaczy, zależało mu na połączeniu wpływów kuchni śródziemnomorskiej z polskimi tradycjami i sezonowymi produktami. Trzon karty stanowią ciepłe i zimne tapasy (od 9 zł do 34 zł za porcję).

Zamówimy m.in. grillowane pieczywo z pasztetem i miodem, hummus, śledzia ze świeżym ogórkiem i syropem miętowym, ceviche z dorsza ze smażoną ciecierzycą, grillowane krewetki, kalmary z kolendrowym aioli, babkę ziemniaczaną z szynką serrano czy marynowany antrykot z kapustą pak-choi. To niewielkie porcje, idealne, aby dzielić się nimi w większym gronie przy stoliku. Bo Muszla - w zamyśle właścicieli - ma być nie tylko restauracją, ale i miejscem spotkań: wieczorem, przed czy po filmie w pobliskim centrum filmowym czy w ciągu dnia podczas spaceru nad gdyńskim morzem.

Kto oczywiście szuka posiłków obiadowych, również je w karcie znajdzie. Co tydzień w lokalu zmienia się kilkudaniowe menu złożone z zup i dań głównych - obecnie jest to m.in. ravioli z zająca (19) czy krem z grzybów (12 zł). Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23. Właściciele planują organizować we wnętrzu wystawy, spotkania z artystami czy kameralne koncerty.


Szklarnia



Kolejna restauracja w charakterystycznej lokalizacja. Szklarnia znajduje się bowiem w wyróżniającym się swoją architekturą szklanym domu przy ul. Powstańców Warszawy 25 w Sopocie (vis-a-vis dawnego Grand Hotelu). Lokal zaskakuje rozmachem przedsięwzięcia - docelowo będzie można korzystać z trzech poziomów, z których każdy będzie miał odrobinę innych charakter.

Poziom zerowy to główna część Szklarni, gdzie panuje niezobowiązujący klimat miejskiego bistro (niebawem zostanie tutaj uruchomiona otwarta kuchnia). Piętro pierwsze zaaranżowano na elegancką przestrzeń restauracyjną urządzoną z odrobiną artystycznego zacięcia. Z kolei podziemia kryją salę pubową, do której można dostać się niezależnym wejściem (ta część wciąż jest urządzona i będzie dostępna dla gości w ciągu kilku tygodni).

2
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Mystery Restaurant
Gdańsk, Antoniego Abrahama 15A
8.9/10
+ Oceń

W karcie Szklarni znajdziemy kuchnię międzynarodową, przede wszystkim z wpływami smaków polskich i śródziemnomorskich. Przystawki (od 23 zł) to m.in. tatar czy krewetki tygrysie. Fani zup będą zadowoleni, bo zawiera ona aż pięć pozycji (od 19 zł). Zjemy kapuśniak, rosół, krem z dyni, krem z pomidorów czy zupę rybną w stylu azjatyckim na mleku kokosowym. Dania główne (od 36 zł) to m.in. żeberka BBQ, schabowy, dorada pieczona w soli morskiej czy pstrąg w ziołach. Oprócz tego w karcie jest sporo makaronów (od 27 zł), kilka burgerów (od 25 zł), w tym również rybny oraz (niebawem) pizze. Znajdą coś dla siebie również wegetarianie.

Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-20, a w piątki i soboty w godz. 12-21.

Opinie (58) 3 zablokowane

  • Przepraszam, ale żeby wjechać na 32 piętro (12)

    Do Restauracji muszę zapłacić 18zl?

    • 128 11

    • I jeszcze być dumnym, że możesz tam zjeść :D instagram będzie tego pełen.

      • 65 9

    • Ha ha (6)

      Miałem zadać to samo pytanie . To już się robi chore bo żeby zjeść we dwoje to musisz wyłożyć 36 zł za możliwość wstępu , wiadomo , że napiwek przy tych cenach to też musisz minimum te 20 zł zostawić , jak dla mnie przesada za możliwość oglądania średnio ciekawego widoku , no ale co kto lubi ....

      • 55 15

      • (2)

        Widok jest akurat rewelacyjny i za sam punkt widokowy warto zapłacić, a zjeść coś dobrego można przy okazji. :-)

        • 8 34

        • FB już pewnie wie że tam byłeś, jesteś wyjątkowy!!!

          • 11 9

        • Widok rewelacyjny?

          Na zniszczone, nie odbudowany Gdańsk? Pełen zaszczanych kamienic i dziurawych dróg, chodników?

          • 1 3

      • Napiwki nie są w Polsce obowiązkowe. (1)

        • 18 11

        • nie są tak samo jak mówienie "dzień dobry", wynikają po prostu z kultury

          • 0 0

      • Zapewne od menu odliczą koszt biletu

        • 0 1

    • Hmmm.... (2)

      Dlaczego mam kupić bilet do zoo skoro chcę tam zjeść hot-doga?

      • 9 12

      • nie musisz jesć hot doga w zoo

        w ikei też są

        • 14 1

      • Ale głupi jesteś to masakra

        • 1 1

    • poczujesz się jak vip, warto

      • 0 0

  • (3)

    W karcie jest więc kolorowo, różnorodnie i dla poszukiwaczy ciekawych smaków bardzo atrakcyjnie.

    a do zjedzenia coś mają oprócz tej karty?

    • 50 11

    • (1)

      kałamarnicę w tempurze z majonezem bananowym, chrupiące zielone pomidory czy krokiety z ogona wołowego.

      a krokiety to z kością czy bez?

      • 17 4

      • Z kością - zwby coś cheupalo w zębach ;)

        • 5 1

    • przepraszam, ale wszystkie te dania wyglądają na zmiotki kuchenne albo jakby je hiena wy...gała, nie chce nawet myśleć o pozostałych

      • 14 8

  • Muszla ma dobry klimat

    Jak na tak dobre jedzenie maja naprawdę spoko ceny. Dużo miejsca, widok na plac grunwaldzki, fajnie, że to miejsce w końcu jakoś wygląda...

    • 31 7

  • bilet wstępu do restrautacji (4)

    nieźle ktoś owujał

    • 59 12

    • (2)

      Bilet jest za wjazd na punkt widokowy. Restauracja jest przy okazji
      Za wjazd Na PKIN w Warszawie, SkyTower Wrocławiu też się płaci
      Proszę więc nie lamentować że wjazd jes płatny

      Btw. Przygotujcie się na kontrole jak na lotnisku. Jest bramka wykrywająca metal + rentgen bagażu

      • 13 20

      • proponuję jeszcze

        rewizję osobistą z kontrolą ginekologiczną i proktologiczną i tomografię komputerową całego ciała. pa ra jo na

        • 10 0

      • A w Londynie.....

        Wizyta w 'drapaczu chmur' tzw."walki talki" sky garden za darmo...trzeba tylko zarezerwować;zresztą godzina wejścia traktowana jest elastycznie w przeciwieństwie do kontroli bezpieczeństwa,przeprowadzanej bardzo profesjonalnie i kulturalnie.Widok równie ciekawy ;)

        • 3 0

    • Jak zrobisz zamowirenie za jakas sume to godzina gratis. Bylismy w 4 osoby. Zamowienie dostalismy 40 min od wejscia. Zjadaj i spadaj? No i to przreszukiwanie na dole. Tymczasem obok przechodza zaproszeni Goscie z obsluga. Jacys lepsi! Pierwszy i ostatni raz.

      • 26 3

  • (1)

    Już widzę kombinują, chcą wjechać za darmo do restauracji i zamówić szklankę wody rzemieślniczej na pięciu, aby oszczędzić na bilecie. Chcielibyscie!

    • 22 18

    • Każdy mierzy swoją miarą plebsie!!

      • 5 5

  • Lokale ciekawe bo nowe

    A nie ciekawe ze smaków... Poza tym również na molo w Sopocie jest kawiarnia, gdzie płacisz za wejście lub na terenie zoo...

    • 16 8

  • (4)

    Dawny Grand Hotel? Zlikwidowali czy co?

    • 23 5

    • Vis-a-vis (czyt. Wizawi) (2)

      Znaczy "na przeciwko", a nie "zamiast"...
      Kształćmy się narodzie ;)

      • 7 21

      • Gratuluję inteligencji dwucyfrowej.

        • 13 1

      • No to się doksztalcaj i ucz się czytac: vis-a-vis dawnego Grand Hotelu. Jakiego dawnego? To dalej jest Grand Hotel. Nie nazywa się nagle pokoje u Madzi

        • 20 0

    • To dawna nazwa

      Teraz właściwa i aktualna to:
      Sofitel Grand Sopot

      • 7 1

  • o cenach chyba nie ma co wspominać

    • 7 2

  • Muszla Gdynia (1)

    Wspaniałe jedzenie,

    • 13 10

    • jedzenie okropne

      kucharzowi już dziękujemy. niech zmieni branże

      • 0 0

  • Szklarnia Sopot,niestety słabo.

    Odwiedziliśmy to miejsce pod koniec wakacji i niestety smaki takie sobie, wszystko nieprzyprawione, niedosolone..

    • 11 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4