Wiadomości

stat

Nowe lokale: restauracje w ciekawych miejscach

Nietypowe bistro w Fabryce Karabinów, bar na tarasie biurowca czy restauracja w muszli koncertowej to niektóre z nowych lokali na mapie Trójmiasta, które odwiedziliśmy w tym tygodniu.



Łąka



Nowoczesne bistro w starych i bardzo sprawnie odrestaurowanych i zaaranżowanych poprzemysłowych wnętrzach dawnej Królewskiej Fabryki Karabinów przy Łąkowej 35/38. Za kuchnię w Łące odpowiada kreatywny i nieoszczędzający w inspiracjach azjatycką kuchnią szef Edgar Jakubowski. W karcie jest więc kolorowo, różnorodnie i dla poszukiwaczy ciekawych smaków bardzo atrakcyjnie.

Nietypowe są już śniadania (od 16 zł), wśród których znajdziemy m.in. jajecznicę kreolską z rakami i przyprawą cajun, dyniową szakszukę z serem labneh, japońskie puszyste naleśniki z karmelem miso, smażonego kurczaka na gofrze z syropem klonowym czy robione na miejsce muffiny np. z pstrągiem z Zielenicy. Śniadania serwowane są od godz. 8 (w niedziele od godz. 10) do godz. 15.

Na przystawkę (od 21 zł) zjemy m.in. kałamarnicę w tempurze z majonezem bananowym, chrupiące zielone pomidory czy krokiety z ogona wołowego. Ponadto na mniejszy głód m.in.: zupa pho (od 21 zł), kubańska kanapka (27 zł), tajska sałatka z makaronem ryżowym, bawettą, mango (30 zł). Wśród dań na większy głód znajdziemy w karcie m.in. szpacle pomidorowe z żółtym curry (26 zł), bulgogi z karkiem wołowym i udonem (32 zł), kurczaka karaage z ziemniakami (32 zł), polędwicę po peruwiańsku z ostrym naleśnikiem, frytkami i awokado (46 zł) czy kalafiora z ryżem kokosowym (24 zł). Warto dodać, że niemal 1/3 karty jest wegetariańska, są też opcje wegańskie. W godz. 12-16 podawany jest dwudaniowy lunch w cenie 22 zł.

Nowe lokale w Trójmieście
Łąka czynna jest do godz. 20, a w piątki i soboty do godz. 21. Właściciele planują organizację różnych wydarzeń kulturalnych, typu wystawy, spotkania czy stand-upy. W planach są też inicjatywy mające ożywić okolicę i lokalną społeczność.


Restauracja na 32. piętrze Olivia Star



32. piętro biurowca Olivia Star (w kompleksie Olivia Business Center) z otwartym tarasem to najwyższy punkt widokowy w Gdańsku. Wstęp jest otwarty dla wszystkich mieszkańców i turystów, którzy kupią bilet w cenie 18 zł (można tego dokonać w kasach na parterze obiektu albo - płacą mniej - na stronie oliviastar.pl). Na piętrze uruchomiono również niewielką restaurację, która specjalizuje się w daniach z pieca.

Podziwiając widok zamówimy m.in. pizzę (od 22 zł) na kilka sposobów, także z nietypowymi, regionalnymi dodatkami, jak dynia czy kaczka; zapiekanki w stylu casserole (od 24 zł) - np. z batatem, cieciorką, fetą i szpinakiem albo z makaronem penne w sosie bolognese czy z piersią kurczaka i warzywami. Ponadto: kilka sałat i spory wybór tapas (od 10 zł): serów, wędlin i marynat. Na piętrze działa również bar serwujący wysokiej jakości alkohole oraz rzemieślnicze koktajle.

Warto wspomnieć o aranżacji na całym piętrze - to w większości otwarta przestrzeń, którą podzielona na trzy strefy tematyczne współgrające z widokiem z okien. Cześć od strony morza inspirowana jest wystroje transatlantyku Batory i morskimi motywami. Ta, w której okna, skierowane są na Oliwę, ma przywodzić na myśl małe uliczki tej dzielnicy. Z kolei przestrzeń z widokiem na lasy urządzona została w najmniej formalny stylu - z kanapami, huśtawkami sprzyjającymi odpoczynkowi.

Restauracja (oraz całe piętro) czynne są w godz. 10-22.


Avocado Spot



Kolejne miejsce sygnowane najpopularniejszą i najstarszą wegańską marką kulinarną Trójmiasta. Avocado Spot znajduje się po sąsiedzku z Avocado Bistro i Avocado Shop przy ul. Wajdeloty 25. Od tego pierwszego mocno różni go jednak oferta - o ile Bistro stawia na raczej ciężką, obiadową kuchnię roślinną, w Spocie będzie lżej i nowocześniej, a karta nastawiona jest przede wszystkim na śniadania i lunche.

Warto spróbować tzw. bowla, czyli miski pełnej przeróżnych zdrowych składników: ryżu, tofu, kiszonek, świeżych warzyw czy orzechów (27 zł). Drugi flagowa pozycja to wrap - pszenny placek z podobnymi dodatkami (22 zł) oraz kukurydziane tacos (23 zł) np. z guacamole, mielonymi kotlecikami sojowymi czy pieczonymi batatami i wędzoną śliwką. W Spocie zjemy też m.in. zupę tom kha (22 zł), przeróżne robione na miejscu smoothie (16 zł), a na śniadanie: bajgle m.in. z roślinną szynką, boczniakami marynowanymi czy roślinnymi serami albo słodkie jaglanki i owsianki (od 14 zł). Warto dodać, że menu będzie się jeszcze rozbudowywać i zmieniać, ale roślinne smaki azjatyckie czy meksykańskie z pewnością wciąż będą w karcie dominować.

Recenzje restauracji w Trójmieście
W zamyśle właścicielek Avocado Spot - jak sugerować może nazwa - ma być również miejscem spotkań. Dlatego w środku ustawiono długi wspólny stół, panuje nieformalna atmosfera, na ścianie jest również rzutnik i przestrzeń do wyświetlania filmów. Czynne w godz. 10-20 (a niebawem od godz. 9).


Muszla Gdynia



Ten lokal wyróżnia się unikatową lokalizacją. Muszla znajduje się bowiem - nomen omen - w budynku muszli koncertowej na Placu Grunwaldzkim w Gdyni. Odrestaurowanym i odrobinę przebudowanym (wejście do restauracji znajduje się w prawej przybudówce obiektu). W środku znajdziemy dwa poziomy: parter raczej kawiarniano-pubowy oraz poziom pierwszy - przeszkloną i jasną salę restauracyjną. Oba urządzono nowocześnie z akcentami przywołującym na myśl modernizm gdyński.

Koncepcję kulinarną Muszli wymyślił znany trójmiejskich kucharz Piotr Ślusarz, który jest również tutejszym szefem kuchni. Jak tłumaczy, zależało mu na połączeniu wpływów kuchni śródziemnomorskiej z polskimi tradycjami i sezonowymi produktami. Trzon karty stanowią ciepłe i zimne tapasy (od 9 zł do 34 zł za porcję).

Zamówimy m.in. grillowane pieczywo z pasztetem i miodem, hummus, śledzia ze świeżym ogórkiem i syropem miętowym, ceviche z dorsza ze smażoną ciecierzycą, grillowane krewetki, kalmary z kolendrowym aioli, babkę ziemniaczaną z szynką serrano czy marynowany antrykot z kapustą pak-choi. To niewielkie porcje, idealne, aby dzielić się nimi w większym gronie przy stoliku. Bo Muszla - w zamyśle właścicieli - ma być nie tylko restauracją, ale i miejscem spotkań: wieczorem, przed czy po filmie w pobliskim centrum filmowym czy w ciągu dnia podczas spaceru nad gdyńskim morzem.

Kto oczywiście szuka posiłków obiadowych, również je w karcie znajdzie. Co tydzień w lokalu zmienia się kilkudaniowe menu złożone z zup i dań głównych - obecnie jest to m.in. ravioli z zająca (19) czy krem z grzybów (12 zł). Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23. Właściciele planują organizować we wnętrzu wystawy, spotkania z artystami czy kameralne koncerty.


Szklarnia



Kolejna restauracja w charakterystycznej lokalizacja. Szklarnia znajduje się bowiem w wyróżniającym się swoją architekturą szklanym domu przy ul. Powstańców Warszawy 25 w Sopocie (vis-a-vis dawnego Grand Hotelu). Lokal zaskakuje rozmachem przedsięwzięcia - docelowo będzie można korzystać z trzech poziomów, z których każdy będzie miał odrobinę innych charakter.

Poziom zerowy to główna część Szklarni, gdzie panuje niezobowiązujący klimat miejskiego bistro (niebawem zostanie tutaj uruchomiona otwarta kuchnia). Piętro pierwsze zaaranżowano na elegancką przestrzeń restauracyjną urządzoną z odrobiną artystycznego zacięcia. Z kolei podziemia kryją salę pubową, do której można dostać się niezależnym wejściem (ta część wciąż jest urządzona i będzie dostępna dla gości w ciągu kilku tygodni).

3 miejsce
w rankingu Restauracje
Gradowa 8, Gdańsk

W karcie Szklarni znajdziemy kuchnię międzynarodową, przede wszystkim z wpływami smaków polskich i śródziemnomorskich. Przystawki (od 23 zł) to m.in. tatar czy krewetki tygrysie. Fani zup będą zadowoleni, bo zawiera ona aż pięć pozycji (od 19 zł). Zjemy kapuśniak, rosół, krem z dyni, krem z pomidorów czy zupę rybną w stylu azjatyckim na mleku kokosowym. Dania główne (od 36 zł) to m.in. żeberka BBQ, schabowy, dorada pieczona w soli morskiej czy pstrąg w ziołach. Oprócz tego w karcie jest sporo makaronów (od 27 zł), kilka burgerów (od 25 zł), w tym również rybny oraz (niebawem) pizze. Znajdą coś dla siebie również wegetarianie.

Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-20, a w piątki i soboty w godz. 12-21.

Opinie (55) 3 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

23

października

Restaurant Week Trójmiasto,

16

listopada

Serce do garów Gdańsk, Restauracja PGE Atom Club

Rozrywka

Nietypowa konstrukcja na bulwarze w Gdyni udaje torpedownię
Makieta na bulwarze udaje torpedownię
Przestrzenie: nowy cykl imprez w Plenum
Przestrzenie: nowy cykl imprez w Plenum

Kultura

"Ucieczka na Seszele": o nowej powieści nieznanego autora
"Ucieczka na Seszele": o zmianach
Z Pomposą w krainie muzyki. O "Pomposie i..." w Operze Bałtyckiej
Z Pomposą w krainie muzyki

Planuj z nami tydzień

Hevelka, Michał Szpak i pokazy ognia. Planuj tydzień
Planuj tydzień: najciekawsze wydarzenia