- 1 Smutna prawda o influencerach (115 opinii)
- 2 Ta kolacja trwała 5 godzin! (5 opinii)
- 3 Wracają lokalne ryneczki. Będzie jeden nowy (314 opinii)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (90 opinii)
- 5 Huczne otwarcie i ciche zamknięcie (129 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Ristorante Con Giardino (92 opinie)
Nowe lokale: smaki tatarskie, izraelskie i morskie
Restauracja z kuchnią izraelską, bar z wypiekami i daniami tatarskimi, restauracja specjalizująca się w rybach i kilka innych gastronomicznych miejsc opisujemy w kolejnym odcinku cyklu Nowe Lokale w Trójmieście, czyli naszym przewodniku po trójmiejskiej mapie kulinarnej.
Rybakówka
Bywalcy trójmiejskich lokali znają tę nazwę. Rybakówka to popularna smażalnia ryb przy stawach hodowlanych pstrąga w Dolinie Radości. Działający od kilku miesięcy przy Stągiewnej 7/1 w Gdańsku lokal to restauracyjne wcielenie Rybakówki. Oferta jest niemalże ta sama, więc kto zasmakował w rybach oraz szerokiej ofercie garmażeryjnej z Oliwy, tutaj odnajdzie się bez problemu.
W menu Rybakówki najważniejsze są oczywiście ryby z patelni: szprotki, polędwica z dorsza (flagowe danie lokalu), pstrąg, łosoś, sum, halibut, turbot czy okoń (w większości to filety, ale kilka można też zamówić w całości, a część w postaci pieczonej). Ceny zaczynają się od 7 zł, ale trzeba pamiętać, że to kwota, jaką zapłacimy za 100 g ryby. To powszechna zasada w wycenie smażonej ryby, mniej powszechna jest dobra praktyka Rybakówki - przy każdej pozycji zaznaczony jest przedział wagowy, jakiego należy się spodziewać wybierając daną rybę.
Wśród przystawek (od 15 zł) znajdziemy m.in. tatara z łososia, korzennego śledzia z kaparami albo śledzia po tatarsku, łososia marynowanego w occie winnym czy carapaccio z pstrąga w sosie sojowym. Zamówimy też rosół rybny, krewetki na maśle, a niebawem i inne owoce morza, m.in. małże nowozelandzkie. Co jakiś czas pojawia się również wkładka z daniami specjalnymi, np. pierogami z łososiem czy makaronem z krewetkami.
Warto podkreślić, że Rybakówka na Stągiewnej to restauracja specjalizująca się wyłącznie w rybach oraz owocach morza - w karcie nie znajdziemy np. dań mięsnych czy wegetariańskich. Lokal jest dwupoziomowy i urządzony w klimatycznym, morskim stylu. Czynne codziennie w godz. 12-23.
Azima
Właścicielka Azimy, Suzana Izzetdinova, jest imigrantką z Krymu. Przy Mickiewicza 13 we Wrzeszczu postanowiła stworzyć miejsce, gdzie będzie można spróbować autentycznych, tradycyjnych dań, jakie na co dzień są jadane w domach w jej ojczystych stronach. Pierwotnie miała to być tylko piekarenka specjalizująca się tatarskich wypiekach, m.in. lohumach - bułkach drożdżowych z wytrawnym i słodkim nadzieniem (np. z wołowiną i baraniną czy pieczarkami i serem), samsach - pierożkach z ciasta listkowego, cziborkach - zapiekanych pierogach z nadzieniem czy słodkiej baklawie z orzechami czy sezamem.
Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Goście odwiedzający lokal "domagali się" jednak również dań obiadowych, więc ekipa Azimy zaczęła przygotowywać również m.in. manty - pierogi na parze, tatarasie - krymskie pielmieni z wołowiną i baraniną, zupę gulaszową lagman z baraniną i warzywami czy kobiete - duży zapiekany pieróg z kurczakiem i ziemniakami. Wszystkie te dania przygotowywane są według oryginalnych tatarskich przepisów, bez taryfy ulgowej dla polskich kubeczków smakowych.
Ceny od kilku złotych za wypieki i kilkunastu za dania obiadowe. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7-20, a w weekendy w godz. 8-20.
Dobra Pizza
Bar z pizzą w jednym z pawilonów przy Hynka 55 na Zaspie. Choć właściciel pierwsze kroki w gastroświecie stawiał trzydzieści lat temu pod okiem pizzaiolo z Neapolu, w swojej pizzerii za nic ma włoską tradycję. Tutejsza pizza to raczej klimaty nowojorskie - wielki placek przeładowany składnikami (od 17 zł). Przeróżnymi składnikami, bo w ofercie znajdziemy blisko 30 kompozycji: od klasycznej margherity po pizzę o nazwie "Japa" z gyrosem, warzywami i fetą. Do tego domowe sosy.
Nazwa oczywiście nie jest przypadkowa. To nawiązanie do legendarnego (głównie w latach 90.) na Zaspie baru z pitami wypełnionymi mięsem, warzywami i sosami. Właściciel Dobrej Pizzy sam tam nie raz jadał (późną nocą po imprezach) i postanowił przywołać ducha (i smak) tamtych czasów.
Gyros robi sam (z karkówki, szynki i łopatki wieprzowej) i serwuje go nie tylko na pizzy, ale także w pitach (od 17 zł) z różnymi dodatkami. W menu znajdziemy również m.in. zupy, sałatki, frytki czy lody i napoje. Specjalną ofertę małych dań przygotowano również dla dzieci. Dobra Pizza funkcjonuje głównie na dowozy (choć w dobrą pogodę można usiąść w ogródku przed lokalem). Czynne codziennie w godz. 12-22 (lub dłużej).
U Wuja
Osiedlowa restauracyjka przy ul. Niepołomickiej 32 w Gdańsku. W środku jest kilkanaście stolików - kameralnie i domowo, choć jednocześnie nowocześnie. Menu zostało pomyślane podobnie - to znane międzynarodowe (w tym polskie) dania, podkręcone odrobiną nowoczesnego spojrzenia na gotowanie.
Na przystawkę (od 19 zł) zjemy tatar z łososia albo grzankę z grillowanym śledziem. Zupy (od 12 zł) to klasyczny rosół albo krem z pieczonych pomidorów z mascarpone. Kolejne pozycje w menu to m.in. sałatki (od 26 zł) i makarony i pierogi (od 17 zł). Zamówimy m.in. sałatkę typu cesar, carbonarę po polsku (ze śmietaną i boczkiem), penne z łososiem czy boczniakami oraz pierogi ruskie, z mięsem albo kapustą i grzybami.
Wśród dań głównych (do 26 zł) znajdziemy m.in. kotlet de volaille, karkówkę z grilla, schabowy z kością, mielonego z buraczkami, łososia z grilla czy żeberka BBQ. Oprócz tego w menu znajduje się spora sekcja pizzy - małe kosztują od 18 zł. W tygodniu serwowany jest również dwudaniowy lunch w cenie 25 zł.
Lokal nastawiony jest na rodziny z dziećmi, więc nie brakuje całkiem rozbudowanej karty dań dla najmłodszych oraz kącika do zabaw. W planach są transmisje wydarzeń sportowych. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 13-21, a od piątku do niedzieli w godz. 12-22.
Ziarenko
Kawiarenka połączona z niewielką piekarnią. W Ziarenku przy Kościuszki 12 w Sopocie napijemy się kawy (od 5 zł) z jednej z lokalnych palarni, wyciskanych soków oraz kupimy pieczone na miejscu bagietki, bułki i chleby.
Na śniadanie albo lunch zamówimy: kanapkę (np. z łososiem albo serem i szynką - 7-9 zł), zestaw śniadaniowy z pieczywem, dodatkami i kawą (19 zł) albo pastami kanapkowymi i kawą (15 zł) albo sałatkę z łososiem (15 zł) czy kilka wypiekanych na miejscu tart, także słodkich (od 10 zł). Niebawem będzie można zamówić również kieliszek wina i deskę serów i wędlin. W środku jest kameralnie i domowo. Czynne codziennie w godz. 8-20.
Jaffa
Nowa restauracja z kuchnią izraelską i bliskowschodnią w Gdańsku. Lokal na terenie Garnizonu (przy Słowackiego 13/4) prowadzi małżeństwo, które już wcześniej potwierdziło swoje umiejętności w kuchni tego regionu - to założyciele znanych i lubianych marek streetfoodowych Hummusland czy Stacja Harrisa. W Jaffie znajdziemy restauracyjną odsłonę tych smaków.
Na śniadanie (od 16 zł) - w godz. 9-13 zamówimy - m.in. szakszukę (także w wersji zielonej z porem i szpinakiem zamiast pomidorów), omlet z harrisą, jajecznicę z bliskowschodnią pikantną przyprawą pilpelchumą czy pieczywo z pastami (m.in. hummusem), ale też bardziej klasyczne pozycje, jak jajka po benedyktyńsku czy jajka z łososiem gravlax.
Przystawki (od 16 zł) to m.in. hummus z jagnięciną z patelni, pieczony batat z figami czy latkesy, czyli placki z jarmużu i ziemniaków podawane m.in. z domowej roboty serem jogurtowym labneh. Wśród zup (od 16 zł) znajdziemy m.in. mocno aromatyczną chlebową czy pikantną zupę z klopsikami wołowo-jagnięcymi. Dania główne (od 25 zł) to m.in. kofty wołowe z pszenicą freekeh, harissą i labnehem, kibeh - smażona jagnięcina w placku z bluguru, falafel, faszerowany warzywami i bulgurem bakłażan, pieczona makrela w harissie czy domowy kebab. Są też sałatki, burgery oraz desery (m.in. czekoladowy fondant z melasą z daktyli i karmelizowaną pomarańczą). Od godz. 12 serwowane są zestawy lunchowe. Czynne codziennie do godz. 22.
Miejsca
Opinie (118) ponad 10 zablokowanych
-
2019-09-21 08:39
Wszystko fajnie...tylko tych "restauracji" przybywa jak grzybów po deszczu. (13)
Czyżby nasz społeczeństwo zamerykanizowało się że w domu już nic nie gotują?:)
Prawda jest taka że ani jakość ani cena tylko ładnie opakowany cukierek który skończy swoją działalność po 365 dniach.
Kiedyś był wysyp aptek teraz restauracji.
I nie chce oceniać indywidualnie ale poziom Polskiej gastronomii pozostawia wiele do życzenia.
I można by tu powrownywać że w Danii się da że we Francji się da ( nawet w zapyziałych miejscach) w Hiszpanii się da....w kontynentalnej i wyspiarskiej ,nawet w Niemczech się da.... tylko w Polsce ...no i Anglii:) Słabo...oj restauratorzy słabo:) Ale nie mowie że tragicznie...choć przyznam że nadal pokutuje nie tyle brak pomysłu na kuchnie ale cebulactwo produktowe. Bo po co położyć mozzarelle na pizze jak można coś sero podobnego 3 razy tańszego. Cóż. ilośc klientów weryfikuje jakość albo jej brak w danym punkcie:) Miłego weekendu uśmiechu i może warto coś samemu ugotować na wysokiej jakości produktach:)- 65 52
-
2019-09-21 08:46
Dodałabym też że w wiekszości nowootwartych restauracji czystość spada dramatycznie wraz z wiekiem lokalu. (2)
- 19 8
-
2019-09-22 11:56
Klienci brudzą, a nie właściciel (1)
- 5 4
-
2019-09-23 10:58
Ale właściciele najwyraźniej przestają ten brud sprzątać,
a za to m.in. im się płaci (do czasu, do czasu).
- 3 2
-
2019-09-21 09:11
(3)
Niespecjalnie mam ochotę spędzić sobotnią godzinę na zakupach, a następnie pół dnia na pichceniu. Jadę do Sopotu i tam coś zjem.
Co do jakości - wolne żarty. Japa Bar, na miejscu którego stanął jeden z opisywanych tu lokali, pękał w szwach, a to była speluna przyciągająca tanim kebsem i jeszcze tańszym piwem.- 25 5
-
2019-09-21 12:16
(2)
w Sopocie zjesz średnie potrawy podane przez niemiłych kelnerów za cenę 2krotnie wyższą niż w Gda/Gdy
jak chcesz miło i dobrze zjeść to Gdynia, jak chcesz posiedzieć w fajnym miejscu i dobrze zjeść to Gdańsk- 14 5
-
2019-09-21 12:54
Tylko, że ja tu z żoną nie przyjechałem zjeść, tylko pospacerować po plaży, molo i monciaku, skąd teraz piszę, a zjemy coś przy okazji. Jak pomyślę, że mielibyśmy teraz stać nad garami, robi mi się gorzej.
- 14 3
-
2019-09-21 20:43
Taaa Gdynia chyba w snach śródmieście to trupiarnia po 19:00, i gdzie ty dobrze zjesz w Gdyni
a i tak na marginesie 90% knajp w Gdyni nie posiada klimatyzacji wiec powodzenia latem
- 8 3
-
2019-09-21 09:46
Hmm (2)
A w tej Danii to rozumiem ze znasz jakies dobre restauracje np w Vejle czy Haderslev ? Czy chodzi ci o Kopenhage ?
- 8 1
-
2019-09-21 10:04
On Danię zna z tego, że oglądał Gang Olsena.
- 23 3
-
2019-09-21 22:03
pewnie pisze z Nomy
:)
- 6 1
-
2019-09-21 10:46
A rybka lubi pływać przy sobocie po robocie
- 4 3
-
2019-09-21 11:48
popieram
popieram tę opinię!
- 3 2
-
2019-09-22 22:54
poziom polskiej gastronomii pozostawia wiele do zyczenia?
w d... byles i g... widziales... mieszkam za granica i jestem w delegacji w miejscach na calym swiecie 2 razy w tygodniu i w niewielu z nich znajdziesz tak roznorodna, bogata kuchnie jak w Trojmiescie, czy innych duzych, polskich metropoliach. Znajomi zza granicy zawsze zachwalaja restauracje w Warszawie. Polecam pomieszkac za granica, w celu wyleczenia narodowych kompleksow, mi pomoglo.
- 8 3
-
2019-09-21 08:44
powinni zrobić artykół o kawiarniach/barach/pubach które nie przetrwały chociaż roku na naszym rynku (5)
- 66 18
-
2019-09-21 09:12
(2)
Dodatkowo przesyłać pocztą słownik dla wybranych.
- 36 4
-
2019-09-21 11:42
Listonosze mogą nie nadążyć z doręczeniami...
- 19 0
-
2019-09-22 15:19
listonosze zarabiaja mniej niz w biedronce !!
powinni zrobić strajk i domagać się wyższych zarobków
- 3 0
-
2019-09-21 09:18
u nas nawet Pod Łososiem padła
- 6 6
-
2019-09-21 13:30
Najpierw przejrzyj słownik ortograficzny, następnie udzielaj się na forum.
- 12 2
-
2019-09-21 08:53
Czy ryby w Rybakówce sa świeże, nie mrożone? (15)
Chociaż dorsz ?
- 34 9
-
2019-09-21 09:57
(1)
Dorsza nie ma w Bałtyku już. Jest zapewne ryba dorszowata typu czarniak albo inny chiński szit
- 21 2
-
2019-09-21 12:24
jak nie ma jak jest
- 2 13
-
2019-09-21 10:37
Oczywiście że świeże.... Jak Panie wlascicielki
.
- 18 2
-
2019-09-21 10:45
Jedliśmy pstrąga ostatnio w tej restauracji . Był przepyszny polecam z pieca (2)
- 5 8
-
2019-09-21 12:25
(1)
po co wchodziła Pani do pieca?
- 47 1
-
2019-09-21 17:18
No po tego pstrąga ha ha
- 17 1
-
2019-09-21 13:11
Świeżego nie ma. (5)
Zakaz połowu pomuchla do 31.12.2019. Wygooglaj sã.
- 14 0
-
2019-09-21 14:07
(4)
Własna chodowla misiu
- 4 10
-
2019-09-21 14:39
kup słownik albo uważaj na lekcjach
- 9 1
-
2019-09-21 14:41
(1)
Pomuchel to dorsz A na niego jest okres ochronny i nie ma. Więc jak gdzieś występuje to nie świeży i nie z Bałtyku.
- 3 0
-
2019-09-21 22:44
23/07/2019. Ze strony Komisji Europejskiej...
"Połowy dorsza w celach handlowych w większej części Morza Bałtyckiego zostają zakazane do 31 grudnia 2019 r. To decyzja Komisji Europejskiej, która wprowadza środki nadzwyczajne mające na celu ratowanie będącego w złym stanie stada dorsza atlantyckiego we wschodniej części akwenu.
Zakaz wejdzie w życie w trybie natychmiastowym. Będzie on obejmował wszystkie statki rybackie i miał zastosowane na tych obszarach Morza Bałtyckiego, gdzie występuje największa część tego stada (tj. podrejony 24-26), z wyjątkiem pewnych określonych odstępstw. Wprowadzany jest on po środkach, które zostały już podjęte przez niektóre państwa członkowskie."- 3 0
-
2019-09-23 09:16
CHodowla powiadasz? Pomyliło ci się z tępym CH
Niedoukiem heheheheh
- 1 0
-
2019-09-21 14:06
Rybka doskonała byliśmy i naprawdę warto
- 1 4
-
2019-09-21 20:10
(1)
jakie to ma znaczenie, spójrz na ceny
- 2 4
-
2019-09-23 23:22
nieważna jest cena w momentach zapomnienia
- 3 0
-
2019-09-21 09:03
w gdyni jak zwykle kibel ! nic nowego (7)
to miasto wogole gastronomii nima
- 24 40
-
2019-09-21 09:09
(2)
Przyjedź kiedyś ze swojego Strzepcza jak już ogarniesz robotę w polu, to zobaczysz że oferta jest bogata mimo że nie pisza o tym tutaj.
- 14 5
-
2019-09-21 21:06
Gdynianie (1)
Pochodzą ze wsi z różnych regionów Polski.
P.S. Zabolało? Nie ma się czego wstydzić...- 3 7
-
2019-09-21 23:09
to że ty przyjechałes z wiochy nie oznacza że wszyscy tak mają.
- 7 2
-
2019-09-21 09:11
To bys raz chociaz przyjechal... (2)
Po prostu na tym portalu o Gdyni sie malo pisze
- 10 5
-
2019-09-21 09:49
(1)
Bo nie ma o czym.
Miasto umarłe- 7 16
-
2019-09-21 23:09
komórki mózgowe masz umarłe.
- 5 2
-
2019-09-21 09:56
a ty tak w ogóle to masz kibel w głowie, co nie ?
- 8 2
-
2019-09-21 09:49
Jaffa (7)
Wszystko co zostało opisane o tej restauracji to dania Arabskie. Izrael jaką ma historię aby przypisywać mu dania od innych nacji? Trochę poszanowania dla innych kultur. Ziemie ukradli to jeszcze kuchnie chcą przejąć?
- 79 47
-
2019-09-21 12:09
Arabowie i Żydzi to Semici (1)
Kultura -a więc i kuchnia - podobna. Po co się ciśnieniować?
- 26 8
-
2019-09-23 08:34
Żydzi nie są Semitami, ci którzy zostali w Palestynie przyjęli islam. Wyznawcy judaizmu, to głównie ludy tureckie, np/ Chazarowie. Taki paradoks...
- 5 5
-
2019-09-21 12:26
(1)
tak naprawdę to są dania semickie bo Arabowie od Izraelitów różnią się tylko językiem i religią, genetycznie są tacy sami i jedzą to samo
- 30 6
-
2019-09-23 23:24
religia ta sama, Abrahama
islam, judaizm i chrześcijaństwo to jedna religia, potrawy są regionalne, niezależne od mitologii
- 4 1
-
2019-09-21 18:30
I dalej
kradną.
- 11 6
-
2019-09-21 20:25
Nie kuchnie ino nazwy , ktore i tak im sie naleza bo byli tam o wiele wczesniej niz wy p.Ali,Abdul czy jak tam ci na imieniny
- 4 8
-
2019-09-21 20:52
zapowiada się smacznie. czekam na promocyjne ceny.
- 2 3
-
2019-09-21 10:11
będąc wielkorotnie w Tel Awiwie nie natknąłem się na ani jedną polską restaurację... (10)
- 61 15
-
2019-09-21 10:23
(5)
A co chciałbyś tam serwować? Polską wieprzowinę? :)
- 28 18
-
2019-09-21 12:01
nic nie wiesz o polskiej kuchni
- 20 6
-
2019-09-21 12:11
(1)
Pierogi ruskie, barszcz ukraiński, rybę po grecku, tatara i fasolkę po bretonsku.
To tak na początek.- 29 10
-
2019-09-22 08:46
Jest jeszcze sałatka szwedzka, kiełbasa polska i musztarda krymska...
- 6 2
-
2019-09-21 12:26
kaczki i inny drób, cielęcinę, jagnięcinę, kuchnia polska to coś więcej niż świniaki w panierce
- 24 6
-
2019-09-21 23:41
Karp po żydowsku
- 10 2
-
2019-09-21 12:10
jak widac nie ma chętnych - ale może będziesz pierwszy i będzie sukces?
ale spokojnie w polskiej kuchni jest sporo żydowskiej - choćby kiszonki
- 15 4
-
2019-09-21 12:20
ale jest w Dubaju (1)
- 12 2
-
2019-09-22 07:28
Serio? Poproszę o nazwę.
- 1 0
-
2019-09-21 14:37
To antysemityzm i mowa nienawiści. Zgłaszam wpis!!!
- 7 18
-
2019-09-21 11:22
Wooow kiedy plajta?
Po rozliczeniu dotacji?- 33 15
-
2019-09-21 11:50
rybakówka (1)
W Gdańsku rybakówka tak samo jak w Oliwie będzie wyrzucać pojemniki po oleju gdzie popadnie?
- 34 9
-
2019-09-21 21:23
ceny to przesada
- 5 3
-
2019-09-21 12:02
447 potraw (1)
- 18 2
-
2019-12-08 09:24
Moszko I
Król "Polin"
Tak zaczyna się zmiana historii- 0 0
-
2019-09-21 12:07
Ryba to mięso - @ Łukasz Stafiej (6)
Czy naprawdę w 2019 r trzeba to wyjaśniać?
"restauracja specjalizująca się wyłącznie w rybach oraz owocach morza - w karcie nie znajdziemy np. dań mięsnych czy wegetariańskich."- 24 26
-
2019-09-21 12:17
Kurde blaszka
- 4 0
-
2019-09-21 22:42
To jak inaczej napisać, że nie znajdziemy dań z mięsa drobiowego, wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny? Serio? Trochę skrót myślowy, ale autor rozróżnia przecież, że ryba to nie jest danie wegetariańskie.
- 10 0
-
2019-09-22 10:08
(2)
Tak. Dla mnie mięcho to mięcho, kurczak to kurczak, ryba to ryba. No i przekonaj mnie, że czerwone jest zielone, słucham.
- 5 7
-
2019-09-22 23:16
No tak, kurczak to warzywo
- 5 0
-
2019-09-23 13:42
A kto Ty niby jesteś, że mam Cię do czegoś przekonywać, co?
- 3 0
-
2019-11-06 00:39
Ryba to mięso
Ok. Skoro to takie jasne, że ryba to mięso, dlaczego krk przyzwolił spożywać w piątek, który jest dniem postu (w krk) rybę wszelkiego rodzaju a śledzika w szczególności, że to nie mięso?
O, i karpik jeszcze, szczególnie w wigilię Bożego narodzenia
I nie ma co, czepiać się reportera- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.