• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: smaki tatarskie, izraelskie i morskie

Łukasz Stafiej
21 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Restauracja z kuchnią izraelską, bar z wypiekami i daniami tatarskimi, restauracja specjalizująca się w rybach i kilka innych gastronomicznych miejsc opisujemy w kolejnym odcinku cyklu Nowe Lokale w Trójmieście, czyli naszym przewodniku po trójmiejskiej mapie kulinarnej.



Rybakówka



  • Rybakówka specjalizuje się w daniach rybnych.
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
Bywalcy trójmiejskich lokali znają tę nazwę. Rybakówka to popularna smażalnia ryb przy stawach hodowlanych pstrąga w Dolinie Radości. Działający od kilku miesięcy przy Stągiewnej 7/1 w Gdańsku lokal to restauracyjne wcielenie Rybakówki. Oferta jest niemalże ta sama, więc kto zasmakował w rybach oraz szerokiej ofercie garmażeryjnej z Oliwy, tutaj odnajdzie się bez problemu.

W menu Rybakówki najważniejsze są oczywiście ryby z patelni: szprotki, polędwica z dorsza (flagowe danie lokalu), pstrąg, łosoś, sum, halibut, turbot czy okoń (w większości to filety, ale kilka można też zamówić w całości, a część w postaci pieczonej). Ceny zaczynają się od 7 zł, ale trzeba pamiętać, że to kwota, jaką zapłacimy za 100 g ryby. To powszechna zasada w wycenie smażonej ryby, mniej powszechna jest dobra praktyka Rybakówki - przy każdej pozycji zaznaczony jest przedział wagowy, jakiego należy się spodziewać wybierając daną rybę.

Wśród przystawek (od 15 zł) znajdziemy m.in. tatara z łososia, korzennego śledzia z kaparami albo śledzia po tatarsku, łososia marynowanego w occie winnym czy carapaccio z pstrąga w sosie sojowym. Zamówimy też rosół rybny, krewetki na maśle, a niebawem i inne owoce morza, m.in. małże nowozelandzkie. Co jakiś czas pojawia się również wkładka z daniami specjalnymi, np. pierogami z łososiem czy makaronem z krewetkami.

Warto podkreślić, że Rybakówka na Stągiewnej to restauracja specjalizująca się wyłącznie w rybach oraz owocach morza - w karcie nie znajdziemy np. dań mięsnych czy wegetariańskich. Lokal jest dwupoziomowy i urządzony w klimatycznym, morskim stylu. Czynne codziennie w godz. 12-23.



Azima



  • W Azimie zjemy tradycyjne tatarskie dania i wypieki.
  •  Azima
  •  Azima
  •  Azima
  •  Azima
  •  Azima
  •  Azima
Właścicielka Azimy, Suzana Izzetdinova, jest imigrantką z Krymu. Przy Mickiewicza 13 we Wrzeszczu postanowiła stworzyć miejsce, gdzie będzie można spróbować autentycznych, tradycyjnych dań, jakie na co dzień są jadane w domach w jej ojczystych stronach. Pierwotnie miała to być tylko piekarenka specjalizująca się tatarskich wypiekach, m.in. lohumach - bułkach drożdżowych z wytrawnym i słodkim nadzieniem (np. z wołowiną i baraniną czy pieczarkami i serem), samsach - pierożkach z ciasta listkowego, cziborkach - zapiekanych pierogach z nadzieniem czy słodkiej baklawie z orzechami czy sezamem.  

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Goście odwiedzający lokal "domagali się" jednak również dań obiadowych, więc ekipa Azimy zaczęła przygotowywać również m.in. manty - pierogi na parze, tatarasie - krymskie pielmieni z wołowiną i baraniną, zupę gulaszową lagman z baraniną i warzywami czy kobiete - duży zapiekany pieróg z kurczakiem i ziemniakami. Wszystkie te dania przygotowywane są według oryginalnych tatarskich przepisów, bez taryfy ulgowej dla polskich kubeczków smakowych.

Ceny od kilku złotych za wypieki i kilkunastu za dania obiadowe. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7-20, a w weekendy w godz. 8-20.


Dobra Pizza



  • Dobra Pizza to pizzeria, gdzie składników nie żałują.
  •  Dobra Pizza
  •  Dobra Pizza
  •  Dobra Pizza
  •  Dobra Pizza
Bar z pizzą w jednym z pawilonów przy Hynka 55 na Zaspie. Choć właściciel pierwsze kroki w gastroświecie stawiał trzydzieści lat temu pod okiem pizzaiolo z Neapolu, w swojej pizzerii za nic ma włoską tradycję. Tutejsza pizza to raczej klimaty nowojorskie - wielki placek przeładowany składnikami (od 17 zł). Przeróżnymi składnikami, bo w ofercie znajdziemy blisko 30 kompozycji: od klasycznej margherity po pizzę o nazwie "Japa" z gyrosem, warzywami i fetą. Do tego domowe sosy.

Nazwa oczywiście nie jest przypadkowa. To nawiązanie do legendarnego (głównie w latach 90.) na Zaspie baru z pitami wypełnionymi mięsem, warzywami i sosami. Właściciel Dobrej Pizzy sam tam nie raz jadał (późną nocą po imprezach) i postanowił przywołać ducha (i smak) tamtych czasów.

Gyros robi sam (z karkówki, szynki i łopatki wieprzowej) i serwuje go nie tylko na pizzy, ale także w pitach (od 17 zł) z różnymi dodatkami. W menu znajdziemy również m.in. zupy, sałatki, frytki czy lody i napoje. Specjalną ofertę małych dań przygotowano również dla dzieci. Dobra Pizza funkcjonuje głównie na dowozy (choć w dobrą pogodę można usiąść w ogródku przed lokalem). Czynne codziennie w godz. 12-22 (lub dłużej).



U Wuja



  • U Wuja to osiedlowa restauracja przy ul. Niepołomickiej.
  •  U Wuja
  •  U Wuja
  •  U Wuja
  •  U Wuja
Osiedlowa restauracyjka przy ul. Niepołomickiej 32 w Gdańsku. W środku jest kilkanaście stolików - kameralnie i domowo, choć jednocześnie nowocześnie. Menu zostało pomyślane podobnie - to znane międzynarodowe (w tym polskie) dania, podkręcone odrobiną nowoczesnego spojrzenia na gotowanie.

Na przystawkę (od 19 zł) zjemy tatar z łososia albo grzankę z grillowanym śledziem. Zupy (od 12 zł) to klasyczny rosół albo krem z pieczonych pomidorów z mascarpone. Kolejne pozycje w menu to m.in. sałatki (od 26 zł) i makarony i pierogi (od 17 zł). Zamówimy m.in. sałatkę typu cesar, carbonarę po polsku (ze śmietaną i boczkiem), penne z łososiem czy boczniakami oraz pierogi ruskie, z mięsem albo kapustą i grzybami.

Wśród dań głównych (do 26 zł) znajdziemy m.in. kotlet de volaille, karkówkę z grilla, schabowy z kością, mielonego z buraczkami, łososia z grilla czy żeberka BBQ. Oprócz tego w menu znajduje się spora sekcja pizzy - małe kosztują od 18 zł. W tygodniu serwowany jest również dwudaniowy lunch w cenie 25 zł.

Lokal nastawiony jest na rodziny z dziećmi, więc nie brakuje całkiem rozbudowanej karty dań dla najmłodszych oraz kącika do zabaw. W planach są transmisje wydarzeń sportowych. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 13-21, a od piątku do niedzieli w godz. 12-22.


Ziarenko



  • W Ziarenku napijemy się kawy i kupimy pieczywo.
  •  Ziarenko
  •  Ziarenko
  •  Ziarenko
  •  Ziarenko
  •  Ziarenko
  •  Ziarenko
Kawiarenka połączona z niewielką piekarnią. W Ziarenku przy Kościuszki 12 w Sopocie napijemy się kawy (od 5 zł) z jednej z lokalnych palarni, wyciskanych soków oraz kupimy pieczone na miejscu bagietki, bułki i chleby.

Na śniadanie albo lunch zamówimy: kanapkę (np. z łososiem albo serem i szynką - 7-9 zł), zestaw śniadaniowy z pieczywem, dodatkami i kawą (19 zł) albo pastami kanapkowymi i kawą (15 zł) albo sałatkę z łososiem (15 zł) czy kilka wypiekanych na miejscu tart, także słodkich (od 10 zł). Niebawem będzie można zamówić również kieliszek wina i deskę serów i wędlin. W środku jest kameralnie i domowo. Czynne codziennie w godz. 8-20.



Jaffa



  • W Jaffie zjemy dania izraelskie i bliskowschodnie.
  •  Jaffa
  •  Jaffa
  •  Jaffa
  •  Jaffa
  •  Jaffa
  •  Jaffa
Nowa restauracja z kuchnią izraelską i bliskowschodnią w Gdańsku. Lokal na terenie Garnizonu (przy Słowackiego 13/4) prowadzi małżeństwo, które już wcześniej potwierdziło swoje umiejętności w kuchni tego regionu - to założyciele znanych i lubianych marek streetfoodowych Hummusland czy Stacja Harrisa. W Jaffie znajdziemy restauracyjną odsłonę tych smaków.

Na śniadanie (od 16 zł) - w godz. 9-13 zamówimy - m.in. szakszukę (także w wersji zielonej z porem i szpinakiem zamiast pomidorów), omlet z harrisą, jajecznicę z bliskowschodnią pikantną przyprawą pilpelchumą czy pieczywo z pastami (m.in. hummusem), ale też bardziej klasyczne pozycje, jak jajka po benedyktyńsku czy jajka z łososiem gravlax.

Przystawki (od 16 zł) to m.in. hummus z jagnięciną z patelni, pieczony batat z figami czy latkesy, czyli placki z jarmużu i ziemniaków podawane m.in. z domowej roboty serem jogurtowym labneh. Wśród zup (od 16 zł) znajdziemy m.in. mocno aromatyczną chlebową czy pikantną zupę z klopsikami wołowo-jagnięcymi. Dania główne (od 25 zł) to m.in. kofty wołowe z pszenicą freekeh, harissą i labnehem, kibeh - smażona jagnięcina w placku z bluguru, falafel, faszerowany warzywami i bulgurem bakłażan, pieczona makrela w harissie czy domowy kebab. Są też sałatki, burgery oraz desery (m.in. czekoladowy fondant z melasą z daktyli i karmelizowaną pomarańczą). Od godz. 12 serwowane są zestawy lunchowe. Czynne codziennie do godz. 22.

Miejsca

Opinie (118) ponad 10 zablokowanych

  • AZIMA!!!

    Petarda!! Uwiebiam te wyroby!! Szkoda, ze lokal taki malusi. Byloby wziecie gdyby jeszcze mozna bylo u Was jesc w fajnych i przytulnych warunkach i zeby byl parking jakis niedaleko. Bo obecnie problem z parkoaniem. ;))
    Ale i tak kiedy moge to zajade i kupie do domu. ;)))

    • 1 0

  • Dobra Pizza (1)

    Lokal już zamknięty, strona internetowa wyłączona. Widocznie nie wytrzymał konkurencji z sąsiadami

    • 1 0

    • Mieli dobry start, potem zaczęli oszczędzać na składnikach. No i tyle. Dobrej pizza ze składnikami wysokiej jakości nie da się sprzedawać za 15 złotych

      • 2 0

  • Japa (4)

    Stare dobre czasy :)

    • 11 2

    • Wszystko fajnie, miło powspominać ale Dobra-pizza nie ma nic wspólnego z Japa. Właściciel zapożyczył sobie nazwę i tyle. Jedzenie zupełnie nie ma nic wspólnego z Japa. Tam był smak, aromat, tu jest bardzo słabo

      • 0 0

    • Ostrą Japę z ostrym sosem proszę...

      • 7 0

    • 100% Prawda

      ten hot-dog za 5 zł o 5 rano po imprezie w sopocie

      • 1 0

    • I słynny ostry sos w Japie
      Ech..... wspomień czar

      • 3 0

  • 447 potraw (1)

    • 18 2

    • Moszko I

      Król "Polin"
      Tak zaczyna się zmiana historii

      • 0 0

  • Ryba to mięso - @ Łukasz Stafiej (6)

    Czy naprawdę w 2019 r trzeba to wyjaśniać?

    "restauracja specjalizująca się wyłącznie w rybach oraz owocach morza - w karcie nie znajdziemy np. dań mięsnych czy wegetariańskich."

    • 24 26

    • Ryba to mięso

      Ok. Skoro to takie jasne, że ryba to mięso, dlaczego krk przyzwolił spożywać w piątek, który jest dniem postu (w krk) rybę wszelkiego rodzaju a śledzika w szczególności, że to nie mięso?
      O, i karpik jeszcze, szczególnie w wigilię Bożego narodzenia
      I nie ma co, czepiać się reportera

      • 0 0

    • (2)

      Tak. Dla mnie mięcho to mięcho, kurczak to kurczak, ryba to ryba. No i przekonaj mnie, że czerwone jest zielone, słucham.

      • 5 7

      • A kto Ty niby jesteś, że mam Cię do czegoś przekonywać, co?

        • 3 0

      • No tak, kurczak to warzywo

        • 5 0

    • To jak inaczej napisać, że nie znajdziemy dań z mięsa drobiowego, wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny? Serio? Trochę skrót myślowy, ale autor rozróżnia przecież, że ryba to nie jest danie wegetariańskie.

      • 10 0

    • Kurde blaszka

      • 4 0

  • A okiem dietetyka? (4)

    A czy moglibyście do tych nowych lokali wysyłać też dietetyka żeby przejrzał karty pod kątem zbilansiwania posiłków, ocenił jakość wykorzystywanych składników i sposób przygotowania potraw? I podpowiedział, czy np. osoby z nietolerancjami znajdą tam coś dla siebie? Bardzo by się coś takiego przydało :)

    • 1 9

    • z tą nietolerancją to siedź w domu i gotuj, nikt nie zmusza do chodzenia po knajpach.

      • 0 0

    • dla osób z nietolerancją (1)

      zakazać tęczowych potraw

      • 1 1

      • dla osób z nietolerancją zlikwidować wszystko

        żeby nic nie było

        • 0 0

    • Jedz w domu. Ciagle tylko jedzenie bez- glutenu/ cukru/ białka/ miesa

      S*ęsa i najlepiej sama soja z gmo to mniam

      • 3 0

  • Jaffa

    Byłam wczoraj . Nic specjalnego . Słaby wystrój. Jakoś tak barowo. Jedzenie bez polotu . Czy to kuchnia izraelska ? Chyba nie .

    • 2 2

  • Nie jadam w miejscach gdzie wazy przed smazeniem

    Bo to wspieranie powszechnie panujacej patologii. Kazdy kto pracowal w takim miejscu wie, ze te 10% jest nie do zauwazenia. A i 30% da się ukrasc. Akceptuje placenie na wage tylko gotowych produktow

    • 5 1

  • Knajpy wyrastają jak grzyby po deszczu (2)

    Artykuły gdzie wymienia się nowe lokale powstają regularnie na tym portalu od jakiegoś czasu. Szkoda że potem, np pod koniec roku nie ma podsumowania ile lokali zamknięto- nie oszukujmy się, 70% biznesów gastronomicznych wymienionych w tym artykule zostanie zamkniętych w ciągu dwóch lat, pytanie tylko które.

    • 8 5

    • (1)

      W każdej branży 70% szybko upada, czemu w gastronomii miałoby być inaczej?

      • 7 2

      • tłumaczysz robotnikowi

        • 2 0

  • Nie ma kuchni "izraelskiej" jest natomiast "Zydowska" (2)

    Poprawnym politycznie kretynom proponuje konsultacje z jezykoznawcami ( dlczego Zyd lub zyd) oraz z gastronomami z prawdziwego zdarzenia.Zarles pan, panie autor wegorza po izraelsku czy po zydowsku?
    A jezeli idzie o narodowosc to gadales pan, panie neptek z Zydem.
    Ale wy pewnie nie zrozumiecie i tak o co chodzi- tak jestescie pswieceni waszymi pseudo"studiami"

    • 35 10

    • Bo słowo Żyd to już tylko z hejtem się kojarzy... (1)

      • 7 2

      • wszyscy chrześcijanie to żydzi

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane