• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: smaki tatarskie, izraelskie i morskie

Łukasz Stafiej
21 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Restauracja z kuchnią izraelską, bar z wypiekami i daniami tatarskimi, restauracja specjalizująca się w rybach i kilka innych gastronomicznych miejsc opisujemy w kolejnym odcinku cyklu Nowe Lokale w Trójmieście, czyli naszym przewodniku po trójmiejskiej mapie kulinarnej.



Rybakówka



  • Rybakówka specjalizuje się w daniach rybnych.
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
  •  Rybakówka
Bywalcy trójmiejskich lokali znają tę nazwę. Rybakówka to popularna smażalnia ryb przy stawach hodowlanych pstrąga w Dolinie Radości. Działający od kilku miesięcy przy Stągiewnej 7/1 w Gdańsku lokal to restauracyjne wcielenie Rybakówki. Oferta jest niemalże ta sama, więc kto zasmakował w rybach oraz szerokiej ofercie garmażeryjnej z Oliwy, tutaj odnajdzie się bez problemu.

W menu Rybakówki najważniejsze są oczywiście ryby z patelni: szprotki, polędwica z dorsza (flagowe danie lokalu), pstrąg, łosoś, sum, halibut, turbot czy okoń (w większości to filety, ale kilka można też zamówić w całości, a część w postaci pieczonej). Ceny zaczynają się od 7 zł, ale trzeba pamiętać, że to kwota, jaką zapłacimy za 100 g ryby. To powszechna zasada w wycenie smażonej ryby, mniej powszechna jest dobra praktyka Rybakówki - przy każdej pozycji zaznaczony jest przedział wagowy, jakiego należy się spodziewać wybierając daną rybę.

Wśród przystawek (od 15 zł) znajdziemy m.in. tatara z łososia, korzennego śledzia z kaparami albo śledzia po tatarsku, łososia marynowanego w occie winnym czy carapaccio z pstrąga w sosie sojowym. Zamówimy też rosół rybny, krewetki na maśle, a niebawem i inne owoce morza, m.in. małże nowozelandzkie. Co jakiś czas pojawia się również wkładka z daniami specjalnymi, np. pierogami z łososiem czy makaronem z krewetkami.

Warto podkreślić, że Rybakówka na Stągiewnej to restauracja specjalizująca się wyłącznie w rybach oraz owocach morza - w karcie nie znajdziemy np. dań mięsnych czy wegetariańskich. Lokal jest dwupoziomowy i urządzony w klimatycznym, morskim stylu. Czynne codziennie w godz. 12-23.



Azima



  • W Azimie zjemy tradycyjne tatarskie dania i wypieki.
  •  Azima
  •  Azima
  •  Azima
  •  Azima
  •  Azima
  •  Azima
Właścicielka Azimy, Suzana Izzetdinova, jest imigrantką z Krymu. Przy Mickiewicza 13 we Wrzeszczu postanowiła stworzyć miejsce, gdzie będzie można spróbować autentycznych, tradycyjnych dań, jakie na co dzień są jadane w domach w jej ojczystych stronach. Pierwotnie miała to być tylko piekarenka specjalizująca się tatarskich wypiekach, m.in. lohumach - bułkach drożdżowych z wytrawnym i słodkim nadzieniem (np. z wołowiną i baraniną czy pieczarkami i serem), samsach - pierożkach z ciasta listkowego, cziborkach - zapiekanych pierogach z nadzieniem czy słodkiej baklawie z orzechami czy sezamem.  

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Goście odwiedzający lokal "domagali się" jednak również dań obiadowych, więc ekipa Azimy zaczęła przygotowywać również m.in. manty - pierogi na parze, tatarasie - krymskie pielmieni z wołowiną i baraniną, zupę gulaszową lagman z baraniną i warzywami czy kobiete - duży zapiekany pieróg z kurczakiem i ziemniakami. Wszystkie te dania przygotowywane są według oryginalnych tatarskich przepisów, bez taryfy ulgowej dla polskich kubeczków smakowych.

Ceny od kilku złotych za wypieki i kilkunastu za dania obiadowe. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7-20, a w weekendy w godz. 8-20.


Dobra Pizza



  • Dobra Pizza to pizzeria, gdzie składników nie żałują.
  •  Dobra Pizza
  •  Dobra Pizza
  •  Dobra Pizza
  •  Dobra Pizza
Bar z pizzą w jednym z pawilonów przy Hynka 55 na Zaspie. Choć właściciel pierwsze kroki w gastroświecie stawiał trzydzieści lat temu pod okiem pizzaiolo z Neapolu, w swojej pizzerii za nic ma włoską tradycję. Tutejsza pizza to raczej klimaty nowojorskie - wielki placek przeładowany składnikami (od 17 zł). Przeróżnymi składnikami, bo w ofercie znajdziemy blisko 30 kompozycji: od klasycznej margherity po pizzę o nazwie "Japa" z gyrosem, warzywami i fetą. Do tego domowe sosy.

Nazwa oczywiście nie jest przypadkowa. To nawiązanie do legendarnego (głównie w latach 90.) na Zaspie baru z pitami wypełnionymi mięsem, warzywami i sosami. Właściciel Dobrej Pizzy sam tam nie raz jadał (późną nocą po imprezach) i postanowił przywołać ducha (i smak) tamtych czasów.

Gyros robi sam (z karkówki, szynki i łopatki wieprzowej) i serwuje go nie tylko na pizzy, ale także w pitach (od 17 zł) z różnymi dodatkami. W menu znajdziemy również m.in. zupy, sałatki, frytki czy lody i napoje. Specjalną ofertę małych dań przygotowano również dla dzieci. Dobra Pizza funkcjonuje głównie na dowozy (choć w dobrą pogodę można usiąść w ogródku przed lokalem). Czynne codziennie w godz. 12-22 (lub dłużej).



U Wuja



  • U Wuja to osiedlowa restauracja przy ul. Niepołomickiej.
  •  U Wuja
  •  U Wuja
  •  U Wuja
  •  U Wuja
Osiedlowa restauracyjka przy ul. Niepołomickiej 32 w Gdańsku. W środku jest kilkanaście stolików - kameralnie i domowo, choć jednocześnie nowocześnie. Menu zostało pomyślane podobnie - to znane międzynarodowe (w tym polskie) dania, podkręcone odrobiną nowoczesnego spojrzenia na gotowanie.

Na przystawkę (od 19 zł) zjemy tatar z łososia albo grzankę z grillowanym śledziem. Zupy (od 12 zł) to klasyczny rosół albo krem z pieczonych pomidorów z mascarpone. Kolejne pozycje w menu to m.in. sałatki (od 26 zł) i makarony i pierogi (od 17 zł). Zamówimy m.in. sałatkę typu cesar, carbonarę po polsku (ze śmietaną i boczkiem), penne z łososiem czy boczniakami oraz pierogi ruskie, z mięsem albo kapustą i grzybami.

Wśród dań głównych (do 26 zł) znajdziemy m.in. kotlet de volaille, karkówkę z grilla, schabowy z kością, mielonego z buraczkami, łososia z grilla czy żeberka BBQ. Oprócz tego w menu znajduje się spora sekcja pizzy - małe kosztują od 18 zł. W tygodniu serwowany jest również dwudaniowy lunch w cenie 25 zł.

Lokal nastawiony jest na rodziny z dziećmi, więc nie brakuje całkiem rozbudowanej karty dań dla najmłodszych oraz kącika do zabaw. W planach są transmisje wydarzeń sportowych. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 13-21, a od piątku do niedzieli w godz. 12-22.


Ziarenko



  • W Ziarenku napijemy się kawy i kupimy pieczywo.
  •  Ziarenko
  •  Ziarenko
  •  Ziarenko
  •  Ziarenko
  •  Ziarenko
  •  Ziarenko
Kawiarenka połączona z niewielką piekarnią. W Ziarenku przy Kościuszki 12 w Sopocie napijemy się kawy (od 5 zł) z jednej z lokalnych palarni, wyciskanych soków oraz kupimy pieczone na miejscu bagietki, bułki i chleby.

Na śniadanie albo lunch zamówimy: kanapkę (np. z łososiem albo serem i szynką - 7-9 zł), zestaw śniadaniowy z pieczywem, dodatkami i kawą (19 zł) albo pastami kanapkowymi i kawą (15 zł) albo sałatkę z łososiem (15 zł) czy kilka wypiekanych na miejscu tart, także słodkich (od 10 zł). Niebawem będzie można zamówić również kieliszek wina i deskę serów i wędlin. W środku jest kameralnie i domowo. Czynne codziennie w godz. 8-20.



Jaffa



  • W Jaffie zjemy dania izraelskie i bliskowschodnie.
  •  Jaffa
  •  Jaffa
  •  Jaffa
  •  Jaffa
  •  Jaffa
  •  Jaffa
Nowa restauracja z kuchnią izraelską i bliskowschodnią w Gdańsku. Lokal na terenie Garnizonu (przy Słowackiego 13/4) prowadzi małżeństwo, które już wcześniej potwierdziło swoje umiejętności w kuchni tego regionu - to założyciele znanych i lubianych marek streetfoodowych Hummusland czy Stacja Harrisa. W Jaffie znajdziemy restauracyjną odsłonę tych smaków.

Na śniadanie (od 16 zł) - w godz. 9-13 zamówimy - m.in. szakszukę (także w wersji zielonej z porem i szpinakiem zamiast pomidorów), omlet z harrisą, jajecznicę z bliskowschodnią pikantną przyprawą pilpelchumą czy pieczywo z pastami (m.in. hummusem), ale też bardziej klasyczne pozycje, jak jajka po benedyktyńsku czy jajka z łososiem gravlax.

Przystawki (od 16 zł) to m.in. hummus z jagnięciną z patelni, pieczony batat z figami czy latkesy, czyli placki z jarmużu i ziemniaków podawane m.in. z domowej roboty serem jogurtowym labneh. Wśród zup (od 16 zł) znajdziemy m.in. mocno aromatyczną chlebową czy pikantną zupę z klopsikami wołowo-jagnięcymi. Dania główne (od 25 zł) to m.in. kofty wołowe z pszenicą freekeh, harissą i labnehem, kibeh - smażona jagnięcina w placku z bluguru, falafel, faszerowany warzywami i bulgurem bakłażan, pieczona makrela w harissie czy domowy kebab. Są też sałatki, burgery oraz desery (m.in. czekoladowy fondant z melasą z daktyli i karmelizowaną pomarańczą). Od godz. 12 serwowane są zestawy lunchowe. Czynne codziennie do godz. 22.

Miejsca

Opinie (118) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    Tatarów odwiedzę!

    • 40 3

    • Ja też!

      • 4 1

  • Czemu na stronie (1)

    Rybakówki widnieje, że mieści się na jakiejś starówce? Przecież nie ma takiego miejsca w Gdańsku...

    • 17 10

    • dokształć się...

      • 4 10

  • Tatarskie Smaki wymiatają

    Byłam zaskoczona wyborem! Przemiła obsługa,ceny adekwatne.Aż szkoda,że miejsce malutkie i na uboczu.Warto tam zaglądać!

    • 36 4

  • (9)

    Rybakówka, ta porcja ze zdjęcia (halibut?) cena pewnie ze 150 -200 zł

    • 15 4

    • Rybakowka - Bardzo atrakcyjna cena!!! (8)

      Jadłam dziś halibuta z patelni z frytkami i surówka. Bardzo smaczny. Wyglada tak jak na zdjęciu a smakuje jeszcze lepiej. Rozpływa się w buzi. Za 2 kawałki halibuta frytki i surówka zapłaciłam 44 zł! Jestem zadowolona i najedzona. Dobrze wydana kasa. polecam

      • 3 9

      • Rybakówka (2)

        Zamówiliśmy okonia i pierogi z łososia . Miłe zaskoczenie przed głównym daniem dostaliśmy darmową przystawkę z krewetek i świeże pieczywo. Pierogi pyszne okoń bardzo dobry . Ogólnie wszystko na medal . Brawo

        • 3 6

        • (1)

          Z ryb to rypanie.
          Hehe

          • 4 2

          • Rypnij się w głowę ha ha

            • 3 2

      • (4)

        klitus bajduś-----średnie przebicie na rybie to 10 razy- czyli 30 deko ryby to 15 zł (minimum) razy 10 wychodzi 150 zł bez frytek i surówek , za 44 złote to mogli ci podac koło 7 - 10 dekową porcję

        • 3 4

        • Człowieku naucz się liczyć a nie pierdzielisz! (3)

          Widzę ze jesteś z tych co lubią mieć ostatnie zdanie choć niekoniecznie mądre. Wiem co jadłam i co mi podali. Waga była Ok 300 gram. Cena była 10 zł za 100g czyli musisz pomnożyć 10 x 3= 30 zł reszta to frytki i surówki!

          • 5 0

          • Gazetka Biedronka ważna od 29 kwietnia 2019 roku - ryby i owoce morza

            Świeże i mrożone ryby do wyboru w promocji w tym tygodniu w sieci Biedronki to: świeży halibut za 5,99 zł/100 g,

            to tanio ci dali , pewnie w promocji, to co zostało im z poprzedniego tygodnia,

            • 1 1

          • ile płaca kelnerkom w Rybakówce?

            • 2 0

          • pstrąg detal 20 zł w daniu cena rośnie do 70 zł za kg
            halibut detal 60 a w daniu tylko 100 zł za kg za kg

            czyli
            1 porcja (o.5 kg) pstrąga daje zysk 25 zł
            1 porcja (0,3 kg) halibuta daje zysk 12 zł

            • 1 2

  • Nie ma kuchni "izraelskiej" jest natomiast "Zydowska" (2)

    Poprawnym politycznie kretynom proponuje konsultacje z jezykoznawcami ( dlczego Zyd lub zyd) oraz z gastronomami z prawdziwego zdarzenia.Zarles pan, panie autor wegorza po izraelsku czy po zydowsku?
    A jezeli idzie o narodowosc to gadales pan, panie neptek z Zydem.
    Ale wy pewnie nie zrozumiecie i tak o co chodzi- tak jestescie pswieceni waszymi pseudo"studiami"

    • 35 10

    • Bo słowo Żyd to już tylko z hejtem się kojarzy... (1)

      • 7 2

      • wszyscy chrześcijanie to żydzi

        • 0 0

  • Azima, wypieki i dania wyglądają smakowicie.

    • 14 3

  • U Wuja - kolejna oklepana szama na poludniu Gdanska. Moze by otworzyc na poludniu jakas ciekawa.kuchnie, a nie standardowe kopiuj wklej za 30 zl??

    • 12 2

  • jakoś tak... (2)

    niezbyt chce się chodzić po tym czymś gdzie zupka zaczyna się od 16 PLN.. złodziejstwo i tyle.

    • 14 6

    • Cena (1)

      Są zupy za piątaka warte piątaka i są zupy za 20 warte 20. Tak jak burgery za 3 i 23.

      • 7 6

      • Tylko, że ja niedawno w jednej z gdańskich restauracji zamówiłem zupę borowikową za 19 zł, i nawet smaczna, tyle, że mam 100% przekonanie, że tam pływały podgrzybki.

        • 10 2

  • Wczoraj byliśmy w Dobra Pizza (1)

    Jedliśmy tylko pizzę. Bardzo smaczna. Dzieciaki zjadły wszystko do ostatniego kęsa. Pani, która nas obsługiwała poczęstowała nas nawet kawą. Jak ktoś lubi pikantne to meksykańska super.

    • 6 6

    • Robią raczej w detalu niż w hurcie. Miejsca nie jest zbyt dużo.Sama pizza bardzo smaczna. Innych dań nie próbowałem.

      • 0 0

  • Knajpy wyrastają jak grzyby po deszczu (2)

    Artykuły gdzie wymienia się nowe lokale powstają regularnie na tym portalu od jakiegoś czasu. Szkoda że potem, np pod koniec roku nie ma podsumowania ile lokali zamknięto- nie oszukujmy się, 70% biznesów gastronomicznych wymienionych w tym artykule zostanie zamkniętych w ciągu dwóch lat, pytanie tylko które.

    • 8 5

    • (1)

      W każdej branży 70% szybko upada, czemu w gastronomii miałoby być inaczej?

      • 7 2

      • tłumaczysz robotnikowi

        • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane