Wiadomości

stat

Nowe lokale: smaki włoskie, staropolskie i meksykańskie

Tym razem odwiedziliśmy nowe restauracje w Gdańsku. Zjemy w nich m.in. kuchnię włoską, potrawy inspirowane staropolskimi smakami i produktami oraz autorskie i uliczne dania meksykańskie.





Chleb i Wino
Komu się zdarza bywać w Toruniu, ten Chleb i Wino powinien kojarzyć, bo to jedna z popularniejszych tam knajpek. Teraz sprawdzony koncept właściciele przenieśli do Gdańska, a dokładniej na parter kamienicy przy ul. Stągiewnej 17 zobacz na mapie Gdańska (na piętrach są prowadzone przez nich apartamenty). Chleb i Wino to połączenie kameralnej, ale stylowej restauracji (za dnia) z lounge barem (wieczorami). Karta jest dość bezpieczna i powinna trafić w gusta lubiących smaki śródziemnomorskie. Jej trzon stanowią domowe makarony (m.in. tagliatelle z kurczakiem w sosie truflowym - 24,90 zł czy tajskie taglioni słodko-pikantne - 26,90 zł) i pizza (kilka klasycznych kompozycji od 17,90 zł do 26,90 zł). Są też sałatki, kilka klasyczny przystawek i dań głównych. Zjemy m.in. krewetki ziołowo-maślane (23,90 zł), tatar (23,90 zł), polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym ze szparagami (31,90 zł), domową kaczkę w jabłkach z buraczkami (39,90 zł) czy stek z polędwicy (65,90 zł). Nazwa lokalu ma znaczenie - na miejscu pieczony jest domowy chleb, a do dań sugerowane jest konkretne wino. Rano (w godz. 8-10:30) zamówimy zestawy śniadaniowe (35 zł) - m.in. gofry z jajkami po benedyktyńsku czy omlet. W cenie sok i kawa z rodzinnej palarni Kopernik w Toruniu. Lokal czynny jest codziennie w godz. 8-23.


Bellagio
Bellagio to nazwa urokliwej miejscowości na północy Włoch, gdzie przez wiele lat mieszkali właściciele włoskiej restauracyjki o tej samej nazwie, która niedawno ruszyła przy ul. Szczecińskiej 23 zobacz na mapie Gdańska na Przymorzu (w miejscu baru Feniks). W swoim lokalu Polka i Włoch postanowili podawać klasyczne włoskie jedzenie według domowych receptur, które co tydzień przygotowywali podczas rodzinnych biesiad. I chyba im to nieźle wychodzi - lokal nie narzeka na brak klienteli, a w środku panuje gwarna, ale domowa atmosfera. W karcie znajdziemy kilkanaście makaronów, pizzę czy dania mięsne i rybne. Są np. szaszłyki z grillowanych krewetek (49 zł), kurczak w sosie kaparowym (32 zł), pokaźnych rozmiarów półmisek makaronu z owocami morza (49 zł) czy tortellini z mięsem i sosem bolońskim (29 zł). Pizze zaczynają się od 16 zł. Co kilka dni zmieniana jest również wkładka ze specjalnymi i sezonowymi daniami szefa kuchni, a raz na tydzień pojawia się nowa karta zestawów lunchowych - za dwa dania od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 zapłacimy 25 zł. Bellagio czynne jest od niedzieli do piątku w godz. 12-23, a w soboty do północy.


Mamma Mia Zielona Pietruszka
Kolejny lokal, gdzie zjemy po włosku (ale nie tylko). Restauracja Mamma Mia Zielona Pietruszka znajduje się nieco na uboczu centrum Gdańska, bo w hotelu Number One przy ul. Jaglanej 4 zobacz na mapie Gdańska, ale jest zdecydowanie otwarta na tzw. klientów z zewnątrz. W środku panuje bardzo swobodna atmosfera, która nie ma nic wspólnego z często kojarzoną z hotelowymi knajpkami niedostępnością. W prostej karcie, którą układał znany z restauracji Magiel (ten sam właściciel) Przemek Langowski, dominują smaki śródziemnomorskie, ale nie brakuje też polskich czy międzynarodowych akcentów. Jest m.in. carpaccio (32 zł), krewetki w mleczku kokosowym (39 zł), krem pomidorowy z serem pleśniowym i prażonym czosnkiem (15 zł), linguine z krewetkami i chorizo (35 zł), burgery - także rybny (od 26 zł), smażony sandacz z komosą i warzywami (45 zł) czy stek (70 zł). Sporo miejsca w karcie zajmuje również pizza.


Majolika
Majolika to nowa restauracja w zabytkowej, neobarokowej willi przy ul. Jana Uphagena 23 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. Brzmiąca pozornie obco nazwa jest w pełni uzasadniona - majoliki to barwne ceramiczne kafle wyprodukowane ponad sto lat temu w Kadynach koło Elbląga, którymi wyłożone są fragmenty ścian w obiekcie. Historia nadaje oczywiście charakter temu miejscu - jest wytwornie, zabytkowo i elegancko. Karta dań również nie należy do tych z kategorii codziennych - szef kuchni i właściciele postawili na kuchnię staropolską przygotowywaną w nowoczesny sposób. Wśród dań znajdziemy m.in. perliczkę z boczkiem i kasztanami (45 zł), comber z sarny z wiśniami i czekoladą (68 zł), domowy makaron z borowikami i owczym serem (28 zł), sandacza z kaszą perłową, kurkami i sosem jałowcowym (36 zł) czy rosół z bażanta (18 zł) i krem ze skorzonery (16 zł). Majolika świetnie nadaje się na zamknięte imprezy oraz niewielkie spotkania - lokal jest podzielony na kilka niezależnych, mniej i bardziej kameralnych sal. Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, w niedziele do godz. 21.


Suavemente
O dobrze znanej miłośnikom kuchni meksykańskiej zaspiańskiej restauracyjce Suavemente piszemy ponownie, bo po kilku tygodniach przerwy poświęconej na remont lokal znacznie się powiększył i rozbudował swoją ofertę. Teraz nie zajmuje już tylko jednego, ale trzy pawilony przy ul. Hynka 57 zobacz na mapie Gdańska. Wyraźnie rozdzielono również część barową od tej restauracyjnej. I co najważniejsze: metamorfozę przeszła karta. Menu zaczyna się od "przegryzek za 14 zł", wśród których znajdziemy m.in. domowe skwarki z wieprzowej skóry ze smażoną fasolą, nachosy z guacamole i chilli con carne czy panierowane jalpeńos. Na kolejnej stronie są "zagrychy" i "wypasiory", czyli różnej wielkości i z różnym nadzieniem popularne, meksykańskie dania uliczne, m.in. tacos, fajita burrito czy quesadilla (średnia cena to około 20 zł). Potem w karcie znajdziemy dania, które powinien przetestować każdy fan meksykańskich smaków. W "meksykańskich specjałach" znalazły się m.in. tacosy z flaczkami (18 zł), gotowane na parze w liściach kukurydzy tamales (22 zł), empanadas z groszkiem i kozim serem (18 zł) czy kanapka gordita z wieprzowiną (25 zł). Na koniec to, z czego Suavemente słynie przede wszystkim - autorskie dania inspirowane Meksykiem szefa kuchni i współwłaściciela lokalu - Sławka Gutowskiego. Zjemy m.in. gnocchi z musem z dyni, boczniakami i gorgonzolą (32 zł), żeberka BBQ z domowymi frytkami (43 zł), lucjana z kaparami, oliwkami (41 zł) i ziemniakami czy jagnięcinę z karczochami i fasolą (60 zł). Nowością są steki z krów rasy limousine, które właściciele samodzielnie sezonują (do 42 dni) w specjalnej lodówce w lokalu (100 gramów za 30 zł). Uwaga, fanatycy ekstremalnej pikantności - sosów na barze jest w bród, znajdzie się nawet taki zrobiony z papryczki Carolina Reaper. Suavemente czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22, w piątki w godz. 12-23, w soboty w godz. 9-23, a w niedziele w godz. 9-21 (w weekendy rano podawane są specjalne śniadaniowe wersje niektórych dań).

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (83)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
13.10.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Nowe lokale

Jabłoniowa Cafe

Bary, bistro
Gdańsk
Jabłoniowa 21/10

Kolejny Nowy Lokal

Bary, bistro
Gdańsk
Do Studzienki 10

Majolika

Restauracje
Gdańsk
Jana Uphagena 23

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Seafood Station pokaż na mapie 2.2

Restauracje
Dziś mieliśmy okazje wybrać się w 4 os do tej restauracji. Pomimo godziny 22 było dość sporo gości i przyjemny klimat... więcej

Leśna Kawiarnia pokaż na mapie 4.0

Kawiarnie i herbaciarnie
Domowe wypieki rodem z - co prawda lepszej - ale nadal cukierni. Kawa dobra, ale wystrój i obsługa nie bardzo. Jarzen... więcej

Serwus 2.5

Restauracje
Zachęcona wystrojem wnętrza oraz duża ilością osoba poszliśmy zjeść do tej restauracji. Wystawiam zła opinie począwsz... więcej

Black and White Coffee pokaż na mapie 2.0

Kawiarnie i herbaciarnie
Mogło być lepiej, barista nie miły, kawa i ceny w normie. "2" za latte art.