Wiadomości

stat

Nowe lokale: smaki włoskie, staropolskie i meksykańskie

Tym razem odwiedziliśmy nowe restauracje w Gdańsku. Zjemy w nich m.in. kuchnię włoską, potrawy inspirowane staropolskimi smakami i produktami oraz autorskie i uliczne dania meksykańskie.





Chleb i Wino
Komu się zdarza bywać w Toruniu, ten Chleb i Wino powinien kojarzyć, bo to jedna z popularniejszych tam knajpek. Teraz sprawdzony koncept właściciele przenieśli do Gdańska, a dokładniej na parter kamienicy przy ul. Stągiewnej 17 zobacz na mapie Gdańska (na piętrach są prowadzone przez nich apartamenty). Chleb i Wino to połączenie kameralnej, ale stylowej restauracji (za dnia) z lounge barem (wieczorami). Karta jest dość bezpieczna i powinna trafić w gusta lubiących smaki śródziemnomorskie. Jej trzon stanowią domowe makarony (m.in. tagliatelle z kurczakiem w sosie truflowym - 24,90 zł czy tajskie taglioni słodko-pikantne - 26,90 zł) i pizza (kilka klasycznych kompozycji od 17,90 zł do 26,90 zł). Są też sałatki, kilka klasyczny przystawek i dań głównych. Zjemy m.in. krewetki ziołowo-maślane (23,90 zł), tatar (23,90 zł), polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym ze szparagami (31,90 zł), domową kaczkę w jabłkach z buraczkami (39,90 zł) czy stek z polędwicy (65,90 zł). Nazwa lokalu ma znaczenie - na miejscu pieczony jest domowy chleb, a do dań sugerowane jest konkretne wino. Rano (w godz. 8-10:30) zamówimy zestawy śniadaniowe (35 zł) - m.in. gofry z jajkami po benedyktyńsku czy omlet. W cenie sok i kawa z rodzinnej palarni Kopernik w Toruniu. Lokal czynny jest codziennie w godz. 8-23.


Bellagio
Bellagio to nazwa urokliwej miejscowości na północy Włoch, gdzie przez wiele lat mieszkali właściciele włoskiej restauracyjki o tej samej nazwie, która niedawno ruszyła przy ul. Szczecińskiej 23 zobacz na mapie Gdańska na Przymorzu (w miejscu baru Feniks). W swoim lokalu Polka i Włoch postanowili podawać klasyczne włoskie jedzenie według domowych receptur, które co tydzień przygotowywali podczas rodzinnych biesiad. I chyba im to nieźle wychodzi - lokal nie narzeka na brak klienteli, a w środku panuje gwarna, ale domowa atmosfera. W karcie znajdziemy kilkanaście makaronów, pizzę czy dania mięsne i rybne. Są np. szaszłyki z grillowanych krewetek (49 zł), kurczak w sosie kaparowym (32 zł), pokaźnych rozmiarów półmisek makaronu z owocami morza (49 zł) czy tortellini z mięsem i sosem bolońskim (29 zł). Pizze zaczynają się od 16 zł. Co kilka dni zmieniana jest również wkładka ze specjalnymi i sezonowymi daniami szefa kuchni, a raz na tydzień pojawia się nowa karta zestawów lunchowych - za dwa dania od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 zapłacimy 25 zł. Bellagio czynne jest od niedzieli do piątku w godz. 12-23, a w soboty do północy.


Mamma Mia Zielona Pietruszka
Kolejny lokal, gdzie zjemy po włosku (ale nie tylko). Restauracja Mamma Mia Zielona Pietruszka znajduje się nieco na uboczu centrum Gdańska, bo w hotelu Number One przy ul. Jaglanej 4 zobacz na mapie Gdańska, ale jest zdecydowanie otwarta na tzw. klientów z zewnątrz. W środku panuje bardzo swobodna atmosfera, która nie ma nic wspólnego z często kojarzoną z hotelowymi knajpkami niedostępnością. W prostej karcie, którą układał znany z restauracji Magiel (ten sam właściciel) Przemek Langowski, dominują smaki śródziemnomorskie, ale nie brakuje też polskich czy międzynarodowych akcentów. Jest m.in. carpaccio (32 zł), krewetki w mleczku kokosowym (39 zł), krem pomidorowy z serem pleśniowym i prażonym czosnkiem (15 zł), linguine z krewetkami i chorizo (35 zł), burgery - także rybny (od 26 zł), smażony sandacz z komosą i warzywami (45 zł) czy stek (70 zł). Sporo miejsca w karcie zajmuje również pizza.


Majolika
Majolika to nowa restauracja w zabytkowej, neobarokowej willi przy ul. Jana Uphagena 23 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. Brzmiąca pozornie obco nazwa jest w pełni uzasadniona - majoliki to barwne ceramiczne kafle wyprodukowane ponad sto lat temu w Kadynach koło Elbląga, którymi wyłożone są fragmenty ścian w obiekcie. Historia nadaje oczywiście charakter temu miejscu - jest wytwornie, zabytkowo i elegancko. Karta dań również nie należy do tych z kategorii codziennych - szef kuchni i właściciele postawili na kuchnię staropolską przygotowywaną w nowoczesny sposób. Wśród dań znajdziemy m.in. perliczkę z boczkiem i kasztanami (45 zł), comber z sarny z wiśniami i czekoladą (68 zł), domowy makaron z borowikami i owczym serem (28 zł), sandacza z kaszą perłową, kurkami i sosem jałowcowym (36 zł) czy rosół z bażanta (18 zł) i krem ze skorzonery (16 zł). Majolika świetnie nadaje się na zamknięte imprezy oraz niewielkie spotkania - lokal jest podzielony na kilka niezależnych, mniej i bardziej kameralnych sal. Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, w niedziele do godz. 21.


Suavemente
O dobrze znanej miłośnikom kuchni meksykańskiej zaspiańskiej restauracyjce Suavemente piszemy ponownie, bo po kilku tygodniach przerwy poświęconej na remont lokal znacznie się powiększył i rozbudował swoją ofertę. Teraz nie zajmuje już tylko jednego, ale trzy pawilony przy ul. Hynka 57 zobacz na mapie Gdańska. Wyraźnie rozdzielono również część barową od tej restauracyjnej. I co najważniejsze: metamorfozę przeszła karta. Menu zaczyna się od "przegryzek za 14 zł", wśród których znajdziemy m.in. domowe skwarki z wieprzowej skóry ze smażoną fasolą, nachosy z guacamole i chilli con carne czy panierowane jalpeńos. Na kolejnej stronie są "zagrychy" i "wypasiory", czyli różnej wielkości i z różnym nadzieniem popularne, meksykańskie dania uliczne, m.in. tacos, fajita burrito czy quesadilla (średnia cena to około 20 zł). Potem w karcie znajdziemy dania, które powinien przetestować każdy fan meksykańskich smaków. W "meksykańskich specjałach" znalazły się m.in. tacosy z flaczkami (18 zł), gotowane na parze w liściach kukurydzy tamales (22 zł), empanadas z groszkiem i kozim serem (18 zł) czy kanapka gordita z wieprzowiną (25 zł). Na koniec to, z czego Suavemente słynie przede wszystkim - autorskie dania inspirowane Meksykiem szefa kuchni i współwłaściciela lokalu - Sławka Gutowskiego. Zjemy m.in. gnocchi z musem z dyni, boczniakami i gorgonzolą (32 zł), żeberka BBQ z domowymi frytkami (43 zł), lucjana z kaparami, oliwkami (41 zł) i ziemniakami czy jagnięcinę z karczochami i fasolą (60 zł). Nowością są steki z krów rasy limousine, które właściciele samodzielnie sezonują (do 42 dni) w specjalnej lodówce w lokalu (100 gramów za 30 zł). Uwaga, fanatycy ekstremalnej pikantności - sosów na barze jest w bród, znajdzie się nawet taki zrobiony z papryczki Carolina Reaper. Suavemente czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22, w piątki w godz. 12-23, w soboty w godz. 9-23, a w niedziele w godz. 9-21 (w weekendy rano podawane są specjalne śniadaniowe wersje niektórych dań).

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (90)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
12.12.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Święto polskiego rocka. Koncert T.Love w Starym Maneżu
Święto rocka. T.Love w Starym Maneżu
Amazońskie płaszczki w gdyńskim Akwarium
Amazońskie płaszczki w Akwarium

Kultura

Święto Akademii Sztuk Pięknych z nagrodami prezydenta
Święto ASP z nagrodami prezydenta
Bomsori Kim podbiła serca słuchaczy w Filharmonii
Bomsori Kim podbiła serca słuchaczy

Nowe lokale

Columbus Coffee

Kawiarnie i herbaciarnie
Gdańsk
Norwida Cypriana Kamila 9

Ognisty Piec

Pizzerie
Gdynia
Chylońska 191/8

Next Street Food PUB

Puby
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 15

Planuj z nami tydzień