• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: smaki włoskie, staropolskie i meksykańskie

Łukasz Stafiej
7 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Chleb i Wino to klimatyczna restauracja z kuchnią śródziemnomorską w centrum Gdańska.
  • Chleb i Wino
  • Chleb i Wino
  • Chleb i Wino
  • Chleb i Wino

Tym razem odwiedziliśmy nowe restauracje w Gdańsku. Zjemy w nich m.in. kuchnię włoską, potrawy inspirowane staropolskimi smakami i produktami oraz autorskie i uliczne dania meksykańskie.





Chleb i Wino
Komu się zdarza bywać w Toruniu, ten Chleb i Wino powinien kojarzyć, bo to jedna z popularniejszych tam knajpek. Teraz sprawdzony koncept właściciele przenieśli do Gdańska, a dokładniej na parter kamienicy przy ul. Stągiewnej 17 zobacz na mapie Gdańska (na piętrach są prowadzone przez nich apartamenty). Chleb i Wino to połączenie kameralnej, ale stylowej restauracji (za dnia) z lounge barem (wieczorami). Karta jest dość bezpieczna i powinna trafić w gusta lubiących smaki śródziemnomorskie. Jej trzon stanowią domowe makarony (m.in. tagliatelle z kurczakiem w sosie truflowym - 24,90 zł czy tajskie taglioni słodko-pikantne - 26,90 zł) i pizza (kilka klasycznych kompozycji od 17,90 zł do 26,90 zł). Są też sałatki, kilka klasyczny przystawek i dań głównych. Zjemy m.in. krewetki ziołowo-maślane (23,90 zł), tatar (23,90 zł), polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym ze szparagami (31,90 zł), domową kaczkę w jabłkach z buraczkami (39,90 zł) czy stek z polędwicy (65,90 zł). Nazwa lokalu ma znaczenie - na miejscu pieczony jest domowy chleb, a do dań sugerowane jest konkretne wino. Rano (w godz. 8-10:30) zamówimy zestawy śniadaniowe (35 zł) - m.in. gofry z jajkami po benedyktyńsku czy omlet. W cenie sok i kawa z rodzinnej palarni Kopernik w Toruniu. Lokal czynny jest codziennie w godz. 8-23.


  • Bellagio prowadzi polsko-włoska para, która przeprowadziła się do Gdańska z tytułowej miejscowości Bellagio.
  • Bellagio
  • Bellagio
  • Bellagio
  • Bellagio
Bellagio
Bellagio to nazwa urokliwej miejscowości na północy Włoch, gdzie przez wiele lat mieszkali właściciele włoskiej restauracyjki o tej samej nazwie, która niedawno ruszyła przy ul. Szczecińskiej 23 zobacz na mapie Gdańska na Przymorzu (w miejscu baru Feniks). W swoim lokalu Polka i Włoch postanowili podawać klasyczne włoskie jedzenie według domowych receptur, które co tydzień przygotowywali podczas rodzinnych biesiad. I chyba im to nieźle wychodzi - lokal nie narzeka na brak klienteli, a w środku panuje gwarna, ale domowa atmosfera. W karcie znajdziemy kilkanaście makaronów, pizzę czy dania mięsne i rybne. Są np. szaszłyki z grillowanych krewetek (49 zł), kurczak w sosie kaparowym (32 zł), pokaźnych rozmiarów półmisek makaronu z owocami morza (49 zł) czy tortellini z mięsem i sosem bolońskim (29 zł). Pizze zaczynają się od 16 zł. Co kilka dni zmieniana jest również wkładka ze specjalnymi i sezonowymi daniami szefa kuchni, a raz na tydzień pojawia się nowa karta zestawów lunchowych - za dwa dania od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 zapłacimy 25 zł. Bellagio czynne jest od niedzieli do piątku w godz. 12-23, a w soboty do północy.


  • W Mamma Mia Zielona Pietruszka zjemy przede wszystkim kuchnię włoską (ale nie tylko).
  • Mamma Mia Zielona Pietruszka
  • Mamma Mia Zielona Pietruszka
  • Mamma Mia Zielona Pietruszka
  • Mamma Mia Zielona Pietruszka
  • Mamma Mia Zielona Pietruszka
Mamma Mia Zielona Pietruszka
Kolejny lokal, gdzie zjemy po włosku (ale nie tylko). Restauracja Mamma Mia Zielona Pietruszka znajduje się nieco na uboczu centrum Gdańska, bo w hotelu Number One przy ul. Jaglanej 4 zobacz na mapie Gdańska, ale jest zdecydowanie otwarta na tzw. klientów z zewnątrz. W środku panuje bardzo swobodna atmosfera, która nie ma nic wspólnego z często kojarzoną z hotelowymi knajpkami niedostępnością. W prostej karcie, którą układał znany z restauracji Magiel (ten sam właściciel) Przemek Langowski, dominują smaki śródziemnomorskie, ale nie brakuje też polskich czy międzynarodowych akcentów. Jest m.in. carpaccio (32 zł), krewetki w mleczku kokosowym (39 zł), krem pomidorowy z serem pleśniowym i prażonym czosnkiem (15 zł), linguine z krewetkami i chorizo (35 zł), burgery - także rybny (od 26 zł), smażony sandacz z komosą i warzywami (45 zł) czy stek (70 zł). Sporo miejsca w karcie zajmuje również pizza.


  • W Majolice zjemy dania inspirowane kuchnią staropolską.
  • Majolika
  • Majolika
  • Majolika
  • Majolika
  • Majolika
Majolika
Majolika to nowa restauracja w zabytkowej, neobarokowej willi przy ul. Jana Uphagena 23 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. Brzmiąca pozornie obco nazwa jest w pełni uzasadniona - majoliki to barwne ceramiczne kafle wyprodukowane ponad sto lat temu w Kadynach koło Elbląga, którymi wyłożone są fragmenty ścian w obiekcie. Historia nadaje oczywiście charakter temu miejscu - jest wytwornie, zabytkowo i elegancko. Karta dań również nie należy do tych z kategorii codziennych - szef kuchni i właściciele postawili na kuchnię staropolską przygotowywaną w nowoczesny sposób. Wśród dań znajdziemy m.in. perliczkę z boczkiem i kasztanami (45 zł), comber z sarny z wiśniami i czekoladą (68 zł), domowy makaron z borowikami i owczym serem (28 zł), sandacza z kaszą perłową, kurkami i sosem jałowcowym (36 zł) czy rosół z bażanta (18 zł) i krem ze skorzonery (16 zł). Majolika świetnie nadaje się na zamknięte imprezy oraz niewielkie spotkania - lokal jest podzielony na kilka niezależnych, mniej i bardziej kameralnych sal. Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, w niedziele do godz. 21.


  • Szef Suavemente Sławek Gutowski specjalizuje się w meksykańskiej kuchni autorskiej i ulicznej.
  • Suavemente
  • Suavemente
  • Suavemente
  • Suavemente
  • Suavemente
  • Suavemente
  • Suavemente
Suavemente
O dobrze znanej miłośnikom kuchni meksykańskiej zaspiańskiej restauracyjce Suavemente piszemy ponownie, bo po kilku tygodniach przerwy poświęconej na remont lokal znacznie się powiększył i rozbudował swoją ofertę. Teraz nie zajmuje już tylko jednego, ale trzy pawilony przy ul. Hynka 57 zobacz na mapie Gdańska. Wyraźnie rozdzielono również część barową od tej restauracyjnej. I co najważniejsze: metamorfozę przeszła karta. Menu zaczyna się od "przegryzek za 14 zł", wśród których znajdziemy m.in. domowe skwarki z wieprzowej skóry ze smażoną fasolą, nachosy z guacamole i chilli con carne czy panierowane jalpeńos. Na kolejnej stronie są "zagrychy" i "wypasiory", czyli różnej wielkości i z różnym nadzieniem popularne, meksykańskie dania uliczne, m.in. tacos, fajita burrito czy quesadilla (średnia cena to około 20 zł). Potem w karcie znajdziemy dania, które powinien przetestować każdy fan meksykańskich smaków. W "meksykańskich specjałach" znalazły się m.in. tacosy z flaczkami (18 zł), gotowane na parze w liściach kukurydzy tamales (22 zł), empanadas z groszkiem i kozim serem (18 zł) czy kanapka gordita z wieprzowiną (25 zł). Na koniec to, z czego Suavemente słynie przede wszystkim - autorskie dania inspirowane Meksykiem szefa kuchni i współwłaściciela lokalu - Sławka Gutowskiego. Zjemy m.in. gnocchi z musem z dyni, boczniakami i gorgonzolą (32 zł), żeberka BBQ z domowymi frytkami (43 zł), lucjana z kaparami, oliwkami (41 zł) i ziemniakami czy jagnięcinę z karczochami i fasolą (60 zł). Nowością są steki z krów rasy limousine, które właściciele samodzielnie sezonują (do 42 dni) w specjalnej lodówce w lokalu (100 gramów za 30 zł). Uwaga, fanatycy ekstremalnej pikantności - sosów na barze jest w bród, znajdzie się nawet taki zrobiony z papryczki Carolina Reaper. Suavemente czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22, w piątki w godz. 12-23, w soboty w godz. 9-23, a w niedziele w godz. 9-21 (w weekendy rano podawane są specjalne śniadaniowe wersje niektórych dań).

Miejsca

Opinie (91) ponad 10 zablokowanych

  • Napewno pojde (1)

    Rata kredytu, opłata za mieszkanie szkola dziecka , paliwo do samochodu , pensja 3000 , zadzieram kiece i lece

    • 20 3

    • Ja mam 8000.
      Reszta tak samo.
      Ale też nie pójdę, zaoszczędzone pieniądzą wolę wydać inaczej np. hobby, wyjazdy itp.
      Skoro ktoś się nastawia na Niemców, Skandynawów...
      To powodzenia życzę.

      • 14 1

  • Number one (2)

    Jak można hotel nazwać po angielsku nie inaczej jak SIKU. Trzeba mieć trochę rozumu w głowie.

    • 10 3

    • Mnie to nie przeszkadza, kupuję przecież żarówki osram (1)

      • 3 0

      • Hahahahha Zaorałeś

        • 0 0

  • Więcej polskiej kuchni w Polsce

    • 7 0

  • Chleb i Wino w Gdańsku rządzi !!!!

    • 6 5

  • Sorry chłopaki i dziewczyny, ale cena i jakością nie macie podjazdu do włoszczyzna i pizza na momencie. (3)

    W tej chwili dla mnie jedna z najlepszych lokali w Gdańsku. Za 13 zł mam mega smaczną pizze. Na którą czeka się kilka minut.

    • 10 1

    • Nie na momencie tylko na morenie (słownik nie ogarnął)

      • 2 1

    • luk

      Fakt, dobra pizza i fajni ludzie.

      • 0 1

    • To zalezy co chcesz jesc

      Na morenie sypia cos co no opakowaniu ma napis mozzarella a sklad niewiadomo jaki wiec i cena odpowiednio niska wiec jak chcesz jadac slabizne ktora smakuje wzmacniacEm smaku to ok

      • 0 0

  • Jeszcze nikt nie wpadł na to co ludzie naprawdę chcą jeść? (3)

    Czekam na wysyp restauracji z polskim jedzeniem. Chleb, pizza i makaron są ok, ale jak ich sie dużo je, to pupa rośnie ;) Czasami mam wrażenie, że restauroatorzy wybieraja kuchnie włoską/meksykańską, bo mąka jest najatańszą opcją :/

    Na moim kamerlanym weselu był świetnie przyrządzony kurczak. Dobrze zrobione udko z kurczaka smakuje dużo lepiej niż makaron, IMHO Moja babcia ś. p. robiła świetnego kurczaka, zrazy itp; rzadko widuję menu, które by coś takiego proponowało. ale na moim weselu sie udało :)

    • 8 6

    • (2)

      Schabowy lub mielonego z kapustą i grochówkę zjesz w każdym barze mlecznym, udka z kurczaka też mają, jedzenie w restauracji ma być wykwintne i nieszablonowe...

      • 3 1

      • Czyli pizza?
        Hehe

        • 4 0

      • chodzi o normalne lokale gastronomiczne, w których można zjeść coś z kuchni polskiej po rozsądnej cenie, takich praktycznie nie ma

        • 2 0

  • Do właścicieli suavamente (4)

    Serio, uwielbialiśmy Waszą kuchnie, wasze sosy, produkty, kompozycje. Ale te 20'pln za 2 tacosy strasznie Nas zniesmaczyły.
    Powiększyliście lokal etc. Super ale to już przesada...

    • 19 1

    • Większy lokal

      Mniejsze porcje
      Większe ceny
      Takaie nasze nowe motto.

      • 3 1

    • Dokładnie tak samo mysle

      Ulubiona knajpka ale powaliło Was z cenami ... wybieram pinate

      • 3 1

    • kto miedzi nie ma ten w domu siedzi (1)

      lokal pelny

      • 1 0

      • bo mały..naprawdę nietrudno go zapełnić..

        • 0 0

  • W Suavemente dostałem niejadalny polik wołowy

    po zwróceniu dania nie usłyszałem nawet „przepraszam”, tylko jakieś nieuprzejme mruknięcie. Od prawie roku nie postawiłem tam swojej nogi.

    • 12 1

  • Mam nadzieje ze kiedys cos fajnego powstanie na Morenie (2)

    Brak tu knajp

    • 7 2

    • Jest mc

      • 2 0

    • Gold Town?
      Włoszczyzna?
      Maniana?
      I to nowe co się otworzyło w swissmedzie... jakieś meksykańskie chyba.

      Na Suchaninie posucha....

      • 0 0

  • (1)

    Najgorsze w tych knajpach jest to, że właścicieli widać z rana na promocjach w dyskontach kupujących najgorszy syf. Wtedy człowiek czuje, że jest dy..ma..ny na kasę. Panią masterchefową często widać w L...u jak kupuje bułeczki, w ilości hurtowej, a potem sprzedaje danie degustacyjne za 70zł.

    • 6 1

    • dyskonty w cale nie maja zlej jakosci produktow. czesto i gesto lesze rzeczy niz na ryneczkach od "lokalnych" dostawcow

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane