Wiadomości

Nowe lokale: śniadania, mięso i naleśniki

Odwiedziliśmy nowe restauracje, które w ostatnich tygodniach otwarto w Trójmieście.



Jak się masz?
Bistro, które ma szansę kulinarnie ożywić Starą Oliwę. Jak się masz? znajduje się przy ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 zobacz na mapie Gdańska vis-a-vis Parku Oliwskiego i serwuje przede wszystkim śniadania i lunche. Na razie w karcie - ułożonej z dowcipem i na luzie - dominują te pierwsze, często w wydaniu nieoczywistym. Zjemy tutaj m.in. burgery wołowe z jajkiem sadzonym (20 zł), szakszukę (18 zł), tofucznicę (14 zł), pankejki z łososiem (20 zł). Ciekawostką są "michy za dwie dychy", czyli lokalne wcielenie popularnych w Stanach grain bowls, m.in. z warzywami, ziarnami, kaszami i innymi dodatkami. Nie brakuje też klasyki: jajek, owsianek, jaglanek czy smoothies. Karta lunchowa na razie jest niewielka - znajdują się w niej również makarony (22 zł) i sałatki (18 zł) oraz kilka przekąsek, m.in. crostini, krewetki czy hummus (od 12 zł). Wnętrze jest urządzone nowocześnie i na luzie, w klimacie wielkomiejskich kluborestauracji. Jak się masz? czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7-18, a w weekendy w godz. 8-18. Gdy lokal otrzyma koncesję na alkohol, godziny pracy zostaną wydłużone.

W skrócie: Jak się masz to bistro śniadaniowo-lunchowe z pomysłową kartą.
Adres: Gdańsk Oliwa, ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: od 10 zł za śniadanie.



Niepokorni
Kolejne nowe osiedle może niedługo stać się gastronomicznym zagłębiem. Mowa o Chmielna Park zobacz na mapie Gdańska przy skrzyżowaniu ul. Chmielnej i Toruńskiej w gdańskim Śródmieściu. Jednym z pierwszych lokali, który właśnie tam rusza jest bistro Niepokorni. Właściciele nie owijają w bawełnę, że interesuje ich głównie karmienie mięsem. Wegetarianie i weganie powinni poszukać miejsca na obiad gdzie indziej. Nie oznacza to, że będą tutaj steki. Przeciwnie - zjemy mięso w wydaniu mniej oczywistym, w przyszłości być może także podroby. W karcie znajdują się m.in. serca wołowe z kruszonką z chleba żytniego i kaparami (18 zł), boczek z Mangalicy z kaszanką (37 zł), żebro wołowe (43 zł) czy łosoś jurajski z soczewicą (39 zł). Wnętrze spodoba się tym, którzy dobrze czują się w nowoczesnych, modnych miejscach z nieformalnym klimatem. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-22. W sezonie wystartują również śniadania.

W skrócie: Niepokorni to restauracja z nowoczesną kuchnią z mięsem w roli głównej.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Chmielna 72/5 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: danie główne od 29 zł, przystawki od 18 zł.



Mała Sztuka
Bar dla miłośników rumu oraz tych, którzy chcą odpocząć od modnych koktajlbarów z wylansowaną klientelą. Znajdziemy tutaj ponad trzydzieści gatunków wspomnianego trunku, a oprócz tego przeróżne inne alkohole. Uwaga piwosze, na razie na kranach tylko Amber, rzemieślniczych napitków raczej nie będzie. Barmanom doświadczenia nie brakuje i koktajle przygotują, ale właściciele odżegnują się od mody na koktajlbary z fikuśnymi kompozycjami. Szot od 8 zł, pokal piwa od 9 zł. Choć Mała Sztuka znajduje się pod adresem Powroźnicza 13/15 zobacz na mapie Gdańska, to wcale niełatwo tam trafić - wejście do baru znajduje się od strony nabrzeża Motławy. Zapowiada się przyjemne i bezpretensjonalne miejsce na piwo lub drinka w letni wieczór.

W skrócie: Mała Sztuka to bar z rumem i nie tylko.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Powroźnicza 13/15 zobacz na mapie Gdańska (wejście od nabrzeża).
Ceny: od 8 zł.



Przystanek Opera
Kanapkownia idealna dla studentów PG i pracowników wrzeszczańskich biurowców. Bar znajduje się w drodze na uczelnię, w miejscu, gdzie jeszcze do niedawna funkcjonowała cukiernia Dekera. Nowi najemcy lokal w budynku Opery (wejście od Hallera zobacz na mapie Gdańska) gruntownie odnowili i dali mu nowe życie. Zjemy tutaj na miejscu oraz - przede wszystkim - weźmiemy na wynos autorskie kanapki, smoothies, kawę, soki oraz - na większy głód - naleśniki, które podawane są w papierowych rożkach. Coś dla siebie znajdą i mięsożercy (polecamy kanapki i naleśniki z chorizo, suszonymi pomidorami i fetą) i roślinożercy. Ceny za bułkę zaczynają się od 5 zł, za naleśnik od 10 zł. Kawa i herbata od 4 zł. Przystanek Opera czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 6:30-18.

W skrócie: Przystanek Opera to bar z kanapkami i naleśnikami, także na wynos.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, al. Zwycięstwa 15 zobacz na mapie Gdańska (wejście od ul. Hallera).
Ceny: kanapki od 5 zł, naleśniki od 10 zł.



Po naleśniku
Naleśnikarnia w odnowionym centrum handlowym City Meble przy ul. Grunwaldzkiej 211 zobacz na mapie Gdańska. Lokal jest przestronny, w sam raz na rodzinny obiad po zakupach. Dzięki świetnemu skomunikowaniu i łatwo dostępnemu parkingowi sprawdzi się również jako lunchownia na trasie z Gdańska do Gdyni czy niezobowiązujące miejsce spotkań biznesowych. W karcie jest kilkadziesiąt naleśnikowych kompozycji: zarówno wytrawnych, jak i słodkich (ceny od 10 zł do 20 zł). Osobny dział znajdą też wegetarianie czy fani naleśników zapiekanych. Co więcej, każdą pozycję można wybrać w wersji z jednym z trzech ciast: pszennym, orkiszowym i bezglutenowym. Ciekawostką są podawane w godz. 10-12 naleśniki śniadaniowe m.in z jajecznicą czy jajkiem sadzonym. Po naleśniku czynne jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-20, a w niedziele w godz. 10-18.

W skrócie: Po naleśniku to bistro specjalizujące się w naleśnikach.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Grunwaldzka 211 zobacz na mapie Gdańska (CH City Meble).
Ceny: od 10 zł.



Pasta da Carlo
Ta restauracyjka to prawdopodobnie jedno z lepszych miejsc w Sopocie, gdzie można zjeść prawdziwy włoski makaron. To właśnie ten produkt z Italii jest jego chlubą. Pasta przygotowywana jest tutaj od zera z importowanej mąki przez włoską szefową kuchni według domowych receptur, a wybrać możemy kilkanaście jej rodzajów. Zjemy m.in. tagliatelle w sosie ragu albo ze szparagami, domową lasagne, tortellone w sosie truflowym czy gnochetti w sosie z czterech serów. Ceny makaronów zamykają się w przedziale 29-40 zł. Oprócz tego w - co ważne - krótkiej karcie znajduje się kilka przystawek, zupy i dania mięsne (właściciele szczególnie polecają polędwicę wołową w balsamico z Modeny - 79 zł). Codziennie szefowa kuchni przygotowuje również dania specjalne, które wypisywane są na tablicy. Pizzy brak. Za to nie brakuje włoskich win. Pasta da Carlo znajduje się w kameralnym wnętrzu kamienicy przy ul. Jagiełły 6/1 zobacz na mapie Sopotu, gdzie przed laty funkcjonowało świetne bistro Tupot Mew. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-22.

W skrócie: Pasta da Carlo to włoska restauracyjka specjalizująca się w domowych makaronach.
Adres: Sopot, ul. Jagiełły 6/1 zobacz na mapie Sopotu.
Ceny: danie główne od 29 zł, przystawki od 16 zł.



Gęś i Spółka
Polska kuchnia z nowoczesnymi akcentami. Główną bohaterką talerzy jest, nomen omen, gęsina. Zjemy m.in. udko z gęsi z domową konfiturą ze śliwek i jabłek (29 zł), barszcz czerwony z kołdunami z gęsiny (9 zł), pierogi z gęsiną (14 zł), a także gęsi smalec na ciemnym chlebie (14 zł) czy domowy pasztet z gęsi z wiśniami (14 zł). Oprócz tego w karcie znajdziemy m.in. tatar (19 zł), żurek z podgrzybkiem (11 zł), placki gryczane z gulaszem wieprzowym na Żubrówce (19 zł) czy kotlet schabowy z konfiturą gruszkowo-imbirową (24 zł). Co tydzień zmieniana jest karta z daniami lunchowymi w niskich cenach. Gęś i Spółka znajduje się w samym centrum Sopotu, na początku Monciaka, pod nr 15 zobacz na mapie Sopotu (wcześniej w tym miejscu funkcjonowała restauracja Integracja) i jak na taką lokalizację zaskakuje dość przystępnymi cenami. Wieczorami lokal zamienia się w koktajlbar, ale - co warto podkreślić - kuchnia funkcjonuje i do północy. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 11-23, w piątki w godz. 11-1, a w soboty w godz. 11-2.

W skrócie: Gęś i Spółka to restauracja z polską kuchnią oraz koktajlbar.
Adres: Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 15 zobacz na mapie Sopotu.
Ceny: danie główne od 19 zł, przystawki od 14 zł.



Haos
Nowoczesna restauracja z kuchnią azjatycką w centrum Gdyni. Karta jest długa i obejmuje potrawy z przeróżnych zakątków tego największego kontynentu. Jest i indyjskie curry w kilku odsłonach (od 21 zł), i tajski pad-thai (23 zł) czy zupa tom yam (14 zł), i chińskie pierożki dim sum (10 zł), i malezyjskie sataye (16 zł), a nawet koreańskie dania bibimpap i bulgogi (34 zł) czy japońska zupa ramen (26 zł). Przekrój spory, ale o jakość dba w kuchni ekipa pracowników z Azji. Właściciele podkreślają, że nie chcą się ograniczać i stawiają na panazjatyckie smaki. Chcieli stworzyć miejsce gwarne, wesołe, o luźnej atmosferze. I chyba się udało, bo klientów nie brakuje już od pierwszych dni. Haos znajduje się przy ul. Starowiejskiej 14 zobacz na mapie Gdyni i jest czynny od poniedziałku do czwartku w godz. 12-23, w piątki i soboty w godz. 12-24, a w niedziele w godz. 12-22.

W skrócie: Haos to restauracja z nowoczesną kuchnią azjatycką
Adres: Gdynia, ul. Starowiejska 14 zobacz na mapie Gdyni.
Ceny: danie główne od 21 zł, przystawki od 6 zł.

Opinie (96)

  • Haos (8)

    O dziwo fantastyczne żarcie, ale troszkę taniej by mogło byc. Z wystrojem tez sie postarali. Szok, Ze to tutaj był Bar Anatol wcześniej.

    • 21 9

    • Za darmo ny mogło być (1)

      • 4 7

      • Po naleśniku !!! NIE POLECAM!!

        Niekompetentana obsługa , niezbyt dobre jedzenie .
        Poza tym stosunek jakości do ceny - tez słabo.
        (naleśniki kroiło się prawie z taka siłą jakby to był schabowy)
        wizzyta wczoraj niedziela - 14.05

        • 0 0

    • przez to wasze ciągle (1)

      Jedzenie mam już nadwagę

      • 0 2

      • musisz zbalansować okresy jedzenia z okresami niejedzenia

        nie można coągle jeść bez przerwy,
        to niezdrowe,
        panuj nad sobą, nie jesteś zwierzęciem przecież

        • 9 0

    • Nie zgadzam sie zupełnie z Twoja opinia

      Dostałam tak suche azjatyckie żarcie jak nigdy w życiu. Zamówiłam pad thaia z krewetkami i bibimbap... zupełnie nie doprawione i tak jak wspominałam - suche! No Dania azjatyckie słyną z pysznych sosów a tu dno. Ceny sporo zawyżone, jak na jakość dań.

      • 6 3

    • (1)

      Fajnie, że jest coraz więcej miejsc, gdzie mogą zjeść wegetarianie i weganie :)

      • 2 4

      • Rośliny też czują!!!

        Udowodnione!!!
        Weganie to barbarzyńcy i mordercy roślin!!!
        Azotem niech się żywią!

        • 3 2

    • Ceny nie odstraszają, ale jedzenie co najwyżej przeciętne. Dam im jeszcze drugą szanse ale szału nie ma.

      • 1 0

  • może tylko ja tak mam ale jest artykuł i nowych lokalach a jakbym je wcześniej widziała. (2)

    Wszystkie są strasznie do siebie podobne, szczególnie te "nowoczesne"

    • 63 4

    • zawsze możesz jeść na drzewie

      będziesz miała coś innego

      • 9 15

    • Ikea rządzi - taniość widać w wuateoju

      Zakładam, ze na składnikach tez będą :/

      • 0 0

  • Jako mozna serwować mieso przeciez to morderstwo według oszołomów Wegańskich :) (2)

    wielbiciel steków :) i jajecznicy :)

    • 13 41

    • "Wegetarianie i weganie powinni poszukać miejsca na obiad gdzie indziej" (1)

      Super! W końcu jakiś lokal dla facetów! Jak tego mięska jest minimum 200g to już ich lubię. Nareszcie można będzie zjeść bez obawy, że jakaś brodata, rurkowata wegańska kobita w swoim delikatniusim przewrażliwieniu zakwili mi, że mam krew na rękach :)

      • 14 18

      • Zacznij się umawiać z kobietami

        a nie głupimi pindami!

        • 1 0

  • fajne te nowe lokale ale ceny za wysokie. (14)

    Obiad dla dwoch osob powinien byc w cenie maksymalnie 20 pln. Zupa, glowne i deser. Wlasciciele za duzo zysku sobie licza. Przez to lokale swieca pustkami bo ludzie jedza w domu.

    • 39 64

    • dokładnie i ten zestaw powinien mieć możliwość rozbicia (6)

      Zupa 3 zł, danie główne 5 zł i deser 2 zł

      • 14 7

      • przy kosztach czynszu etc nic się nie zarobi przy takich cenach (3)

        musiałby byc obrót wiekszy niz w mlecznym - co jest niemozliwe.

        • 14 6

        • Nie ma rzeczy nie możliwych. (1)

          Firma BIC zarabia 4 eurocenty na sprzedaży 10 000 jednorazowych maszynek do golenia. Sprzedają jej w miliardach.

          • 7 14

          • tak... oczywiscie
            a ty jestes tam ksiegowym

            • 14 3

        • Do obrotu większego niż w barze mlecznym potrzeba by tabun ludzi, sprzętu i powierzchni.

          Od pewnej skali problemy rosną lawinowo i armią chętnych, czekających w kolejce, niczego się nie załatwi. To nie jest internetowa sprzedaż świeżego powietrza.

          • 9 0

      • Coraz lepsi są tutejsi fantaści.

        Weź spróbuj sprzedawać jedzenie w takich cenach a potem nam opowiesz jak było.

        • 15 1

      • Hymm, max 10-20zł?
        - Cioppino z grzanką z sosem curry aioli -3zł?
        - Kaczka confit, cassoulet z fasoli, topinambur saute, portobello, sos z wina marsala -5zł?
        -brownie z gorzekiej czekoledy i chili, pestka moreli, jałowcowa wata cuktrowa, coulis z płatków rózy, lody wisniowe -2zł.
        Aha

        • 4 0

    • Robocizna też coraz droższa (1)

      To nie Olsztyn, że za 5 PLN/h masz tłum chętnych do pracy. Dlatego właśnie nie da się realnie podnieść płac metodami administracyjnymi - będziesz zarabiał 100 PLN/h to za chwilę zobaczysz chleb za 20 PLN.
      Absurdalnie wysoki poziom biurokracji i podatków sprawia, że z jednej strony nie opłaca się pracować czy kupować a z drugiej - prowadzić biznesu.
      Do tego ryzyko - im większe tym wyższy musi być zysk, by to skompensować -
      błędne koło.

      • 22 5

      • Przyklad norwegia

        • 0 2

    • czynsz obnizyc ustawowo (2)

      • 11 5

      • komuna się skończyla (1)

        • 4 1

        • "komuna" komuną ale

          wszelkiego rodzaju: starupy, tanie biura, dotacje, granty, tanie pożyczki etc. to biznesmenom nie przeszkadza?
          Siorbią aż miło.

          • 4 3

    • To jak już zjesz w domu to wyjdź na spacer i zobacz ile miejsc jest zajętych na Szerkiej, Długiej, Pobrzeżu...Próbowałam zamówić stolik na piątkowy wieczór w Prologue. Okazało sie, że wszystko zajęte. A dzwoniłam przed 16.

      • 2 1

    • Za 20 zl danie

      Chyba przesadziłas z tą ceną za 20 zł to jedz w domu bo tyle ci wyjdzie na 2 osoby ale nie w restauracji

      • 2 0

  • Znam jednego restauratora co twierdzi ze wszystko ma eko i bio (3)

    od swoich dostawców a jak jest promocja w biedrze to jednorazowo potrafi kupić kilkadziesiąt kg mięsa.

    • 52 1

    • He, he... (1)

      Nie on jeden, Panie :)
      Znam takiego, co ryby mrożone i olej do smażalni w Sopocie też bierze wciąż.

      • 19 0

      • Świeża ryba - prosto z wody, do zamrażarki i na patelnię.

        • 4 0

    • Kromka

      Te kanapki we Wrzeszczu? Tam kupują w Biedronce pasztety co mają 3% mięsa :v

      • 12 2

  • Jak sie masz ?slabooo sie mam (4)

    Jak sie masz? nie wróże nic dobrego..koncept oparty jak zrobic biznes nie wiedzac nic o nim

    • 19 5

    • można nie wiedząc nic zaufać franczyzie i to chyba gorsze (2)

      Wpisz sobie mount Blanc toksyczna franczyza.

      • 7 0

      • KAŻDA franczyza jest (1)

        toksyczna.

        • 9 1

        • Każda jest tworzona żeby tylko oszukać jak w przypadku mount blanc?

          • 5 0

    • Ulubiona klientka

      Ważne ze właściciel włożył w nia serce, które widac i czuć na talerzu. Bardzo smacznie i sympatycznie.

      • 3 2

  • (2)

    gęsi smalec na ciemnym chlebie (14 zł)

    ha ha

    • 38 1

    • bo juz gęsi nie ma w Polsce (1)

      • 2 2

      • Są, ale nie dla Polaków, wszystkie idą do Niemiec i Francji.

        • 2 0

  • Powodzenia zycze (2)

    Oby klientela dopisała i rachunki was nie wykończyły

    • 22 2

    • pracownicy wykańczają (1)

      A raczej ich brak na rynku pracy. To jest dramat

      • 4 7

      • zapłać to będzie. najwyżej porsche za rok kupisz.

        • 12 4

  • A kiedy artyukuł o tych co się zamknęły? (2)

    Chciałem ostatnio odwiedzić wege burgera na Jesionowej, a tam nie ma śladu po lokalu, potem znajomy opowiadał że Jack's Bar & Restaurant w Orłowie też zniknął.

    Ludzie co się dzieje. Człowiek raz w roku chce wyjść na miasto coś zjeść, dać zarobić tym pazerniakom gastronomom a tu na złość wszystko pozamykane.

    • 61 4

    • No jak raz w roku człowiek chce wyjść to nie dziwota, że się pozamykały ;)

      • 9 0

    • przez to że chodzisz raz w roku lokal się nie utrzyma :-)

      • 0 0

  • Sezon letni idzie

    Ludzie zakladaja restauracje , a po sezonie padna

    • 25 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4