- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (26 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (9 opinii)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (207 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
Nowe lokale: śniadania, mięso i naleśniki
Odwiedziliśmy nowe restauracje, które w ostatnich tygodniach otwarto w Trójmieście.
Jak się masz?
Bistro, które ma szansę kulinarnie ożywić Starą Oliwę. Jak się masz? znajduje się przy ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 vis-a-vis Parku Oliwskiego i serwuje przede wszystkim śniadania i lunche. Na razie w karcie - ułożonej z dowcipem i na luzie - dominują te pierwsze, często w wydaniu nieoczywistym. Zjemy tutaj m.in. burgery wołowe z jajkiem sadzonym (20 zł), szakszukę (18 zł), tofucznicę (14 zł), pankejki z łososiem (20 zł). Ciekawostką są "michy za dwie dychy", czyli lokalne wcielenie popularnych w Stanach grain bowls, m.in. z warzywami, ziarnami, kaszami i innymi dodatkami. Nie brakuje też klasyki: jajek, owsianek, jaglanek czy smoothies. Karta lunchowa na razie jest niewielka - znajdują się w niej również makarony (22 zł) i sałatki (18 zł) oraz kilka przekąsek, m.in. crostini, krewetki czy hummus (od 12 zł). Wnętrze jest urządzone nowocześnie i na luzie, w klimacie wielkomiejskich kluborestauracji. Jak się masz? czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7-18, a w weekendy w godz. 8-18. Gdy lokal otrzyma koncesję na alkohol, godziny pracy zostaną wydłużone.
Adres: Gdańsk Oliwa, ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 .
Ceny: od 10 zł za śniadanie.
Niepokorni
Kolejne nowe osiedle może niedługo stać się gastronomicznym zagłębiem. Mowa o Chmielna Park przy skrzyżowaniu ul. Chmielnej i Toruńskiej w gdańskim Śródmieściu. Jednym z pierwszych lokali, który właśnie tam rusza jest bistro Niepokorni. Właściciele nie owijają w bawełnę, że interesuje ich głównie karmienie mięsem. Wegetarianie i weganie powinni poszukać miejsca na obiad gdzie indziej. Nie oznacza to, że będą tutaj steki. Przeciwnie - zjemy mięso w wydaniu mniej oczywistym, w przyszłości być może także podroby. W karcie znajdują się m.in. serca wołowe z kruszonką z chleba żytniego i kaparami (18 zł), boczek z Mangalicy z kaszanką (37 zł), żebro wołowe (43 zł) czy łosoś jurajski z soczewicą (39 zł). Wnętrze spodoba się tym, którzy dobrze czują się w nowoczesnych, modnych miejscach z nieformalnym klimatem. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-22. W sezonie wystartują również śniadania.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Chmielna 72/5 .
Ceny: danie główne od 29 zł, przystawki od 18 zł.
Mała Sztuka
Bar dla miłośników rumu oraz tych, którzy chcą odpocząć od modnych koktajlbarów z wylansowaną klientelą. Znajdziemy tutaj ponad trzydzieści gatunków wspomnianego trunku, a oprócz tego przeróżne inne alkohole. Uwaga piwosze, na razie na kranach tylko Amber, rzemieślniczych napitków raczej nie będzie. Barmanom doświadczenia nie brakuje i koktajle przygotują, ale właściciele odżegnują się od mody na koktajlbary z fikuśnymi kompozycjami. Szot od 8 zł, pokal piwa od 9 zł. Choć Mała Sztuka znajduje się pod adresem Powroźnicza 13/15 , to wcale niełatwo tam trafić - wejście do baru znajduje się od strony nabrzeża Motławy. Zapowiada się przyjemne i bezpretensjonalne miejsce na piwo lub drinka w letni wieczór.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Powroźnicza 13/15 (wejście od nabrzeża).
Ceny: od 8 zł.
Przystanek Opera
Kanapkownia idealna dla studentów PG i pracowników wrzeszczańskich biurowców. Bar znajduje się w drodze na uczelnię, w miejscu, gdzie jeszcze do niedawna funkcjonowała cukiernia Dekera. Nowi najemcy lokal w budynku Opery (wejście od Hallera ) gruntownie odnowili i dali mu nowe życie. Zjemy tutaj na miejscu oraz - przede wszystkim - weźmiemy na wynos autorskie kanapki, smoothies, kawę, soki oraz - na większy głód - naleśniki, które podawane są w papierowych rożkach. Coś dla siebie znajdą i mięsożercy (polecamy kanapki i naleśniki z chorizo, suszonymi pomidorami i fetą) i roślinożercy. Ceny za bułkę zaczynają się od 5 zł, za naleśnik od 10 zł. Kawa i herbata od 4 zł. Przystanek Opera czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 6:30-18.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, al. Zwycięstwa 15 (wejście od ul. Hallera).
Ceny: kanapki od 5 zł, naleśniki od 10 zł.
Po naleśniku
Naleśnikarnia w odnowionym centrum handlowym City Meble przy ul. Grunwaldzkiej 211 . Lokal jest przestronny, w sam raz na rodzinny obiad po zakupach. Dzięki świetnemu skomunikowaniu i łatwo dostępnemu parkingowi sprawdzi się również jako lunchownia na trasie z Gdańska do Gdyni czy niezobowiązujące miejsce spotkań biznesowych. W karcie jest kilkadziesiąt naleśnikowych kompozycji: zarówno wytrawnych, jak i słodkich (ceny od 10 zł do 20 zł). Osobny dział znajdą też wegetarianie czy fani naleśników zapiekanych. Co więcej, każdą pozycję można wybrać w wersji z jednym z trzech ciast: pszennym, orkiszowym i bezglutenowym. Ciekawostką są podawane w godz. 10-12 naleśniki śniadaniowe m.in z jajecznicą czy jajkiem sadzonym. Po naleśniku czynne jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-20, a w niedziele w godz. 10-18.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Grunwaldzka 211 (CH City Meble).
Ceny: od 10 zł.
Pasta da Carlo
Ta restauracyjka to prawdopodobnie jedno z lepszych miejsc w Sopocie, gdzie można zjeść prawdziwy włoski makaron. To właśnie ten produkt z Italii jest jego chlubą. Pasta przygotowywana jest tutaj od zera z importowanej mąki przez włoską szefową kuchni według domowych receptur, a wybrać możemy kilkanaście jej rodzajów. Zjemy m.in. tagliatelle w sosie ragu albo ze szparagami, domową lasagne, tortellone w sosie truflowym czy gnochetti w sosie z czterech serów. Ceny makaronów zamykają się w przedziale 29-40 zł. Oprócz tego w - co ważne - krótkiej karcie znajduje się kilka przystawek, zupy i dania mięsne (właściciele szczególnie polecają polędwicę wołową w balsamico z Modeny - 79 zł). Codziennie szefowa kuchni przygotowuje również dania specjalne, które wypisywane są na tablicy. Pizzy brak. Za to nie brakuje włoskich win. Pasta da Carlo znajduje się w kameralnym wnętrzu kamienicy przy ul. Jagiełły 6/1 , gdzie przed laty funkcjonowało świetne bistro Tupot Mew. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-22.
Adres: Sopot, ul. Jagiełły 6/1 .
Ceny: danie główne od 29 zł, przystawki od 16 zł.
Gęś i Spółka
Polska kuchnia z nowoczesnymi akcentami. Główną bohaterką talerzy jest, nomen omen, gęsina. Zjemy m.in. udko z gęsi z domową konfiturą ze śliwek i jabłek (29 zł), barszcz czerwony z kołdunami z gęsiny (9 zł), pierogi z gęsiną (14 zł), a także gęsi smalec na ciemnym chlebie (14 zł) czy domowy pasztet z gęsi z wiśniami (14 zł). Oprócz tego w karcie znajdziemy m.in. tatar (19 zł), żurek z podgrzybkiem (11 zł), placki gryczane z gulaszem wieprzowym na Żubrówce (19 zł) czy kotlet schabowy z konfiturą gruszkowo-imbirową (24 zł). Co tydzień zmieniana jest karta z daniami lunchowymi w niskich cenach. Gęś i Spółka znajduje się w samym centrum Sopotu, na początku Monciaka, pod nr 15 (wcześniej w tym miejscu funkcjonowała restauracja Integracja) i jak na taką lokalizację zaskakuje dość przystępnymi cenami. Wieczorami lokal zamienia się w koktajlbar, ale - co warto podkreślić - kuchnia funkcjonuje i do północy. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 11-23, w piątki w godz. 11-1, a w soboty w godz. 11-2.
Adres: Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 15 .
Ceny: danie główne od 19 zł, przystawki od 14 zł.
Haos
Nowoczesna restauracja z kuchnią azjatycką w centrum Gdyni. Karta jest długa i obejmuje potrawy z przeróżnych zakątków tego największego kontynentu. Jest i indyjskie curry w kilku odsłonach (od 21 zł), i tajski pad-thai (23 zł) czy zupa tom yam (14 zł), i chińskie pierożki dim sum (10 zł), i malezyjskie sataye (16 zł), a nawet koreańskie dania bibimpap i bulgogi (34 zł) czy japońska zupa ramen (26 zł). Przekrój spory, ale o jakość dba w kuchni ekipa pracowników z Azji. Właściciele podkreślają, że nie chcą się ograniczać i stawiają na panazjatyckie smaki. Chcieli stworzyć miejsce gwarne, wesołe, o luźnej atmosferze. I chyba się udało, bo klientów nie brakuje już od pierwszych dni. Haos znajduje się przy ul. Starowiejskiej 14 i jest czynny od poniedziałku do czwartku w godz. 12-23, w piątki i soboty w godz. 12-24, a w niedziele w godz. 12-22.
Adres: Gdynia, ul. Starowiejska 14 .
Ceny: danie główne od 21 zł, przystawki od 6 zł.
Miejsca
Opinie (96)
-
2017-05-13 14:35
A kiedy artyukuł o tych co się zamknęły? (2)
Chciałem ostatnio odwiedzić wege burgera na Jesionowej, a tam nie ma śladu po lokalu, potem znajomy opowiadał że Jack's Bar & Restaurant w Orłowie też zniknął.
Ludzie co się dzieje. Człowiek raz w roku chce wyjść na miasto coś zjeść, dać zarobić tym pazerniakom gastronomom a tu na złość wszystko pozamykane.- 61 4
-
2017-07-10 14:22
przez to że chodzisz raz w roku lokal się nie utrzyma :-)
- 0 0
-
2017-05-14 23:03
No jak raz w roku człowiek chce wyjść to nie dziwota, że się pozamykały ;)
- 9 0
-
2017-05-13 18:47
(6)
Skądś kojarzę gościa z Niepokornych. Gdzieś w centrum nie prowadził czegoś?
- 6 3
-
2017-05-14 20:31
Pan A (3)
Ich hamburgery to byl dopiero syf.Niech on lepiej dziary robi a nie przepiera hajs przez gastro...
- 3 1
-
2017-05-19 00:03
bugsy to akurat mieli jedne z lepszych w gdańsku
- 2 0
-
2017-05-14 21:50
Niepokorny cwaniaczek (1)
Rób kolczyki czy co ty tam robisz a i uważajcie ludzie by was w konia nie zrobił z hajsem..
- 3 1
-
2017-05-14 22:30
Gruby, co tam u twojej brzydkiej laski? Też bym wylewał zale na trojmiejscie mając taką ' królewnę' :D
- 1 1
-
2017-05-13 20:39
Tak i nie ma zbyt dobrej opinii
- 10 0
-
2017-05-13 19:28
Casino ;)
- 7 3
-
2017-05-13 16:08
przystanek opera (3)
Nie polecam!!! Naleśnik ,któremu wiele brakuje do crepa.W trójmieście są tylko jedne crepy ,które są warte grzechu Naleśniki z bryki.
- 2 19
-
2017-05-13 16:43
(1)
Hahaha jaki hejt, z tego co mi wiadomo współwłaścicielem Przystanku Opera, jest były właściciel Naleśniki z Bryki! Szkoda że są tacy ludzie :)
- 10 3
-
2017-05-17 15:49
Naleśniki z bryki rozpowiadają tak na mieście, a tu du**a, nic nie potwierdzone. Plotki, ploteczki
- 0 0
-
2017-05-13 18:45
Naleśniki z Bryki zamiast robić sobie sztuczną reklamę niech wezmą się do roboty i wyjadą na miasto - raz w tygodniu pod OBC to nie biznes!
- 9 1
-
2017-05-14 15:12
(1)
No wybacz Mała Sztuko, ale jeśli w Cafe Absinthe, u Szkota i wielu innych piwo jest po 5-6zł., w pubie 107 i innych po 7zł. To 8zł na piwko z kija nie przyciągnie tłumów.
- 2 5
-
2017-05-16 14:05
a w Absyncie leją krafta czy Tyskie? Tyskim to i za 3 zł się wypchaj
- 1 0
-
2017-05-13 11:57
Jako mozna serwować mieso przeciez to morderstwo według oszołomów Wegańskich :) (2)
wielbiciel steków :) i jajecznicy :)
- 13 41
-
2017-05-13 14:44
"Wegetarianie i weganie powinni poszukać miejsca na obiad gdzie indziej" (1)
Super! W końcu jakiś lokal dla facetów! Jak tego mięska jest minimum 200g to już ich lubię. Nareszcie można będzie zjeść bez obawy, że jakaś brodata, rurkowata wegańska kobita w swoim delikatniusim przewrażliwieniu zakwili mi, że mam krew na rękach :)
- 14 18
-
2017-05-15 23:59
Zacznij się umawiać z kobietami
a nie głupimi pindami!
- 1 0
-
2017-05-13 19:56
Znów zbieranina krzeseł ze śmietnika i żarcie serwowane w słoikach. (1)
Ja rozumiem, że dużo jest w mieście słoików z ościennych województw, ale bigos ze słoja na krześle jak w wynajmowanym mieszkaniu w falowcu to proszę sobie w domu jeść.
- 38 3
-
2017-05-15 23:58
Zaorałeś!
- 1 0
-
2017-05-13 11:19
może tylko ja tak mam ale jest artykuł i nowych lokalach a jakbym je wcześniej widziała. (2)
Wszystkie są strasznie do siebie podobne, szczególnie te "nowoczesne"
- 63 4
-
2017-05-15 23:54
Ikea rządzi - taniość widać w wuateoju
Zakładam, ze na składnikach tez będą :/
- 0 0
-
2017-05-13 15:36
zawsze możesz jeść na drzewie
będziesz miała coś innego
- 9 15
-
2017-05-15 05:17
Wszedzie ci obrzydliwi brodaci,kucharze,kelnerzy i barmani az sie zygac chce nie wspomne o odbieraniu apetytu i checi na co kolw (1)
- 5 3
-
2017-05-15 20:50
Czy podobne odczucia masz także na widok tekstu napisanego zgodnie z zasadami ortografii?
- 4 0
-
2017-05-14 21:53
Nowe lokale ...szkoda ze zamknięte ! (1)
Zachęcona opinia i napięciem krążącym wokół otwarcia Niepokornych wybrałam sie dzisiaj by spróbować tych mięsnych wariacji ....szkoda ze pocałowałem klamkę , lokal zamknięty. Proponuje zachęcać do odwiedzić knajp JUZ OTWATYCH
- 3 0
-
2017-05-15 20:41
Może już zbankrutowali?
Wbrew pozorom rynek restauracji dla chudych weganek jest większy niż dla mięsożernych facetów. Ci ostatni żrą kebaba u Turka.
- 0 0
-
2017-05-13 15:39
Wincyj Barów Mlecznych i konkretnego jedzenia w przystępnej cenie. (1)
A nie wynalazków i cuda wianków. Polska to kraj, w którym klasa średnia nie dostała szansy się wykształcić. Dlatego wszelkie pomysły w stylu "pankejki z łososiem" mogą długo czekać na swojego klienta.
Nie chcę podważać kunsztu kucharzy, jestem pewny, że robią pyszne jedzonko. Ale spójrzmy prawdzie w oczy, Polska to jeszcze nie zachód. Póki co, lepiej jest uderzać w konsumenta, który przychodzi się najeść, a nie podziwiać.- 31 2
-
2017-05-15 20:35
A kto Ci broni otworzyć jeszcze jeden bar mleczny?
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.