- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (51 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (74 opinie)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (154 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Nowe lokale: śniadania, mięso i naleśniki
Odwiedziliśmy nowe restauracje, które w ostatnich tygodniach otwarto w Trójmieście.
Jak się masz?
Bistro, które ma szansę kulinarnie ożywić Starą Oliwę. Jak się masz? znajduje się przy ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 vis-a-vis Parku Oliwskiego i serwuje przede wszystkim śniadania i lunche. Na razie w karcie - ułożonej z dowcipem i na luzie - dominują te pierwsze, często w wydaniu nieoczywistym. Zjemy tutaj m.in. burgery wołowe z jajkiem sadzonym (20 zł), szakszukę (18 zł), tofucznicę (14 zł), pankejki z łososiem (20 zł). Ciekawostką są "michy za dwie dychy", czyli lokalne wcielenie popularnych w Stanach grain bowls, m.in. z warzywami, ziarnami, kaszami i innymi dodatkami. Nie brakuje też klasyki: jajek, owsianek, jaglanek czy smoothies. Karta lunchowa na razie jest niewielka - znajdują się w niej również makarony (22 zł) i sałatki (18 zł) oraz kilka przekąsek, m.in. crostini, krewetki czy hummus (od 12 zł). Wnętrze jest urządzone nowocześnie i na luzie, w klimacie wielkomiejskich kluborestauracji. Jak się masz? czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7-18, a w weekendy w godz. 8-18. Gdy lokal otrzyma koncesję na alkohol, godziny pracy zostaną wydłużone.
Adres: Gdańsk Oliwa, ul. Opata Jacka Rybińskiego 24 .
Ceny: od 10 zł za śniadanie.
Niepokorni
Kolejne nowe osiedle może niedługo stać się gastronomicznym zagłębiem. Mowa o Chmielna Park przy skrzyżowaniu ul. Chmielnej i Toruńskiej w gdańskim Śródmieściu. Jednym z pierwszych lokali, który właśnie tam rusza jest bistro Niepokorni. Właściciele nie owijają w bawełnę, że interesuje ich głównie karmienie mięsem. Wegetarianie i weganie powinni poszukać miejsca na obiad gdzie indziej. Nie oznacza to, że będą tutaj steki. Przeciwnie - zjemy mięso w wydaniu mniej oczywistym, w przyszłości być może także podroby. W karcie znajdują się m.in. serca wołowe z kruszonką z chleba żytniego i kaparami (18 zł), boczek z Mangalicy z kaszanką (37 zł), żebro wołowe (43 zł) czy łosoś jurajski z soczewicą (39 zł). Wnętrze spodoba się tym, którzy dobrze czują się w nowoczesnych, modnych miejscach z nieformalnym klimatem. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-22. W sezonie wystartują również śniadania.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Chmielna 72/5 .
Ceny: danie główne od 29 zł, przystawki od 18 zł.
Mała Sztuka
Bar dla miłośników rumu oraz tych, którzy chcą odpocząć od modnych koktajlbarów z wylansowaną klientelą. Znajdziemy tutaj ponad trzydzieści gatunków wspomnianego trunku, a oprócz tego przeróżne inne alkohole. Uwaga piwosze, na razie na kranach tylko Amber, rzemieślniczych napitków raczej nie będzie. Barmanom doświadczenia nie brakuje i koktajle przygotują, ale właściciele odżegnują się od mody na koktajlbary z fikuśnymi kompozycjami. Szot od 8 zł, pokal piwa od 9 zł. Choć Mała Sztuka znajduje się pod adresem Powroźnicza 13/15 , to wcale niełatwo tam trafić - wejście do baru znajduje się od strony nabrzeża Motławy. Zapowiada się przyjemne i bezpretensjonalne miejsce na piwo lub drinka w letni wieczór.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Powroźnicza 13/15 (wejście od nabrzeża).
Ceny: od 8 zł.
Przystanek Opera
Kanapkownia idealna dla studentów PG i pracowników wrzeszczańskich biurowców. Bar znajduje się w drodze na uczelnię, w miejscu, gdzie jeszcze do niedawna funkcjonowała cukiernia Dekera. Nowi najemcy lokal w budynku Opery (wejście od Hallera ) gruntownie odnowili i dali mu nowe życie. Zjemy tutaj na miejscu oraz - przede wszystkim - weźmiemy na wynos autorskie kanapki, smoothies, kawę, soki oraz - na większy głód - naleśniki, które podawane są w papierowych rożkach. Coś dla siebie znajdą i mięsożercy (polecamy kanapki i naleśniki z chorizo, suszonymi pomidorami i fetą) i roślinożercy. Ceny za bułkę zaczynają się od 5 zł, za naleśnik od 10 zł. Kawa i herbata od 4 zł. Przystanek Opera czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 6:30-18.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, al. Zwycięstwa 15 (wejście od ul. Hallera).
Ceny: kanapki od 5 zł, naleśniki od 10 zł.
Po naleśniku
Naleśnikarnia w odnowionym centrum handlowym City Meble przy ul. Grunwaldzkiej 211 . Lokal jest przestronny, w sam raz na rodzinny obiad po zakupach. Dzięki świetnemu skomunikowaniu i łatwo dostępnemu parkingowi sprawdzi się również jako lunchownia na trasie z Gdańska do Gdyni czy niezobowiązujące miejsce spotkań biznesowych. W karcie jest kilkadziesiąt naleśnikowych kompozycji: zarówno wytrawnych, jak i słodkich (ceny od 10 zł do 20 zł). Osobny dział znajdą też wegetarianie czy fani naleśników zapiekanych. Co więcej, każdą pozycję można wybrać w wersji z jednym z trzech ciast: pszennym, orkiszowym i bezglutenowym. Ciekawostką są podawane w godz. 10-12 naleśniki śniadaniowe m.in z jajecznicą czy jajkiem sadzonym. Po naleśniku czynne jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-20, a w niedziele w godz. 10-18.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Grunwaldzka 211 (CH City Meble).
Ceny: od 10 zł.
Pasta da Carlo
Ta restauracyjka to prawdopodobnie jedno z lepszych miejsc w Sopocie, gdzie można zjeść prawdziwy włoski makaron. To właśnie ten produkt z Italii jest jego chlubą. Pasta przygotowywana jest tutaj od zera z importowanej mąki przez włoską szefową kuchni według domowych receptur, a wybrać możemy kilkanaście jej rodzajów. Zjemy m.in. tagliatelle w sosie ragu albo ze szparagami, domową lasagne, tortellone w sosie truflowym czy gnochetti w sosie z czterech serów. Ceny makaronów zamykają się w przedziale 29-40 zł. Oprócz tego w - co ważne - krótkiej karcie znajduje się kilka przystawek, zupy i dania mięsne (właściciele szczególnie polecają polędwicę wołową w balsamico z Modeny - 79 zł). Codziennie szefowa kuchni przygotowuje również dania specjalne, które wypisywane są na tablicy. Pizzy brak. Za to nie brakuje włoskich win. Pasta da Carlo znajduje się w kameralnym wnętrzu kamienicy przy ul. Jagiełły 6/1 , gdzie przed laty funkcjonowało świetne bistro Tupot Mew. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-22.
Adres: Sopot, ul. Jagiełły 6/1 .
Ceny: danie główne od 29 zł, przystawki od 16 zł.
Gęś i Spółka
Polska kuchnia z nowoczesnymi akcentami. Główną bohaterką talerzy jest, nomen omen, gęsina. Zjemy m.in. udko z gęsi z domową konfiturą ze śliwek i jabłek (29 zł), barszcz czerwony z kołdunami z gęsiny (9 zł), pierogi z gęsiną (14 zł), a także gęsi smalec na ciemnym chlebie (14 zł) czy domowy pasztet z gęsi z wiśniami (14 zł). Oprócz tego w karcie znajdziemy m.in. tatar (19 zł), żurek z podgrzybkiem (11 zł), placki gryczane z gulaszem wieprzowym na Żubrówce (19 zł) czy kotlet schabowy z konfiturą gruszkowo-imbirową (24 zł). Co tydzień zmieniana jest karta z daniami lunchowymi w niskich cenach. Gęś i Spółka znajduje się w samym centrum Sopotu, na początku Monciaka, pod nr 15 (wcześniej w tym miejscu funkcjonowała restauracja Integracja) i jak na taką lokalizację zaskakuje dość przystępnymi cenami. Wieczorami lokal zamienia się w koktajlbar, ale - co warto podkreślić - kuchnia funkcjonuje i do północy. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 11-23, w piątki w godz. 11-1, a w soboty w godz. 11-2.
Adres: Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 15 .
Ceny: danie główne od 19 zł, przystawki od 14 zł.
Haos
Nowoczesna restauracja z kuchnią azjatycką w centrum Gdyni. Karta jest długa i obejmuje potrawy z przeróżnych zakątków tego największego kontynentu. Jest i indyjskie curry w kilku odsłonach (od 21 zł), i tajski pad-thai (23 zł) czy zupa tom yam (14 zł), i chińskie pierożki dim sum (10 zł), i malezyjskie sataye (16 zł), a nawet koreańskie dania bibimpap i bulgogi (34 zł) czy japońska zupa ramen (26 zł). Przekrój spory, ale o jakość dba w kuchni ekipa pracowników z Azji. Właściciele podkreślają, że nie chcą się ograniczać i stawiają na panazjatyckie smaki. Chcieli stworzyć miejsce gwarne, wesołe, o luźnej atmosferze. I chyba się udało, bo klientów nie brakuje już od pierwszych dni. Haos znajduje się przy ul. Starowiejskiej 14 i jest czynny od poniedziałku do czwartku w godz. 12-23, w piątki i soboty w godz. 12-24, a w niedziele w godz. 12-22.
Adres: Gdynia, ul. Starowiejska 14 .
Ceny: danie główne od 21 zł, przystawki od 6 zł.
Miejsca
Opinie (96)
-
2017-05-13 11:07
Haos (8)
O dziwo fantastyczne żarcie, ale troszkę taniej by mogło byc. Z wystrojem tez sie postarali. Szok, Ze to tutaj był Bar Anatol wcześniej.
- 21 9
-
2017-05-13 12:03
Za darmo ny mogło być (1)
- 4 7
-
2017-05-15 13:24
Po naleśniku !!! NIE POLECAM!!
Niekompetentana obsługa , niezbyt dobre jedzenie .
Poza tym stosunek jakości do ceny - tez słabo.
(naleśniki kroiło się prawie z taka siłą jakby to był schabowy)
wizzyta wczoraj niedziela - 14.05- 0 0
-
2017-05-13 14:01
przez to wasze ciągle (1)
Jedzenie mam już nadwagę
- 0 2
-
2017-05-13 15:25
musisz zbalansować okresy jedzenia z okresami niejedzenia
nie można coągle jeść bez przerwy,
to niezdrowe,
panuj nad sobą, nie jesteś zwierzęciem przecież- 9 0
-
2017-05-13 19:27
Nie zgadzam sie zupełnie z Twoja opinia
Dostałam tak suche azjatyckie żarcie jak nigdy w życiu. Zamówiłam pad thaia z krewetkami i bibimbap... zupełnie nie doprawione i tak jak wspominałam - suche! No Dania azjatyckie słyną z pysznych sosów a tu dno. Ceny sporo zawyżone, jak na jakość dań.
- 6 3
-
2017-05-13 20:36
(1)
Fajnie, że jest coraz więcej miejsc, gdzie mogą zjeść wegetarianie i weganie :)
- 2 4
-
2017-05-14 13:43
Rośliny też czują!!!
Udowodnione!!!
Weganie to barbarzyńcy i mordercy roślin!!!
Azotem niech się żywią!- 3 2
-
2017-05-15 18:44
Ceny nie odstraszają, ale jedzenie co najwyżej przeciętne. Dam im jeszcze drugą szanse ale szału nie ma.
- 1 0
-
2017-05-13 11:19
może tylko ja tak mam ale jest artykuł i nowych lokalach a jakbym je wcześniej widziała. (2)
Wszystkie są strasznie do siebie podobne, szczególnie te "nowoczesne"
- 63 4
-
2017-05-13 15:36
zawsze możesz jeść na drzewie
będziesz miała coś innego
- 9 15
-
2017-05-15 23:54
Ikea rządzi - taniość widać w wuateoju
Zakładam, ze na składnikach tez będą :/
- 0 0
-
2017-05-13 11:57
Jako mozna serwować mieso przeciez to morderstwo według oszołomów Wegańskich :) (2)
wielbiciel steków :) i jajecznicy :)
- 13 41
-
2017-05-13 14:44
"Wegetarianie i weganie powinni poszukać miejsca na obiad gdzie indziej" (1)
Super! W końcu jakiś lokal dla facetów! Jak tego mięska jest minimum 200g to już ich lubię. Nareszcie można będzie zjeść bez obawy, że jakaś brodata, rurkowata wegańska kobita w swoim delikatniusim przewrażliwieniu zakwili mi, że mam krew na rękach :)
- 14 18
-
2017-05-15 23:59
Zacznij się umawiać z kobietami
a nie głupimi pindami!
- 1 0
-
2017-05-13 12:17
fajne te nowe lokale ale ceny za wysokie. (14)
Obiad dla dwoch osob powinien byc w cenie maksymalnie 20 pln. Zupa, glowne i deser. Wlasciciele za duzo zysku sobie licza. Przez to lokale swieca pustkami bo ludzie jedza w domu.
- 39 64
-
2017-05-13 13:00
dokładnie i ten zestaw powinien mieć możliwość rozbicia (6)
Zupa 3 zł, danie główne 5 zł i deser 2 zł
- 14 7
-
2017-05-13 13:49
przy kosztach czynszu etc nic się nie zarobi przy takich cenach (3)
musiałby byc obrót wiekszy niz w mlecznym - co jest niemozliwe.
- 14 6
-
2017-05-13 14:31
Nie ma rzeczy nie możliwych. (1)
Firma BIC zarabia 4 eurocenty na sprzedaży 10 000 jednorazowych maszynek do golenia. Sprzedają jej w miliardach.
- 7 14
-
2017-05-13 16:58
tak... oczywiscie
a ty jestes tam ksiegowym- 14 3
-
2017-05-13 19:02
Do obrotu większego niż w barze mlecznym potrzeba by tabun ludzi, sprzętu i powierzchni.
Od pewnej skali problemy rosną lawinowo i armią chętnych, czekających w kolejce, niczego się nie załatwi. To nie jest internetowa sprzedaż świeżego powietrza.
- 9 0
-
2017-05-13 19:00
Coraz lepsi są tutejsi fantaści.
Weź spróbuj sprzedawać jedzenie w takich cenach a potem nam opowiesz jak było.
- 15 1
-
2017-05-14 15:26
Hymm, max 10-20zł?
- Cioppino z grzanką z sosem curry aioli -3zł?
- Kaczka confit, cassoulet z fasoli, topinambur saute, portobello, sos z wina marsala -5zł?
-brownie z gorzekiej czekoledy i chili, pestka moreli, jałowcowa wata cuktrowa, coulis z płatków rózy, lody wisniowe -2zł.
Aha- 4 0
-
2017-05-13 15:09
Robocizna też coraz droższa (1)
To nie Olsztyn, że za 5 PLN/h masz tłum chętnych do pracy. Dlatego właśnie nie da się realnie podnieść płac metodami administracyjnymi - będziesz zarabiał 100 PLN/h to za chwilę zobaczysz chleb za 20 PLN.
Absurdalnie wysoki poziom biurokracji i podatków sprawia, że z jednej strony nie opłaca się pracować czy kupować a z drugiej - prowadzić biznesu.
Do tego ryzyko - im większe tym wyższy musi być zysk, by to skompensować -
błędne koło.- 22 5
-
2017-05-14 08:26
Przyklad norwegia
- 0 2
-
2017-05-13 15:24
czynsz obnizyc ustawowo (2)
- 11 5
-
2017-05-13 15:34
komuna się skończyla (1)
- 4 1
-
2017-05-13 16:29
"komuna" komuną ale
wszelkiego rodzaju: starupy, tanie biura, dotacje, granty, tanie pożyczki etc. to biznesmenom nie przeszkadza?
Siorbią aż miło.- 4 3
-
2017-05-14 15:19
To jak już zjesz w domu to wyjdź na spacer i zobacz ile miejsc jest zajętych na Szerkiej, Długiej, Pobrzeżu...Próbowałam zamówić stolik na piątkowy wieczór w Prologue. Okazało sie, że wszystko zajęte. A dzwoniłam przed 16.
- 2 1
-
2017-05-14 17:01
Za 20 zl danie
Chyba przesadziłas z tą ceną za 20 zł to jedz w domu bo tyle ci wyjdzie na 2 osoby ale nie w restauracji
- 2 0
-
2017-05-13 12:25
Znam jednego restauratora co twierdzi ze wszystko ma eko i bio (3)
od swoich dostawców a jak jest promocja w biedrze to jednorazowo potrafi kupić kilkadziesiąt kg mięsa.
- 52 1
-
2017-05-13 12:32
He, he... (1)
Nie on jeden, Panie :)
Znam takiego, co ryby mrożone i olej do smażalni w Sopocie też bierze wciąż.- 19 0
-
2017-05-13 23:30
Świeża ryba - prosto z wody, do zamrażarki i na patelnię.
- 4 0
-
2017-05-13 15:49
Kromka
Te kanapki we Wrzeszczu? Tam kupują w Biedronce pasztety co mają 3% mięsa :v
- 12 2
-
2017-05-13 12:41
Jak sie masz ?slabooo sie mam (4)
Jak sie masz? nie wróże nic dobrego..koncept oparty jak zrobic biznes nie wiedzac nic o nim
- 19 5
-
2017-05-13 12:44
można nie wiedząc nic zaufać franczyzie i to chyba gorsze (2)
Wpisz sobie mount Blanc toksyczna franczyza.
- 7 0
-
2017-05-13 12:59
KAŻDA franczyza jest (1)
toksyczna.
- 9 1
-
2017-05-13 13:10
Każda jest tworzona żeby tylko oszukać jak w przypadku mount blanc?
- 5 0
-
2017-05-14 18:20
Ulubiona klientka
Ważne ze właściciel włożył w nia serce, które widac i czuć na talerzu. Bardzo smacznie i sympatycznie.
- 3 2
-
2017-05-13 13:54
(2)
gęsi smalec na ciemnym chlebie (14 zł)
ha ha- 38 1
-
2017-05-13 19:13
bo juz gęsi nie ma w Polsce (1)
- 2 2
-
2017-05-13 23:26
Są, ale nie dla Polaków, wszystkie idą do Niemiec i Francji.
- 2 0
-
2017-05-13 14:12
Powodzenia zycze (2)
Oby klientela dopisała i rachunki was nie wykończyły
- 22 2
-
2017-05-13 15:28
pracownicy wykańczają (1)
A raczej ich brak na rynku pracy. To jest dramat
- 4 7
-
2017-05-13 15:51
zapłać to będzie. najwyżej porsche za rok kupisz.
- 12 4
-
2017-05-13 14:35
A kiedy artyukuł o tych co się zamknęły? (2)
Chciałem ostatnio odwiedzić wege burgera na Jesionowej, a tam nie ma śladu po lokalu, potem znajomy opowiadał że Jack's Bar & Restaurant w Orłowie też zniknął.
Ludzie co się dzieje. Człowiek raz w roku chce wyjść na miasto coś zjeść, dać zarobić tym pazerniakom gastronomom a tu na złość wszystko pozamykane.- 61 4
-
2017-05-14 23:03
No jak raz w roku człowiek chce wyjść to nie dziwota, że się pozamykały ;)
- 9 0
-
2017-07-10 14:22
przez to że chodzisz raz w roku lokal się nie utrzyma :-)
- 0 0
-
2017-05-13 15:30
Sezon letni idzie
Ludzie zakladaja restauracje , a po sezonie padna
- 25 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.