Nowe lokale: śniadania, wursty, etniczne, włoskie i gruzińskie smaki

Mimo pandemii na gastronomicznej mapie Trójmiasta wciąż pojawiają się nowe restauracje. W naszym cyklu "Nowe Lokale" odwiedziliśmy sześć nowych i różniących się od siebie lokali. Naszą wędrówkę zaczynamy od pożywnego śniadania z gdańskiej Piekarni, następnie przeniesiemy się "do Włoch" próbując m.in. makarony i pizzę w Andiamo a Roma i Sempre, a kolejnym przystankiem będzie nowa siedziba etnicznej Maliki w Gdyni. Zawitaliśmy też do Chinkalni pełnej gruzińskich przysmaków, a naszą wędrówkę skończyliśmy przy kraftowym piwie i wurście w restauracji Salut.



3
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Canis Restaurant
Gdańsk, Ogarna 27
9.3/10
+ Oceń

Piekarnia przy MadisonieMapka



Piekarnia na dobry początek dnia zaserwowała nam śniadanie. To znak szczególny tego lokalu, który nastawiony jest właśnie na śniadania. Są one dostępne codziennie od 7 do godziny 17. W ofercie są również własne wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Lokal ma bardzo przytulny klimat wewnątrz i posiada aż dwa ogródki - jeden znajduje się przed wejściem do lokalu od strony ulicy Rajskiej, drugi zaś na tyłach budynku od strony NOTu. Wystrój lokalu utrzymany jest w klimacie przytulnego, nowoczesnego industrializmu. W każdym lokalu kluczowa jest jednak kuchnia. Wybór zestawów śniadaniowych jest naprawdę duży (wybieramy spośród wytrawnych oraz na słodko). Osobiście postanowiliśmy skosztować oba warianty, które doskonale sprawdziły się z kawą. W karcie znajdziemy zarówno klasyki, jak i nieznane smaki.

Czytaj też: Najważniejszy posiłek dnia? Kontrowersyjne śniadanie

Znajdziemy tu szakszukę (23-25zł - w zależności od wersji) stworzoną na bazie dwóch jaj, lekko pikantnego sosu, podawaną z pieczywem wypiekanym na miejscu - to jedno ze sztandarowych dań Piekarni. W najbliższym czasie pojawią się warianty "kolorowe" szakszuki. Bardzo smakowała nam również Kanapka Stefka (21 zł), czyli grzanki z jajecznicą i boczkiem, awokado i sosem chilli. Pyszny był też tost francuski z syropem klonowym i owocami (19 zł).

W menu znajdziemy aż 14 opcji zestawów śniadaniowych na słono (w tym 4 sałatki) i 3 na słodko. W najbliższym czasie oferta ma się poszerzyć również o dania lunchowe oraz o napoje alkoholowe, a restauracja ma być otwarta dłużej. Podsumowując, śniadanie bardzo dobre, a szeroka oferta pozytywnie nas zaskoczyła. Typowych "śniadaniowni" nie ma w Trójmieście zbyt wielu, dlatego polecamy.

Andiamo A Roma nieopodal Dworca w SopocieMapka



Wycieczka do Włoch marzy się chyba większości z nas. Dlatego idąc tym tropem udaliśmy się na włoską ucztę do Andiamo a Roma. Lokal może być znajomy niektórym czytelnikom, ponieważ już istnieje jedna restauracja o tej samej nazwie w Gdyni. Niemniej w nowym lokalu znajdziemy sporo nowości. Na nowy punkt właściciele wybrali Sopot. Mieszcząca się nieopodal dworca kolejowego w Sopocie przytulna restauracja już samym wyglądem bije energią prosto ze słonecznych Włoch. Nie ma co się dziwić, miejsce prowadzone jest przez rodzinę polsko-włoską, dzięki czemu czuć rodzinną atmosferę i prawdziwe domowe smaki przekazane z pokolenia na pokolenie.

Właściciele podkreślają, że najważniejszy jest dla nich smak, dlatego składniki do dań w dużej mierze sprowadzane są z włoskich stron. Każdy z nas zapewne kojarzy Włochów (wprawdzie stereotypowo) z trzema rzeczami: pizzą, kawą (specjalnie ściąganą z Włoch)... i pastą, czyli makaronami. Andiamo a Roma oferuje nam wszystkie z wymienionych rzeczy. Pizza, którą mamy okazję zjeść w lokalu, jest tworzona na sposób rzymski (znana również jako pizza al taglio, posiada placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego).

Przystawki mogą wiele osób zaskoczyć, wśród nich znajdziemy dość popularne smaki, jak: bruschetta, deska włoskich wędlin i serów z marynowanymi warzywami, czy carpaccio wołowe. Niemniej znajdą się też mniej popularne smaki, jak: carpaccio z ośmiornicy (36 zł), a także torcik z awokado podawany z mozzarellą di bufala i glazurowanym burakiem (29 zł). Czas przejść do dań głównych. Zacznijmy od past, wśród nich znajdziemy aż 7 wariantów makaronów, których ceny oscylują w granicy 19-39 zł.

W menu nie zabrakło kilku sztandarowych dań włoskich: sphagetti aglio olio (19 zł), sphagetti alla carbonara (26 zł), niemniej są też dwie propozycje, które zaparły nam dech w piersiach: sphagetti cacio e pepe (27 zł) i ravioli truflowe z kremowym serem taleggio (37 zł). Prócz makaronów znajdziemy dania główne w cenie od 32 zł do 58 zł, zarówno wersje z owocami morza, jak i z kurczakiem, a także sałatki (20-25 zł) oraz specjalne menu dla dzieci. Polecamy również skosztować deserów, a szczególnie mało znanego cannoli sicilliani (12 zł). Dodatkowo, rekomendujemy również wariację przypominającą Aperola. Koktajl stworzony na bazie prosecco i zielonego, włoskiego alkoholu P31.

Sempre przy dworcu w SopocieMapka



Zostajemy we włoskich klimatach. Sempre to marka znana i lubiana w Trójmieście, słynąca z dobrej pizzy i kremu pomidorowego. Sieć powiększyła się o kolejny lokal w Sopocie w wyremontowanej kamienicy przy ul. T. Kościuszki 8. Wrażenie robi dużej wielkości plac z ogródkiem, na którym rozkładane są pufy, leżaki i oczywiście stoliki.

- Mamy na to miejsce sporo pomysłów. Będziemy organizować wieczory z muzyką na żywo i inne eventy, jak np. wystawy malarstwa, czy występy chórów na schodach - mówi menadżer regionalna Sempre.
Nowa restauracja Sempre jest bardzo klimatyczna. Widać, że wszystkie elementy są dokładnie przemyślane i nie jest to kolejny lokal, w którym zjemy na szybko jedynie dobrą pizzę i napijemy się lubianego przez ludzi aperola. Tu chce się spędzać czas i celebrować jedzenie. Karta menu podzielona jest na przystawki, sałaty, zupy, desery i oczywiście chlubę lokalu - pizzę. Znajdziemy tu 18 propozycji w cenie od 25 do 45 zł.

Nowa Malika tuż obok GCF-uMapka



Malika, restauracja znana od lat z dobrej kuchni etnicznej, niedawno przeniosła się z ulicy Świętojańskiej w Gdyni do lokalu, który kiedyś zajmowała restauracja La Fortuna. Nowe miejsce dało też nowe możliwości, w menu pojawiły się nowe pozycje, a oprócz ciekawej kuchni, restauracja rozszerzyła strefę barową. Kuchnia dalej pozostała w tych samych smakach i kierunkach, jednak Malika rozszerzyła swoją ofertę o śniadania do godziny 12 i opcję lunchową w godzinach 12 do 16:30. W skład nowej oferty lunchowej wchodzi m.in pizza sycylijska tworzona na własnym zakwasie. Nowością w Malice są również wypiekane w lokalu chleby, które możemy zakupić i zabrać do domu, ale też skosztujemy ich jako dodatek do wielu dań.

Czytaj też: Malika o wielokulturowości w kuchni

Zdaniem Ewy Szyc-Juchnowicz, właścicielki i szefowej kuchni, ludzie są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą, dlatego w menu pojawia się coraz więcej propozycji wegetariańskich i  wegańskich, dodatkowo w kuchni wykorzystywane są jajka, które pochodzą z ekologicznych hodowli. Ciekawym pomysłem jest również comiesięczna wkładka do menu inspirowana kuchnią wybranego na dany miesiąc kraju. W tym miesiącu dostępna jest kuchnia włoska.

Osobiście możemy powiedzieć, że autorskie dania sezonowe są wyjątkowo ciekawe i dają możliwość spróbowania znanych nam dań w zupełnie innej wersji. Szefowa kuchni bawi się smakami, jednak pozostając w konkretnych, pierwotnych smakach, z których znana jest Malika. Wyjście do tej restauracji, to nie tylko przyjemne doświadczenie kulinarne, ale również niesamowita lekcja historii kulinarnej, którą z miłą chęcią opowiada obsługa.

Chinkalnia w samym centrum Gdyni Mapka



Kolejny lokal zabierze nas w kulinarną podróż do Gruzji. Restauracja Chinkalnia mieści się zaledwie kilka kroków od Maliki. Jak sama nazwa wskazuje, głównym punktem programu są tutaj chinkali - gruzińskie pierożki z bulionem w środku. Do wyboru są trzy wersje: z mięsem, ziołami lub z serem. Porcja pierożków zawiera trzy sztuki i kosztuje 15 zł, przypomnijmy jednak, że są to dużo większe pierogi niż te znane z naszej rodzimej kuchni.

W karcie znajdziemy również słynne zupy gruzińskie, m.in charczo i chikrtymę za 22,90 zł, a także dania z grilla, sałatki, czy ciekawe w smaku przystawki. Nam udało się spróbować pchali z bakłażana (21,90 zł) - jest to dobry starter dla wszystkich, którzy lubią wszelkiego rodzaju pasty o delikatnym orientalnym smaku. Lokal oferuje również wiele dań obiadowych. Większość dań dostępna jest w wariantach mięsnych z sosami o rożnym stopniu ostrości, jednak chlubą restauracji zdecydowanie są chaczapuri, czyli wypiek z jajkiem i serem wielkości małej pizzy. Dostępne są cztery warianty słynnego dania a ceny chaczapuri wahają się między 23 a 27 zł. Chinkalnia oferuje również w sprzedaży kilka rodzajów lemoniady gruzińskiej w cenie 12,50 zł. Osobiście rekomendujemy gruszkową i estragonową.

Orientalne zupy: gdzie zamówić w Trójmieście?



Salut na ŚwiętojańskiejMapka



Zestawienie nowych lokali kończmy pozytywnym miejscem, w którym zarówno napijemy się drinka czy piwa kratowego, ale też zjemy tzw. wursta. Co ciekawe, w lokalu nie ma karty koktajli, ponieważ wszystkie trunki powstają tutaj na życzenie konkretnego klienta. Zamysłem lokalu jest postawienie sporego akcentu na bar, głównie na: nalewki i piwa rzemieślnicze, które zmieniać się będą co jakiś czas.

Lokal funkcjonuje głównie wieczorową porą. Salut otwierany jest o godzinie 15, kuchnia w tygodniu otwarta jest do godziny 24 zaś w weekendy do 2 w nocy, więc można na spokojnie się najeść wieczorową porą. Mimo że głównym atutem lokalu jest bar, to lokal oferuje również przystawki, zarówno dla osób jedzących mięso, jak i wegetarian. Dostępne jest 10 wersji przystawek w cenie od 10 do 22 zł, a także dla większej ekipy za 69 zł.

Głównymi daniami są dość rzadkie w Trójmieście wursty, czyli bułki z kiełbasą z różnymi dodatkami. Dostępnych jest siedem stałych propozycji, w tym jedna wegetariańska, w cenie od 17 do 25 zł. Uważamy, że to dobra alternatywa dla innych fast foodów otwartych wieczorową porą.

Salut ma kilka cyklicznych promocji na start. W poniedziałek napijemy się Aperola za 10 zł, we wtorek Mojito za 10 zł, środa to czas na szota nalewki za 5 zł lub opcjonalnie butelkę nalewki za 45 zł, w czwartek Cuba libre dostępne będzie za 10 zł, zaś w niedzielę Fiero i Tonic kupujemy 1+1 gratis. Promocja będzie trwała przez całe wakacje w godzinach 15:00-22:00

Warto zapoznać się z nowymi miejscami na kulinarnej mapie Trójmiasta, tym bardziej, że jest ich coraz więcej, a my już planujemy wizyty w kolejnych nowo otwartych lokalach. Warto jednak wiedzieć, że trudnych pandemicznych czasów nie przetrwało wiele ciekawych lokali.

Sprawdź co i gdzie zjeść w Gdańsku, Gdyni i Sopocie



Jeżeli zauważyłeś(-łaś) nowe miejsce w twojej okolicy lub miejsce, które się zamknęło, koniecznie daj nam znać w komentarzach.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (87)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
World Class Cocktail 2021
World Class Cocktail 2021
degustacja
lip 7-1.08
Trójmiasto
Do śniadania kieliszek Prosseco za 6zł
Do śniadania kieliszek Prosseco za 6zł
degustacja
lip 18-31
g. 08:00 - 13:00
Sopot, Kulinarny Motyw

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie