- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Nowe lokale: śniadaniownia, kuchnia amerykańska i pub z muzyką trance
Na trójmiejskiej mapie gastronomicznej pojawiają się nowe restauracje i bary, dlatego czas na kolejny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem zapraszamy do kilku ciekawych restauracji z Gdyni i Gdańska. Podróż rozpoczniemy od śniadania u misia Koali, następnie udamy się na amerykańskie skrzydełka i żeberka. Później zrobimy przystanek na włoskie makarony i pizzę, a także polskie dania z orientalnym twistem, by na sam koniec napić się piwa i pobawić się przy dźwiękach techno i trance.
- Koala na Garnizonie
- Horns przy ul. Abrahama w Gdyni
- Casa del gusto przy ul. Szafarnia
- Vis a Vis przy drodze do Filharmonii
- Czudner Spot na Dolnym Mieście
Koala na Garnizonie
Pierwszym miejscem, które odwiedziliśmy podczas naszej kulinarnej wycieczki, była najnowsza śniadaniownia znajdująca się we Wrzeszczu. Nazwa nowego miejsca - Koala - pochodzi od zamiłowania do tych zwierząt, inspiracji Australią, a także od internetowej adopcji koali przez nowy lokal. Klimatyczne miejsce stworzone zostało w Garnizonie. Lokal specjalizuje się w śniadaniach dostępnych przez cały dzień.
Zjemy w nim takie śniadania jak: orientalną szakszukę za 25 zł, jajka po turecku za 24 zł czy zestawy śniadaniowe np. angielski składający się z dwóch jaj sadzonych, frankfurterki, bekonu, fasoli w sosie pomidorowym, smażonego pomidora oraz tosta z chałki za 31 zł. Miłośników słodyczy skusić mogą jednak dania śniadaniowe na słodko, takie jak: placuszki serniczkowe z sosem waniliowym i owocami za 28 zł czy też chałka z creme brulee oraz sosem milionowym i owocami za 28 zł. W menu dostępne są również klasyczne dania obiadowe, jak: kurczak sous vide za 39 zł z warzywami sezonowymi, makaron z krewetkami za 43 zł i bułeczki bao z szarpanym polikiem wołowym za 41 zł.
Horns przy ul. Abrahama w Gdyni
Po smacznym śniadaniu udaliśmy się do Gdyni, a dokładniej na ul. Abrahama gdzie otworzyła się nowa restauracja z amerykańskimi daniami. Klimatyczny i przestronny lokal nadawać się może na niewielkie spotkania ze znajomymi. W ofercie dań znajdziemy specjały z kuchni amerykańskiej, jak żeberka i skrzydełka. Dodatkowym atutem miejsca jest spora oferta whisky.
W stałej karcie menu dostaniemy tu: tatar wołowy za 25 zł, ziemniaka pieczonego z boczkiem i serem za 16 zł, otrzymać możemy tu też kilka wariantów skrzydełek z kurczaka: ostre new mexico, w sosie bbq - Alabama i miodowo-musztardowe - California, które podawane z frytkami lub ziemniakami opiekanymi i sałatką dostępne od 24 do 25 zł za 300 g. Dostępne są również żeberka w dwóch wariantach: Chicago w sosie bbq za 42 zł i Boston w sosie z Jack Daniel'sa za 50 zł.
Casa del gusto przy ul. Szafarnia
Casa del gusto to włoska restauracja położona przy ul. Szafarnia 11, tuż przy Wyspie Spichrzów. Dawniej w tym miejsc mieściła się również włoska restauracja Casa di amici. Właściciele postanowili pozostawić włoskie dania oraz przyjemny wystrój.
W Casa del gusto zjemy wiele sztandarowych specjałów z kuchni włoskiej, zarówno pizzę w kilku klasycznych wariantach, jak i makarony czy też dania obiadowe, a także desery. Jednymi z ciekawszych w smaku dań są m.in: kurczak z wędzonym puree ziemniaczanym, sosem demi glace, gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi za 56 zł, mocno grzybowe w smaku risotto z boczniakami i pastą truflową za 46 zł, a tagitatelle di manzo z wołowiną, oregano, szpinakiem, mascarpone i białym winem za 43 zł.
Celebryci na otwarciu restauracji w Sopocie. Stramowski, Modny Tata i bracia Collins
Vis a Vis przy drodze do Filharmonii
Kolejnym lokalem, który odwiedziliśmy był Vis a Vis, czyli kameralna restauracja na uboczu Głównego Miasta, jednak blisko Wyspy Spichrzów. Niewielki lokal posiada nieprzysłonięty widok z okien restauracji na Motławę. Zjemy tu dania z kuchni polskiej, jak żurek i pierogi, jednak w autorskich aranżacjach szefa kuchni.
Czudner Spot na Dolnym Mieście
Na sam koniec udaliśmy się do nowego pubu. Dolne Miasto staje się coraz bardziej atrakcyjne dla przedsiębiorców, którzy chętnie zakładają tam nowe lokale gastronomiczne. Przy zrewitalizowanej ulicy Łąkowej nieopodal siedziby LPP pojawił się nowy punkt rozrywkowego życia, czyli Czudner Spot tuż obok tamtejszej Biedronki.
Nowy lokal jest połączeniem baru i klubu, a już niedługo właściciele chcą wprowadzić również ofertę z lunchami. Miejsce stworzone zostało w dawnej drukarni i pozostawiony został industrialny klimat, jednak dodane zostały artystyczne elementy. W lokalu odbywają się koncerty z muzyką trance i techno, a także spotkania i wernisaże z artystami.
Kosmiczny odlot kapeli Spaceboy na Dolnym Mieście
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-10-30 17:23
(2)
Co jakiś czas czytam te artykuły z dwóch powodów: 1) chcę się zorientowac jak daleko poszły już ceny (i zmniejszyły gramatury), 2) szukam dobrych rzeczy z właściwym stosunkiem cena/zawartośc. No i tutaj stwierdzam, że na tatara pewnie wpadnę... Co do reszty mam uczucia mieszane...
- 55 0
-
2022-10-31 15:14
Tatar za 25
Nigdy nie zjem. Musi być z g...a, żeby tyle kosztował.
- 1 0
-
2022-10-31 05:23
No co ty
Tatar za 25 to taniocha, wszędzie krąży za 45-49 zl
- 2 2
-
2022-10-30 16:06
Trochę nie rozumiem tego trendu..... (9)
Restauracje , gastronomia i imprezownia wyrastaja jak grzyby po deszczu.... w mojej okolicy centrum Gdyni też i co chwile zmiana nazwy.... Branża narzeka na ceny produktów wynajmów opłat rachunków a jednak "naiwnych" nie brakuje. Tylko że za 3 miesiące jeden z drugim wyjdzie do wywiadu że nie da się prowadzić biznesu, że koszta większe niż
Restauracje , gastronomia i imprezownia wyrastaja jak grzyby po deszczu.... w mojej okolicy centrum Gdyni też i co chwile zmiana nazwy.... Branża narzeka na ceny produktów wynajmów opłat rachunków a jednak "naiwnych" nie brakuje. Tylko że za 3 miesiące jeden z drugim wyjdzie do wywiadu że nie da się prowadzić biznesu, że koszta większe niż zyski.... W pełni rozumiem takie podejscie ale zanim podejmie się decyzje biznesową to może warto zadać sobie kilka ważnych pytać - czy kolejny kabab jest potrzebny, czy mój pomysł na kanajpę będzie konkurencyjny, czy klientów będzie stać na cykliczne odwiedzanie?? Oczywiście samobójców biznesowych nie brakuje ale czytanie szlochów później jest już męczące.
Jestem potencjalnym klientem ale w tych czasach ograniczyłem wyjscia do knajp o 70% co poddaje pod rozwagę kolejnym włąscicielom!- 81 4
-
2022-10-30 19:32
Co za pieprzenie o szopenie. Podaj przykład knajpy która nie wytrzymała np. 6 miesięcy. Czekam na odpowiedź eksperta.
- 0 13
-
2022-10-30 17:53
Wiele tych osób to tacy spełniający swoje marzenie, co to zawsze chcieli mieć knajpę. Niestety nie mają doświadczenia, porządnego rozeznania, po jakimś czasie kasa się kończy, zaczyna się cięcie kosztów, jakość spada, klienci odchodzą i adieu!
- 15 0
-
2022-10-30 16:45
(6)
Miejsca z dobrą "normalną" kuchnia mają się dobrze, dużo takich w Trójmieście, na Kaszubach. Istnieją wiele lat, pewnie świeci nie są, ale żarcie jest w miarę uczciwe a ceny wcale nie najniższe (jak w wychwalanych barach mlecznych - nie moja bajka i wcale nie tak tanio).
To tutaj to chyba głównie pod turystę z północy ( szkoda, że jak bylaMiejsca z dobrą "normalną" kuchnia mają się dobrze, dużo takich w Trójmieście, na Kaszubach. Istnieją wiele lat, pewnie świeci nie są, ale żarcie jest w miarę uczciwe a ceny wcale nie najniższe (jak w wychwalanych barach mlecznych - nie moja bajka i wcale nie tak tanio).
To tutaj to chyba głównie pod turystę z północy ( szkoda, że jak byla niby pandemia i błagali o wsparcie lokalnych ludzi to już o tym zapomnieli) albo jakieś pralnie brudnego hajsu plus jacyś turyści, niby celebryci, jacyś popici czy naćpani, którzy myślą, że ich stać albo nawet stać itd.
Ogólnie tandeta
Gdzie indziej (kilkadziesiąt km od Trójmiasta) zjesz lepiej, taniej i pewniej.
Tak też robię, lokalnych restauracji unikam...lepiej wziąć kawałek porządnej kiełbasy, bułkę i pomidora. Ale ja tu mieszkam wiec te lokale mają w d...e takiego klienta (da się jeszcze coś normalnego znaleźć na osiedlach z dala od tzw. centrum - muszą żyć z lokalnych ludzi)- 22 3
-
2022-10-30 17:30
(5)
Dwaj namiary - następnym razem jak będę miał ochotę zjeść poza domem, bardzo chętnie wybiorę się kilkadziesiąt kilometrów za Trójmiasto.
- 8 3
-
2022-11-08 10:50
Kuchnjo!
Są w dwóch lokalizacjach, w Smętowie i w Małkowie. Nie wiem jak w tej drugiej, ale w Smętowie jest jeszcze sklepik z regionalnymi specjałami. Żadnych ą, ę, plasterek buraka sezonowany w świetle księżyca pod kropelką mleka z soi arktycznej, tylko konkretne i uczciwie przyrządzone potrawy. Przy moich możliwościach jedno danie pozwala się najeść pod korek :)
- 1 0
-
2022-11-02 05:12
Sfinx na Woli w Wawie.
- 0 1
-
2022-10-30 18:57
(2)
ok
Za Elblągiem restauracja Okoń - przy S7
Dobre ryby
Zupa + drugie danie (oczywiście z rybą) wyszło około 50 zł.
Bez udziwnień, fajerwerków ale świeże
Nie, nie pracuję tam
Takich miejsc jest oczywiście więcej - sprawdzaj też na Kaszubach- 18 2
-
2022-11-08 10:57
Okoń 2 dania za 50
ile lat temu
- 0 0
-
2022-10-31 09:49
Za 50 to najwyżej w okoniu koli się możesz napić
- 1 1
-
2022-10-30 16:13
Mieszkam przy Abrahama w Gdyni 50 lat .. (4)
I powiem ze ulica nie jest dobrym miejscem na biznes gastronomię i knajpy. Tyle co już się przewinęło tych dobroci to można by napisać przewodnik anty gastronomiczny i to z 200 stron. To przykre ale to nie czasy na otwieranie knajp .... zważywszy na politykę krajowa i światowa.
- 52 7
-
2022-10-30 19:57
Co to za bajdy (3)
Komar, Carmnik, Desdemona, Pieterwas, przecież to są knajpy od lat na tej ulicy.
- 4 12
-
2022-11-02 05:14
a Myśliwska od 60 lat
- 0 0
-
2022-10-30 21:20
To dawno nie byłęś chyba na Abrahama:) (1)
No chyba że liczysz na sztuki i to zamknięte:) To są widma gastronomiczne. A Pieterwas jest zamknięty od kilku miesięcy jesli byś nie wiedział:) Zbliża się święto zmarłych to możesz znicze zapalić przed tymi wszystkimi knajpami co wymieniałeś:) To trupy gastronomiczne...jak niegdyś Sztuczka!
- 18 2
-
2022-11-08 10:54
Desdemona to nie jest restauracja
Tylko knajpka z salą koncertową i istnieje ponad 20 lat. Chyba za szybko poleciałeś z tymi zniczami.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.