• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: sushi, wędzone mięso i włoski grill

W kolejnym przeglądzie nowych lokali gastronomicznych zabierzemy was w kulinarną podróż po Gdańsku i Sopocie. Zaczniemy od wędzonych żeberek i pastrami w Sopocie, później przetestujemy ciekawe sushi i włoskie dania, by na sam koniec naszej wędrówki trafić do Wrzeszcza, gdzie znajduje się swojska restauracja z duszą.




U Wędzonych przy Grunwaldzkiej w Sopocie Mapka



Sopocka restauracja U Wędzonych słynie z dobrego mięsa o niecodziennym smaku. Jej znakiem rozpoznawczym są mięsa wędzone sprowadzane z Hiszpanii. W zależności od kawałka, ich wędzenie trwa od 8 do 10 godzin metodą na gorąco. Wyjątkiem jest łosoś, który jest wędzony na zimno i zdecydowanie krócej. W karcie znajdziemy m.in burgery z pastrami, burgera z szarpaną jagnięciną, skrzydełka z kurczaka, chrupiące poliki wołowe czy też pierogi z szarpaną jagnięciną. Zapewne w tym miejscu odnajdzie się każdy mięsożerca, ale w menu znajdziemy też dania wegetariańskie. Ceny kształtują się w granicach od 22 zł do 42 zł za duże i sycące porcje. Dodatkowym atutem miejsca jest rozbudowana karta koktajli i, już niedługo, również win, wśród których znajdziemy m.in wino pomarańczowe.

Czytaj też: Makowce, pierniki, serniki. Zamówienia na świąteczne wypieki

Yatta Sushi w Sopocie Mapka



Po sycącej mięsnej uczcie nie musieliśmy daleko iść, ponieważ kolejny nowy sopocki punkt mieści się w sąsiedztwie "U Wędzonych". Z krainy mięsa przenieśliśmy się do królestwa ryb i owoców morza w azjatyckim stylu. Yatta Sushi może być marką znaną wielu czytelnikom. Ich historia rozpoczęła się od sprzedaży sushi w gdańskich biurowcach.

W klimatycznie zaaranżowanym wnętrzu sopockiego lokalu skosztujemy najróżniejszych rolek, a zestawy zjemy w cenie od 75 zł do 220 zł. Warto podkreślić, że jakość potraw nie jest tutaj pustym sloganem, a rolki zawierają zdecydowanie więcej farszu i świeżych dodatków niż ryżu. Właściciele na bieżąco urozmaicają również kartę o sushi stworzone na bazie sezonowych produktów. Dodatkowo, dla tych wszystkich, dla których wizyta w "susharni" jest czymś więcej niż tylko posiłkiem, polecamy usiąść przy barze. Sushi masterzy mogą w ten sposób dokładnie skomponować rolkę specjalnie pod wymagania klienta.

Grill Italia, czyli dawna Sempre przy dworcu w SopocieMapka



Grill Italia znajduje się w klimatycznym budynku w kompleksie dworcowym w Sopocie, w miejscu dawnego Sempre. Nowa restauracja wprawdzie należy wciąż do tych samych właścicieli, ale całkowicie zmienił się koncept lokalu. Szefem kuchni został Bartłomiej Zabłocki, którego celem jest urozmaicenie sceny trójmiejskiej gastronomii. Doświadczenie zdobywał m.in. w restauracji Prologue.

Karta w Grill Italia, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na daniach włoskich wykonanych w piecu. W lokalu skosztujemy zarówno wołowinę pochodzącą z polskich hodowli, jak i mięso wagyu z Japonii. Prócz dań mięsnych, zjemy w lokalu również dania rybne. Wartym uwagi jest Sola Dover w sosie cydrowym. Prócz tego znajdziemy również grubo siekanego tatara z dodatkami oraz wiele ciekawych potraw. Szef kuchni podkreśla, że innowacją w ich kuchni jest wyjątkowy, hiszpański piec Josper, który daje więcej możliwości w przyrządzaniu dań.

Catering świąteczny: tradycyjny, wege i deluxe



Sayuri Sushi na Morenie Mapka



Jak widać jedno sushi to dla nas mało. Po jakże sycących daniach udaliśmy się na małą "zagryzkę" w Sayuri Sushi. Nowy lokal mieszczący się na Morenie przy ulicy ul. Rakoczego 9 jest kolejną restauracją w Polsce o tej samej nazwie. Właściciele posiadają swoje punkty w Słupsku oraz Grudziądzu. Ich celem nie są wysokie ceny i prestiż, chcą być lokalem na każdą kieszeń otwartym na każdego gościa. Zjemy tu wiele najróżniejszych rolek i zestawów sushi, w tym również wege. Często wprowadzane są atrakcyjne promocje, jak np. przy zakupie dwóch rolek california trzecią dostaje się gratis. Prócz klasycznej karty wprowadzona została wkładka zimowa z czterema zestawami w cenie od 55 zł do 68 zł.

Wreszcie we WrzeszczuMapka



Ostatnim punktem podczas naszej kulinarnej wędrówki była nowa restauracja mieszcząca się w miejscu dawnej pizzerii Da Mario. Jak sami właściciele wspominają, zatoczyli "gastronomiczne koło", ponieważ po drugiej stronie ulicy rozpoczynali swoją przygodę z Panem Baleronem, którego teraz możemy skosztować w stoczni. Po pięciu latach jednak nastąpił powrót do Wrzeszcza. Znajdziemy tu zarówno specjały z kuchni polskiej, ale też pizzę, ceviche z krewetek, sznycel wiedeński, jak i "streetfoodowe" specjały typu kanapka ze stekiem wołowym. Karta jest stosunkowo krótka, ale każdy powinien znaleźć w niej coś dla siebie. Dania zjemy tu w cenach nieprzekraczających 36 zł. Wyjątkiem jest jedynie długo pieczone żebro wołowe z sosem demi glace na bazie bourbon, podawane z pure i piklami, w cenie 52 zł.

Dodatkowo w piątki i soboty lokal zamyka się po godzinie 24. Jak mówią właściciele, po zamknięciu Stacji Deluxe, postanowili wypełnić lukę i chcą, aby lokal stał się miejscem spotkań dla okolicznych mieszkańców. Właściciele zapowiadają także organizowanie wystaw i wernisaży oraz innych około artystycznych spotkań.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (46)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia
degustacja
g. 13:00 - 17:00
Gdynia, My Place bar & restaurant
79 zł
Niedzielny bufet
degustacja
g. 13:00 - 16:30
Sopot, Rezydent Sopot MGallery
119 zł
ulgowy 59 zł

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane