13 grudnia 2021, godz. 16:00 (46 opinii) autor: Mateusz Groen
W kolejnym przeglądzie nowych lokali gastronomicznych zabierzemy was w kulinarną podróż po Gdańsku i Sopocie. Zaczniemy od wędzonych żeberek i pastrami w Sopocie, później przetestujemy ciekawe sushi i włoskie dania, by na sam koniec naszej wędrówki trafić do Wrzeszcza, gdzie znajduje się swojska restauracja z duszą.
Sopocka restauracja U Wędzonych słynie z dobrego mięsa o niecodziennym smaku. Jej znakiem rozpoznawczym są mięsa wędzone sprowadzane z Hiszpanii. W zależności od kawałka, ich wędzenie trwa od 8 do 10 godzin metodą na gorąco. Wyjątkiem jest łosoś, który jest wędzony na zimno i zdecydowanie krócej. W karcie znajdziemy m.in burgery z pastrami, burgera z szarpaną jagnięciną, skrzydełka z kurczaka, chrupiące poliki wołowe czy też pierogi z szarpaną jagnięciną. Zapewne w tym miejscu odnajdzie się każdy mięsożerca, ale w menu znajdziemy też dania wegetariańskie. Ceny kształtują się w granicach od 22 zł do 42 zł za duże i sycące porcje. Dodatkowym atutem miejsca jest rozbudowana karta koktajli i, już niedługo, również win, wśród których znajdziemy m.in wino pomarańczowe.
Po sycącej mięsnej uczcie nie musieliśmy daleko iść, ponieważ kolejny nowy sopocki punkt mieści się w sąsiedztwie "U Wędzonych". Z krainy mięsa przenieśliśmy się do królestwa ryb i owoców morza w azjatyckim stylu. Yatta Sushi może być marką znaną wielu czytelnikom. Ich historia rozpoczęła się od sprzedaży sushi w gdańskich biurowcach.
W klimatycznie zaaranżowanym wnętrzu sopockiego lokalu skosztujemy najróżniejszych rolek, a zestawy zjemy w cenie od 75 zł do 220 zł. Warto podkreślić, że jakość potraw nie jest tutaj pustym sloganem, a rolki zawierają zdecydowanie więcej farszu i świeżych dodatków niż ryżu. Właściciele na bieżąco urozmaicają również kartę o sushi stworzone na bazie sezonowych produktów. Dodatkowo, dla tych wszystkich, dla których wizyta w "susharni" jest czymś więcej niż tylko posiłkiem, polecamy usiąść przy barze. Sushi masterzy mogą w ten sposób dokładnie skomponować rolkę specjalnie pod wymagania klienta.
Grill Italia, czyli dawna Sempre przy dworcu w Sopocie
Grill Italia znajduje się w klimatycznym budynku w kompleksie dworcowym w Sopocie, w miejscu dawnego Sempre. Nowa restauracja wprawdzie należy wciąż do tych samych właścicieli, ale całkowicie zmienił się koncept lokalu. Szefem kuchni został Bartłomiej Zabłocki, którego celem jest urozmaicenie sceny trójmiejskiej gastronomii. Doświadczenie zdobywał m.in. w restauracji Prologue.
Karta w Grill Italia, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na daniach włoskich wykonanych w piecu. W lokalu skosztujemy zarówno wołowinę pochodzącą z polskich hodowli, jak i mięso wagyu z Japonii. Prócz dań mięsnych, zjemy w lokalu również dania rybne. Wartym uwagi jest Sola Dover w sosie cydrowym. Prócz tego znajdziemy również grubo siekanego tatara z dodatkami oraz wiele ciekawych potraw. Szef kuchni podkreśla, że innowacją w ich kuchni jest wyjątkowy, hiszpański piec Josper, który daje więcej możliwości w przyrządzaniu dań.
Jak widać jedno sushi to dla nas mało. Po jakże sycących daniach udaliśmy się na małą "zagryzkę" w Sayuri Sushi. Nowy lokal mieszczący się na Morenie przy ulicy ul. Rakoczego 9 jest kolejną restauracją w Polsce o tej samej nazwie. Właściciele posiadają swoje punkty w Słupsku oraz Grudziądzu. Ich celem nie są wysokie ceny i prestiż, chcą być lokalem na każdą kieszeń otwartym na każdego gościa. Zjemy tu wiele najróżniejszych rolek i zestawów sushi, w tym również wege. Często wprowadzane są atrakcyjne promocje, jak np. przy zakupie dwóch rolek california trzecią dostaje się gratis. Prócz klasycznej karty wprowadzona została wkładka zimowa z czterema zestawami w cenie od 55 zł do 68 zł.
Ostatnim punktem podczas naszej kulinarnej wędrówki była nowa restauracja mieszcząca się w miejscu dawnej pizzerii Da Mario. Jak sami właściciele wspominają, zatoczyli "gastronomiczne koło", ponieważ po drugiej stronie ulicy rozpoczynali swoją przygodę z Panem Baleronem, którego teraz możemy skosztować w stoczni. Po pięciu latach jednak nastąpił powrót do Wrzeszcza. Znajdziemy tu zarówno specjały z kuchni polskiej, ale też pizzę, ceviche z krewetek, sznycel wiedeński, jak i "streetfoodowe" specjały typu kanapka ze stekiem wołowym. Karta jest stosunkowo krótka, ale każdy powinien znaleźć w niej coś dla siebie. Dania zjemy tu w cenach nieprzekraczających 36 zł. Wyjątkiem jest jedynie długo pieczone żebro wołowe z sosem demi glace na bazie bourbon, podawane z pure i piklami, w cenie 52 zł.
Dodatkowo w piątki i soboty lokal zamyka się po godzinie 24. Jak mówią właściciele, po zamknięciu Stacji Deluxe, postanowili wypełnić lukę i chcą, aby lokal stał się miejscem spotkań dla okolicznych mieszkańców. Właściciele zapowiadają także organizowanie wystaw i wernisaży oraz innych około artystycznych spotkań.
Szczerze? To rzy&@ już tymi kuchniami orientalnymi (1)
Tel Aviv podobno kiszka, która jedzie na opinii lokalu warszawskiego, byliśmy w zachwalanym lolo tajdżolo-raz zamówiliśmy obiad z kilku dna przez pysznepeel a drugi raz byliśmy na miejscu-bez szału. Papki wielosmakowe. Byliśmy w oberży z domku Abrahama-Polska kuchnia w mniej tradycyjnym wydaniu i co? I jedzenie dobrze przyrządzone, podane, smaczne! Można robić coś zwykłego w niezwykły sposób? Można. A nie tylko wynalazki i wynalazki zza 7 oceanów.
5 miesięcy
23
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2022-02-04 16:15
Spróbuj Pan Malika w Gdyni na Świętojańskiej.
3 miesiące
00
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-13 20:14
(2)
O nie! Co za szkoda, że Da Mario się zamknęło. Od lat ulubione włoskie miejsce w Gdańsku :(
5 miesięcy
47
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-14 14:32
Da Mario
kilka lat temu może i było, ale niestety zeszło na psy. Szkoda
5 miesięcy
10
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-15 16:35
Da Mario przeniosło sie
Jest teraz na królewskim wzgórzu na Morenie :)
5 miesięcy
10
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-13 18:11
Smaczne? (9)
Hiszpańska Japońska itp kuchnie wszystko mrożone smak zupełnie inny niż oryginał ale też w miarę dobre raz na rok można z rodziną zajrzeć.Jak widać wszystko dla bogatych singli z korpo.Szkoda.
5 miesięcy
2111
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-13 19:00
do roboty
5 miesięcy
213
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-14 08:28
(3)
Serio? Pracuję w budżetówce, mam dzieciaki. Stać mnie zarówno na weekendowe wypady do restauracji jak i na gotowe jedzenie do pracy. Nie trzeba od razu pracować w korpo.
5 miesięcy
38
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-14 11:06
(2)
Masz duzy kompleks i problemy jak sie zalisz, ze drogo i nikogo nie stac, a pozniej chwalisz sie ze masz dzieciaki?? Nie pracuję w korko, a jdg i mnie stac. Nie wiem ocb z tym mitem "korpo", nie przyjeli cie?
5 miesięcy
22
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-14 11:30
bo nie lubie pchac niemcom do kieszeni (1)
niech w koncu oddaza pieniondze za druga wojne!
5 miesięcy
44
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-14 11:34
taaa
bys piszczal jak myszka jakby Ci mamone rzucili
5 miesięcy
10
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-14 11:05
(2)
Było nie zakładać rodziny. Nikt ci nie kazał, więc teraz nie marudź. No chyba, że bozia pokarała za pośpiech i nie chciało się zabezpieczyć.
5 miesięcy
46
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-14 11:59
dziecko to błogosławieństwo a nie kara (1)
5 miesięcy
410
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-14 19:14
To proszę nie jęczeć na "singli", tylko radować się życiem z pacholętami nawet jeśli nie ma kasy na wszystko.
5 miesięcy
52
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2021-12-14 14:31
Wydawaj w restauracjach tyle co single z korpo
to restauracje będą powstawać pod twój gust. Czego nie rozumiesz?