• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: sushi, wędzone mięso i włoski grill

Mateusz Groen
13 grudnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 

W kolejnym przeglądzie nowych lokali gastronomicznych zabierzemy was w kulinarną podróż po Gdańsku i Sopocie. Zaczniemy od wędzonych żeberek i pastrami w Sopocie, później przetestujemy ciekawe sushi i włoskie dania, by na sam koniec naszej wędrówki trafić do Wrzeszcza, gdzie znajduje się swojska restauracja z duszą.




U Wędzonych przy Grunwaldzkiej w Sopocie Mapka



  • Restauracja U Wędzonych w Sopocie
  • Restauracja U Wędzonych w Sopocie
  • Restauracja U Wędzonych w Sopocie
  • Restauracja U Wędzonych w Sopocie
  • Restauracja U Wędzonych w Sopocie
  • Restauracja U Wędzonych w Sopocie
  • Restauracja U Wędzonych w Sopocie
  • Restauracja U Wędzonych w Sopocie
  • Restauracja U Wędzonych w Sopocie
  • Restauracja U Wędzonych w Sopocie
Sopocka restauracja U Wędzonych słynie z dobrego mięsa o niecodziennym smaku. Jej znakiem rozpoznawczym są mięsa wędzone sprowadzane z Hiszpanii. W zależności od kawałka, ich wędzenie trwa od 8 do 10 godzin metodą na gorąco. Wyjątkiem jest łosoś, który jest wędzony na zimno i zdecydowanie krócej. W karcie znajdziemy m.in burgery z pastrami, burgera z szarpaną jagnięciną, skrzydełka z kurczaka, chrupiące poliki wołowe czy też pierogi z szarpaną jagnięciną. Zapewne w tym miejscu odnajdzie się każdy mięsożerca, ale w menu znajdziemy też dania wegetariańskie. Ceny kształtują się w granicach od 22 zł do 42 zł za duże i sycące porcje. Dodatkowym atutem miejsca jest rozbudowana karta koktajli i, już niedługo, również win, wśród których znajdziemy m.in wino pomarańczowe.

Czytaj też: Makowce, pierniki, serniki. Zamówienia na świąteczne wypieki

Yatta Sushi w Sopocie Mapka



  • Restauracja Yatta Sushi w Sopocie
  • Restauracja Yatta Sushi w Sopocie
  • Restauracja Yatta Sushi w Sopocie
  • Restauracja Yatta Sushi w Sopocie
  • Restauracja Yatta Sushi w Sopocie
  • Restauracja Yatta Sushi w Sopocie
  • Restauracja Yatta Sushi w Sopocie
  • Restauracja Yatta Sushi w Sopocie
  • Restauracja Yatta Sushi w Sopocie
Po sycącej mięsnej uczcie nie musieliśmy daleko iść, ponieważ kolejny nowy sopocki punkt mieści się w sąsiedztwie "U Wędzonych". Z krainy mięsa przenieśliśmy się do królestwa ryb i owoców morza w azjatyckim stylu. Yatta Sushi może być marką znaną wielu czytelnikom. Ich historia rozpoczęła się od sprzedaży sushi w gdańskich biurowcach.

W klimatycznie zaaranżowanym wnętrzu sopockiego lokalu skosztujemy najróżniejszych rolek, a zestawy zjemy w cenie od 75 zł do 220 zł. Warto podkreślić, że jakość potraw nie jest tutaj pustym sloganem, a rolki zawierają zdecydowanie więcej farszu i świeżych dodatków niż ryżu. Właściciele na bieżąco urozmaicają również kartę o sushi stworzone na bazie sezonowych produktów. Dodatkowo, dla tych wszystkich, dla których wizyta w "susharni" jest czymś więcej niż tylko posiłkiem, polecamy usiąść przy barze. Sushi masterzy mogą w ten sposób dokładnie skomponować rolkę specjalnie pod wymagania klienta.

Grill Italia, czyli dawna Sempre przy dworcu w SopocieMapka



  • Restauracja Grill Italia w Sopocie
  • Restauracja Grill Italia w Sopocie
  • Restauracja Grill Italia w Sopocie
  • Restauracja Grill Italia w Sopocie
  • Restauracja Grill Italia w Sopocie
  • Restauracja Grill Italia w Sopocie
  • Restauracja Grill Italia w Sopocie
  • Restauracja Grill Italia w Sopocie
  • Restauracja Grill Italia w Sopocie
  • Restauracja Grill Italia w Sopocie
Grill Italia znajduje się w klimatycznym budynku w kompleksie dworcowym w Sopocie, w miejscu dawnego Sempre. Nowa restauracja wprawdzie należy wciąż do tych samych właścicieli, ale całkowicie zmienił się koncept lokalu. Szefem kuchni został Bartłomiej Zabłocki, którego celem jest urozmaicenie sceny trójmiejskiej gastronomii. Doświadczenie zdobywał m.in. w restauracji Prologue.

Karta w Grill Italia, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na daniach włoskich wykonanych w piecu. W lokalu skosztujemy zarówno wołowinę pochodzącą z polskich hodowli, jak i mięso wagyu z Japonii. Prócz dań mięsnych, zjemy w lokalu również dania rybne. Wartym uwagi jest Sola Dover w sosie cydrowym. Prócz tego znajdziemy również grubo siekanego tatara z dodatkami oraz wiele ciekawych potraw. Szef kuchni podkreśla, że innowacją w ich kuchni jest wyjątkowy, hiszpański piec Josper, który daje więcej możliwości w przyrządzaniu dań.

Catering świąteczny: tradycyjny, wege i deluxe



Sayuri Sushi na Morenie Mapka



  • Restauracja Sayuri Sushi w Gdańsku
  • Restauracja Sayuri Sushi w Gdańsku
  • Restauracja Sayuri Sushi w Gdańsku
  • Restauracja Sayuri Sushi w Gdańsku
  • Restauracja Sayuri Sushi w Gdańsku
  • Restauracja Sayuri Sushi w Gdańsku
  • Restauracja Sayuri Sushi w Gdańsku
  • Restauracja Sayuri Sushi w Gdańsku
Jak widać jedno sushi to dla nas mało. Po jakże sycących daniach udaliśmy się na małą "zagryzkę" w Sayuri Sushi. Nowy lokal mieszczący się na Morenie przy ulicy ul. Rakoczego 9 jest kolejną restauracją w Polsce o tej samej nazwie. Właściciele posiadają swoje punkty w Słupsku oraz Grudziądzu. Ich celem nie są wysokie ceny i prestiż, chcą być lokalem na każdą kieszeń otwartym na każdego gościa. Zjemy tu wiele najróżniejszych rolek i zestawów sushi, w tym również wege. Często wprowadzane są atrakcyjne promocje, jak np. przy zakupie dwóch rolek california trzecią dostaje się gratis. Prócz klasycznej karty wprowadzona została wkładka zimowa z czterema zestawami w cenie od 55 zł do 68 zł.

Wreszcie we WrzeszczuMapka



  • Restauracja Wreszcie w Gdańsku
  • Restauracja Wreszcie w Gdańsku
  • Restauracja Wreszcie w Gdańsku
  • Restauracja Wreszcie w Gdańsku
  • Restauracja Wreszcie w Gdańsku
  • Restauracja Wreszcie w Gdańsku
  • Restauracja Wreszcie w Gdańsku
  • Restauracja Wreszcie w Gdańsku
  • Restauracja Wreszcie w Gdańsku
Ostatnim punktem podczas naszej kulinarnej wędrówki była nowa restauracja mieszcząca się w miejscu dawnej pizzerii Da Mario. Jak sami właściciele wspominają, zatoczyli "gastronomiczne koło", ponieważ po drugiej stronie ulicy rozpoczynali swoją przygodę z Panem Baleronem, którego teraz możemy skosztować w stoczni. Po pięciu latach jednak nastąpił powrót do Wrzeszcza. Znajdziemy tu zarówno specjały z kuchni polskiej, ale też pizzę, ceviche z krewetek, sznycel wiedeński, jak i "streetfoodowe" specjały typu kanapka ze stekiem wołowym. Karta jest stosunkowo krótka, ale każdy powinien znaleźć w niej coś dla siebie. Dania zjemy tu w cenach nieprzekraczających 36 zł. Wyjątkiem jest jedynie długo pieczone żebro wołowe z sosem demi glace na bazie bourbon, podawane z pure i piklami, w cenie 52 zł.

Dodatkowo w piątki i soboty lokal zamyka się po godzinie 24. Jak mówią właściciele, po zamknięciu Stacji Deluxe, postanowili wypełnić lukę i chcą, aby lokal stał się miejscem spotkań dla okolicznych mieszkańców. Właściciele zapowiadają także organizowanie wystaw i wernisaży oraz innych około artystycznych spotkań.

Miejsca

Opinie (46) 7 zablokowanych

  • (6)

    Zestaw Sushi za 220zł....żeberka za prawie 6 dych...a więc rodzina 2+1 musi szykować skromnie 400zł za obiad.No tak...to my jednak podziękujemy.Zaraz wstawiam rosół i kuraka.Duży gar na 3 dni i w 50zł się zmieszczę.

    • 44 18

    • taka jest inflacja i podwyżki (1)

      prąd w górę, pensje w górę, produkty w górę, czynsze to samo, waluty rekordowo drogie czyli surowce z importu droższe

      • 7 10

      • Niestety,teraz takie wyjście do restauracji to luksus...i pewnie taniej nie będzie.Pensje nie każdemu w górę wiele ma to samo co w zeszłym roku.

        • 29 2

    • nie dziwię się, że cię nie stać. dzieciom pewnie mówisz "nie stać nas kochanie,to wina innych ludzi, nie tego że tata 3/4 dnia spędza komentując w internecie"

      • 9 15

    • spokojnie kebab duży w jerusalem 16zł

      • 11 0

    • Znowu komwntarze

      Pos każdym artykułem , pracujesz tu na etacie ???

      • 3 2

    • przecież rząd z kartonu daje ci 500 więc w czym problem nie musisz ani złotówki z własnej kieszeni dołożyć

      • 0 0

  • zaraz im lockdown pozamyka

    • 13 3

  • Jest brodaty barman z dziarami !!!

    Będzie sukces murowany !!!!! A tak na serio Brak Stacji to smuteczek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 34 7

  • Aby do sezonu... No i powodzenia w kraju opłat.

    • 12 1

  • Smaczne? (9)

    Hiszpańska Japońska itp kuchnie wszystko mrożone smak zupełnie inny niż oryginał ale też w miarę dobre raz na rok można z rodziną zajrzeć.Jak widać wszystko dla bogatych singli z korpo.Szkoda.

    • 21 11

    • do roboty

      • 2 13

    • (3)

      Serio? Pracuję w budżetówce, mam dzieciaki. Stać mnie zarówno na weekendowe wypady do restauracji jak i na gotowe jedzenie do pracy. Nie trzeba od razu pracować w korpo.

      • 3 8

      • (2)

        Masz duzy kompleks i problemy jak sie zalisz, ze drogo i nikogo nie stac, a pozniej chwalisz sie ze masz dzieciaki?? Nie pracuję w korko, a jdg i mnie stac. Nie wiem ocb z tym mitem "korpo", nie przyjeli cie?

        • 2 2

        • bo nie lubie pchac niemcom do kieszeni (1)

          niech w koncu oddaza pieniondze za druga wojne!

          • 4 4

          • taaa

            bys piszczal jak myszka jakby Ci mamone rzucili

            • 1 0

    • (2)

      Było nie zakładać rodziny. Nikt ci nie kazał, więc teraz nie marudź. No chyba, że bozia pokarała za pośpiech i nie chciało się zabezpieczyć.

      • 4 6

      • dziecko to błogosławieństwo a nie kara (1)

        • 4 10

        • To proszę nie jęczeć na "singli", tylko radować się życiem z pacholętami nawet jeśli nie ma kasy na wszystko.

          • 5 2

    • Wydawaj w restauracjach tyle co single z korpo

      to restauracje będą powstawać pod twój gust. Czego nie rozumiesz?

      • 1 1

  • (2)

    O nie! Co za szkoda, że Da Mario się zamknęło. Od lat ulubione włoskie miejsce w Gdańsku :(

    • 4 7

    • Da Mario

      kilka lat temu może i było, ale niestety zeszło na psy. Szkoda

      • 1 0

    • Da Mario przeniosło sie

      Jest teraz na królewskim wzgórzu na Morenie :)

      • 1 0

  • Knajpy jak knajpy

    Ale z innej beczki, to zdjęcia do artykułu są mega.
    Perfekcyjne światło, kolory, ciekawe kadry.
    Wzór dla innych fotoreporterów!

    • 39 2

  • (2)

    Wyjątkiem jest łosoś, który jest wędzony na zimno i zdecydowanie krócej.

    oj kiepskie macie pojecie o wedzeniu

    • 9 0

    • Też to samo pomyślałem

      Pstrąga łososiowego, a więc płaty ryby o mniejszej grubości niż przeciętny płat łososia, wędzi się na zimno w 28 st.C przez 8 godzin. Stawiam, że łososia przynajmniej ze 12h. A więc nieco dłużej, a nie zdecydowanie krócej, od przytoczonych 8-10h.

      • 7 0

    • Wędzenie zatruwa...

      • 0 6

  • Grill Italia - Dania włoskie. Chyba ktoś ma rozdwojenie jaźni bo czytamy: (4)

    Zrobione w hiszpańskim piecu, polska i japońska wołowina, tatar i inne ciekawe Dania - mam pytanie - co tu jest włoskie bo kucharz tez nie

    • 17 0

    • Pewnie

      włoszczyzna w zupie.

      • 10 0

    • Pizzy w Sempre robić nie potrafili (2 na 3 razy był piasek w pizzy) to teraz wymyślają kolejne pokractwo. Zamknijcie w końcu te badziewne Sempre i weźcie się do normalnej roboty.

      • 5 0

    • Włoskie są włoski w potrawie

      Znaczy się - kłaki - z brody wytatuowanego osobnika.

      • 1 0

    • W tymkraju nikogo to nie zaskakuje. Ciemny lud wszystko kupi. I kupuje, jak widać.

      • 0 0

  • Wędzone jest niezdrowe! (1)

    • 2 5

    • Na pewno zdrowsze niż codzienne jedzenie przetworzonych produktów z kodem kreskowym.

      • 11 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane