• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale w Trójmieście: browar i kawiarnia dla dzieci

Łukasz Stafiej
27 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W Browarze Miejskim Sopot lanych jest pięć rodzajów warzonego na miejscu piwa. W Browarze Miejskim Sopot lanych jest pięć rodzajów warzonego na miejscu piwa.

Kilka kolejnych lokali otwarto w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Wśród nich znalazł się m.in. nowy browar restauracyjny, kawiarnia przystosowana dla rodziców z małymi dziećmi oraz lokal sygnowany marką Jacka Danielsa.



Jack's Bar
O otwarciu Hard Rock Cafe przy ul. Długi Targ 35/38 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku pisaliśmy niejednokrotnie. Dla porządku warto odnotować, że słynna restauracja specjalizująca się w smakołykach amerykańskiej kuchni już w pełni funkcjonuje. Amatorzy (przede wszystkim ci z grubszym portfelem) burgerów i steków powinni zapamiętać również adres al. Zwycięstwa 243 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni Orłowie. Na terenie osiedla Nowe Orłowo otwarty został oddział innej amerykańskiej sieci restauracji. Lokalowi Jack's Bar patronuje producent jednej z najpopularniejszych whiskey na świecie - Jacka Danielsa. I to właśnie ten trunek w przeróżnych odmianach dominuje w karcie barowej nowego lokalu. Warto zjeść tutaj przede wszystkim stek portherhouse z pieczonymi pomidorami i krewetkami (85 zł) lub - spécialité de la maison - filet mignon (99 zł). Burgery w zestawie z frytkami i sałatką (28 zł) zamówimy z kotletem wołowym, z mięsa z indyka lub ryby. W karcie nie brakuje również zup, sałat i starterów. Ważna informacja dla koneserów sosów BBQ: jak zapewnia kucharz, tutejszy wyrabiany jest na miejscu - na bazie Jacka Danielsa oczywiście. Lokal jest dwupiętrowy. W podziemiach zbudowano scenę, na której planowane są koncerty. W stylowym, celowo postarzanym wystroju lokalu, dominuje surowe drewno, odkryte cegły i masa rekwizytów kojarzonych z amerykańską kulturą.

  • Jack's bar przypadnie do gustu miłośnikom whisky i kuchni amerykańskiej.


Browar Miejski Sopot
Browar Miejski Sopot to nowa restauracja, która została otwarta w miejscu dawnego Złotego Ula przy ul. Bohaterów Monte Cassino w Sopocie 35 zobacz na mapie Sopotu. Miejsce całkowicie zmieniło swój charakter. Wnętrza zostały urządzone w stylu lekko industrialnym, mogą kojarzyć się z piwną piwniczką lub ceglanym loftem. Usiąść można również na zewnątrz - właściciele przebudowali taras, otwierając go na sopocki deptak. Podawane tutaj piwa warzone są na miejscu. Dostaniemy pięć rodzajów złotego trunku: ale, pszeniczne, lager, ciemne i miodowe. Recepturę każdego z nich przygotował piwowar z Czech, który przez pierwsze miesiące działalności lokalu będzie nadzorował pracę tutejszych piwowarów. W menu znajdują się potrawy kuchni polskiej z akcentami kuchni kaszubskiej, przede wszystkim dania z ryb i owoców morza oraz mięsiwa: wieprzowina, wołowina, ale też dziczyzna. W każdy weekend serwowany jest pieczony prosiak. Za danie główne zapłacimy od 20 zł do 30 zł. Planowane są koncerty muzyki akustycznej.

  • Browar Miejski Sopot to nowy browar restauracyjny w Sopocie.
  • W Browarze Miejskim Sopot lanych jest pięć rodzajów warzonego na miejscu piwa.



Czerwony Piec
Czerwony Piec to niewielka pizzeria przy ul. Starowiejskiej 40c zobacz na mapie Gdyni. Z zewnątrz lokal nie zachęca do odwiedzin - otwarty został w dwupoziomowym pawilonie handlowym w miejscu dawnego sklepu obuwniczego. Wystarczy jednak przekroczyć próg, aby zapomnieć o słabym pierwszym wrażeniu. Lokal został urządzony w modnym obecnie minimalistyczno-industrialnym stylu w jasnych kolorach i drewnie. Mimo surowych ścian i odsłoniętych pustaków, z których zbudowano bar, jest tutaj przytulnie. Głównym elementem wystroju jest oczywiście wielki piec obłożony czerwonymi płytkami. To również najważniejsze narzędzie tutejszego kucharza (jego pracę każdy może podpatrzeć, ponieważ kuchnia jest otwarta). Przy pomocy pieca przygotowywane jest tutaj najważniejsze danie: cienka włoska pizza pieczona raptem dwie minuty. Dzięki opalanemu drewnem szamotowemu piecowi jest ona chrupiąca i sprężysta. Zjemy tutaj kilka rodzajów pizzy, ceny są przystępne: za placek ze szpinakiem i kozim serem zapłacimy 16 zł, za pizzę z mozarellą, rukolą, bakłażanem i pomidorem - 17 zł. Do wyboru jest również kilka przekąsek, m.in. hummus z wypiekanym na miejscu pieczywem (10 zł) czy focaccia z rozmarynem (8 zł). Serwowane są również włoskie wina oraz domowe ciasta. Oczywiście w lokalu podawane są sztućce (drewniane), ale właściciele zachęcają, aby bez skrępowania pizzę jeść palcami. Wtedy podobno smakuje najlepiej.

  • Czerwony Piec serwuje włoską pizzę na cienkim cieście.



Amici
Włoska kuchnia to motyw przewodni restauracji Amici, którą otwarto w miejscu popularnej kawiarni Spółdzielnia Literacka przy ul. Króla Jana Kazimierza 2-4 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie. Po oryginalnym, artystycznym wystroju poprzedniego lokalu nie zostało śladu. Wnętrze Amici z  bielonymi ścianami i rustykalnymi motywami to podróż do wiosek Toskanii, w której zakochali się podróżujący Polacy. Warto podkreślić, że nie jest to kolejna pizzeria. Choć włoskie placki (19-29 zł) znajdują się w karcie, restauracja celuje w klienta szukającego przede wszystkim innych doznań smakowych z kręgu kuchni śródziemnomorskiej. Zjemy tutaj m.in. smakołyki nieserwowane w innych trójmiejskich lokalach, takie jak figi zapiekane z kozim serem (22 zł) czy carpaccio z ośmiornicy (31 zł). Trzon karty stanowią pasty (18-35 zł), w tym - spécialité de la maison - carbonara oraz tagliatelle z ośmiorniczkami, małżami i krewetkami. Zadowoleni będą również smakosze włoskich win.

  • Rustykalne wnętrze Amici ma budzić skojarzenia z włoską Toskanią.



Aleja 40
Aleja 40 jest - jak sami określają to miejsce właściciele - "butikowym bistro" z autorską kuchnią z pogranicza smaków kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Jakości jedzenia obawiać się tutaj raczej nie trzeba - właściciele prowadzą już jedną włoską restaurację na terenie Trójmiasta (Jaką? Niech pozostanie to zagadką do rozwiązania przez trójmiejskich bywalców.). Gdy piszemy ten tekst, lokal przy al. marsz. Józefa Piłsudskiego 40 zobacz na mapie Gdyni jest jeszcze nieczynny (otwarcie w sobotę, 26 lipca) i karta nie jest jeszcze dopięta na ostatni guzik, jednak dowiedzieliśmy się, że w menu będą m.in. makarony (od 15 zł), pizze (do 24 zł), sałaty (25 zł) i burgery (18 zł). Nie zabraknie również mięsnych dań autorskich oraz śniadań (17 zł). Właściciele podkreślają, że najważniejszym elementem serwowanych tutaj potraw ma być piąty smak, tzw. umami, odpowiadający m.in. za esencjonalność potraw. Warto jednak zbytnio się nie przyzwyczajać do menu, ponieważ we wrześniu będzie ono zmienione i rozbudowane. Wystrój Alei 40 spodoba się zwolennikom jasnych i minimalistycznie urządzonych, nowoczesnych wnętrz.

  • W restauracji Aleja 40 zjemy kuchnię polską i śródziemnomorską.


Ciuciu Babka Cafe
Ciuciu Babka Cafe zrodziła się z potrzeb jej właścicielki, której brakowało w Trójmieście kawiarni, do której mogłaby się swobodnie wybrać ze swoją córeczką. Wpadła więc na pomysł otwarcia bardzo prorodzinnej (i prodziecięcej) kafejki. Padło na lokal przy al. Marsz. Józefa Piłsudskiego 30 zobacz na mapie Gdyni. Ciuciu Babka to przede wszystkim miejsce, gdzie zabiegane mamy mogą odsapnąć nad kawałkiem ciasta (10 zł) i kawy, a dzieciaki wyżyją się w specjalnym, przestronnym kąciku z zabawkami i ścianą pomalowaną zmywalną farbą imitującą tablicę. Wnętrze jest urządzone przytulnie: parapety wyłożono poduszkami, kanapa, stoliki i krzesełka dopasowane są do wzrostu niewielkich gości. Dominuje styl retro: stare fotele w nowych poszyciach, adapter, odkryte i pobielone stare cegły na ścianach. W menu znajduje się kilka rodzajów ciast z sezonowymi owocami i kilka wytrawnych przekąsek, m.in. tarta czy panini. Do picia: kawa, herbata, soki, lemoniada. W niedalekiej przyszłości w Ciuciu Babce organizowane mają być warsztaty artystyczne dla dzieciaków oraz spotkania dla rodziców.

  • Ciuciubabka to kawiarnia dla rodziców z dziećmi.



Szafarnia 10
Restauracja Szafarnia 10 znajduje się w sąsiedztwie mariny jachtowej, w budynku Amber Tower zobacz na mapie Gdańska. Jej wnętrze jest nowoczesne, jednocześnie spójne z marynistycznym otoczeniem. Połączenie drewna ze stalą daje ciekawy efekt. Zanim przejdziemy do oferty, warto zwrócić uwagę na największą atrakcję restauracji: dwa tarasy - jeden na parterze, przy wejściu, a drugi na 9 piętrze budynku (wejście tylko dla posiadaczy specjalnej karty). Z obu rozpościera się widok na marinę oraz panoramę Gdańska. Karta dań zmienia się sezonowo i opiera się przede wszystkim na autorskich połączeniach smaków mięs, ryb oraz owoców morza z owocami i warzywami. Właściciele dbają o jakość potraw i - jak zapewniają - korzystają w dużym stopniu z regionalnych produktów, które samodzielnie kupują. Ceny w karcie są zróżnicowane. Chłodnik z białych szparagów z sorbetem z selera naciowego i mięty to koszt 14 zł, risotto z wędzoną rybą i mascarpone - 38 zł, pstrąg pieczony z igłą sosnową, młodą kapustą, szałwią i polentą - 65 zł, polędwiczka wieprzowa z serem pleśniowym, szynką dojrzewającą - 46 zł. Kuchnia jest otwarta, dzięki czemu goście mogą przyglądać się, jak powstają ich dania. Po godz. 22 restauracja zamienia się w bar - planowane są wernisaże i występy artystów. Ważna informacja: kuchnia czynna jest do północy, potem obowiązuje nocne menu przekąskowe.

  • Z okien Szafarni 10 rozpościera się widok na gdańską marinę.

Miejsca

Opinie (124) 4 zablokowane

  • " browar i kawiarnia dla dzieci"

    " browar i kawiarnia dla dzieci" trojmiasto jak zwykle szokuje tytułami swoich artykułów.

    • 3 0

  • aż się głodna zrobiłam (2)

    na dobrą pizze zawsze mam chęć, oby nie zapomnieli ze sukces to dobre ciasto, na pewno się tam wybiorę

    • 2 0

    • nie tylko ciasto (1)

      ale i jakościowe dodatki... jakoś ciężko mi uwierzyć w pizzę za mniej niż 20 zł z dobrym serem klasy DOP i gatunkową szynką.

      • 1 0

      • Niestety popieram

        ciasto to jedno, ale niestety dobrej jakości składniki typu ser czy szynka... Niestety, ale większość lokalnych pizzerii dodaje do pizzy szynkę KONSERWOWĄ i chyba stary ser żółty, bo zawsze mam po nich problemy gastryczne. Kiedy natomiast zjem porządną szynkę włoską z serem mozarella - takich przygód nie mam. Wiadomo więc, że za porządnej jakości danie trzeba zapłacić ok. 10zł więcej.

        • 1 0

  • Polecam Rotterdam w Toronto

    każdy wyjdzie zadowolony i uśmiechnięty. Wybór chmielów przedni

    • 1 2

  • Błąd w adresie Jack's Bar & Restaurant

    W artykule podajecie Al. Zwycięstwa 221, na dole 241, a oni na stronie podają 243 :)))) to gdzie oni są?

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

    • 3 0

  • A najlepszy kebab jest na Mieszewskiego mała budka koło XL burgera (2)

    Lepszego kebaba w życiu nie jadłem :)
    Dobre amku na świeżym powietrzu :)

    • 0 1

    • ulica miszewskiego!!

      anty reklama???

      • 0 0

    • lepszy jest Star kebab na Rajskiej w Gda

      • 0 0

  • Co to za głupi tytuł!! (1)

    Z tytułu wynika że małe dzieci chleją browce. Idiotyzm do kwadratu.

    • 5 0

    • idiotyzm?

      Moje lubie trochę wypić, wtedy daje mi spokój i grzecznie śpi:)

      • 0 1

  • Wprowadzanie dziecięcego chaosu (5)

    do lokali gastronomicznych, to pomysł rodem z innego wszechświata.
    Mam znajomego prowadzącego restaurację na Mazurach, gdzie osoby z małymi dziećmi grzecznie się z lokalu wyprasza, co skutkuje tym ... że ma zawsze komplet gości i naprawdę spore obroty i renomę.
    Jeśli zatem ktoś chce zrobić lokal dla rodziców z dziećmi, wolna droga, choć wątpię w duże powodzenie takich przybytków.

    • 8 4

    • Fajnego masz kolegę (4)

      Nie powinieneś się chwalić, że twój kolega to anty dziecięcy bYznesmen. Czy istnieje prawo mówiące o tym, że dzieci są osobnikami gorszej kategorii? Jeśli się nie mylę to nie ma nigdzie takiego zapisku, a wręcz jest napisane, że dzieci są pełnoprawnymi obywatelami tego kraju i mogą przebywać w miejscach publicznych. Dotyczy się to również "restauracji" twojego kolegi. Nie zapominaj, że jeśli rodzic się nieźle wkurzy na to, że nie mógł wejść do tej knajpki z dzieckiem to może bez problemowo dochodzić swoich praw na drodze sądowej i puścić twojego koleżkę z torbami. Pozdrawiam

      • 1 10

      • (3)

        Jest właśnie biznesmenem chcącym uzyskać pewien prestiż. To nie ma nic wspólnego z antydziecięcym podejściem itp. Prowadzi dobry biznes przez cały rok i nie chce by jego lokal miał brand kojarzony z dziećmi. Do jego lokalu nie wchodzi się też w klapkach, szortach itp ubraniu. Po prostu, taki sobie wybrał target klientów. Jeśli ktoś z kolei uważa że to dobry interes, że będą dzieci w lokalu, to niech go sobie zakłada. Nie pisałem, że mam coś przeciw temu ale że są restauratorzy raczej dzieci unikających, bo są klienci właśnie tej grupy wiekowej unikający jak ognia. Ot i wszystko.

        • 7 1

        • Dobrze

          Dobrze przekonałeś mnie. Byłam pewna, że twój wpis to kolejny atak na małe dzieci co na tej stronie jest na porządku dziennym. Myliłam się jednak.

          • 2 0

        • Podaj nazwę lokalu

          Chętnie odwiedzę jak będę na Mazurach. Również nie lubię hegemonii dzieci i ich pitu-pitu tępych mamusiek w restauracjach. Tylko nieliczne są właściwie wychowywane, większość niestety "bezstresowo". Dlatego unikam restauracji w weekendy...

          • 7 1

        • ciuciu babka cafe

          I ja się z takim podejściem zgadzam. Sama mam dziecko ale dalej nie jestem w stanie spokojnie wysiedzieć w restauracji kiedy obok jakieś dzieciory krzyczą, płaczą mi nad uchem. Swoje od małego uczę jak się zachowuje przy stole i w restauracji żeby nie przeszkadzała innym jego obecność. W ogóle bym się nie obrażała jakby poproszono naszą rodzinę o wyjście bo dzieci nie są w jakiejś restauracji mile widziane. Są jak widać restauracje, gdzie dzieci są głównymi gośćmi i tam należy z nimi chodzić :D

          • 6 0

  • W jakim mieście?

    Czy autor artykułu może podać jeszcze miasto - co z tego, że piszecie przy jakiej ulicy? Napiszcie, czy chodzi o Gdańsk, Gdynię czy Sopot.

    • 4 0

  • jacks bar (1)

    Tak do zimy to się utrzyma.
    to wąska klita a ceny.......

    • 2 4

    • waska klita

      Tzn nie byles w tym lokalu bo ma on 350 m i duza sala koncertowa na dole

      • 1 0

  • Taniej

    Jak już zwiedzimy wymienione lokale i zabraknie nam pomysłu to koniecznie trzeba sprawdzić ofertę restauracyjną OpenCard. Duże zniżki na rachunek, nawet do 50%.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane