• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: wege, sushi, kuchnia włoska, wędzonki i coś dla dzieci

Mateusz Groen
18 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (106)
Kolejne zestawienie z cyklu "Nowe lokale". Tym razem odwiedziliśmy pięć punktów gastronomicznych w Gdańsku. Kolejne zestawienie z cyklu "Nowe lokale". Tym razem odwiedziliśmy pięć punktów gastronomicznych w Gdańsku.

Gastronomia wciąż się zmienia. Dlatego przyszła pora na kolejny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska. Podróż rozpoczniemy od wege miejsca przy Uniwersytecie Gdańskim, następnie udamy się do restauracji specjalizującej się w wędzonkach, by później skosztować włoskich specjałów w niecodziennym, nowoczesnym wnętrzu, a także odwiedzimy specjalny punkt dla rodziców z dziećmi. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończymy azjatyckimi specjałami.





Nie/mięsny tuż przy kampusie UG w OliwieMapka



  • Nie-mięsny
  • Nie-mięsny
  • Nie-mięsny
  • Nie-mięsny
  • Nie-mięsny
  • Nie-mięsny
  • Nie-mięsny
  • Nie-mięsny
  • Nie-mięsny
  • Nie-mięsny
  • Nie-mięsny
Naszą kulinarną wycieczkę rozpoczniemy od znanego już miejsca, które rozszerzyło swoją działalność na nową dzielnicę. Nowy lokal spod szyldu "Nie/mięsny" powstał przy ulicy Wita Stwosza 48a, nieopodal kampusu Uniwersytetu Gdańskiego. To dobra informacja dla studentów, którzy będą mieli 10 proc. zniżki na dania w lokalu. Właściciele mają w planach wprowadzić również ofertę dań dostępnych od ręki, by zabrać je na uczelnię, jak kanapki. W niedługim czasie pojawi się również aplikacja mobilna, na której można będzie zbierać punkty za zakupione dania, by wymienić je później na posiłki.

Nie/mięsny, to miejsce, w którym od lat możemy zjeść dania inspirowane bliskowschodnimi potrawami podawanymi w wersji bezmięsnej i mięsnej. Spójna oferta Nie/mięsnego daje możliwość, by przy jednym stole mógł zasiąść mięsożerca i osoba jedząca wegetariańsko i obie będą zadowolone ze swoich dań. W oliwskiej restauracji będzie kilka nowych dań, których nie było wcześniej na Dolnym Mieście. Z uwagi, że co dzielnica, to inny konsument. Dlatego właściciele mają w planach wsłuchanie się w potrzeby konsumentów, którzy będą odwiedzać nowy punkt i dostosowywać menu z myślą o nich.

Ile zapłacimy za piwo na koncercie? Ile zapłacimy za piwo na koncercie?

W Nie/mięsnym zjemy nowe śniadanie "Na Wita", które zawiera bajgla z wegańskim łososiem wędzonym, sojonezem, koperkiem, kaparami, oliwkami, ogórek, pomidorkami cherry i rukolą (32 zł). Występują również dania specjalne, które dostępne są jedynie w Oliwie, czyli stek z kalafiora za 42 zł oraz stek z antrykotu za 84 zł. Prócz tego dostępne są znane z poprzedniej dania, jak małe (30 zł) i duże mezze (48 zł), czyli talerz przekąsek z hummusem, pulpetami marokańskimi oraz innymi dodatkami, oraz wiele dań z klasycznej karty lokalu.

Fenomen by Łukasz Lewandowski w miejscu dawnego Malinowego Ogrodu w OsowejMapka



  • Fenomen
  • Fenomen
  • Fenomen
  • Fenomen
  • Fenomen
  • Fenomen
Kolejny lokal, który odwiedziliśmy mieści się w dawnym budynku, w którym funkcjonowała restauracja Malinowy Ogród. Fenomen by Łukasz Lewandowski to lokal, który chce zerwać z dotychczasową historią dawnego miejsca. W dużej restauracji prócz autorskiej kuchni pojawiła się również wędzarnia, w której wędzone są zarówno mięsa, jak i ryby. By zachować świeżość, produkty wędzone są po ówczesnym zamówieniu. Restauracja otwarta jest od poniedziałku do niedzieli. By zachęcić okolicznych mieszkańców, właściciele stworzyli specjalne promocje na dany dzień, takie jak: promocja na burgery, minus 20 proc. na makarony czy na zupy (promocje dostępne są na dowóz oraz na miejscu).

Ceny w lokalu zostały dostosowane przez właścicieli restauracji w taki sposób, by goście mogli pozwolić sobie na odwiedziny w lokalu bez większych strat pieniężnych w portfelu. W restauracji skosztujemy tatar z polędwicy wołowej z majonezem truflowym, musztardą francuską, tartym żółtkiem, grzybami shimej marynowanymi i szczypiorkiem (40 zł). Ciekawą pozycją w menu obiadowym są tworzone na miejscu kiełbaski z dzika, podawane z purée ziemniaczanym z truflą i szczypiorkiem, kapustą włoską zasmażaną, boczkiem wędzonym i sosem demi glace (40 zł). Wśród deserów warto posmakować niecodziennych pączków z wędzonego twarogu z powidłami śliwkowymi, lawendowym cukrem pudrem i bitą śmietaną (26 zł).


Mio Gastro na MorenieMapka



  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
  • Mio Gastro
Powstał również nowy gastronomiczny punkt na Morenie, przy ul. Warneńskiej 8f. To w tym miejscu powstało Mio Gastro specjalizujące się w daniach kuchni włoskiej. Restauracja posiada industrialne wnętrze z ciekawymi elementami jak graffiti na suficie i estetycznie rozmieszczone dekoracje. Miejsce powstało z zamiłowania do dobrego jedzenia. Właściciele ze swoich konsumenckich doświadczeń postanowili wyciągnąć lekcję i stworzyli miejsce, które szczególnie może spodobać się śpiochom. Dostępne są w nim śniadania do godziny 18. Powoli zbliżamy się do otwarcia ogórdków restauracyjnych. W nowym lokalu na Morenie również będzie możliwość zjedzenia czegoś na zewnątrz.

Zjemy tu wiele specjałów z kuchni włoskiej. Wśród śniadań dostępne są: Jajka Flamenco
jajko zapiekane w sosie pomidorowym, abruzzese, prosciutto di parma, papryka, cebula (30 zł), Kasza Lniana, czyli mleczko kokosowe z lnem, banan, palony cukier (25 zł), czy choćby pajda chleba z jajkiem poche, łososiem gravlax, szpinakiem, śmietanką i parmezanem (30 zł). Warto wpaść do lokalu również na makarony i risotto. Dostaniemy w nim: pastę Salsiccia e funghi z Strazzopreti (rodzaj makaronu z południowych Włoch), saliccią, grzybami leśnymi, pomidorami, czerwonym winem i parmezanem (46 zł), czy aromatyczne risotto Quattro Formaggo ze świeżą truflą, czterema serami i pastą truflową (55 zł).


Baw się dobrze również na MorenieMapka



  • Baw się dobrze
  • Baw się dobrze
  • Baw się dobrze
  • Baw się dobrze
  • Baw się dobrze
  • Baw się dobrze
  • Baw się dobrze
  • Baw się dobrze
  • Baw się dobrze
  • Baw się dobrze
Rozwijającą się Morenę zamieszkuje coraz więcej rodzin z dziećmi. Nowe miejsce Baw się dobrze, kótre powstało przy ul. Stanisława Lema 2 jest punktem, który został dostosowany dla dzieci oraz ich rodziców. Nowe miejsce na mapie moreny jest bawialnią dla dzieci, kawiarnią, a także miejscem, w którym można zorganizować zajęcia dla dzieci czy imprezę urodzinową dla najmłodszych.

IMPREZY I WYDARZENIA Imprezy i wydarzenia dla dzieci w najbliższych dniach

W krainie bajek Disneya
maj 12
W krainie bajek Disneya
Kup bilet
Słońce na pięciolinii
cze 2
Słońce na pięciolinii
Kup bilet


Wnętrze lokalu zostało stworzone w taki sposób, by nie dawało zbyt wielu niepotrzebnych bodźców dzieciom. Znajdujący się w bawialnio-kawiarni park zabaw został stworzony z naturalnych elementów z drewna i pastelowych kolorów. Nie usłyszymy tu również głośnej muzyki, z myślą, by nie rozpraszać bawiących się dzieci. Podczas dziecięcych zabaw rodzice mają okazję napić się kawy lub zjeść ciasta. W niedługim czasie właściciele mają w planach rozszerzenie menu o pozycje ciepłe, takie jak gofry i tosty (zarówno wytrawne, jak i na słodko). Lokal otwarty jest od 10 do 19 codziennie. Za godzinę zabaw dziecka na bawialni trzeba zapłacić 15 zł, za dwie 25 zł, a w przypadku gdy dziecko nie ma jeszcze skończonego roku 50 proc. ceny.

Susharnia Park nieopodal PKM Jasień Mapka



  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
  • Susharnia Park
Ostatim miejscem podczas naszej kulinarnej wędrówki była nowa Susharnia Park, w której zjemy azjatyckie specjały, a w szczególności sushi na Jasieniu. Susharnia Park mieści się w nowym budownictwie, nieopodal stacji PKM Jasień przy ul. Gen. Władysława Andersa 22/U5.

Lokal posiada bardzo szeroką ofertę dań. Wśród nich kilka ciekawych specjałów, jak misoshiru bulion dashi z sfermentowaną pastą soi, glonami wakame i miękkim tofu (15 zł), tom yum, czyli pikantna zupa na bazie kwaśnej pasty tom yum z dodatkiem mleka kokosowego oraz z krewetkami i rybą (28 zł), duck yakisoba na bazie piersi z kaczki w sosie ostrygowym z warzywami i gryczanym makaronem soba (44 zł), czy też yakiniku ramen czyli bulion drobiowo-wieprzowy z wołowiną, pieprzem syczuańskim, kiełkami fasoli mung, pak choi, jajkiem ajitsuke oraz pszennym makaronem ramen (36 zł). Prócz tego lokal posiada dużą kartę sushi. Zestawy sushi zaczynają się tu od 55 zł (21 kawałków), a kończą na 389 zł (81 kawałków). W menu znajdziemy również popularną za sprawą internetu niebieską herbatę, która zmienia kolor po dodaniu płynu o kwaśnym PH.

Okiem dietetyka: kto tak naprawdę powinien stosować dietę bezglutenową? Okiem dietetyka: kto tak naprawdę powinien stosować dietę bezglutenową?

Otwarcie Da Matti Ristorante Italiano w Sopocie Mapka



Drzwi przed gości otwiera odświeżony lokal, który zmienił swoją lokalizację na Bohaterów Monte Cassino 7. Da Matti Ristorante Italiano w Sopocie w weekend organizuje "Wielką parapetówkę" 18 i 19 marca. Przez te dwa dni kucharze ponownie zaprezentują gościom smaki ze słonecznej Italii. Klimatyczny lokal z dobrą kuchnią jednak poinformował, że na te dwa dni w lokalu będą obowiązywać rezerwacje.

Miejsca

Opinie (106) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • gdynia jak zwykle liderem w nieotwieraniu nowych lokali (5)

    to miasto to padlina

    • 31 13

    • Za to Gdynia to lider w malowaniu czerwonych pasów na jezdniach (2)

      • 13 2

      • (1)

        gdzie ty widzialeś choćby 1 m czerwonego pasa ?

        • 1 7

        • Centrum? Swietojanska przed um?

          • 0 0

    • tu już wszystko jest, czopku.

      • 2 6

    • W głowie masz padlinę cieciu

      • 1 3

  • A za 3 tygodnie "lista lokali które się zamknęły"

    • 57 3

  • Niemięsny (1)

    Idealna knajpa przy kampusie studenckim, dobrze że do bułki za 30 PLN i kalafiora za 40 PLN dają zniżkę studencką.

    • 67 7

    • a wystrój,

      gorzej niż w studenckiej stołówce i to za PRL

      • 4 0

  • (5)

    A ja bym się wybrał na coś super mięsnego albo z podwójnym mięsem oczywiście z mixem surówek. Mięsko jest pyszne i zdrowe.

    • 30 18

    • Mnóstwo jest takich miejsc, smacznego.

      • 5 2

    • Sos oczywiscie mieszany?

      • 2 1

    • A kto ci broni?

      • 2 2

    • jeszcze kilka latek w Unii a będziesz miał do wyboru tylko robale i świerszcze :)) (1)

      a do restauracji dojedziesz elektrykiem....

      • 4 3

      • Sopoko, bedzie jak z elektrykami.

        To nie przejdzie.

        • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    (6)

    No sezon blisko. Latem chyba chętniej wydajemy kasę. A to lody. A to pudełko sushi gdzieś na ławeczce. Brakuje hamburgerów i hotdogow takich jak kiedyś z przyczepy. Tak odpowiednio po 12 i 8 zł. To by miało sens. Ogólnie powodzenia bo znajomy chciał coś otworzyć na 'starówce' to lokal średniej wielkości ok 7 koła na miesiąc.

    • 48 9

    • 30 000zł (1)

      a czasem i 50 000zł

      • 16 0

      • Ile? Chyba na nowej Chmielnej i 200m2.

        • 4 3

    • (2)

      7 tys. miesiecznie to we Wrzeszczu albo na parterze w nowych osiedlach.

      • 16 0

      • (1)

        rozmawiamy o tym samym? za metr?

        • 1 2

        • Nie. Czynsz dla kogoś za wynajem.

          • 2 0

    • No i w ostatnim zdaniu masz odp.czemu bula jest po

      40 a nie po 12zl.

      • 2 0

  • Czy ktoś sprawdza publikowane teksty?!! (6)

    Nie/mięsny tuż przy kampusie UG na Oliwie??!! Panie redaktorze, w Gdańsku mówimy w oliwie!!!.

    • 71 0

    • Na oliwie to oni tego kalafiora smażyli. A potem go stekiem nazwali

      Śmiechom nie było końca jak przeczytali menu.
      Stek z kalafiora? Bez komentarza.

      • 32 2

    • W Ukraine i na Oliwie. Im się już wszystko miesza. (1)

      Zasady języka polskiego w zaniku.

      • 36 4

      • W obu przypadkach powinno być "w".

        • 0 2

    • I Ty nazywasz go redaktorem :D

      • 27 0

    • Pięknie (1)

      Widać że nie z Gdańska, bardzo dobra i trafna uwaga️️️

      • 5 1

      • słoika poznasz po

        na Oliwie i na Wrzeszczu, i na Brzeźnie...

        • 3 0

  • (8)

    Ludzie, nie dajcie się ogłupiać tym wege terrorem i innymi świerszczami.
    Człowiek potrzebuje białka i tłuszczu do zdrowego życia, mniej cukrów.
    Wyjałowią nam organizmy i potem byle covid zabija ludzi bo jesteśmy chorzy metabolicznie i nie mamy odporności.
    Humus precz, schab ok !!!

    • 88 76

    • Człowieniu, jadam mięso, ale (3)

      Hummus też jest dobry i wolę go od schabu, który jest przereklamowany. W ogóle świnia jest taka se, najbardziej lubię żeberka. Soczewica to wartościowe białko!

      • 20 9

      • Humus porównujesz do schabu? Naprawdę? Warzywo do mięsa? (1)

        Świni ja też nie jadam, wolę jej poszczególne części. Golonki nie lubię, ale schab? Prima sort, palce lizać, szczególnie jak jest duszony z pieczarkami, albo zrazy zawijane.
        Tak wiem, że prawdziwe zrazy to tylko z wołowiny. To wiedza niedostępna miłośnikom warzyw.

        • 9 20

        • Sam dokonałeś zestawienia hummusu ze schabem

          Zatem jedynie do tego się odniosłem, biorąc pod uwagę własne preferencje smakowe.
          Schab jest kiepski, zwłaszcza z tanich świń. Lepszy byłby taki z marmurkowym tłuszczem, to działa tak samo jak rostbef w przypadku wołowiny. Co może być za schab po 20 zł za kg? I jeszcze z pieczarkami... Bieda, panie. W kotlecie schabowym najbardziej smakuje mi panierka :) A ze świni - żeberka, także wędzone.

          • 0 0

      • Koeljny teczowiec co niewie co bredzi popierwsze 90% dan to nie dania wege tylkodania kuchni Polskiej

        grohówka czy sałatki to nie są dana wege tylko zwykłe dania warzywne i nie trzeba isc do wege knajpy by jesc warzywa.
        No ale lewactwo teczowe ze swoja ideologia własnie taka promaganda to wciska

        • 1 2

    • Jakim "wege terroryzmem"?

      Na sześć opisanych lokali pięć nie jest wege. Nikt ci nie zabranie jeść mięsa. Za to ty, mam wrażenie, chciałbyś zakazać lokali wege. Nie pasuje ci to choć gdzie indziej.

      • 30 10

    • Rozumiem ze nie mozna zjesc tego i tego?

      Jak lubię schab (bo lubie) to już nie mogę sobie posmarować chleba humusem?

      • 8 4

    • przede wszystki potrzebuje rozumu:)

      • 2 0

    • dietetyk się odezwał ?

      • 0 1

  • Śliczna pani (2)

    Śliczna pani na pierwszym zdjęciu aż można utonąć w tym uśmiechu ;)

    • 20 14

    • Na trójkę z minusem.

      • 6 7

    • Nie jest.

      • 4 1

  • "Stek z kalafiora za 42 złote". Padłem. (1)

    To jednak wybieram kiełbaski z dzika z pure, kapustą zasmażaną, truflą, szczypiorkiem i boczkiem zasmażanym. Za cztery dychy.

    • 56 5

    • Mnie to nie dziwi.

      Kobieta ostatnio za kalafiora zapłaciła w Biedronce 35 zł . Był na wagę , 3,5 kg .

      • 0 2

  • "Stek z kalafiora" buahahahahaha 42zł buahahahahaha (1)

    • 57 2

    • Też mnie dziwią te ceny w lokalu rzekomo dla studentów.

      • 21 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane