• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: wielka włoska uczta

Łukasz Stafiej
5 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Włoska kuchnia to nie tylko pizza i makaron. Nowych smaków mieszkańcy Trójmiasta mogą spróbować w trzech nowych włoskich lokalach. Włoska kuchnia to nie tylko pizza i makaron. Nowych smaków mieszkańcy Trójmiasta mogą spróbować w trzech nowych włoskich lokalach.

Jedzenie z Włoch kochamy miłością wyjątkową. Restauratorzy dobrze o tym wiedzą i dlatego najnowszy przegląd nowych restauracji w Trójmieście zdominowały lokale serwujące kuchnię z Półwyspu Apenińskiego. Ciekawostką w tym gronie może być pierwsza w mieście restauracja norweska.



Allora
Allora zajęła mało szczęśliwy, jeśli chodzi o powodzenie tutejszych biznesów, lokal na rogu Pileckiego i Do Studzienki zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. Za stworzenie nowej włoskiej restauracji od zera wzięła się trójka Włochów. Jeden pracuje w kuchni, drugi stoi za barem, trzeci dogląda sali i zabawia gości. Więc jeśli ktoś szuka typowo włoskiej atmosfery, ze swoim ulubionym językiem w tle, tutaj na pewno ją znajdzie. W karcie nie brakuje zarówno klasyki, jak i paru ciekawostek. Zjemy pizzę w kilkunastu wariantach, także w wersji białej bez sosu pomidorowego (12-34 zł), makarony: spaghetti aglio i olio (15 zł), makaron linguine z boczkiem i serem pecorino duszony w czerwonym winie (37 zł), penne z łososiem, wódką i cytryną (26 zł) czy wykwintną zupę z dyni z fasolą, boczkiem i grzankami z rozmarynem (22 zł). Oprócz tego w karcie znajduje się kilka przystawek (11-16 zł) i sałat (15-28 zł). Warto jednak przede wszystkim sprawdzić tablicę, na której codziennie zmieniają się aktualne pomysły szefa kuchni. W czwartki spróbujemy domowych gniocchi, w piątki - ryb i owoców morza. Ceny nie należą do najniższych, ale właściciel zapewnia, że stoi za nimi wysoka jakość składników, z których większość przyjeżdża do Allory z ojczyzny pizzy. Niebawem również mają pojawić się zestawy obiadowe na kieszeń studentów. Spróbujemy tutaj również wielu rodzajów włoskiego wina, które najlepiej przetestować podczas jednego z comiesięcznych wieczorów degustacyjnych (warto podać swojego maila w barze - wtedy na pewno nie przegapimy informacji o kolejnych odsłonach, najbliższa w połowie października). Kieliszek stołowego wina kupimy już za 5 zł, ale za butelkę prosecco zapłacimy już 74 zł. W tygodniu lokal otwarty jest od godz. 10 do 22, w weekendy od godz. 12 do północy. W poniedziałki - zamknięte.

  • Allora to restauracja włoska prowadzona przez trzech Włochów.
  • Włoska kuchnia to nie tylko pizza i makaron. Nowych smaków mieszkańcy Trójmiasta mogą spróbować w trzech nowych włoskich lokalach.



Trattoria Basilico
Kolejną restauracją serwująca specjały z Półwyspu Apenińskiego jest Trattoria Basilico przy ul. Świętojańskiej 81 zobacz na mapie Gdyni. To spory lokal znajdujący się na dwóch poziomach, urządzony w drewnie i ze smakiem. Dobrze jest znany trójmiejskim bywalcom - wcześniej w tym samym miejscu znajdowała się restauracja Althaus serwująca kuchnię bawarską, teraz właściciele postanowili zmierzyć się ze smakami śródziemnomorskimi. Karta jest standardowa: przekąski, makarony, pizza, dania z ryb i mięs i sałatki. Warto zwrócić uwagę m.in. na schab duszony w białym winie w sosie tuńczykowym (21 zł), tagliatelle z białą, włoską kiełbasą, gorgonzolą i rukolą (27 zł), polędwiczki w sosie podgrzybkowym z gniocchi (34 zł) czy mule w sosie z wina (36 zł). W kuchni króluje ponoć zasada: minimum mrożonek, maksimum oryginalnych, włoskich składników. Pizze - ulubione włoskie danie Polaków - zajmują niewielką część karty i są w dobrych cenach (13-22 zł). Od poniedziałku do niedzieli Basilico czynne jest w godz. 12-23. W niedzielę do godz. 21.

  • Basilico to sporej wielkości, dwupoziomowy lokal z klasyczną, włoską kuchnią w centrum Gdyni.



Maccheroni
Smaki Włoch - w odsłonie domowej - znajdziemy w barze Maccheroni w pawilonie handlowym przy ul. Żwirki i Wigury 4a/15 zobacz na mapie Gdańska za ETC na Zaspie. Lokalizacja jest mało atrakcyjna, jednak warto dać szansę temu miejscu. Właściciel (oraz kucharz w jednej osobie) przez kilkanaście lat mieszkał we Włoszech. Tam podpatrywał kuchennych profesjonalistów, próbował swoich sił w domu, aż w końcu doszedł do wniosku, że sam otworzy niewielki bar serwujący wyłącznie makarony w różnej postaci. Zamówimy tutaj zarówno klasyczne bolognese, aglio i olio czy carbonarę, jak i makarony z krewetkami, kurczakiem w ziołach czy brokułami. Ceny nie są wysokie (duża porcja: 12-13,50 zł, mała: 9-10 zł). Wszystkie dania przygotowywane są na oczach klienta ze świeżych składników. Do makaronu możemy zamówić wino stołowe z nalewaka (kubeczek za 5 zł) - rzadkość w podobnych barach szybkiej obsługi. Maccheroni czynne jest w godz. 11:30-20, codziennie oprócz niedziel.

  • W Maccheroni zjemy proste dania z makaronem przygotowywane na naszych oczach.



Kropka
Na szybką obsługę, ale wysokiej jakości stawiają właściciele Kropki - malutkiego baru z zapiekankami przy ul. Świętojańskiej 87 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Miejsce przyciąga nie tylko ciekawym - i nietypowym jak na podobne miejsca - designem, ale również pomysłowymi kompozycjami smakowymi serwowanych tutaj bagietek na ciepło. Zjemy klasykę z pieczarkami i serem (9,90 zł), ale również zapiekankę z łososiem, kaparami i czerwoną cebulą (11,90 zł); lazurem, rukolą i pestkami dyni (11,90 zł) czy chorizo i suszoną śliwką (12,90 zł). Co kilka tygodni zmienia się również pozycja sezonowa w ofercie - obecnie zapiekanka jesienna to ciepła bagietka z szynką szwarcwaldzką, gruszką i słonecznikiem (12,90 zł). Co ważne, właściciele uważnie dbają o jakość produktów. Jeśli ketchup, to domowy. Jeśli sos mango, to ręcznie robiony z owoców i ziół, a nie gotowiec z wiaderka. Bułki, które tutaj dostaniemy, to efekt współpracy z lokalnym piekarzem, a ser wcale nie jest produktem seropodobnym, ale prawdziwą goudą. Składników na zapiekankach również kucharz nie żałuje. Niespotykane w podobnych miejscach są również godziny otwarcia Kropki - lokal jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 10-19. W soboty 11-16. Po imprezie w nocy zapiekanek musimy poszukać gdzie indziej.

  • W Kropce serwowane są zapiekanki według autorskich przepisów właścicieli.



Bellevue
Bellevue już niedługo zaproponuje trójmiejskim smakoszom kuchnię rzadko spotykaną na polskich stołach, a w tutejszych restauracjach jeszcze rzadziej. Lokal przy Targu Rybnym 10 AB zobacz na mapie Gdańska chce się bowiem specjalizować w daniach norweskich. Obecnie tutejsza karta nie jest jeszcze w pełni poświęcona skandynawskim smakom, ale już za kilka tygodni ma to się zmienić. Zamówimy nie tylko dania rybne i mięsne z północy, ale także norweskie alkohole. Co dokładnie? Na razie właściciele nie chcą zdradzać tych informacji, więc musimy zadowolić się aktualną kartą, która jest przede wszystkim miksem kuchni polskiej oraz skandynawskich i włoskich inspiracji. Warto z niej wybrać m.in. pomidorową zupę rybną z owocami morza (19 zł), polędwiczki z gruszką w sosie miodowym (44 zł) czy grillowanego łososia z zieloną soczewicą i sosem cytrynowym (39 zł). Wystrój spodoba się miłośnikom klasycznych, restauracyjnych wnętrz. Bellevue czynna jest codziennie od południa do północy.

  • Restauracja Bellevue stawia na kuchnię norweską.



Dziupla
Na niedawno otwartym placu Jasia Rybaka zobacz na mapie Sopotu na dole sopockiego Monciaka zaczęło się dziać gastronomicznie. Po sąsiedzku do niedawno otwartej restauracyjki Bocian Morski ruszyło bistro Dziupla. To połączenie tzw. wine baru z lokalem śniadaniowo-lunchowym. Za dnia zjemy tutaj kanapkę (bruschetta lub panini w różnych kompozycjach smakowych - 12 zł), zupę (10 zł), sałatkę lub tartę (15 zł), napijemy się świeżo wyciskanego soku lub kawy, a wieczorem uraczymy się piwem z lokalnego browaru lub kieliszkiem wina i przegryziemy dedykowane im zakąski (deska serów - 24 zł, deska wędlin - 26 zł). Lokal jest niewielki, ale posiada przytulnie i kameralnie urządzone wnętrze (świetna, jasna weranda). Dziupla jest czynna od godz. 9 do ostatniego klienta.

  • Dziupla to kameralne bistro tuż przy zatłoczonym sopockim Monciaku.
  • Basilico to sporej wielkości, dwupoziomowy lokal z klasyczną, włoską kuchnią w centrum Gdyni.



Lu-La
Podobny charakter, lecz może nastawiony na bardziej biurową klientelę (choć nie tylko), ma bistro Lu-La na parterze biurowca na osiedlu Garnizon przy ul. Norwida 4 zobacz na mapie Gdańska. Warto zajść tutaj na niebanalne kanapki - wzorowane na hiszpańskich tapasach codziennie dostępne są w barze w innych kompozycjach smakowych (3 zł) czy oryginalnego croissanta z jajecznicą. W karcie nie brakuje również szeregu dań obiadowych. Są domowe makarony, risotto z kurkami, sandacz na maśle rozmarynowym czy schab pieczony w ziołowej panierce, a codziennie od 12 czeka w karcie lunch dnia (zupa + danie za 20 zł). W karcie znajdziemy też krewetki oraz kilka dań dla maluchów (m.in. łosoś). Bardzo ciekawie wypada oferta napojów: napijemy się tutaj m.in. lemoniady lawendowej podawanej w butelce z wieloma dodatkami i owocami (11 zł), autorskich smoothies czy owocowych i ziołowych naparów, które mają być lepszą alternatywą dla parzonych z torebki i powszechnych w każdym lokalu herbat. Jak na nowoczesne osiedle przystało niewielka Lu-La urządzona jest minimalistycznie - w jasnym drewnie i stonowanych kolorach. W ofercie niebawem ma się pojawić również alkohol. W tygodniu lokal czynny jest od godz. 8 do godz. 22. W weekendy od godz. 9.

  • Lu-La znajduje się na osiedlu Garnizon we Wrzeszczu.

Miejsca

Opinie (140)

  • Jakiego klienta szuka restauracja Bellevue? (1)

    bo z opisu nie jestem w stanie wywnioskować - czy chodzi o kuchnię skandynawską, polską czy włoską??

    • 21 3

    • Proponuję

      przeczytać jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz, może w końcu nauczysz się czytać ze zrozumieniem.

      • 5 14

  • ja juz znam polskich "restauratorów" (2)

    i to nie z opowiesci wigilinych tylko z autopsji;) kazdy z nich jęczy ze sezon zawsze o polowe za krotki ze malo klientow wgl tragedia , pozniej patrze jak co roku bogaca sie jak swinie , auto nowe co pol roku , to jest zaklamanie i hipokryzja do szpiku kosci;) polskosc to nienormalnosc jakby nie bylo bedzie zle takze nie chodze do tych marnych i drogich restauracji mimo ze mnie stac, za granica dostaje za polowe ceny liczac nawet w euro swieze i z usmiechem podane danie a nie z moda jak za kartuz

    • 15 2

    • no dokładnie tez mi sie wydaje że... (1)

      wiekszosc restauratorów ma przynajmniej po 3 mercedesy i co pół roku je zmienia na nowsze modele. Nie mozlwie by było inaczej bo ludzie do gdyńskich walą drzwiami i oknami a stolik trzeba zarezerwowac minimum tydzien wczesniej.
      Ale tak to jest jak sie jest w czymś dobrym - jedzenie pierwsza klasa !

      • 4 1

      • przeciez to wszystko w leasingu

        • 0 0

  • A gdzie opis nowej restauracji ,,Pod cielakiem"? (5)

    • 3 2

    • o kur** jak mozna tak restauracje nazwac. (4)

      ochyda - cielaczek to jeszcze "dziecko" a oni juz chca je zarzyżnac i ubijać i jeszcze tak restauracje nazwali na czesc ze pewno jada sie tam głównie "dzieci".
      OKROPIENSTWO i OCHYDA do kwadratu !

      • 8 4

      • Reklamacje składać do Magdy G.... (3)

        • 3 0

        • nie cierpie tego zarozumiałego grubego paszteta (2)

          i nigdy nie pójde tam gdzie ona robiła ten swój cyrk

          • 5 3

          • (1)

            Magda jest wporzo, uwielbiam jej programy, najbardziej lubię jak rzuca talerzami i patelniami, pomysły no ożywienie beznadziejnych knajp ma bardzo dobre, tylko te włosy mogłaby w kuchni czymś wiązać

            • 5 3

            • Ciekawe tylko czemu jej własne knajpy bankrutują

              • 0 0

  • troche żemada (1)

    Doszlismy do takiego etapu ze ekscutujemy się tym ze kucharz poda nam w daniu "prawdziwą Goude" a nie produkt seropidobny... to jest dopiero upadek....

    • 21 0

    • co to jest żemada?

      j.w.

      • 1 0

  • Prawdziwa włoska i najlepsza pizza to zawsze była w Napolli na długiej. Chodziłem tam w latach 90 tych non stop. (2)

    Od jakiegoś czasu jest znów otwarta. Ciekawe czy nadal mają dobrą.

    • 3 12

    • Jadłem raz, pamietam (1)

      A smakowała, jakby każdy produkt podano oddzielnie.
      Najpierw mąka do buzi następnie zalewamy wodą mieszamy i na koniec garść zamrożonych pieczarek i najważniejsze nie zapominamy mieszać językiem .

      • 8 1

      • hahaha

        • 3 0

  • (5)

    Najlepsza pizza to byla w LaPascie.

    • 6 7

    • Moja pizza z dzieciństwa (3)

      Przy dworcu we Wrzeszczu, grube miękkie ciasto i full dodatków ale były wyżerki.
      Teraz chyba Turek tam szaleje.

      • 6 0

      • Wciąż do dostania w Gdyniance (1)

        Domowa pizza w wersji PRL, nie do pobicia.

        • 3 0

        • Dokladnie nie ma nic lepszego!!!

          Ceny jak za zapiekanke w tych czasach, mozna sie najesc smacznie. I tanio...

          • 1 0

      • I koniecznie z keczupem z ziemniaków i skrobi farbowanym sztucznie na czerwono.

        • 0 0

    • a mi smakowała w Królewskiej, ale teraz mam przepis na dobrą pizze i w domu robię

      • 2 1

  • 80% tych "restauracji" padnie po pierwszym roku. co Ciekawe większość właścicieli zostanie z długami na lata...

    Nikt nie wziął kalkulatora i nie policzył ile kosztuje pracownik prąd lokal zus woda itd itd.

    Średnio taki lokal może liczyć dziennie na ok. 50 klientów.
    W późniejszym czasie albo lokal się przyjmie i będzie ich więcj lub mnij i padnie na zawsze a inwestycja się nie zwróci co wprowadzi właściciela do długów na lata.
    każdy zostawi średnio 17zł a właściciel zarobi 50% z tego co pójdzie na opłaty
    pomnóżmy to przez 30 dni w miesiącu : 12750zł

    • 12 1

  • eee ... ?!?

    E tam! Ja wolę tanie all inclusive na leżąco w Egipcie, Turcji albo innej Costabravie ze sweet focią na basenie. To takie polskie ;-) ...

    • 5 5

  • Uwielbiam włoską kuchnię.
    Restauracje w Gdyni na pewno odwiedzę.

    • 0 3

  • Włochy (1)

    Trójmiasto powoli zmienia się w Italie,wszedzie gdzie nie spojrzysz wloskie żarcie kicha totalna.

    • 7 3

    • brak

      Brak tzw. "brudnego Wacka" z tanią kuchnia, jak w Neapolu czy na Sycylii.

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane