• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: wielka włoska uczta

Łukasz Stafiej
5 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Włoska kuchnia to nie tylko pizza i makaron. Nowych smaków mieszkańcy Trójmiasta mogą spróbować w trzech nowych włoskich lokalach. Włoska kuchnia to nie tylko pizza i makaron. Nowych smaków mieszkańcy Trójmiasta mogą spróbować w trzech nowych włoskich lokalach.

Jedzenie z Włoch kochamy miłością wyjątkową. Restauratorzy dobrze o tym wiedzą i dlatego najnowszy przegląd nowych restauracji w Trójmieście zdominowały lokale serwujące kuchnię z Półwyspu Apenińskiego. Ciekawostką w tym gronie może być pierwsza w mieście restauracja norweska.



Allora
Allora zajęła mało szczęśliwy, jeśli chodzi o powodzenie tutejszych biznesów, lokal na rogu Pileckiego i Do Studzienki zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. Za stworzenie nowej włoskiej restauracji od zera wzięła się trójka Włochów. Jeden pracuje w kuchni, drugi stoi za barem, trzeci dogląda sali i zabawia gości. Więc jeśli ktoś szuka typowo włoskiej atmosfery, ze swoim ulubionym językiem w tle, tutaj na pewno ją znajdzie. W karcie nie brakuje zarówno klasyki, jak i paru ciekawostek. Zjemy pizzę w kilkunastu wariantach, także w wersji białej bez sosu pomidorowego (12-34 zł), makarony: spaghetti aglio i olio (15 zł), makaron linguine z boczkiem i serem pecorino duszony w czerwonym winie (37 zł), penne z łososiem, wódką i cytryną (26 zł) czy wykwintną zupę z dyni z fasolą, boczkiem i grzankami z rozmarynem (22 zł). Oprócz tego w karcie znajduje się kilka przystawek (11-16 zł) i sałat (15-28 zł). Warto jednak przede wszystkim sprawdzić tablicę, na której codziennie zmieniają się aktualne pomysły szefa kuchni. W czwartki spróbujemy domowych gniocchi, w piątki - ryb i owoców morza. Ceny nie należą do najniższych, ale właściciel zapewnia, że stoi za nimi wysoka jakość składników, z których większość przyjeżdża do Allory z ojczyzny pizzy. Niebawem również mają pojawić się zestawy obiadowe na kieszeń studentów. Spróbujemy tutaj również wielu rodzajów włoskiego wina, które najlepiej przetestować podczas jednego z comiesięcznych wieczorów degustacyjnych (warto podać swojego maila w barze - wtedy na pewno nie przegapimy informacji o kolejnych odsłonach, najbliższa w połowie października). Kieliszek stołowego wina kupimy już za 5 zł, ale za butelkę prosecco zapłacimy już 74 zł. W tygodniu lokal otwarty jest od godz. 10 do 22, w weekendy od godz. 12 do północy. W poniedziałki - zamknięte.

  • Allora to restauracja włoska prowadzona przez trzech Włochów.
  • Włoska kuchnia to nie tylko pizza i makaron. Nowych smaków mieszkańcy Trójmiasta mogą spróbować w trzech nowych włoskich lokalach.



Trattoria Basilico
Kolejną restauracją serwująca specjały z Półwyspu Apenińskiego jest Trattoria Basilico przy ul. Świętojańskiej 81 zobacz na mapie Gdyni. To spory lokal znajdujący się na dwóch poziomach, urządzony w drewnie i ze smakiem. Dobrze jest znany trójmiejskim bywalcom - wcześniej w tym samym miejscu znajdowała się restauracja Althaus serwująca kuchnię bawarską, teraz właściciele postanowili zmierzyć się ze smakami śródziemnomorskimi. Karta jest standardowa: przekąski, makarony, pizza, dania z ryb i mięs i sałatki. Warto zwrócić uwagę m.in. na schab duszony w białym winie w sosie tuńczykowym (21 zł), tagliatelle z białą, włoską kiełbasą, gorgonzolą i rukolą (27 zł), polędwiczki w sosie podgrzybkowym z gniocchi (34 zł) czy mule w sosie z wina (36 zł). W kuchni króluje ponoć zasada: minimum mrożonek, maksimum oryginalnych, włoskich składników. Pizze - ulubione włoskie danie Polaków - zajmują niewielką część karty i są w dobrych cenach (13-22 zł). Od poniedziałku do niedzieli Basilico czynne jest w godz. 12-23. W niedzielę do godz. 21.

  • Basilico to sporej wielkości, dwupoziomowy lokal z klasyczną, włoską kuchnią w centrum Gdyni.



Maccheroni
Smaki Włoch - w odsłonie domowej - znajdziemy w barze Maccheroni w pawilonie handlowym przy ul. Żwirki i Wigury 4a/15 zobacz na mapie Gdańska za ETC na Zaspie. Lokalizacja jest mało atrakcyjna, jednak warto dać szansę temu miejscu. Właściciel (oraz kucharz w jednej osobie) przez kilkanaście lat mieszkał we Włoszech. Tam podpatrywał kuchennych profesjonalistów, próbował swoich sił w domu, aż w końcu doszedł do wniosku, że sam otworzy niewielki bar serwujący wyłącznie makarony w różnej postaci. Zamówimy tutaj zarówno klasyczne bolognese, aglio i olio czy carbonarę, jak i makarony z krewetkami, kurczakiem w ziołach czy brokułami. Ceny nie są wysokie (duża porcja: 12-13,50 zł, mała: 9-10 zł). Wszystkie dania przygotowywane są na oczach klienta ze świeżych składników. Do makaronu możemy zamówić wino stołowe z nalewaka (kubeczek za 5 zł) - rzadkość w podobnych barach szybkiej obsługi. Maccheroni czynne jest w godz. 11:30-20, codziennie oprócz niedziel.

  • W Maccheroni zjemy proste dania z makaronem przygotowywane na naszych oczach.



Kropka
Na szybką obsługę, ale wysokiej jakości stawiają właściciele Kropki - malutkiego baru z zapiekankami przy ul. Świętojańskiej 87 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Miejsce przyciąga nie tylko ciekawym - i nietypowym jak na podobne miejsca - designem, ale również pomysłowymi kompozycjami smakowymi serwowanych tutaj bagietek na ciepło. Zjemy klasykę z pieczarkami i serem (9,90 zł), ale również zapiekankę z łososiem, kaparami i czerwoną cebulą (11,90 zł); lazurem, rukolą i pestkami dyni (11,90 zł) czy chorizo i suszoną śliwką (12,90 zł). Co kilka tygodni zmienia się również pozycja sezonowa w ofercie - obecnie zapiekanka jesienna to ciepła bagietka z szynką szwarcwaldzką, gruszką i słonecznikiem (12,90 zł). Co ważne, właściciele uważnie dbają o jakość produktów. Jeśli ketchup, to domowy. Jeśli sos mango, to ręcznie robiony z owoców i ziół, a nie gotowiec z wiaderka. Bułki, które tutaj dostaniemy, to efekt współpracy z lokalnym piekarzem, a ser wcale nie jest produktem seropodobnym, ale prawdziwą goudą. Składników na zapiekankach również kucharz nie żałuje. Niespotykane w podobnych miejscach są również godziny otwarcia Kropki - lokal jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 10-19. W soboty 11-16. Po imprezie w nocy zapiekanek musimy poszukać gdzie indziej.

  • W Kropce serwowane są zapiekanki według autorskich przepisów właścicieli.



Bellevue
Bellevue już niedługo zaproponuje trójmiejskim smakoszom kuchnię rzadko spotykaną na polskich stołach, a w tutejszych restauracjach jeszcze rzadziej. Lokal przy Targu Rybnym 10 AB zobacz na mapie Gdańska chce się bowiem specjalizować w daniach norweskich. Obecnie tutejsza karta nie jest jeszcze w pełni poświęcona skandynawskim smakom, ale już za kilka tygodni ma to się zmienić. Zamówimy nie tylko dania rybne i mięsne z północy, ale także norweskie alkohole. Co dokładnie? Na razie właściciele nie chcą zdradzać tych informacji, więc musimy zadowolić się aktualną kartą, która jest przede wszystkim miksem kuchni polskiej oraz skandynawskich i włoskich inspiracji. Warto z niej wybrać m.in. pomidorową zupę rybną z owocami morza (19 zł), polędwiczki z gruszką w sosie miodowym (44 zł) czy grillowanego łososia z zieloną soczewicą i sosem cytrynowym (39 zł). Wystrój spodoba się miłośnikom klasycznych, restauracyjnych wnętrz. Bellevue czynna jest codziennie od południa do północy.

  • Restauracja Bellevue stawia na kuchnię norweską.



Dziupla
Na niedawno otwartym placu Jasia Rybaka zobacz na mapie Sopotu na dole sopockiego Monciaka zaczęło się dziać gastronomicznie. Po sąsiedzku do niedawno otwartej restauracyjki Bocian Morski ruszyło bistro Dziupla. To połączenie tzw. wine baru z lokalem śniadaniowo-lunchowym. Za dnia zjemy tutaj kanapkę (bruschetta lub panini w różnych kompozycjach smakowych - 12 zł), zupę (10 zł), sałatkę lub tartę (15 zł), napijemy się świeżo wyciskanego soku lub kawy, a wieczorem uraczymy się piwem z lokalnego browaru lub kieliszkiem wina i przegryziemy dedykowane im zakąski (deska serów - 24 zł, deska wędlin - 26 zł). Lokal jest niewielki, ale posiada przytulnie i kameralnie urządzone wnętrze (świetna, jasna weranda). Dziupla jest czynna od godz. 9 do ostatniego klienta.

  • Dziupla to kameralne bistro tuż przy zatłoczonym sopockim Monciaku.
  • Basilico to sporej wielkości, dwupoziomowy lokal z klasyczną, włoską kuchnią w centrum Gdyni.



Lu-La
Podobny charakter, lecz może nastawiony na bardziej biurową klientelę (choć nie tylko), ma bistro Lu-La na parterze biurowca na osiedlu Garnizon przy ul. Norwida 4 zobacz na mapie Gdańska. Warto zajść tutaj na niebanalne kanapki - wzorowane na hiszpańskich tapasach codziennie dostępne są w barze w innych kompozycjach smakowych (3 zł) czy oryginalnego croissanta z jajecznicą. W karcie nie brakuje również szeregu dań obiadowych. Są domowe makarony, risotto z kurkami, sandacz na maśle rozmarynowym czy schab pieczony w ziołowej panierce, a codziennie od 12 czeka w karcie lunch dnia (zupa + danie za 20 zł). W karcie znajdziemy też krewetki oraz kilka dań dla maluchów (m.in. łosoś). Bardzo ciekawie wypada oferta napojów: napijemy się tutaj m.in. lemoniady lawendowej podawanej w butelce z wieloma dodatkami i owocami (11 zł), autorskich smoothies czy owocowych i ziołowych naparów, które mają być lepszą alternatywą dla parzonych z torebki i powszechnych w każdym lokalu herbat. Jak na nowoczesne osiedle przystało niewielka Lu-La urządzona jest minimalistycznie - w jasnym drewnie i stonowanych kolorach. W ofercie niebawem ma się pojawić również alkohol. W tygodniu lokal czynny jest od godz. 8 do godz. 22. W weekendy od godz. 9.

  • Lu-La znajduje się na osiedlu Garnizon we Wrzeszczu.

Miejsca

Opinie (140)

  • nie ma się co oszukiwać (1)

    Włoskie jedzenie w Polsce to iluzja ...

    • 10 0

    • To racja chociaż raz trafia mi się pizza jak z włoch

      w aucie lipo pizza ale polaki nie kumają, że taka cienka i bez stu składników więc klientów dużo nie ma.

      • 1 1

  • Bez urazy ... ale ... śmieszy mnie ta sztuczna "moda" (2)

    Rozmowa z większością Polaków o smaku Włoch i w ogóle o Włoszech to jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Ciekawe ilu z Was było we Włoszech więcej niż raz? Ilu z Was zna język włoski? Ilu z Was naprawdę interesuje się kulturą tego pięknego kraju? ... Niestety, ale nieliczni. Więc nie rozumiem, skąd NAGLE takie umiłowanie Italii?

    • 10 9

    • IMasz racje,niewielu zna mentalnosc,kultury jezyka gotowania i szacunku do klienta wg Wlocha.Ja spedzilem w tym kraju,znam j.wloski ostatnie dwa lata pracowalem w rest wloskiej w niemczech,ktora miala gwiazdke .Byla to droga ,ale 22 lata dzialalnosci robily swoje,doswiadczenie i jakosc produktow na 1 miejscu.Obsluga skladala sie z serwisu 40 latow nie studentow poziom obslugi naprawde wysoki,nasza znajomosc co klient je i pije ,jego osoba na 1 miejscu.Zycze aby taka sama obsluga byla w kazdej nowej knajpie,a i aby pamietac o personelu a nie studentach ,ktorzy maja w .......taka prace

      • 7 0

    • A ja lubie bardzo włoską kuchnię

      We Włoszech parę razy byłem. Lecę znów w tym miesiącu. Mówić po włosku nie umiem ale wiele rozumiem.

      Czy jest dla mnie nadzieja?

      • 0 0

  • Szukając wczoraj czegoś innego natrafiłem na tę norweską knajpę (4)

    i wszedłbym gdyby nie menu iście norweskie ŻUREK, poza tym reszta pasuje do norwegi np ceny.

    Dajcie też już spokój z tymi Włochami, inne kraje nie mają swoich kuchni? W trójmieście można zjeść głównie kebaba, burgera i pizze.

    • 16 4

    • Wiem (1)

      Oraz pysznego steaka.

      • 2 0

      • Pysznego?

        W Trójmieście to chyba tylko w Delmonico po cenach z kosmosu (ale warte swojej ceny). Reszta to typowe podeszwy w wersji "stek po polsku".

        • 0 0

    • Żurek

      W menunie ma żurku...

      • 4 1

    • to nie knajpa tylko Restauracja

      Proponuję dokładnie czytać Menu - jest wystawione - ja tam żurku nie znalazłam.

      • 3 0

  • KIedy Sempre w Gdyni? (2)

    Nie jestem skory do chwalenia lokali gastronomicznych, ale Sempre to jedyna włoska restauracja w Trójmieście gdzie jedzenie jest warte swojej ceny. Wszystkie inne lokale w jakich jadłem to jakaś pomyłka, samo robienie pizzy nie wystarczy aby nazywać się "włoską kuchnią". Zresztą co tu dużo mówić - w Sempre w godzinach obiadowych bardzo ciężko dostać wolne miejsce, o czymś to świadczy. Czekam na lokal w Gdyni!

    • 3 9

    • He he , jedzenie w sempre warte swojej ceny
      No bez takich zartow
      W Krakowie wloska pizzeria Trattoria Mamma Mia na karmelickiej oferuje pizze 25% taniej niz Sempre a jakosc taka sama
      Da sie . Da sie
      Jedzac tam czulem sie nabity w butelke przez sempre

      • 8 0

    • Trochę przegiołeś.

      • 0 0

  • (2)

    Ja nie wiem, co oni z tą właską kuchnią. W każdej dzielnicy jest knajpa, której właściciele mówią, że podają właską kuchnię. W samym centrum jest ich kilka (różnej jakości). Ale moze by tak jakaś odmiana: resturacja grecka, hiszpańska, bałkańska, francuska ( jak chcę coś zjeść na sposób francuski to muszę jechać do Sopotu)...

    • 7 0

    • Hiszpańska restauracja jest na Szerokiej, w nowych kamienicach przy Tandecie ( to taka ulica jakby kto pytał ), Grecka była kiedyś nad Motławą, ale w tym miejscu jest teraz amerykańska stekownia, francuska restauacja jest na Długiej, w hotelu Radisson Blue o bałkańskiej jeszcze nie słyszałem

      • 0 1

    • Ja nie mówię, że nie ma wcale, bo pojedyńcze w Trójmieście by się znalazły, tylko, że jest dajmy na to :1 francuska i 20 włoskich.

      • 1 0

  • restauracje

    Wszystko się zgadza otworzyć lokal jest łatwo jak ma się z 300.000 zl ale trzeba mieć pojęcie o tym jak wygląda praca za barem i na kuchni jest to tyra ale niektórzy tego nie rozumieją myślą że jeden będzie zasuwał za dwóch tylko się tak daleko nie pojedzie a w szczególności bawia mnie tacy którzy nie maja żadnego pojęcia a się mądrzą jakby pozjadali wszystkie rozumy

    • 9 0

  • restauracje (1)

    Cała prawda o restauracjach jest taka ze nowo otwarte czesto padają po roku albo wcześniej ze względów braku pomysłu lub niewiedzy właścicieli nie słuchają ludzi którzy pracują i bo to jest bardzo wazne kuchnia jest sercem każdego lokalu

    • 3 0

    • bo żeby się utrzymać to trzeba mieć talent do gotowania, talent do promocji i najważniejsze: dużo pieniędzy. Dania muszą być dobre, więc trzeba je wykonać z dobrych, świeżych produktów, nie oszczędzać. Barszcz nie może być z koncentratu, kotlet odgrzewany w mikrofalówce, ryba smażona na czarnym oleju, śledź z wiaderka, a sos kurkowy z proszku.

      • 4 1

  • Byłam w Tratorii i nie polecam!

    Zamówiliśmy w sumie 6 rożnych dań i niestety absolutnie żadne nie było dobre, pizza pływała na talerzu, zupy niedobre, Dania główne kiepskie. Wysoka cena niska jakość, z kuchnia Wloska mająca niewiele wspólnego, jak tak dalej pójdzie utrzymają sie góra 3 miesiące.

    • 7 1

  • to nie są włoskie, tylko włoskopodobne

    Jak slyszę o knajpie włoskiej, w ktorej podają żurek to od razu wyrabiam sobie o niej opinię. Albo włoska, albo wszystko po trochu. Dla mnie jedyną resturacją włoską w Gdańsku jest La Cucina. A inni...jedyną rzeczą, którą znają z Włoch jest pizza i spaghetti, u nich podawane na sposób polski. Więc każdy kto umie zagnieść ciasto i poddusić sos pomidorowy na patelni (o ile nie z proszku) ma w karcie kilka dań wywodzących się z Włoch i dzięki temu mówi, że podaje kuchnię włoską. Najgorszę, że karze sobie za to płacić tyle co Hiltonie.

    • 12 0

  • design

    kazdy lokal podpisany jako majacy wyjatkowy design a tymczasem wszedzie ten sam styl i identyczny wystroj wnetrza

    • 14 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane