- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 4 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 5 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
- 6 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
Nowe lokale: włoska uczta, whisky i karaoke oraz azjatyckie smaki
Nadszedł czas na kolejny przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie w Trójmieście. Tym razem zabierzemy was w kulinarną podróż po Gdańsku i Gdyni w iście włoskim stylu. Zaczniemy od ciekawych smaków z owocami morza i truflami w roli głównej w dwóch lokalach mieszczących się w gdańskim Garnizonie. Następnie udamy się na karaoke i koktajle, później skosztujemy nieoczywistych dań inspirowanych kuchnią azjatycką, by na sam koniec ponownie wrócić do słonecznej Italii.
- Ferrara Cucina Italiana w miejscu dawnego Gar-Maszu
- Limoncello di Mielnik w Garnizonie
- Red Dog Saloon przy fontannie Neptuna
- Wyrolowani food, friends & more w centrum Gdyni
- Napoli Pizza & Pasta w nowym lokalu w Gdyni
Ferrara Cucina Italiana w miejscu dawnego Gar-Maszu 
Ośmiornica ma sporą rzeszę zwolenników, ale jest to danie specyficzne i nieodpowiednio przyrządzone może zrazić do siebie na zawsze. W restauracji Ferrara o zawodzie nie może być mowy. Ośmiornica to jedno z flagowych dań i smakuje wybornie, widać, że szef kuchni ma dużą wprawę w przyrządzaniu tego rarytasu.
To już drugi lokal tej marki w Trójmieście. Pierwsza Ferrara Cucina Italiana mieści się w Sopocie. Nowy lokal tych samych właścicieli otwarty został na terenie Garnizonu. Prócz tego, że jest dużo większy i urządzony w bardzo klimatycznym stylu, to kultywuje dobrą kuchnię włoską, ale nie tylko.
W menu lokalu oprócz pizzy znajdziemy zupy, sałatki, pasty oraz owoce morza. Szczególnie zachwyciła nas pizza Pera e Prosciutto z szynką parmeńską, gruszką marynowaną w białym winie i miodem (37 zł) oraz podawany na cienkim cieście placek z porządną porcją trufli i salami piccante - pizza Ferrera Tartufo (38 zł). Wartymi wyróżnienia były też sałatka z kozim serem (34 zł), która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich smaków, gnocchi al prosciutto (38 zł), aromatyczne kluski w śmietanowym sosie z dodatkiem ziaren pieprzu i prosciutto, ale też klasyczny deser tiramisu (19 zł), który jest bardzo kremowy i nie ma mocnego smaku kawy - co może być dużym plusem dla wielu osób.
Limoncello di Mielnik w Garnizonie 
Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, była włoska restauracja - Limoncello di Mielnik. Lokal od samego otwarcia ma naprawdę spory ruch i dla własnej wygody najlepiej wcześniej zarezerwować stolik. Potwierdza to fakt, że lokal już teraz ma rezerwacje na sylwestra 2022/2023. Nic dziwnego. Obsługa przywiązuje wielką wagę, by każdy gość czuł się dobrze, a klimatyczne wnętrze jeszcze potęguje wrażenie.
Na ścianach znajdują się włoskie plakaty, a w szklanej gablocie leży dojrzewające mięso. Dużym atutem jest też kuchnia otwarta na gości, co pozwala na obserwowanie załogi pracującej nad daniami. Szefem kuchni jest Grzegorz Nakrajnik. W lokalu znajdziemy trzy karty: z daniami, koktajlami i winami musującymi. Menu jest typowe dla kuchni włoskiej: lekkie, obfitujące w owoce morza, a w karcie win nie brakuje wybornych pozycji. Warta uwagi jest też oferta wyselekcjonowanych włoskich serów oraz wędlin.
Czytaj też: Włochy nie tylko na talerzu. Limoncello di Mielnik oficjalnie otwarte
Red Dog Saloon przy fontannie Neptuna 
Po dwóch sytych ucztach we włoskim stylu udaliśmy się trochę odprężyć przy karaoke i koktajlach w pubie Red Dog Saloon u stóp fontanny Neptuna. W lokalu panuje iście barowy klimat, jednak - jak wspomina załoga - nie warto przywiązywać się do obecnego wnętrza, ponieważ w najbliższym czasie będzie przechodzić rewolucję.
W Red Dog Saloon poczujecie ducha amerykańskiej kultury picia whisky. Historyczna nazwa tego miejsca wywodzi się od założyciela najsłynniejszej destylarni w Tennessee, samego Jacka Danielsa, znanego z zamiłowania do opowieści i towarzystwa przyjaciół. W menu oprócz whisky znajdziecie całą gamę koktajli. Tutaj też można śpiewać, a wieczory karaoke są zawsze pretekstem do dobrej imprezy. Pub zaprasza na karaoke od poniedziałku do czwartku w godzinach 14:30-3:00 oraz w weekendy, w które impreza toczy się od 11:30 do 4:00.
Wyrolowani food, friends & more w centrum Gdyni 
Z gdańskiego Śródmieścia przenieśliśmy się do centrum Gdyni, gdzie skosztowaliśmy nut Azji, w przyjemnym eklektycznym wnętrzu. Wyrolowani to nowy lokal, który powstał na miejscu dawnej kawiarni Szmaragdowa. Wnętrze zostało całkowicie odmienione, pojawiło się w nim wiele roślin, drewnianych elementów i dekoracji, które dodały mu przytulnego, wręcz domowego klimatu, jednak z nowoczesnym sznytem.
Nowe azjatyckie smaki z Gdyni
Warto podkreślić, że kuchnia w lokalu osadzona jest mocno w nurcie zero waste, dlatego bazuje na produktach sezonowych. Kulinarną ucztę w Wyrolowanych możemy zacząć już od śniadania, polecamy zwłaszcza pyszne i nieoczywiste racuchy. Rekomendujemy również spróbowanie rosołu z kaczki z klopsikami o lekko pikantnym smaku (21 zł), a także jednego z wariantu brytyjskiego dania Fish & Chips (38 zł), które podawane jest z frytkami z batata. Ciekawą pozycją w menu jest okonomiyaki z gulaszem azjatyckim (26 zł), który można przyrównać do placka po cygańsku.
Napoli Pizza & Pasta w nowym lokalu w Gdyni 
Na zakończenie kulinarnej wędrówki po Trójmieście czekały na nas smaki rodem z Neapolu. Pizzeria Napoli przeprowadziła się z Batorego do lokalu przy ul. Władysława IV 11A. Miejsce to ma dla właściciela znaczenie sentymentalne. To właśnie w tym lokalu rozpoczynał swoją przygodę z pizzą po powrocie z Neapolu, gdzie uczył się wyrabiania tradycyjnej pizzy neapolitańskiej. W Napoli serwuje się klasyczną pizzę włoską na cieście długo dojrzewającym, bo aż 72 godziny. W menu wraz z otwarciem nowego lokalu pojawiło się sporo nowości.
Czytaj też: Międzynarodowy Dzień Pizzy w Trójmieście. Promocje i oferty specjalne
Znakiem rozpoznawczym pizzerii jest pizza wegańska w kilku wariantach smakowych (od 20 zł do 34 zł), do której stworzenia pizzermeni wykorzystują m.in. salami zbożowe. W menu pizze są podzielone na: rossa i bianca, oznaczające bazę, czyli sos na pomidorach lub oliwie. Jednak prócz pizzy znajdziemy tutaj również iście włoskie dania. Ciekawym połączeniem są gnocchi tartuffo, nadziewane kozim serem, truflami, suszonymi grzybami, pietruszką, parmezanem (38 zł), a także tagiatelle parma z szynką parmeńską, cukinią, pomidorami w aromatycznym sosie śmietanowo-truflowym (36 zł). Napoli Pizza & Pasta zapewnia dowóz do 5 km od lokalu. Pizzeria ma w ofercie lunch w promocyjnej cenie, dostępny od poniedziałku do czwartku w godzinach 12-15.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-02-16 23:47
Znowu pizzerie? Ile można? (3)
A jak człowiek szuka restauracji z dobrym, polskim jedzeniem to poza ścisłym centrum może pomarzyć. Na moim osiedlu są 3 pizzerie i nic poza tym. Nie ma to jak różnorodność.
- 15 8
-
2022-02-17 21:04
Pizza
Pizza pizzy nie równa. Zrobienie dobrej pizzy to sztuka a znalezienie takiej do nie dawna to wyczyn
- 4 0
-
2022-02-18 08:42
Z polskim jedzeniem?
Masz ba myślii kebaby xzy burgery?
- 0 3
-
2022-02-19 19:50
Dania obiadowe
Jest teraz nowa restauracja z kuchnią Polską Na gdańskiej Morenie Restauracja Di Amadeo, działają od chyba listopada, mają przepyszne Dania kuchni polskiej, ostatnio załapałam się na rewelacyjne gołąbki ;)
- 2 0
-
2022-02-16 11:26
Mydło i powidło (7)
włoskich restauracji więcej niż w Neapolu, chociaż statystyczny Polak nie wie co to prosciutto. Ceny z czapy, 40 złotych za pizzę dla jednej osoby, nie do końca dobre lokalizacje, wymyślne pseudo-wykwintne menu. Skupienie właścicieli na formie, a nie na treści. Połowa z nich wyparuje z rynku w rok. Dziwny jest ten rynek gastro
- 81 12
-
2022-02-16 12:00
ponieważ dobra pizza powinna tyle kosztować (2)
Zobacz ile kosztuje mąka tipo 00, ile oryginalna mozarella di buffala, oryginalne pelati, świeże zioła. A dochodzimy dopiero do przepisu na margarite. Cena za kg Prosciutto di Parma? Za Parmigiano Regiano, za Gorgonzolę? Do tego czynsz, wynagrodzenie dla tego co placki kręci? A drewno na opał do pieca, albo gaz czy prąd? Okazuje się, że te 40 zł to wcale nie tak dużo. No chyba że się kupuje produkt seropodobny z makro, sos z gotowca i najtańszą szynkę, ale trudno coś takiego nazwać pizzą.
- 6 21
-
2022-02-16 12:08
Pelati znaczy tyle, co obrane ze skórki. Tak na marginesie.
- 21 2
-
2022-02-16 16:26
Bo trójmiejscy restauratorzy masowo do pizzy dają prawdziwą mozarellę oraz wędliny i sery z certyfikatem pochodzenia z regionu.
- 18 1
-
2022-02-16 12:10
Niestety
Większość myśli, że to Proszcziuto, bruszczetta, taGiatele i Gnoczi .
- 6 0
-
2022-02-16 12:37
(1)
Większość biznesów pada w rok. Czemu w gastro miałoby być inaczej?
- 3 2
-
2022-02-16 16:51
Dobre
Co dobre to zostanie. Selekcja. Jak ktoś się przeniósł z galerii na swój lokal to raczej nie myśli o bankructwie prawda?
- 1 0
-
2022-02-16 16:50
Haha
Sam pewnie siedzis u garnuszku u mamusi i na etacie w hipermarkecie. Narzekać każdy umie :)
- 0 3
-
2022-02-16 10:16
Polski Wał (2)
W dzisiejszej sytuacji, otwieranie biznesów to ostra jazda bez trzymanki. Jest taka rotacja knajp, powstają i padają. Zobaczcie co się dzieje na starym mieście (niby złote miejsce bo turyści), tam też widać kryzys albo wszyscy siedzą na wyspie. Jedyny pomysł resteuracji i knajp to... podniesienie cen XD Więc nie ma się co dziwić że to tak wygląda. Nikt nie myśli jak dodatkowo zachęcić klienta, jak docenić stałych klientów. Tylko ceny do góry i nara.
- 68 8
-
2022-02-16 11:04
u nas to jeszcze spoko z tymi upadającymi knajpami
w Poznaniu to dopiero co drugie drzwi zabite dechami
- 12 0
-
2022-02-16 11:10
Ja bym wprowadził parkowanie po 20 zł za godzinę na starym mieście
wtedy z pewnością biznesy się rozwiną jeszcze bardziej ;)
- 21 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.