• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: włoska uczta, whisky i karaoke oraz azjatyckie smaki

Nadszedł czas na kolejny przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie w Trójmieście. Tym razem zabierzemy was w kulinarną podróż po Gdańsku i Gdyni w iście włoskim stylu. Zaczniemy od ciekawych smaków z owocami morza i truflami w roli głównej w dwóch lokalach mieszczących się w gdańskim Garnizonie. Następnie udamy się na karaoke i koktajle, później skosztujemy nieoczywistych dań inspirowanych kuchnią azjatycką, by na sam koniec ponownie wrócić do słonecznej Italii.



Ferrara Cucina Italiana w miejscu dawnego Gar-Maszu Mapka



Ośmiornica ma sporą rzeszę zwolenników, ale jest to danie specyficzne i nieodpowiednio przyrządzone może zrazić do siebie na zawsze. W restauracji Ferrara o zawodzie nie może być mowy. Ośmiornica to jedno z flagowych dań i smakuje wybornie, widać, że szef kuchni ma dużą wprawę w przyrządzaniu tego rarytasu.

To już drugi lokal tej marki w Trójmieście. Pierwsza Ferrara Cucina Italiana mieści się w Sopocie. Nowy lokal tych samych właścicieli otwarty został na terenie Garnizonu. Prócz tego, że jest dużo większy i urządzony w bardzo klimatycznym stylu, to kultywuje dobrą kuchnię włoską, ale nie tylko.

W menu lokalu oprócz pizzy znajdziemy zupy, sałatki, pasty oraz owoce morza. Szczególnie zachwyciła nas pizza Pera e Prosciutto z szynką parmeńską, gruszką marynowaną w białym winie i miodem (37 zł) oraz podawany na cienkim cieście placek z porządną porcją trufli i salami piccante - pizza Ferrera Tartufo (38 zł). Wartymi wyróżnienia były też sałatka z kozim serem (34 zł), która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich smaków, gnocchi al prosciutto (38 zł), aromatyczne kluski w śmietanowym sosie z dodatkiem ziaren pieprzu i prosciutto, ale też klasyczny deser tiramisu (19 zł), który jest bardzo kremowy i nie ma mocnego smaku kawy - co może być dużym plusem dla wielu osób.

Limoncello di Mielnik w Garnizonie Mapka



Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, była włoska restauracja - Limoncello di Mielnik. Lokal od samego otwarcia ma naprawdę spory ruch i dla własnej wygody najlepiej wcześniej zarezerwować stolik. Potwierdza to fakt, że lokal już teraz ma rezerwacje na sylwestra 2022/2023. Nic dziwnego. Obsługa przywiązuje wielką wagę, by każdy gość czuł się dobrze, a klimatyczne wnętrze jeszcze potęguje wrażenie.

Na ścianach znajdują się włoskie plakaty, a w szklanej gablocie leży dojrzewające mięso. Dużym atutem jest też kuchnia otwarta na gości, co pozwala na obserwowanie załogi pracującej nad daniami. Szefem kuchni jest Grzegorz Nakrajnik. W lokalu znajdziemy trzy karty: z daniami, koktajlami i winami musującymi. Menu jest typowe dla kuchni włoskiej: lekkie, obfitujące w owoce morza, a w karcie win nie brakuje wybornych pozycji. Warta uwagi jest też oferta wyselekcjonowanych włoskich serów oraz wędlin.

Czytaj też: Włochy nie tylko na talerzu. Limoncello di Mielnik oficjalnie otwarte

Red Dog Saloon przy fontannie Neptuna Mapka



Po dwóch sytych ucztach we włoskim stylu udaliśmy się trochę odprężyć przy karaoke i koktajlach w pubie Red Dog Saloon u stóp fontanny Neptuna. W lokalu panuje iście barowy klimat, jednak - jak wspomina załoga - nie warto przywiązywać się do obecnego wnętrza, ponieważ w najbliższym czasie będzie przechodzić rewolucję.

W Red Dog Saloon poczujecie ducha amerykańskiej kultury picia whisky. Historyczna nazwa tego miejsca wywodzi się od założyciela najsłynniejszej destylarni w Tennessee, samego Jacka Danielsa, znanego z zamiłowania do opowieści i towarzystwa przyjaciół. W menu oprócz whisky znajdziecie całą gamę koktajli. Tutaj też można śpiewać, a wieczory karaoke są zawsze pretekstem do dobrej imprezy. Pub zaprasza na karaoke od poniedziałku do czwartku w godzinach 14:30-3:00 oraz w weekendy, w które impreza toczy się od 11:30 do 4:00.

Wyrolowani food, friends & more w centrum Gdyni Mapka



Z gdańskiego Śródmieścia przenieśliśmy się do centrum Gdyni, gdzie skosztowaliśmy nut Azji, w przyjemnym eklektycznym wnętrzu. Wyrolowani to nowy lokal, który powstał na miejscu dawnej kawiarni Szmaragdowa. Wnętrze zostało całkowicie odmienione, pojawiło się w nim wiele roślin, drewnianych elementów i dekoracji, które dodały mu przytulnego, wręcz domowego klimatu, jednak z nowoczesnym sznytem.

Nowe azjatyckie smaki z Gdyni



Warto podkreślić, że kuchnia w lokalu osadzona jest mocno w nurcie zero waste, dlatego bazuje na produktach sezonowych. Kulinarną ucztę w Wyrolowanych możemy zacząć już od śniadania, polecamy zwłaszcza pyszne i nieoczywiste racuchy. Rekomendujemy również spróbowanie rosołu z kaczki z klopsikami o lekko pikantnym smaku (21 zł), a także jednego z wariantu brytyjskiego dania Fish & Chips (38 zł), które podawane jest z frytkami z batata. Ciekawą pozycją w menu jest okonomiyaki z gulaszem azjatyckim (26 zł), który można przyrównać do placka po cygańsku.

Napoli Pizza & Pasta w nowym lokalu w Gdyni Mapka



Na zakończenie kulinarnej wędrówki po Trójmieście czekały na nas smaki rodem z Neapolu. Pizzeria Napoli przeprowadziła się z Batorego do lokalu przy ul. Władysława IV 11A. Miejsce to ma dla właściciela znaczenie sentymentalne. To właśnie w tym lokalu rozpoczynał swoją przygodę z pizzą po powrocie z Neapolu, gdzie uczył się wyrabiania tradycyjnej pizzy neapolitańskiej. W Napoli serwuje się klasyczną pizzę włoską na cieście długo dojrzewającym, bo aż 72 godziny. W menu wraz z otwarciem nowego lokalu pojawiło się sporo nowości.

Czytaj też: Międzynarodowy Dzień Pizzy w Trójmieście. Promocje i oferty specjalne

Znakiem rozpoznawczym pizzerii jest pizza wegańska w kilku wariantach smakowych (od 20 zł do 34 zł), do której stworzenia pizzermeni wykorzystują m.in. salami zbożowe. W menu pizze są podzielone na: rossa i bianca, oznaczające bazę, czyli sos na pomidorach lub oliwie. Jednak prócz pizzy znajdziemy tutaj również iście włoskie dania. Ciekawym połączeniem są gnocchi tartuffo, nadziewane kozim serem, truflami, suszonymi grzybami, pietruszką, parmezanem (38 zł), a także tagiatelle parma z szynką parmeńską, cukinią, pomidorami w aromatycznym sosie śmietanowo-truflowym (36 zł). Napoli Pizza & Pasta zapewnia dowóz do 5 km od lokalu. Pizzeria ma w ofercie lunch w promocyjnej cenie, dostępny od poniedziałku do czwartku w godzinach 12-15.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (81)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia
degustacja
g. 13:00 - 17:00
Gdynia, My Place bar & restaurant
79 zł
Niedzielny bufet
degustacja
g. 13:00 - 16:30
Sopot, Rezydent Sopot MGallery
119 zł
ulgowy 59 zł

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane