Nadszedł czas na kolejny przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie w Trójmieście. Tym razem zabierzemy was w kulinarną podróż po Gdańsku i Gdyni w iście włoskim stylu. Zaczniemy od ciekawych smaków z owocami morza i truflami w roli głównej w dwóch lokalach mieszczących się w gdańskim Garnizonie. Następnie udamy się na karaoke i koktajle, później skosztujemy nieoczywistych dań inspirowanych kuchnią azjatycką, by na sam koniec ponownie wrócić do słonecznej Italii.
- Ferrara Cucina Italiana w miejscu dawnego Gar-Maszu
- Limoncello di Mielnik w Garnizonie
- Red Dog Saloon przy fontannie Neptuna
- Wyrolowani food, friends & more w centrum Gdyni
- Napoli Pizza & Pasta w nowym lokalu w Gdyni
Ferrara Cucina Italiana w miejscu dawnego Gar-Maszu 
Restauracja Ferrara
fot. Piotr Hukało/Trojmiasto.pl
To już drugi lokal tej marki w Trójmieście. Pierwsza Ferrara Cucina Italiana mieści się w Sopocie. Nowy lokal tych samych właścicieli otwarty został na terenie Garnizonu. Prócz tego, że jest dużo większy i urządzony w bardzo klimatycznym stylu, to kultywuje dobrą kuchnię włoską, ale nie tylko.
W menu lokalu oprócz pizzy znajdziemy zupy, sałatki, pasty oraz owoce morza. Szczególnie zachwyciła nas pizza Pera e Prosciutto z szynką parmeńską, gruszką marynowaną w białym winie i miodem (37 zł) oraz podawany na cienkim cieście placek z porządną porcją trufli i salami piccante - pizza Ferrera Tartufo (38 zł). Wartymi wyróżnienia były też sałatka z kozim serem (34 zł), która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich smaków, gnocchi al prosciutto (38 zł), aromatyczne kluski w śmietanowym sosie z dodatkiem ziaren pieprzu i prosciutto, ale też klasyczny deser tiramisu (19 zł), który jest bardzo kremowy i nie ma mocnego smaku kawy - co może być dużym plusem dla wielu osób.
Limoncello di Mielnik w Garnizonie 
Restauracja Limoncello
fot. Piotr Hukało/Trojmiasto.pl
Na ścianach znajdują się włoskie plakaty, a w szklanej gablocie leży dojrzewające mięso. Dużym atutem jest też kuchnia otwarta na gości, co pozwala na obserwowanie załogi pracującej nad daniami. Szefem kuchni jest Grzegorz Nakrajnik. W lokalu znajdziemy trzy karty: z daniami, koktajlami i winami musującymi. Menu jest typowe dla kuchni włoskiej: lekkie, obfitujące w owoce morza, a w karcie win nie brakuje wybornych pozycji. Warta uwagi jest też oferta wyselekcjonowanych włoskich serów oraz wędlin.
Czytaj też: Włochy nie tylko na talerzu. Limoncello di Mielnik oficjalnie otwarte
Red Dog Saloon przy fontannie Neptuna 
Pub Red Dog
fot. Piotr Hukało/Trojmiasto.pl
W Red Dog Saloon poczujecie ducha amerykańskiej kultury picia whisky. Historyczna nazwa tego miejsca wywodzi się od założyciela najsłynniejszej destylarni w Tennessee, samego Jacka Danielsa, znanego z zamiłowania do opowieści i towarzystwa przyjaciół. W menu oprócz whisky znajdziecie całą gamę koktajli. Tutaj też można śpiewać, a wieczory karaoke są zawsze pretekstem do dobrej imprezy. Pub zaprasza na karaoke od poniedziałku do czwartku w godzinach 14:30-3:00 oraz w weekendy, w które impreza toczy się od 11:30 do 4:00.
Wyrolowani food, friends & more w centrum Gdyni 
Restauracja Wyrolowani
fot. Piotr Hukało/Trojmiasto.pl
Nowe azjatyckie smaki z Gdyni
Warto podkreślić, że kuchnia w lokalu osadzona jest mocno w nurcie zero waste, dlatego bazuje na produktach sezonowych. Kulinarną ucztę w Wyrolowanych możemy zacząć już od śniadania, polecamy zwłaszcza pyszne i nieoczywiste racuchy. Rekomendujemy również spróbowanie rosołu z kaczki z klopsikami o lekko pikantnym smaku (21 zł), a także jednego z wariantu brytyjskiego dania Fish & Chips (38 zł), które podawane jest z frytkami z batata. Ciekawą pozycją w menu jest okonomiyaki z gulaszem azjatyckim (26 zł), który można przyrównać do placka po cygańsku.
Napoli Pizza & Pasta w nowym lokalu w Gdyni 
Restauracja Napoli Pizza & Pasta
fot. Piotr Hukało/Trojmiasto.pl
Czytaj też: Międzynarodowy Dzień Pizzy w Trójmieście. Promocje i oferty specjalne
Znakiem rozpoznawczym pizzerii jest pizza wegańska w kilku wariantach smakowych (od 20 zł do 34 zł), do której stworzenia pizzermeni wykorzystują m.in. salami zbożowe. W menu pizze są podzielone na: rossa i bianca, oznaczające bazę, czyli sos na pomidorach lub oliwie. Jednak prócz pizzy znajdziemy tutaj również iście włoskie dania. Ciekawym połączeniem są gnocchi tartuffo, nadziewane kozim serem, truflami, suszonymi grzybami, pietruszką, parmezanem (38 zł), a także tagiatelle parma z szynką parmeńską, cukinią, pomidorami w aromatycznym sosie śmietanowo-truflowym (36 zł). Napoli Pizza & Pasta zapewnia dowóz do 5 km od lokalu. Pizzeria ma w ofercie lunch w promocyjnej cenie, dostępny od poniedziałku do czwartku w godzinach 12-15.