• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: włoska uczta, whisky i karaoke oraz azjatyckie smaki

Mateusz Groen
16 lutego 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 

Nadszedł czas na kolejny przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie w Trójmieście. Tym razem zabierzemy was w kulinarną podróż po Gdańsku i Gdyni w iście włoskim stylu. Zaczniemy od ciekawych smaków z owocami morza i truflami w roli głównej w dwóch lokalach mieszczących się w gdańskim Garnizonie. Następnie udamy się na karaoke i koktajle, później skosztujemy nieoczywistych dań inspirowanych kuchnią azjatycką, by na sam koniec ponownie wrócić do słonecznej Italii.



Ferrara Cucina Italiana w miejscu dawnego Gar-Maszu Mapka



  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
  • Restauracja Ferrara
Ośmiornica ma sporą rzeszę zwolenników, ale jest to danie specyficzne i nieodpowiednio przyrządzone może zrazić do siebie na zawsze. W restauracji Ferrara o zawodzie nie może być mowy. Ośmiornica to jedno z flagowych dań i smakuje wybornie, widać, że szef kuchni ma dużą wprawę w przyrządzaniu tego rarytasu.

To już drugi lokal tej marki w Trójmieście. Pierwsza Ferrara Cucina Italiana mieści się w Sopocie. Nowy lokal tych samych właścicieli otwarty został na terenie Garnizonu. Prócz tego, że jest dużo większy i urządzony w bardzo klimatycznym stylu, to kultywuje dobrą kuchnię włoską, ale nie tylko.

W menu lokalu oprócz pizzy znajdziemy zupy, sałatki, pasty oraz owoce morza. Szczególnie zachwyciła nas pizza Pera e Prosciutto z szynką parmeńską, gruszką marynowaną w białym winie i miodem (37 zł) oraz podawany na cienkim cieście placek z porządną porcją trufli i salami piccante - pizza Ferrera Tartufo (38 zł). Wartymi wyróżnienia były też sałatka z kozim serem (34 zł), która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich smaków, gnocchi al prosciutto (38 zł), aromatyczne kluski w śmietanowym sosie z dodatkiem ziaren pieprzu i prosciutto, ale też klasyczny deser tiramisu (19 zł), który jest bardzo kremowy i nie ma mocnego smaku kawy - co może być dużym plusem dla wielu osób.

Limoncello di Mielnik w Garnizonie Mapka



  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
  • Restauracja Limoncello
Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, była włoska restauracja - Limoncello di Mielnik. Lokal od samego otwarcia ma naprawdę spory ruch i dla własnej wygody najlepiej wcześniej zarezerwować stolik. Potwierdza to fakt, że lokal już teraz ma rezerwacje na sylwestra 2022/2023. Nic dziwnego. Obsługa przywiązuje wielką wagę, by każdy gość czuł się dobrze, a klimatyczne wnętrze jeszcze potęguje wrażenie.

Na ścianach znajdują się włoskie plakaty, a w szklanej gablocie leży dojrzewające mięso. Dużym atutem jest też kuchnia otwarta na gości, co pozwala na obserwowanie załogi pracującej nad daniami. Szefem kuchni jest Grzegorz Nakrajnik. W lokalu znajdziemy trzy karty: z daniami, koktajlami i winami musującymi. Menu jest typowe dla kuchni włoskiej: lekkie, obfitujące w owoce morza, a w karcie win nie brakuje wybornych pozycji. Warta uwagi jest też oferta wyselekcjonowanych włoskich serów oraz wędlin.

Czytaj też: Włochy nie tylko na talerzu. Limoncello di Mielnik oficjalnie otwarte

Red Dog Saloon przy fontannie Neptuna Mapka



  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
  • Pub Red Dog
Po dwóch sytych ucztach we włoskim stylu udaliśmy się trochę odprężyć przy karaoke i koktajlach w pubie Red Dog Saloon u stóp fontanny Neptuna. W lokalu panuje iście barowy klimat, jednak - jak wspomina załoga - nie warto przywiązywać się do obecnego wnętrza, ponieważ w najbliższym czasie będzie przechodzić rewolucję.

W Red Dog Saloon poczujecie ducha amerykańskiej kultury picia whisky. Historyczna nazwa tego miejsca wywodzi się od założyciela najsłynniejszej destylarni w Tennessee, samego Jacka Danielsa, znanego z zamiłowania do opowieści i towarzystwa przyjaciół. W menu oprócz whisky znajdziecie całą gamę koktajli. Tutaj też można śpiewać, a wieczory karaoke są zawsze pretekstem do dobrej imprezy. Pub zaprasza na karaoke od poniedziałku do czwartku w godzinach 14:30-3:00 oraz w weekendy, w które impreza toczy się od 11:30 do 4:00.

Wyrolowani food, friends & more w centrum Gdyni Mapka



  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Wyrolowani
  • Restauracja Napoli Pizza & Pasta
  • Restauracja Napoli Pizza & Pasta
  • Restauracja Napoli Pizza & Pasta
  • Restauracja Wyrolowani
Z gdańskiego Śródmieścia przenieśliśmy się do centrum Gdyni, gdzie skosztowaliśmy nut Azji, w przyjemnym eklektycznym wnętrzu. Wyrolowani to nowy lokal, który powstał na miejscu dawnej kawiarni Szmaragdowa. Wnętrze zostało całkowicie odmienione, pojawiło się w nim wiele roślin, drewnianych elementów i dekoracji, które dodały mu przytulnego, wręcz domowego klimatu, jednak z nowoczesnym sznytem.

Nowe azjatyckie smaki z Gdyni



Warto podkreślić, że kuchnia w lokalu osadzona jest mocno w nurcie zero waste, dlatego bazuje na produktach sezonowych. Kulinarną ucztę w Wyrolowanych możemy zacząć już od śniadania, polecamy zwłaszcza pyszne i nieoczywiste racuchy. Rekomendujemy również spróbowanie rosołu z kaczki z klopsikami o lekko pikantnym smaku (21 zł), a także jednego z wariantu brytyjskiego dania Fish & Chips (38 zł), które podawane jest z frytkami z batata. Ciekawą pozycją w menu jest okonomiyaki z gulaszem azjatyckim (26 zł), który można przyrównać do placka po cygańsku.

Napoli Pizza & Pasta w nowym lokalu w Gdyni Mapka



  • Restauracja Napoli Pizza & Pasta
  • Restauracja Napoli Pizza & Pasta
  • Restauracja Napoli Pizza & Pasta
  • Restauracja Napoli Pizza & Pasta
  • Restauracja Napoli Pizza & Pasta
  • Restauracja Napoli Pizza & Pasta
Na zakończenie kulinarnej wędrówki po Trójmieście czekały na nas smaki rodem z Neapolu. Pizzeria Napoli przeprowadziła się z Batorego do lokalu przy ul. Władysława IV 11A. Miejsce to ma dla właściciela znaczenie sentymentalne. To właśnie w tym lokalu rozpoczynał swoją przygodę z pizzą po powrocie z Neapolu, gdzie uczył się wyrabiania tradycyjnej pizzy neapolitańskiej. W Napoli serwuje się klasyczną pizzę włoską na cieście długo dojrzewającym, bo aż 72 godziny. W menu wraz z otwarciem nowego lokalu pojawiło się sporo nowości.

Czytaj też: Międzynarodowy Dzień Pizzy w Trójmieście. Promocje i oferty specjalne

Znakiem rozpoznawczym pizzerii jest pizza wegańska w kilku wariantach smakowych (od 20 zł do 34 zł), do której stworzenia pizzermeni wykorzystują m.in. salami zbożowe. W menu pizze są podzielone na: rossa i bianca, oznaczające bazę, czyli sos na pomidorach lub oliwie. Jednak prócz pizzy znajdziemy tutaj również iście włoskie dania. Ciekawym połączeniem są gnocchi tartuffo, nadziewane kozim serem, truflami, suszonymi grzybami, pietruszką, parmezanem (38 zł), a także tagiatelle parma z szynką parmeńską, cukinią, pomidorami w aromatycznym sosie śmietanowo-truflowym (36 zł). Napoli Pizza & Pasta zapewnia dowóz do 5 km od lokalu. Pizzeria ma w ofercie lunch w promocyjnej cenie, dostępny od poniedziałku do czwartku w godzinach 12-15.

Miejsca

Opinie (81) 3 zablokowane

  • Znowu włoskie i to obok siebie (6)

    • 28 3

    • No i? (5)

      Konkurencja zwykle służy klientom, a nie przeszkadza ;) Poza tym oba lokale dzieli dobre 300 metrów, to znacznie więcej niż np. na Głównym Mieście.

      • 4 3

      • (4)

        No i to, że w Trójmieście mamy więcej knajp włoskich niż rodzimych. Coś tu jest nie tak.

        • 20 4

        • Proste. Włoska kuchnia jest smaczniejsza od polskiej (3)

          • 3 11

          • (2)

            raczej do "włoskiej" kuchni łatwiej o gotowce typu mrożone ciasto do pizzy- grosze kosztuje, dasz plasterek niby szynki parmeńskiej a tak naprawdę wędzonej z biedry i 37 zł proszę

            • 13 1

            • Widać że nie chadzasz do dobrych restauracji (1)

              • 0 9

              • Widać że lubisz żyć w niewiedzy

                • 3 0

  • Koniecznie muszę spróbować (1)

    nieoczywistych racuchów.

    • 32 2

    • A ja się nastawiam na zero wasty i zbożowe salami

      Zacząłem już oszczędzać hajs i pisać post na insta

      • 20 2

  • (5)

    Do tego gulaszu azjatyckiego w centrum Gdyni nie zapomnijmy doliczyć 3 dych za parkowanie))O ile znajdzie się jakieś miejsce.Faktycznie nazwa wyrolowani jest adekwatna do restauracji w Gdyni)

    • 41 17

    • przyjedź autobusem - 4 zł (2)

      a na rowerze za darmo. I zdrowiej.

      A tak na poważnie,serio tak długo zajmuje Ci zjedzenie? Godzina parkowania to 5 zł z groszami, a nie 30. Nie jestem fanem Szczurka i uważam, że doprowadza Gdynię do ruiny, ale trochę przesadzasz. Restauracji powodzenia, na pewno wpadnę.

      • 11 14

      • A ja nie

        Za te ceny, to niech sami sobie jedzą

        • 7 4

      • jak ide do restauracji to spedzam tam 1-1,5h. to nie kebabownia

        • 11 3

    • But, rower za darmo i piwa się napijesz

      Lub komunikacja miejska.
      W czym widzisz problem.
      Miasta muszą kasować za wjazd do centrum zeby ciebie nie bylo stać . Twój trup 20 letni w tdi nie bedzie rzygał olejem po chodniku i hedzie mniej smrody. Centrum 1h parking 20 zł jak najszybciej. 30 min gratis dla tych ci muszą cis załatwić

      • 4 13

    • zawsze napisze jakiś Janusz że musi zapłacić za parkowanie. Za darmo - to jest uczciwa cena.

      • 1 1

  • (1)

    Czyli norma. Jedni się zamykają a inni... Jak ktoś przemyśli menu i cennik to przetrwa dłużej jak wymarzony "sezon turystyczny".

    • 34 0

    • To są caly czas ci sami

      Tylko nazwy i menu zmieniają. To jest po prostu jeden z modeli działania w gastronomii.

      • 10 0

  • (1)

    Otwierać restaurację w dobie kryzysu i realiach polskiego ładu? Szaleńcy.

    • 37 3

    • Patogastro ma sie dobrze

      I polski ład mu nie straszny. W trójmieście jest klientela

      • 19 3

  • (1)

    a za pół roku https://kulinaria.trojmiasto.pl/Kup-sobie-restauracje-np-Cristal-za-21-mln-zl-Znane-lokale-na-sprzedaz-n163963.html

    • 28 2

    • Bedzie za 30 mln

      Bo Janusz biznesu z Gdańska musi na tym jeszcze zarobić

      • 7 0

  • otwierają

    i upadają. Może warto przemyśleć filozofię prowadzenia branży turystycznej, czyli pracować tanio dla wielu klientów, a nie drogo dla paru frajerów dziennie

    • 32 3

  • Jack Daniels to whiskey nie whisky (2)

    • 29 4

    • Jack Daniel's to bourbon a nie whiskey czy whisky... (1)

      • 8 2

      • Tennessee whiskey

        • 3 0

  • (1)

    Ja was proszę. knajpa otwarta mniej niż miesiąc temu ma rezerwacje na sylwestra za dwa lata.

    Jedzie mi tu czołg?

    • 44 0

    • Może właściciel sobie zarezerwował stolik :)
      A tak na serio to faktycznie niezła lipa

      • 28 0

  • Polski Wał (2)

    W dzisiejszej sytuacji, otwieranie biznesów to ostra jazda bez trzymanki. Jest taka rotacja knajp, powstają i padają. Zobaczcie co się dzieje na starym mieście (niby złote miejsce bo turyści), tam też widać kryzys albo wszyscy siedzą na wyspie. Jedyny pomysł resteuracji i knajp to... podniesienie cen XD Więc nie ma się co dziwić że to tak wygląda. Nikt nie myśli jak dodatkowo zachęcić klienta, jak docenić stałych klientów. Tylko ceny do góry i nara.

    • 68 8

    • u nas to jeszcze spoko z tymi upadającymi knajpami

      w Poznaniu to dopiero co drugie drzwi zabite dechami

      • 12 0

    • Ja bym wprowadził parkowanie po 20 zł za godzinę na starym mieście

      wtedy z pewnością biznesy się rozwiną jeszcze bardziej ;)

      • 21 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane