- 1 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
- 2 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (74 opinie)
- 3 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Nowe lokale: kawiarnie i ciekawe restauracje (69 opinii)
- 6 Nowy trend z TikToka budzi wątpliwości (75 opinii)
Nowe lokale: włoskie, polskie, pizza, kawiarnia nad Motławą i eleganckie art-deco
W tym tygodniu kolejny raz odkryjemy trójmiejskie "Nowe lokale", tym razem z Sopotu oraz Gdańska. Naszą kulinarną podróż rozpoczniemy od polskiej kuchni w historycznym miejscu, później napijemy się kawy w lokalu z francuskimi wypiekami, następnie udamy się na włoską ucztę, zjemy też pizzę. Wędrówkę zakończymy w jednym z sopockich hoteli, w którym powstała restauracja z pięknym wnętrzem w stylu art-deco.
- Za Murami w Domu Harcerza
- Kaiser Patisserie przy Długim Pobrzeżu
- Amare Gusto nad Motławą przy ul. Grodzkiej
- Pizzeria Gospody na Żabiance
- Café Xander w Hotelu Haffner w Sopocie
Za Murami w Domu Harcerza 
Pierwszy lokal, w którym rozpoczynamy nasz trójmiejski przegląd nowo powstałych restauracji, mieści się w Domu Harcerza przy ul. Za Murami 2/10. Restauracja znajduje się w odrestaurowanej części budynku na parterze, w której zostały odsłonięte i zachowane zabytkowe cegły. Blisko trzydzieści lat w tej przestrzeni działały różne restauracje, jednak dopiero teraz, po latach przemyśleń, komenda chorągwi ZHP postanowiła osobiście zająć się miejscem.
Co ciekawe, zdaniem przedstawicieli, jest to jedyna restauracja harcerska w Polsce. Miejsce ma domowy klimat, dobrą kuchnię i w dodatku dania są w przystępnych cenach - jak na gdańskie Śródmieście.
Restauracja serwuje kuchnię polską ze szczególnymi wpływami dań z rodzimych terenów. W klasycznej ofercie lokalu otrzymamy m.in. tatar wołowy (100 g) za 35 zł, tatar ze śledzia za 19 zł, schabowy z frytkami lub purée ziemniaczanym i sałatką colesław w wersji klasycznej (390 g) za 29 zł lub zapiekanej z serem i pieczarkami (490 g) za 34 zł, żeberka z frytkami, sosem BBQ i sałatką colesław (630 g) za 39 zł, a także policzki wołowe za 41 zł czy polędwicę z dorsza za 51 zł. Warto spróbować również pierogów na słodko z twarogiem i owocami za 12 zł. Dostępne są również "dania dnia". A z uwagi na pracujących w restauracji obywateli Ukrainy, często oferowane są specjały pochodzące właśnie z tamtych terenów.

Kaiser Patisserie przy Długim Pobrzeżu
Po treściwym rozpoczęciu naszej kulinarnej podróży, udaliśmy się na kawę nad klimatyczne Długie Pobrzeże nad Motławą i widokiem na Wyspę Spichrzów. To właśnie w takiej okolicy powstała nowa francuska kawiarnia Kaiser Patisserie. Niedawno pisaliśmy o miejscu z taką samą nazwą, które powstało w Sopocie. Jak widać, koncept Kaiser Patisserie rozszerza się na pozostałe miasta - niedługo cukiernia Kaiser zawita również do Gdyni.
Ta sieć eleganckich cukierni to idealne miejsce dla miłośników słodkości. Mimo że gdański lokal jest nieco mniejszy od sopockiego oddziału, to wielkim jego plusem jest sala na pierwszym piętrze z pięknym widokiem.
Wszystkie produkty (monoporcje, wypieki, praliny, makaroniki, ciasta, torty) przygotowywane są z dbałością o detale, a niektóre składniki sprowadzane są z odległych zakątków świata, np. wanilia pochodzi z Madagaskaru czy skórka pomarańczowa z Korsyki. Ciastka znajdziemy w przeróżnych cenach. Praliny kupimy za 5 zł, makaroniki za 6 zł, porcję ozdobnych ciastek od 16 zł do 25 zł, a wypieki, jak brioche, cynamonki, croissant lub bostock od 12 zł do 16 zł.
Amare Gusto nad Motławą przy ul. Grodzkiej
Po przerwie na kawę i ciastko udaliśmy się nieopodal na ulicę Grodzką, przy której powstała nowa włoska restauracja. Amare Gusto ma być miejscem, które ma oddać prawdziwego ducha włoskich uliczek. Restauracja należy do całego konceptu włoskiego, w którego skład wchodzą restauracja i hotel. Italia ma być wyczuwalna na talerzach oraz w każdym otaczającym elemencie.
Aby zachować smaki tamtejszego regionu, składniki dań pochodzą m.in. z Capri, Neapolu czy też z Salerno. Szefem kuchni nowej restauracji mieszczącej się nad Motławą jest Vincenzo Barba. Smaki szefa kuchni dla wielu osób mogą być znajome m.in. z San Marco Ristorante e Pizzeria przy ul. Długiej, która należy do tych samych właścicieli. W Amare Gusto również otrzymamy pizzę, jednak nie będzie to typowa pizza neapolitańska, a ruota di carro, która ma dużo dłuższą historię niż znane nam placki.
W klasycznej karcie menu znajdziemy typowo włoskie makarony, jak lasagne bolognese za 46 zł, penne z gorgonzolą i kurczakiem za 43 zł - łącznie dziesięć pozycji w przedziale cenowym 39 zł-77 zł. Wśród dań głównych ciekawą pozycją są dania z grilla, np. kalmary (29 zł), krewetki (29 zł), rostbef (28 zł) czy schab (27 zł).

Pizzeria Gospody na Żabiance
W kolejnym lokalu smakami nie odbiegniemy daleko od Włoch. Na Żabiance pojawiło się nowe miejsce - Pizzeria Gospody. Niewielki gastronomiczny punkt mieści się tuż przy Osiedlu Wejhera.
Specjalnością lokalu jest pizza w aż 18. wariantach smakowych. Dostępne są tutaj również makarony, takie jak carbonara z pancettą, czosnkiem, grana padano i żółtkiem za 32 zł, polo z kurczakiem, oliwkami, suszonymi pomidorkami i dodatkami za 34 zł oraz spinachi za 34 zł i gamberi z krewetkami i kaparami za 38 zł. Wśród dużego wyboru pizzy szczególnie warto zamówić dość niecodzienną pozycję "Patate", czyli pizzę z ziemniakami, mozzarellą, dojrzewającym boczkiem, rozmarynem, solą i pieprzem za 30 zł. Pizza jest bardzo aromatyczna. Z ciekawszych pozycji jest również "Tartufo" z pastą truflową, mozzarellą, pikantnym salami spinata, serkiem mascarpone i rukolą za 34 zł.
Café Xander w Hotelu Haffner w Sopocie
Naszą przygodę kończymy w wykwintnym stylu w restauracji Café Xander w Hotelu Haffner. Nowa restauracja stworzona w przestrzeni hotelowej prócz znakomitej kuchni i idealnie przyrządzonych owoców morza, wyróżnia się klimatycznym wnętrzem z amerykańskich lat 20. W przestrzeni króluje elegancja, sztuka i dekoracje inspirowane czasami prohibicji. Klimatu dodaje puszczany z głośników stonowany jazz i soul. Głównym celem właścicieli restauracji jest połączenie sztuki kulinarnej ze wszystkimi zmysłami, dlatego każdy element jest idealnie przemyślany. Na najbliższy czas zaplanowane są weekendy z blokami artystycznymi z muzyką na żywo, pokazami akrobatycznymi i tańcem.
Sercem restauracji jest oczywiście kuchnia. Z najciekawszych dań w karcie możemy wyróżnić tatar z troci fiordowej z żelem z limonki, majonezem chilli, cebulą dymką i ogórkiem za 59 zł, sum z czerwoną komosą i dymką, pomidorkami koktajlowymi i kalarepą za 88 zł, pierś z perliczki z purée z batatów i groszkiem za 85 zł. Intrygującym specjałem lokalu jest także ośmiornica (120 zł) podawana z chorizo, ziemniakami, rukolą, pomidorem, czerwoną cebulą i aioli z sepią. Idealnie kruche mięso o wysokiej delikatności świadczy jednoznacznie o dobrym poziomie, którego możemy doświadczyć w Café Xander.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-09-17 22:10
Szkoda Harcówki. Świetne jedzenie i bardzo tanio. (2)
- 33 0
-
2022-09-18 19:43
(1)
Racja
Byłem kiedyś kilka razy.
Takie normalne obiady, dobre za dość normalne pieniądze jak na lokalizację.
Jeśli nie ma to duża szkoda- 2 0
-
2022-09-21 19:56
A kibel jaki fajny, taki nie za czysty.
- 2 0
-
2022-09-21 19:54
Kasy mi nie brakuje ale jak widzę "16zł za croissanta" to pukam się w czoło, ale może dłatego mam kasę bo nie wydaję 16 zł na rogalika.
- 11 0
-
2022-09-18 10:19
Ciastko wielkosci kremu pod oczy za 25zł.
Jadam na mieście sama, wiec w sumie mogę sobie na to pozwolić, ale gdybym miała iść tam z rodziną i pomnożyć rach.razy 4-5 to dziękuję. Poza tym próbowałam tych monoporcji zarowno w Umam na Grobli, cukierni na Szafarni, eklerowni na straganiarskiej. Były dobre, ale nie warte 14-17zł. za porcyjke.
- 40 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.