- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (58 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (93 opinie)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Nowe menu w restauracji Pop In
W poniedziałek, 8 listopada w restauracji Pop In przy ul. Władysława IV w Gdyni debiutuje nowa karta. W sobotę, 13 listopada będzie można skosztować dań z menu podczas specjalnej degustacyjnej kolacji w luźnej atmosferze, z muzyką na żywo.
Restauracja Pop In zaprasza gości do Gdyni od dwóch lat. To wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Gdyni z kilku powodów.
Początkowo karta dań restauracji Pop In zawierała przede wszystkim amerykańską kuchnię. Z czasem, na prośbę odwiedzających lokal gości, menu ewoluowało w inne kulinarne rejony. Pojawiła się wegańska kuchnia, a przygotowywane starannie dania zyskały odpowiednią wizualną oprawę. Nowe, odświeżone menu ma właśnie swoją premierę.
Nowe menu: kuchnia staropolska w autorskim wydaniu
Nacisk w karcie dań został położony na kuchnię staropolską, ale w zupełnie innym od znanego powszechnie wydaniu. To w pełni autorski pomysł szefa kuchni. Wśród dodatków pojawiły się np. pączki z ziemniaków, ale prawdziwe bogactwo znajduje się wśród głównych dań.
- W karcie znajdzie się dużo duszonego i wędzonego mięsa. Chcemy, by potrawy były przygotowywane długo, dokładnie, zgodnie ze sztuką kulinarną, tak jak to działo się w dawnych czasach. Mamy swoją wędzarnię, pieczemy sami chleb, robimy limitowane edycje przetworów z owoców i warzyw z działki, cały czas zapewniając jak najwyższą jakość produktów - opowiada Robert Kowalczyk, szef kuchni restauracji Pop In.
Wśród popisowych dań można znaleźć kanapkę z sezonowanym i wędzonym przez szefa kuchni pastrami. Warto również zwrócić uwagę na dobrze zaopatrzony bar.
Gdy czas oczekiwania wydłuża się, goście w ramach czekadełek, są częstowani potrawami, które zmieniają się w zależności od pory roku.
Na hit można typować kombuchę - słodko-kwaśny, musujący napój powstający na skutek procesów fermentacji z dobrej jakości herbaty i cukru dzięki obecności tzw. grzyba herbacianego powodującego fermentację. To mało znany w Polsce, choć zdrowy, wspomagający trawienie napój.
Wegańskie dania równie ważne co tradycyjne
W karcie nie zabraknie także testowanych przez kilka tygodni wegańskich dań - przygotowywanych w równie skrupulatny sposób, co tradycyjne potrawy.
Wśród nich m.in. wellington z buraka z grzybowym farszem i francuskim ciastem w wegańskiej wersji, który jest odpowiednikiem wellingtona z polędwicy wołowej. Weganie zwrócą na pewno uwagę na sos demi-glace, który w tradycyjnej wersji jest dobrze odparowanym, głównie wołowym lub cielęcym bulionem.
- Jeśli odwiedzi nas np. para, z której jedna osoba jest weganką, możemy zapewnić, że obydwie osoby wyjdą zadowolone - zapowiadają właściciele restauracji Pop In.
Warto dodać, że stała karta jest krótka, ale menu będzie dopasowane elastycznie do pór roku. Na tzw. tablicy będą pojawiały się dania sezonowe - ekstra, które będzie można zamówić w zależności od dostępności świeżych w danym czasie produktów. Są to dania z dostępnych sezonowo produktów.
Gości zachwyci też z pewnością wnętrze lokalu zaprojektowane przez Jana Sikorę, znanego i podziwianego nie tylko w Trójmieście architekta, który połączył styl loftowy z elementami Pop Artu - amerykańskiego komiksu.
Pop In: doceniony wystrój, trzy strefy dla gości
To zaowocowało pojawieniem się wnętrza restauracji Pop In w wielu periodykach poświęconych architekturze i wnętrzom.
W lokalu znajdują się trzy sale. W jednej można spotkać się ze znajomymi na luźnej pogadance na kanapie, fotelu w ramach chilloutu, a w kolejnej zjeść bardziej oficjalny smaczny rodzinny obiad. W trzeciej możliwa jest organizacja spotkania firmowego czy biznesowego z udziałem kilkunastu osób, z elastycznym podejściem do menu.
Strefy są odpowiednio od siebie oddzielone, nie powodując poczucia przytłumienia z powodu obecności większej liczby gości.
W sobotę, 13 listopada degustacyjne spotkanie w Pop In
Dań z odświeżonego menu będzie można skosztować podczas degustacyjnej kolacji z muzyką na żywo, która odbędzie się w sobotę, 13 listopada.
Do wewnątrz Pop In będzie mogło wejść 50 osób z wejściówkami, które niebawem zaczną być rozprowadzane. Kolacja będzie miała luźną konwencję, w formie spotkania ze znajomymi.
Więcej szczegółów można znaleźć na Facebooku i Instagramie.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-11-08 09:12
Super miejscówka
Super miejsce, pyszne jedzenie i bardzo miła obsługa, polecam. My na pewno będziemy testować nowe menu
- 10 5
-
2021-11-08 09:17
Najsmaczniejsza kuchnia w Gdyni
Kilkukrotnie odwiedzałem to miejsce i nigdy się nie zawiodłem. Dania są zawsze pięknie podane i bardzo smaczne, do tego bardzo miła obsługa. Fajnie, że się rozwijają i wprowadzają nowości. Na pewno będziemy wracać i na pewno odwiedzimy Pop In, żeby spróbować nowych dań!
- 5 2
-
2021-11-08 09:16
Warto odwiedzić!
Kibicuje od dawna restauracji! Jedzenie jest pyszne, klimat wnętrza super i bardzo miła obsługa. Nowe menu bardzo zachęca. Na pewno się wybiorę.
- 7 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.