Wiadomości

stat

Nowy wygląd plażowych barów w Gdańsku


W weekend majowy oficjalnie rozpocznie się sezon gastronomiczny na gdańskich plażach. W Brzeźnie i Jelitkowie od kilku dni trwają prace przy budowie barów, które powstają już według nowych, jednakowych wytycznych Gdańskiego Ośrodka Sportu, który zarządza plażami. Nowe obiekty są do siebie podobne i bardziej estetyczne.



Jak oceniasz wygląd nowych barów plażowych?

pozytywnie, nareszcie wyglądają tak, jak powinny

58%

neutralnie, na oceny trzeba poczekać, aż zostaną otwarte

33%

negatywnie, poprzednie bary wcale nie były brzydkie, poza wyglądem ważniejsze jest menu i ceny

9%
Nowe, niemal jednakowo wyglądające obiekty gastronomiczne to efekt ubiegłorocznej, 10-letniej umowy dzierżawy na prowadzenie plażowych punktów gastronomicznych. Poprzednie umowy, jakie GOS zawierał z gastronomami były o połowę krótsze, przez co inwestowanie w infrastrukturę i wygląd budynków był mniej opłacalny.

Teraz, dzięki nowej, dłuższej umowie, ale i zapisom w niej zawartych, wygląd plażowych barów diametralnie się zmienił. Choć umowa została podpisana wiosną zeszłego roku, to poprzedni sezon był etapem przejściowym i dopiero od tego sezonu można zobaczyć efekty estetyzacji. Nowe obiekty są nieco większe i przestronniejsze. Mają przeszklony bar i zadaszony taras, a w ofercie poza zimnymi napojami (także alkoholowymi) dominuje plażowa klasyka - zimne przekąski, ryba, frytki, zapiekanki.


- Nowy obiekt ma łącznie 250 m kw., w tym 150 m kw. zajmuje otwarty taras - mówi pan Marek, właściciel baru przy wejściu nr 48 zobacz na mapie Gdańska na wysokości ul. Północnej w Brzeźnie. - Ruszamy na początku maja, rozstawienie takiego obiektu zajmuje ok. 2 tygodni. Podobne obiekty powstają też przy wejściu nr 41 zobacz na mapie Gdańska63 zobacz na mapie Gdańska w Jelitkowie. Pozostali najemcy mają nowe umowy, więc w tym roku obowiązuje ich jeszcze okres przejściowy.
Tak bar przy wejściu nr 48 wyglądał w latach ubiegłych.
Tak bar przy wejściu nr 48 wyglądał w latach ubiegłych. fot. FB
Koszt takiego obiektu wynosi ok. 200 tys. zł. Do tego trzeba doliczyć koszty rozstawienia przed sezonem, złożenia po sezonie (ten kończy się wraz z wakacjami) i magazynowania drewnianych elementów od jesieni do wiosny.

- Na plaży trudno zrobić restaurację, bo takie obiekty żyją tylko wtedy, gdy jest ładna pogoda. Wystarczy sztorm albo deszcz i mamy pustki - dodaje pan Marek.
Estetykę plaż poprawią w tym roku nie tylko nowe bary, ale też miejskie toalety. Nowoczesne szalety stanęły przy wejściach 46, 48, 50 oraz 63. W części z nich trwają ostatnie odbiory techniczne. Do rozpoczęcia sezonu wszystkie cztery mają być już otwarte. Kolejne trzy powstaną wkrótce przy wejściach 60, 75 i 78.

Wygląd gdańskich plaż poprawiają też nowe miejskie toalety. Pod warunkiem, że są otwarte i działają. A z tym był ostatnio kłopot.
Wygląd gdańskich plaż poprawiają też nowe miejskie toalety. Pod warunkiem, że są otwarte i działają. A z tym był ostatnio kłopot. fot. Maciej Korolczuk / Trojmiasto.pl

19

maja

01

czerwca

Street Food & Art Festival Gdańsk, Forum Gdańsk

12

lipca

Baltic Beer Fest - Gdyński ... Gdynia, Gdynia Arena

Rozrywka

Noc Muzeów bez większych tłumów
Noc Muzeów bez większych tłumów
Trójmiejski casting do kolejnej edycji Top Model
Trójmiejski casting do Top Model

Kultura

Nowe lokale

Fresh Gordon

Restauracje
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 38

4 Piętro

Restauracje
Gdańsk
al. Grunwaldzka 82

Papuga Bistro

Bary, bistro
Gdańsk
Piekarnicza 6

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: przed nami czas pełen atrakcji
Planuj tydzień: czas pełen atrakcji